Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αφύπνιση» των αγοραστών στο Χρηματιστήριο

Νέα ανοδική κίνηση για το Γενικό Δείκτη που ξεπερνά τις 1.170 μονάδες. «Βάζουν πλάτη» ΕΤΕ, Πειραιώς, Eurobank. Κέρδη για ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Intralot. Πίεση στις μετοχές των ΟΤΕ, Coca Cola και ΟΛΠ. Καλύτερη η εικόνα και σε επίπεδο όγκου συναλλαγών.

Κάτι πάει να γίνει στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης καθώς το Χ.Α. αφυπνίζεται και αντιδρά πάνω από τις 1.170 μονάδες.

Όπως είθισται τις τελευταίες ημέρες, η συνεδρίαση αποκτά χρώμα και ρυθμό μετά τις 13.00-13.30 όταν σταδιακά ενεργοποιούνται εντολές για λογαριασμό ξένων (και... ξένων) παικτών. Δεδομένου ότι σε αυτήν τη φάση υπερισχύουν οι αγοραστές από τα μέσα και μετά της κάθε συνεδρίασης, ανεβαίνουν οι τόνοι κι οι βασικοί δείκτες ωθούνται ψηλότερα.

Εμφανής η αλλαγή τάσης κατ' αρχάς στις τράπεζες, όπου ο κλαδικός δείκτης επιχειρεί εκ νέου την προσέγγιση των 160 μονάδων (ξεκινώντας από το χαμηλό ημέρας των 156,60 μονάδων), με σταθερές αγορές και στις τέσσερις μετοχές του κλάδου.

Αυτό σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση της βραχυπρόθεσμης τάσης αντίδρασης για τη μετοχή της ΔΕΗ και την υπερίσχυση των αγοραστών στον ΟΠΑΠ ωθεί τον 25άρη προς τις 380 μονάδες.

Άξιον αναφοράς πως στο διάστημα 13.20-13.35 πραγματοποιήθηκαν συγκριτικά περισσότερες συναλλαγές (απ' ό,τι μέχρι εκείνη την ώρα) και υψηλότερες σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση(*).

Αίφνης και μέσα σε 5-10' ο μεν Γενικός Δείκτης υπερέβη ακόμη μία κρίσιμη περιοχή (1.165 μονάδες), φορτίζοντας περισσότερο το κλίμα. Άμεση η ανταπόκριση των βραχυπρόθεσμων (κυρίως) παικτών, καθώς ενεργοποιήθηκαν εντολές για την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, αλλάζοντας τον συσχετισμό ανοδικών/καθοδικών μετοχών. Προ ολίγου μόλις 5 από τις 25 μετοχές του δείκτη υποχωρούσαν, ενώ 19 ενισχύονταν (από 10 που σημειώναμε στο αμέσως προηγούμενο σχόλιό μας).

Ισχυρή τάση για τη μετοχή της ΔΕΗ που κερδίζει και τα 11,18 ευρώ, αγορές μέχρι τα 12,40 ευρώ στη μετοχή του ΟΠΑΠ (στα 12,50-12,55 ευρώ σηματοδοτείται ο νέος κύκλος για τον τίτλο του Οργανισμού).

Με αγοραστές και στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές, με σημαντικότερη την προσπάθεια που γίνεται στην Εθνική (να περάσει τα 2,62 ευρώ, ενώ νωρίτερα έγιναν λίγες συναλλαγές και στα 2,63 ευρώ). Στο 1,52 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, καλύπτει τις απώλειες της αρχής.

Το σημαντικό όμως είναι πως σε μετοχές εταιριών της... δεύτερης ταχύτητας όπως είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Jumbo, η MIG, η Intralot κ.λπ. οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο.

Στη μετοχή των ΕΛΠΕ οι σταθεροί αγοραστές των τελευταίων ημερών ανέβηκαν νωρίτερα μέχρι τα 5,64 ευρώ, ενώ στην Intralot λόγω των εξελίξεων με το «ιπποδρομιακό στοίχημα» εντολές δόθηκαν μέχρι το 1,87 ευρώ. Για τη μετοχή της τελευταίας τα... πονταρίσματα είναι αναμενόμενα, καθώς αύριο θα αποφασισθεί το εύλογο της προσφοράς που έχει υποβάλει η εισηγμένη. Ποντάρισμα... ρίσκου βέβαια, ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που τοποθετούνται στις τελευταίες 2-4 συνεδριάσεις.

Άνω του 0,41 ευρώ η μετοχή της MIG επανέρχεται στο κανάλι προς το 0,45 ευρώ, ενώ η Jumbo συνεχίζει μετά και το μεγάλο πακέτο (601.325 τεμαχίων) που έγινε στην αρχή της συνεδρίασης στα 11,30 ευρώ. Η μετοχή της Jumbo ενισχυόταν νωρίτερα 15 λεπτά πάνω από την τιμή του πακέτου των 6,8 εκατ. ευρώ.

Στα 65 εκατ. η αξία των συναλλαγών, από τα οποία το 57% στις τράπεζες (με την τάση να ενισχύεται), ενώ για 49 μετοχές σημειωνόταν ανώτερη τιμή έναντι 37 που υποχωρούσαν.

Λόγω του χθεσινού πονηρού κλεισίματος των βασικών δεικτών, της κομβικής θέσης όπου έχει εισέλθει το Χ.Α. και της σημασίας που έχουν (κυρίως) για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες αυτές οι συνεδριάσεις ανεβάσαμε νωρίτερα στον Εκηβόλο μέτρηση και εκτίμηση για τον FT 25.

(*) Επ' αυτού φίλος της στήλης σημείωνε εχθές πως λόγω του κλειστού Citi δεν έγινε σημαντικό μέρος του τζίρου που καθημερινά πραγματοποιείται και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v