Ξεπέρασε το φράγμα των 1.150 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με την επόμενη εβδομάδα- τελευταία του Αυγούστου- να προοιωνίζεται κρίσιμη για την βραχυπρόθεσμη τάση.
Μετά και το ανοδικό κλείσιμο της Παρασκευής με τον ΓΔ στις 1.156,37, τον FT25 στις 374,94, με τις τράπεζες στις 158,31 και τον FT Mid στις 1.049,90 μονάδες κλείνει ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος της επαναφοράς στις τιμές των πρώτων συνεδριάσεων του μήνα.
Η αγορά «γύρισε» σε μία «πονηρή» στιγμή για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες και όταν αρκετοί θεωρούσαν πολύ πιθανή την συνέχιση της υποχώρησης σε... τριψήφια επίπεδα.
Οι μύχιες ανησυχίες δεν επαληθεύθηκαν, η εναλλαγή πωλητών/αγοραστών έγινε σε 2-3 συνεδριάσεις και αφού μέσω «χρεωμένων margins» είχε γίνει ένα «εκβιαστικό ξεπούλημα» μετοχών του 25άρη σε αισθητά χαμηλότερες τιμές.
Στο ερώτημα, απόλυτο εύλογο, εάν η αγορά έχει δει τα «χαμηλά» της οι απαντήσεις διίστανται αν και προσωπικά εκτιμώ πως αυτό είναι συνάρτηση εξελίξεων (εκτός και εντός συνόρων) που στην παρούσα φάση είναι δύσκολο να αποτιμηθούν.
Ο στόχος των 1.120 μονάδες επιτεύχθηκε αρκετά εύκολα, με την βοήθεια και των ξένων όπως και ο στόχος των 1.150 μονάδων, γεγονός που αναθεωρεί τη μέτρηση ομάδων ανάλυσης (όπως της The Trader s Diary) προς τις 1.180-1.220 μονάδες.
Η στήριξη των ξένων οίκων -των αμερικανικών δηλαδή- ήρθε την κατάλληλη στιγμή για τις τράπεζες με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται κατά 6,03% σε εβδομαδιαία βάση αναστρέφοντας μάλιστα την τάση σε θετική κατά 2,85% σε διάστημα μηνός. Οι εκθέσεις των Morgan Stanley, JP Morgan και Bank of America, που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης καθώς στο σύνολό τους εμφανίστηκαν καθυσυχαστικές για τα αποτελέσματα των stress test.
Μένει η επόμενη εβδομάδα μεστή ανακοίνωσης οικονομιών αποτελεσμάτων των Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank αλλά και ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Με την προϋπόθεση, πως δεν θα επιβαρυνθεί το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα φανεί όχι μόνο η δυνατότητα συνέχισης της βραχυπρόθεσμης αντίδρασης αλλά από τη εικόνα των τραπεζικών μετοχών εάν όντως θα χρειαστούν αρκετά επιπλέον κεφάλαια ή όχι. Στην πυκνή αρθρογραφία του Χρήστου Κίτσιου, εξαιρετική ως προς την ενδελέχεια της, ενισχύεται η εκτίμηση νουνεχών τραπεζικών κύκλων πως τα αποτελέσματα των stress tests θα είναι διαχειρίσμα.
Η εικόνα των blue chips
Προσώρας οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών ολοκληρώνουν τον σχηματισμό αναστροφής τους με την Εθνική να μετρά κέρδη 8,71% σε διάστημα μηνός. Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως εάν τα αποτελέσματα του ομίλου είναι καλά με στήριξη τα 2,40 ευρώ η μετοχή «βλέπει» προς τα 3,20 ευρώ (πρώτη-δεύτερη εβδομάδα Σεπτεμβρίου). Κατά 6,09% έχει ενισχυθεί η μετοχή της Eurobank, κατά 4,85% Alpha Bank και κατά 2,74% της Πειραιώς. Δεδομένου ότι στο ίδιο διάστημα ο ΓΔ έχει οριακά θετική απόδοση (0,54%) θα λέγαμε πως και οι τέσσερις μετοχές (και ο κλαδικός δείκτης) υπεραποδίδουν της αγοράς. Και ακριβώς κυρίως με τις τράπεζες επιτυγχάνεται η αντίδραση από τα χαμηλά της 8/8. Ενθαρρυντικό θα ήταν εάν ο μήνας έκλεινε με κέρδη και για τις τέσσερις και για τον κλαδικό δείκτη, καθώς έτσι θα απομακρυνόταν το ενδεχόμενο νέας υποχώρησης χαμηλότερα των 1.040 μονάδων, άμεσα.
Ο 25άρης βραχυπρόθεσμα έχει φτάσει σε μεταίχμιο, καθώς για 12 μετοχές η απόδοση είναι θετική για δύο μηδενική και για τις υπόλοιπες αρνητική. ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ έχουν επανέλθει- σε μηναία μέτρηση- ανοδικά και αυτό είναι σημαντικό δεδομένης της «βαρύτητας» και της προσοχής των ξένων παικτών. Κατά 7,74% έχει ενισχυθεί η μετοχή της ΔΕΗ, κατά 6,14% του ΟΠΑΠ και κατά 3,08% του ΟΤΕ, θυμίζοντας όμως πως ο ΟΠΑΠ με απόδοση 28,75% από την αρχή του έτους κάνει... τζακ ποτ.
ΟΠΑΠ και ΔΕΗ ανακοινώνουν αποτελέσματα την επόμενη εβδομάδα οπότε θα φανεί εάν τα 12,40 και τα 10,90 ευρώ αντίστοιχα μπορεί να είναι στηρίξεις για τη συνέχεια.
Αντίθετα προβληματίζουν με τη βραχυπρόθεσμη πορεία τους μετοχές- σηματωροί που συνηθίζαμε να βλέπουμε μπροστά σε ανοδικούς κύκλους εβδομάδος και μηνός στο ΧΑ. Απώλειες 10,57% μετρά η μετοχή της ΤΙΤΑΝ με συνέπεια να έχει περιοριστεί πλέον στο 3,43% η απόδοση από την αρχή έτους. Ενδειξη, που ομολογώ ότι με προβλημάτισε αρκετά τις τελευταίες ημέρες.
Απώλειες 1,20% για τη μετοχή της Coca Cola, που σωρευτικά χάνει 17,45% από την αρχή του έτους, δεύτερη ένδειξη που επίσης με προβλημάτισε. Οπως η υστέρηση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ ή των Ελληνικών Πετρελαίων. Βέβαια η περίπτωση των ΕΛ.ΠΕ είναι διαφορετική καθώς εκτιμάται, πως η κυβέρνηση σε έσχατη λύση θα επιδιώξει να ρευστοποιήσει το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να ενισχύσει τα αδύναμα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Με αποτίμηση 1,69 δισ. ευρώ τα ΕΛ.ΠΕ ας είναι στα υπόψη μας, μην τυχόν και... επιστρατευθούν.
Το ενθαρρυντικό είναι, πως όμιλοι όπως Μυτιληναίος, ΓΕΚ/Τέρνα, ΜΟΗ διατηρούν συγκριτικά πάντα ικανοποιητική συμπεριφορά αν και η «κόπωση» είναι εμφανής. Οι μετοχές υποαποδίδουν οσάκις το ΧΑ κινείται είτε με τις τράπεζες είτε με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ. Κάτι, που δείχνει πως το ενδιαφέρον (κυρίως) των ξένων σε αυτή τη φάση έχει περιοριστεί ακόμη περισσότερο σε μετρημένες μετοχές αφήνοντας στο... περιθώριο ακόμη και πολλά «χαρτιά» του FT25.
Κατά 6,41% υποχωρεί η μετοχή των ΕΧΑΕ (σε μηναία μέτρηση πάντα), κατά 9,45% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, κατά 5,08% της ΜΕΤΚΑ, κατά 3,16% της Eurobank Properties.
Στον… πάγο τα «μεσαία»
Αποθαρρυντική η εικόνα των μετοχών του FT Mid αφού μόλις η μια στις τέσσερις παρουσιάζει στοιχειώδες ενδιαφέρον.
Πέντε το πολύ έξι από τις είκοσι μετοχές του δείκτη έχουν συναλλακτικότητα άξια λόγου, η MLS ξεχωρίζει και λόγω του νέου ιστορικού υψηλού της στα 4,69 ευρώ (ενδοσυνεδριακά στις 22 Αυγούστου), η Αεροπορία Αιγαίου λόγω του... τουριστικού στοιχήματος, ο Fourlis (επειδή είναι η... αδυναμία μου), ο Σαράντης λόγω της ισχυρής θέσης του στον κλάδο και της διορατικής ομάδας διοίκησης και ακόμη 1-2 μετοχές/εταιρείες του δείκτη.
Τεχνικά θα χρησιμοποιήσω την εκτίμηση του φίλου Βασίλη Μαρκάκη, ο οποίος θεωρούσε εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την συντήρηση της βραχυπρόθεσμης ανοδικής κίνησης την υπέρβαση της σημαντικής αντίστασης των 1.149-1.152 μονάδων
Δεν βγάζει κατεύθυνση η αγορά Παραγώγων (ακόμη είναι νωρίς) ενώ σύμφωνα με την SOLIDUS ΑΕΠΕΥ, τα ΣΜΕ του FTSE 25 Σεπτεμβρίου κυμάνθηκαν μεταξύ των 369,75 και των 376,25 μονάδων και διαπραγματεύθηκαν με οριακά premium.
Oι συναλλαγές αυξήθηκαν στα 8.797 συμβόλαια όσον αφορά τα ΣΜΕ του FTSE 25, ενώ οι ανοιχτές θέσεις μειώθηκαν περαιτέρω και διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 46.500 συμβολαίων. Στα μετοχικά ΣΜΕ οι συναλλαγές αυξήθηκαν στα 22.003 συμβόλαια, ενώ η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 4,17%.