ΧΑ: Ξεπέρασε το φράγμα των 1.150 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Με κέρδη 3,75% ολοκληρώθηκε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο. Συνεχίστηκαν οι αγορές σε τράπεζες και blue chips στη σημερινή συνεδρίαση. Πώς διαμορφώνεται τώρα η εικόνα και σε τι ποντάρουν οι επενδυτές. Ποια είναι τα επόμενα μέτωπα.

Στα επίπεδα των αρχών Αυγούστου επανέρχεται το ΧΑ, καθώς ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στην περιοχή των 1.055 μονάδων μία εβδομάδα πριν το "κλείσιμο" του μήνα.

Και αν το ΧΑ κινήθηκε περισσότερο στον ρυθμό, που έχουν επιβάλλει τα "ισχυρά χέρια" με αγορές τους (τις τελευταίες μία- δύο εβδομάδες) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εστίασαν στην συνάντηση της επικεφαλής της Fed με τους τραπεζίτες στο... Jackson Hole στο ετήσιο συμπόσιο των Κεντρικών Τραπεζιτών.

Θετικό και το κλείσιμο της Παρασκευής με τον Γενικό Δείκτη στις 1.156,37 (με υψηλό ημέρας στις 1.158,41 μονάδες) με τον FT25 στις 374,94 (375,61) αλλά με τις τράπεζες στο υψηλό ημέρας των 158,31 μονάδων. Να σημειωθεί πως στα υψηλά ημέρας διαμορφώθηκε η τιμή για τη μετοχή της Πειραιώς (1,50 ευρώ) και στα 0,649 για την Alpha Bank. Οριακά χαμηλότερα των υψηλών ημέρας η ΕΤΕ (στα 2,62) και η Eurobank (στα 0,324 ευρώ).

Συνολικά η εβδομάδα έκλεισε με κέρδη για το Γενικό Δείκτη που φτάνουν το 3,75%, ενώ ο FT 25 στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις ανέβηκε 4,26%.

Σήμερα η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 84,5 εκατ. ευρώ (το 55% στις τράπεζες) από τα οποία 20,2 εκατ. ευρώ στην ΕΤΕ και 12,1 στην Πειραιώς. Στις 65 οι μετοχές έκλεισαν με άνοδο και στις 50 με απώλειες. Ξεχώρισε με απόδοση 19,95% στα 0,505 ευρώ η μετοχή της HOL μετά τη συμφωνία με τη Vodafone. Σημαντικά κέρδη για τη μετοχή της ΙΝΤΡΑΚΟΜ (0,727 ευρώ) αλλά και για τον τίτλο της Forthnet στα 1,48 ευρώ.

Από τις 1.214 μονάδες η χρηματιστηριακή αφετηρία του Αυγούστου (με την διόρθωση όμως να έχει ξεκινήσει από τη συνεδρίαση της 28 Ιουλίου) και την υποχώρηση να ολοκληρώνεται στις 8 του μήνα (1.047,21 ). Ακολουθεί το 8 στις 9 με δυναμική επαναφοράς, με τον Γενικό Δείκτη να καλύπτει (περίπου) τα 2/3 της διαδρομής (*)

Πρακτικά μετά και τη συνεδρίαση της Παρασκευής ολοκληρώνεται το μεγαλύτερο μέρος μίας κίνησης- αντίδρασης με πολλά τεχνικά χαρακτηριστικά με τον ΓΔ στην περιοχή των 1.150 μονάδων.

Και στη συνεδρίαση της 22ας όπως στις προηγούμενες τρεις οι αγοραστές είχαν τον τελευταίο λόγο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών ενεργοποιούνταν μετά τις 14.00-14.30 με βασικούς δείκτες και μετοχές να κλείνουν στα υψηλά (ή κοντά στα υψηλά ) ημέρας.

Οι τράπεζες ήταν ο κλάδος που έκανε την διαφορά, αυτή τη φορά...ανοδικά με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται μέχρι τις 158,29 από τα χαμηλά των 137,34 μονάδων (8/8). Εως τα 2,65 ευρώ η μετοχή της Εθνικής από τα 2,28 της Δευτέρας 18/8 και σε συνέχεια της αντίδρασης από τα 2,11 της 6/8. Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στη μετοχή της Πειραιώς δόθηκε μεγαλύτερη προσοχή (έως τα 1,50 ευρώ), ενώ για τη μετοχή της Alpha Bank "δέθηκαν" τα 0,60 ευρώ.

Κατά γενική ομολογία οι εκθέσεις των τριων αμερικανικών σπιτιών JP Morgan, Morgan Stanley, BofA/ML συνέβαλαν στην αναστροφή της τάσης επαναφέροντας αγοραστές από αισθητά χαμηλότερες τιμές. Όχι αρνητική για την ελληνική αγορά εμφανίστηκε τελευταία και η Citi με τις ανάλογες υποστηρικτικές αναλύσεις της.

Το...αστείο είναι, πως η Deutsche Welle αναφερόταν εκτενώς στην διόρθωση του ΧΑ και την στροφή των παικτών προς άλλες αναδυόμενες αγορές στην διάρκεια της κορύφωσης της ανοδικής αντίδρασης.

Εκτός από τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές (κατά μ.ο γίνεται το 50-55% του ημερήσιου τζίρου) ενδιαφέρον παρουσίασαν οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ και αφού οι δύο τελευταίες είχαν διορθώσει μέχρι σημαντικές πολυετείς στηρίξεις τους. Από τα επίπεδα των 9,80-10 ευρώ αντέδρασαν του μεν ΟΤΕ προς τα 10,94 και προς τα 10,95 της ΔΕΗ σε μία αρκετά κοινή πορεία αντίδρασης.

Σαφώς καλύτερη η μετοχή του ΟΠΑΠ (απόδοση 28,75% από την αρχή του έτους). Ωστόσο ο ΟΤΕ ήταν αυτός που είχε τη μεγαλύτερη στήριξη από ξένα και ελληνικά σπίτια. Για τον ΟΤΕ η Euroxx ξεκίνησε τη κάλυψη με στόχο τα 14 ευρώ (στις 19/8) και τρεις μέρες αργότερα η Alpha Finance να τον θεωρεί αγοραστική ευκαιρία και η JP Morgan να αυξάνει την τιμή στόχο στα 12,50 9από τα 11 ευρώ). Αντιθέτως για τη ΔΕΗ δεν υπήρξαν εκθέσεις ή αναλύσεις το ίδιο διάστημα.

Επιμένουμε σε αυτές τις μετοχές όχι μόνο λόγω της "βαρύτητας" τους αλλά και επειδή την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνουν αποτελέσματα 6 μηνου (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική κ.ά.). Εύλογη η εστίαση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς αναμένεται πως η βραχυπρόθεσμη τάση θα εξαρτηθεί και από την πορεία των συγκεκριμένων μετοχών.

Ωστόσο ακόμη μία παράμετρος ενδέχεται να επηρεάσει στη συνέχεια δεικτοβαρείς μετοχές. Όπως αναφέρεται στον Χαμαιλέοντα (21/8) για τα 1+2 Road Shows του Σεπτεμβρίου και τον χρησμό των FTSE, με τον οίκο να αποφασίζει (μετά τη παρουσίαση στο Λονδίνο) αν θα παραμείνει το ΧΑ στην κατηγορία των αναπτυγμένων. Το παράδοξο είναι, πως μέχρι τώρα το ΧΑ συγκαταλέγεται στα "αναπτυγμένα" για τους FTSE αλλά στα "αναδυόμενα" από την Morgan Stanley. Στα υπόψη, πως μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται και η...γνωμάτευση του S&P Indices για το αν θα το υποβαθμίζει στα αναδυόμενα. Μπορεί ακόμη να είναι νωρίς, να μεσολαβεί η επόμενη- πολύ σημαντική- εβδομάδα παρ' όλα αυτά ορισμένοι αρχίζουν να συνεκτιμούν τα επερχόμενα.

Πλέον για να υπάρξει συνέχεια (προς τις 1.180-1.220) θα πρέπει να συντρέξουν και άλλοι- ουσιώδεις- λόγοι πέραν της εύλογης προσπάθειας των "ισχυρών χεριών" να επαναφέρουν την αγορά στις τιμές της 1 ης Αυγούστου.
Θυμίζω, πως στα χαμηλά του μήνα οι αμερικανικοί οίκοι θεωρούσαν ακριβές τις ελληνικές τράπεζες προς τα υψηλά τις υποστηρίζουν προβλέποντας πως το πολύ θα χρειαστούν έως 3,5 δισ. ευρώ.

Θυμίζω, πως τις προηγούμενες δύο εβδομάδες στο ΧΑ "μετρήθηκαν" 8 ανοδικές σε σύνολο 9 συνεδριάσεων. Είχε προηγηθεί το 10 στις 10 διορθωτικές συνεδριάσεις. Δύο όψεις που δείχνουν την "ρηχότητα" του ελληνικού χρηματιστηρίου, την σχεδόν μονοδιάστατη σύνθεση του ( σε 4-6 μετοχές το 60-80% του τζίρου και έως το 70% της στάθμισης), τον βαθμό ευκολίας "χειραγώγησης" του κατά το δοκούν των "ισχυρών" της αγοράς.

(*) από τις 1.214 υποχωρεί στις 1.044= 170 μον. από τις 1.044 αντιδρά στις 1.155= 111 μον.)

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v