«Χατ τρικ» στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη στις 1.107,33 μονάδες, τον FT 25 στις 356,93 και τον Τραπεζικό στην περιοχή των 148,26 μονάδων. Συνεχίστηκε η αντίδραση και του FT Mid πάνω από τις 1.000 μονάδες σε μία συνεδρίαση όπου η αξία των συναλλαγών (73,2 εκατ. ευρώ) ήταν μεν χαμηλότερη των δύο προηγούμενων ημερών (90-95 εκατ. ευρώ), ωστόσο θεωρείται ικανοποιητική γι' αυτές τις ημέρες.
Σήμερα Πέμπτη, τελευταία συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, η προσοχή είναι στραμμένη και στην αγορά παραγώγων και η Solidus ΑΕΠΕΥ σημειώνει πως «η αγορά κινήθηκε ανοδικά με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται κατά 1,37% και τον FTSE 25 κατά 1,4%». Σύμφωνα με τη Solidus ΑΕΠΕΥ, τα ΣΜΕ του FTSE 25 Σεπτεμβρίου κυμάνθηκαν μεταξύ των 353 και των 359,5 μονάδων και ήταν διαπραγματεύσιμα με οριακά premium.
Συνεδρίαση με αρκετό ενδιαφέρον, καθώς η αγορά βρίσκεται -προσώρας- βραχυπρόθεσμα σε φάση αναστροφής, ακόμη όμως δεν έχει φτάσει καν στον πρώτο στόχο των 1.120 μονάδων. Και στην καλύτερη περίπτωση προς τις 1.150 μονάδες χωρίς να μεταβάλλεται η πτωτική φορά της. Συνεπώς χρειάζεται υπομονή και σήμερα, και από Δευτέρα βλέπουμε ανάλογα και με την εικόνα των αγορών αύριο (όπου αργεί το Χ.Α.).
Στις ευρωαγορές τα αποτελέσματα ήταν αυτά που συνέβαλαν στη δημιουργία θετικότερου κλίματος και τάσης, με τον DAX να επανέρχεται προς την περιοχή των 9.200 μονάδων. Στη Wall Street η άνοδος ήρθε κόντρα στις λιανικές πωλήσεις, με τον S&P στις 1.946,72 μονάδες.
Στο Χ.Α., αφορμής δοθείσης, επανακτάται ένα μέρος των σημαντικών απωλειών της τελευταίας φάσης ενός κύκλου διόρθωσης που έχει ξεκινήσει από τα «υψηλά» στις αρχές Ιουνίου (1.322,90 μονάδες στις 10/6) και εντάθηκε από τις 28/7 (1.213,31 μονάδες) με το 10ήμερο πτωτικό σερί μέχρι το «χαμηλό» της Παρασκευής 8/8 στην περιοχή των 1.044-1.047 μονάδων.
Με την επαναφορά από αυτόν τον τοπικό πυθμένα ανακαταλαμβάνεται η περιοχή των 1.100 μονάδων, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να εστιάζει στα τέσσερα «κλειδιά» για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη, κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, πολιτικό ρίσκο και δημόσιο χρέος και περιβόητη ελάφρυνση, σημειώνει ο Γιώργος, με άγνωστο Χ τα αποτελέσματα των τραπεζικών ελέγχων της ΕΚΤ.
Σοβαρότερος ρυθμιστής (ή απορρυθμιστής) όμως θα παραμείνει το λεγόμενο πολιτικό ρίσκο, καθώς από την επόμενη κιόλας εβδομάδα το Χ.Α. θα επανέλθει στον ρυθμό της... πολιτικής(*).
H επάνοδος του Τραπεζικού Δείκτη προς τις 150 μονάδες ήταν καλοδεχούμενη και ανακουφιστική για αρκετούς αγοραστές/long παίκτες σε συμβόλαια τραπεζικών μετοχών και ΣΜΕ του FT 25. Τουλάχιστον αποφεύχθηκαν, μέχρι τώρα, τα χειρότερα και ο κλαδικός δείκτης επανήλθε προς τη ζώνη τιμών των 150-155 μονάδων.
Με τη μετοχή της Εθνικής στα 2,38 ευρώ (υψηλό ημέρας στα 2,41 ευρώ), της Πειραιώς στο 1,40 ευρώ (υψηλό ημέρας) και της Alpha Bank στο 0,605 ευρώ (υψηλό στο 0,613 ευρώ).
Μερίδα αναλυτών που παρακολουθεί τον Γ.Δ. έχει εστιάσει την προσοχή της στην κομβική περιοχή των 1.111 μονάδων. Ο αναλυτής Βασίλης Μαρκάκης θεωρεί φυσιολογικές και αναμενόμενες τις ρευστοποιήσεις που σημειώθηκαν εχθές όταν ο Δείκτης προσέγγισε τις 1.111,74 μονάδες. Εκτιμά δε πως κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Πέμπτης, με έντονο το άρωμα παραγώγων, θα συνεχίσει την ανοδική του κίνηση προς την επόμενη σημαντική αντίσταση των 1.123 μονάδων. Μετά αρχίζουν τα δύσκολα..
Αναφορικά με το εβδομαδιαίο γράφημα του FTSE 25, η ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary εφιστά την προσοχή στα πέριξ των 361-365 μονάδων. «Εάν και εφόσον η αντίδραση που λαμβάνει χώρα είναι διόρθωση στην προηγηθείσα πτώση (σενάριο αρκετά πιθανό), τότε οι 361-365 μονάδες θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για τον τερματισμό της...» αναφέρεται σχετικά.
Επαναφορά για πλειάδα μετοχών του FT 25 αλλά και του FT Mid, με τον Μυτιληναίο να δοκιμάζει τα 6,03 ευρώ, αλλά να κλείνει στα 5,95 ευρώ, τη Motor Oil να κλείνει στα υψηλά ημέρας των 7,69 ευρώ, όπως και η Intralot στο 1,78, η MIG να επιβεβαιώνει την κίνησή της πάνω από το 0,40 ευρώ, τα FFG να επανέρχονται προς τα 30,47 ευρώ (υψηλό ημέρας).
Τεχνικά οι μεγαλύτερες τιμές που αναφέρονται είναι και οι πρώτες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, κι η τάση παραμένει πτωτική, αλλά τα «ισχυρά χέρια» καθορίζουν το αν θα επανέλθει σε ανοδικό κανάλι.
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία των τριών ανοδικών συνεδριάσεων δεν φαίνεται κάτι περισσότερο από μία τεχνικής μορφής κίνηση-αναλαμπή πριν συνεχίσει για χαμηλότερα. Όμως να δούμε και το σημερινό κλείσιμο, εάν και πώς θα επιτευχθούν οι κοντινότεροι στόχοι και μετά από Δευτέρα...
(*) Η συζήτηση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη Πέμπτη στην Πολιτική Γραμματεία ανοίγει ουσιαστικά την αυλαία της προ ΔΕΘ περιόδου, καθώς τόσο οι συγκυβερνώντες Σαμαράς - Βενιζέλος όσο κι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προφανώς και θα ανεβάσουν τους τόνους (sic)...