Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ψάχνεται ο Γενικός Δείκτης πέριξ των 1.155 μονάδων

Παρά την άνοδο στην Ευρώπη, στη σκιά των δηλώσεων Ντράγκι, στο ΧΑ κυριαρχεί η εναλλαγή προσήμων. Ήπιες ρευστοποιήσεις σε μια συνεδρίαση που ξεκίνησε με υποτονικό τζίρο. Πτωτικά Εθνική και Alpha Bank, ανοδικά ο ΟΤΕ.

Ισχυρές ανοδικές τάσεις στα ευρωχρηματιστήρια, στασιμότητα στο Χ.Α. Με ρευστοποιήσεις και πίεση - υποχώρηση στις περισσότερες μετοχές του FT 25 ξεκίνησε η συνεδρίαση, όπου, παρά το ανοδικό κλίμα σε Φρανκφούρτη, Παρίσι κ.α., σημειώθηκε υποχώρηση μέχρι την περιοχή των 1.149-1.145 μονάδων, ενώ στη συνέχεια υπήρξε οριακή άνοδος.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν τη λογική (ως προς την έκτασή της) αρχική υποχώρηση των δεικτών στην προσπάθεια μερικής κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων, μετοχών που αποκτήθηκαν στη διάρκεια της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης (περίπου 110 μονάδων για τον Γ.Δ.).

Άλλωστε ο τζίρος σε αυτό το αρχικό διάστημα ήταν μέτριος, χαμηλότερος από τον μέσο όρο των αντίστοιχων ανοδικών συνεδριάσεων (Τρίτης - Παρασκευής), γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση για... μικρής έκτασης κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων.

Βραχυπρόθεσμα, η τάση θα φανεί στη συνέχεια και με την προϋπόθεση πως θα απορροφηθεί η όποια προσφορά βγαίνει (μέχρι τις 11.10 ήταν απόλυτα ελεγχόμενη) σε μετοχές που υπεραπέδωσαν τις προηγούμενες ημέρες.

Από τις 1.149 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, από τις 372 για τον FT 25, από τις 156 για τον Τραπεζικό, η όποια προσφορά άρχισε να απορροφάται σιγά-σιγά χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Αποτέλεσμα ο σταδιακός περιορισμός των αρχικά μεγαλύτερων απωλειών για τους βασικούς δείκτες, η μείωση των πωλήσεων και η ενεργοποίηση αγορών σε λίγο ανώτερες τιμές.

Στις τράπεζες, στη μετοχή της Εθνικής συναλλαγές έγιναν αρχικά μέχρι τα 2,58 ευρώ (στα 2,55 ευρώ η πρώτη βραχυπρόθεσμη στήριξη) και στη συνέχεια μέχρι τα 2,62 ευρώ (ζητούμενη η υπέρβαση των 2,63 ευρώ). Στη μετοχή της Πειραιώς περιορισμένη η προσφορά μέχρι το 1,47 ευρώ απορροφήθηκε μέχρι τις 11.00 για να ισορροπήσει στο 1,50 ευρώ. Στη μετοχή της Alpha Bank πωλήσεις μέχρι το 0,636 ευρώ και στη συνέχεια αγορές έως το 0,645 ευρώ, με το υψηλό του 0,65 ευρώ στην αρχή της συνεδρίασης να θεωρείται ημερήσια αντίσταση.

Με τη μετοχή του ΟΤΕ να ανακάμπτει σημαντικά (στα 10,86 από τα 10,68 ευρώ), ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης πέρασε σε οριακά θετικό έδαφος (375 μονάδες) για να διορθώσει αμέσως με την εκ νέου υποχώρηση των ΕΤΕ, Alpha Bank και ΟΠΑΠ. Στη μετοχή του Οργανισμού πωλήσεις γίνονται μέχρι τα 12,28 ευρώ, ωστόσο υψηλή τιμή ημέρας έχει σημειωθεί στα 12,49 στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.

Στο εύρος των 10,92-11,10 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ (ενθαρρυντική ένδειξη η υπέρβαση των 11 ευρώ), στα 17,32 ευρώ σταθερή με ελάχιστα κομμάτια η έτερη δεικτοβαρής του δείκτη, CC HBC.

Από τη μέχρι πριν από λίγο εικόνα της αγοράς φαίνεται η συνεχιζόμενη «αντιπαράθεση» πωλητών - αγοραστών, η φυσιολογική προσπάθεια ορισμένων να κάνουν... ταμείο αλλά και η απουσία ισχυρού ενδιαφέροντος για τις περισσότερες μετοχές του FT 25 και του FT Mid.

Περιορισμένο το ενδιαφέρον και οι συναλλαγές σε μόλις 6-8 μετοχές (το 57% στις τραπεζικές), με Jumbo, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, MIG, Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ να συμπληρώνουν τις 4 τραπεζικές αλλά και τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Πέραν αυτών, πολύ περιορισμένη η συναλλακτική δραστηριότητα σε ΟΛΠ, Τιτάν, Eurobank Properties, Motor Oil, METKA, ΕΥΔΑΠ κ.ά.

Από τη μεσαία κατηγορία είναι ενδεικτικό πως συναλλαγές πάνω από 10.000 ευρώ είχαν γίνει (11.10-11.15) σε μόλις 2 από τις 20 μετοχές του δείκτη (Attica Bank και Intracom).

Ενδιαφέρον μπορεί να έχει η συνέχεια στην περίπτωση που ο Γ.Δ. κινηθεί πάνω από τις 1.160 μονάδες και ο 25άρης υψηλότερα των 373-374 (δηλαδή πάνω από τις αρχικές τιμές, στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης). Ενδεχομένως σε αυτήν την περίπτωση να λυθούν περισσότερο και οι μεν (πωλητές) και οι δε (αγοραστές).

Εάν φανεί πως το Χ.Α. μπορεί να συνεχίσει ανοδικά (πάνω από τις 1.160 μονάδες), τότε ίσως δούμε περισσότερες συναλλαγές και αγορές στις μετοχές των MIG, ΜΕΤΚΑ, Ελληνικών Πετρελαίων, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ και άλλων σηματωρών.

Αν μη τι άλλο, ίσως δημιουργηθεί μία τάση...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v