Από επίπεδα άνω των 1.150 μονάδων ξεκινά χρηματιστηριακά η τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Θυμίζοντας πως ο μήνας ξεκίνησε από τις 1.162,89 μονάδες (Παρασκευή 1 Αυγούστου), ζητούμενο είναι κλείσιμο κατά τι υψηλότερο, ώστε να δημιουργηθεί η προϋπόθεση αναστροφής της τάσης -έστω και βραχυπρόθεσμα- σε μια αγορά που από την αρχή του έτους παραμένει πτωτική.
Για το Χ.Α. ο Ιούλιος ξεκίνησε από τις 1.228,85 μονάδες και ολοκληρώθηκε χαμηλότερα στις 1.169,01, και κάποιοι αναλυτές και παίκτες αναμένουν μέχρι την Παρασκευή κίνηση του Γενικού Δείκτη έστω οριακά υψηλότερα των 1.170 μονάδων (τελική τιμή Γ.Δ. για τον Αύγουστο).
Στους νέους στόχους της αγοράς αναφερθήκαμε εκτενώς στο χθεσινό σχόλιό μας, με την τρέχουσα εβδομάδα να χρωματίζεται από τις διεθνείς εξελίξεις και στο εσωτερικό από την... προεδρολογία, την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου, τις επιμέρους επιχειρηματικές κινήσεις και τη στάση των ξένων απέναντι (κυρίως) στις συστημικές τράπεζες.
Στις διεθνείς αγορές, η Ουκρανία και η Fed δίχασαν τη Wall Street, αλλά ο S&P καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Στην Ευρώπη, σε κομβικό σημείο έφθασε η αντίδραση του DAX που στις 22/8 γύρισε προς τις 9.339 μονάδες, με πιθανό στόχο τη συνέχιση της αντίδρασης μέχρι τα επίπεδα των 9.500-9.550 μονάδων (ως ανοδική διόρθωση στη μεγάλη υποχώρησή του από τις 10.040 προς τις 8.990).
Στο Χ.Α. κλειδί παραμένει ο κλάδος των τραπεζών (στις 158,31 μονάδες ο δείκτης), με την ΕΤΕ εμφανώς ισχυρότερη βραχυπρόθεσμα, αλλά και με τη μετοχή της Alpha Bank, που σε εβδομαδιαία μέτρηση κράτησε το σημαντικό 0,60 ευρώ.
Σημειωτέον πως μετά την τελευταία αντίδραση η τρέχουσα τιμή των 3 από τις 4 συστημικές έχει επανέλθει σε επίπεδο πάνω από αυτό της τελευταίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Εξαίρεση η μετοχή της Πειραιώς, με τρέχουσα τιμή στο 1,50 ευρώ. Όπως αναφέρεται σχετικά από τους Στέφανο Κοτζαμάνη και Γιώργο Α. Σαββάκη «...τις τελευταίες ημέρες χρειάστηκαν οι ανακοινώσεις των διοικήσεων των συστημικών τραπεζών, αλλά και ένα μπαράζ θετικών εκθέσεων από ξένους οίκους, με αποτέλεσμα να αμβλυνθεί το κλίμα ανησυχίας που προϋπήρξε και -με σύμμαχο τις περιορισμένες ρευστοποιήσεις- ο Γενικός Δείκτης να ανακτήσει τη θετική του πορεία».
Το ενδιαφέρον για τη βραχυπρόθεσμη τάση -μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής- είναι κατά πόσον η υποστήριξη των ξένων (αμερικανικών) οίκων κυρίως προς τις τράπεζες θα συνεχιστεί και στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Δεδομένου μάλιστα πως στη διάρκεια αυτών των 5 συνεδριάσεων ανακοινώνουν αποτελέσματα ο ΟΠΑΠ (μεθαύριο Τετάρτη 27/8), η Alpha Bank, η ΕΤΕ και η ΔΕΗ την Πέμπτη και την Παρασκευή η Πειραιώς.
Θα ξεκαθαρίσουν πολλά αυτήν την εβδομάδα όσον αφορά τις πραγματικές προθέσεις κυρίως των ξένων, συνεκτιμώντας πως από την επόμενη -πρώτη του Σεπτεμβρίου- το Χ.Α. θα κινηθεί στον ρυθμό και των αξιολογήσεων, αναβαθμίσεων ή υποβαθμίσεων κ.λπ.
Ο Μάκης Βελλιανίτης (από την ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary) σημειώνει: «Την Παρασκευή ο Δείκτης βρέθηκε ανάμεσα σε τρεις αντιστάσεις: τη διαγώνια γραμμή αντίστασης του κύματος [Ι], το 38,2% επίπεδο διόρθωσής του [Ι] (1.153 μονάδες) και τις 1.159 μονάδες, όπου τα κύματα c και a του [II] γίνονται ίσα. Αν ξεπεραστεί ανοδικά αυτή η περιοχή, ακολουθούν οι 1.186 μονάδες (50% διόρθωση) και οι 1.220 (61,8% διόρθωση) και πέραν του κύματος 4 της προηγηθείσας πτώσης».
Θεωρώντας τον Μ.Β. έναν από τους πιο αξιόπιστους «μετρητές» των τεχνικών σχηματισμών, αναπαράγω την εκτίμησή του παρότι ο FT 25 δίνει πλέον σήματα πώλησης/short.
Όπως εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης, την προηγούμενη εβδομάδα η αγορά ξέφυγε από την επικίνδυνη ζώνη, αλλά το σημαντικό είναι πως ο μήνας φαίνεται πως θα κλείσει πάνω από τις 1.100 μονάδες. Η μετοχή της Εθνικής έκανε τη διαφορά βοηθώντας τον Γ.Δ., ενώ οι ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ για ακόμη μία φορά στήριξαν την προσπάθεια αναστροφής.
Ενδιαφέρον το διάγραμμα της Motor Oil που δοκιμάζεται και πάλι στα όρια των 8 ευρώ (κλείσιμο στα 8,04 ευρώ). Με ενδεχόμενη πειστική επιβεβαίωση μπορεί να δώσει σημαντικό περιθώριο αντίδρασης. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ χρειάζεται διάσπαση των 3,52 ευρώ (3,45 ευρώ), ενώ και η μετοχή της Eurobank (0,324 ευρώ) είναι σε σημαντικό make or break επίπεδο.
Σημαντική η κίνηση για τη μετοχή της Intracom (0,727 ευρώ) μετά την πώληση της HOL, ενώ η ΕΧΑΕ είναι σε θέση ανάλογη της... Eurobank καθώς υπέρβαση των 7,16 ευρώ (7,15) δίνει αγοραστικό σήμα.
Όσον αφορά τη σταθερή παράμετρο της... πολιτικής, παραμένει παράγοντας ανησυχίας. Στο θέμα «πέντε μεγάλα ντέρμπι» σημειώνεται: «Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να κεφαλαιοποιεί πολιτικά το γεγονός ότι καταφέρνει να σταθεροποιήσει την οικονομία (πολύ πιθανόν γιατί η σταθεροποίηση γίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα), ούτε έχει πετύχει να πείσει την κοινή γνώμη πως έχουμε μπροστά μας μια πενταετία συνεχούς ανάπτυξης και επούλωσης των πληγών της κρίσης. Αντίθετα, οι λανθασμένοι χειρισμοί που έγιναν με τον φόρο των ακινήτων προκάλεσαν έντονο κλίμα δυσαρέσκειας κυρίως στο πλέον πιστό κομμάτι των ψηφοφόρων της. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις πολιτικές εξελίξεις, ωστόσο το θετικό είναι πως πολλοί ξένοι επενδυτές δείχνουν να μην ανησυχούν».