Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Πονηρό» κλείσιμο με τζίρο… 15αύγουστου

Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο, με τις απόψεις των αναλυτών να διίστανται για τη συνέχεια. Τα μηνύματα που στέλνει ο χαμηλός τζίρος. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση. Ποιες μετοχές «τράβηξαν» την αγορά υψηλότερα.

«Πονηρό» κλείσιμο σήμερα στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.159,25, με τον FT 25 στις 376,14 και με τον Τραπεζικό Δείκτη στις 158,02 μονάδες.

Και θεωρείται «πονηρό» το σημερινό γιατί αφ΄ ενός είναι η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και η ένατη στις δέκα τελευταίες αφ΄ετέρου πραγματοποιήθηκε με έναν από τους χαμηλότερους τζίρους της περιόδου.

Ανατρέχοντας λίγο πίσω, τζίρος 45-50 εκατ. ευρώ έχει γίνει στις συνεδριάσεις της 17ης και 7ης Ιουλίου και νωρίτερα στις αρχές Ιουνίου. Σημειώνεται, πως στις 5 Μαΐου καταγράφηκε (με 35 εκατ. ευρώ) ο χαμηλότερος, μέχρι τώρα, για το 2014.

«Πονηρό» όμως το σημερινό, καθώς η αγορά φτάνει σε μία απόδοση της τάξεως του 15% από τα χαμηλά της 8ης Αυγούστου αν και η συνεδρίαση, που χαρακτήρισε την διόρθωση ήταν αυτή της 6ης Αυγούστου. Θεωρείται πως στις 6/6 «μοιράστηκαν» χαρτιά στα χαμηλά και δύο μέρες αργότερα (στις 8/8) επιχειρήθηκε ο «εκβιασμός» από τους πωλητές με στοχευμένα χαμηλές τιμές στις δημοπρασίες.

«Πονηρό» όμως το σημερινό από τη στιγμή που οι βασικοί δείκτες έχουν εισέλθει εντός περιοχών, που βρίθουν τεχνικών σημείων (απλός, εκθετικός ΚΜΟ 200 κ.λπ) που έχουν εγείρει το ενδιαφέρον, την προσοχή αναλυτών και βραχυπρόθεσμων παικτών.

Νέα άνοδος με μέτριες- χαμηλές συναλλαγές, με τις εκτιμήσεις να διίστανται καθώς οι μεν υποστηρίζουν πως ανοδική συνεδρίαση με αυξημένες συναλλαγές παραπέμπει σε «διανομή χαρτιών στα ψηλά» (άρα βλέπουν διόρθωση) οι δε θεωρούν, πως μόνο με υψηλό τζίρο (και νέα κεφάλαια) θα ήταν εφικτή η πειστική υπέρβαση των 1.160-1.170 μονάδων, που θεωρούνται ανθεκτικές αντιστάσεις. Τεχνικά ο σχηματισμός «κεριού» σε συνδυασμό με τον μέτριο- χαμηλό τζίρο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μίας μικρής υποχώρησης προς τις 1.140-1.135, επίπεδα που θα κριθεί εάν στο ΧΑ θα επιχειρηθεί στη συνέχεια η υπέρβαση των 1.200 μονάδων.

Προσώρας με τζίρο 44,7 εκατ. ευρώ- από τα οποία το 51% στις τράπεζες- και συγκριτικά αρκετό σε μετοχές των Jumbo, Μυτιληναίο, MIG, Αεροπορία Αιγαίου, ΤΙΤΑΝ, FFG, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ κ.α. φαίνεται να επιδιώκεται η μεταφορά μέρους του παιχνιδιού στην λεγόμενη... δεύτερη ταχύτητα του 25άρη. Δηλαδή και σε μετοχές πέραν των τραπεζικών και της 3άδας των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ- ΔΕΗ.

Επίσης θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η εικόνα των χρηματιστηρίων, του ΧΑ με αυτήν που διαμορφώνεται και πάλι στα ομόλογα, με την απόδοση των βασικών ευρωπαϊκών σε ιστορικά χαμηλά όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr.

Συνεδρίαση με μεικτές τάσεις στις τράπεζες, μικρή υποχώρηση στις 158,02 μονάδες του κλαδικού δείκτη με τις ΕΤΕ και Πειραιώς να πραγματοποιούν σχεδόν 17 εκατ. ευρώ έναντι 3,8 στη μετοχή της Eurobank και άλλων 2,1 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank. Ο κλάδος υποστηρίχθηκε και σήμερα από τα «ξένα σπίτια», μόνο που ήταν η Deutsche Bank που ανακοίνωσε την έκθεση της μετά τους «3 αμερικανικούς οίκους» (JP Morgan, BofA/M.L, Morgan Stanley).

Μάλιστα ο γερμανικός οίκος βλέπει περιθώριο ανόδου έως...60% (!) για τον εγχώριο κλάδο, ποσοστό που, αντιστοιχώντας το στον κλαδικό δείκτη, δίνει... προβολή προς τις 250-255 μονάδες (!) όταν τα υψηλά έτους έχουν σημειωθεί στις 206 μονάδες. Στην αγορά πολλά ακούγονται και περισσότερα φημολογούνται για τον... σφοδρό «έρωτα» των ξένων για τις μετοχές των τραπεζών, όταν ορισμένοι εξ αυτών στα χαμηλά του κλάδου/αγοράς τις θεωρούσαν «ακριβές» (αρχές Αυγούστου).

Στα 2,62 ευρώ «προσέκρουσε» η μετοχή της ΕΤΕ επιβεβαιώνοντας όσους θεωρούσαν τα 2,62-2,65 ισχυρή αντίσταση. Η μετοχή υποχώρησε έως τα 2,58 για να κλείσει στα 2,60 ευρώ...

Στο εύρος των 1,47-1,52 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, κοντά στο υψηλό ημέρας η μετοχή της Alpha Bank στα 0,649, με αγοραστές και στο κλείσιμο η μετοχή της Eurobank στα 0,325 ευρώ.

Σημειώνεται, πως πλην Πειραιώς, η τρέχουσα τιμή των ΕΤΕ, Alpha Bank και Eurobank υπερκαλύπτει αυτήν της τελευταίας αύξησης κεφαλαίου. Επίσης, η συγκριτικά αυξημένη συναλλακτικότητα στη μετοχή της Eurobank αποδίδεται και στο ότι εντάσσεται στον ευρωπαϊκό δείκτη Eurostoxx 600, από αύριο. Στα 3,797 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών στον τραπεζικό τίτλο.

Συνεδρίαση ΟΤΕ η σημερινή, καθώς η μετοχή διαμορφώθηκε στα 10,95 ευρώ- υψηλό ημέρας- αφού «καβάλησε» για καλά τους 200άρηδες (όπως σημειώνει ο Βασίλης Μαρκάκης για τη μετοχή- σηματωρό του Οργανισμού). Οριακά τα κέρδη για τη μετοχή της ΔΕΗ που ωστόσο «έκλεισε» πάνω από τα 11 ευρώ, επίπεδα που είχε να «δει» από τη συνεδρίαση της 4ης Αυγούστου.

Το ενδιαφέρον τεχνικά είναι, πως μετά τον ΟΠΑΠ σταδιακά και για τους τίτλους των ΟΤΕ, ΔΕΗ διαμορφώνεται σχηματισμός αναστροφής, καλύπτοντας σε πρώτη φάση το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών της 10ήμερης διόρθωσης.

Επίσης, ενδιαφέρον έχει, όπως αναφέρθηκε, η μερική διάχυση ενδιαφέροντος/ ρευστότητας σε μετοχές της... δεύτερης ταχύτητας. Κοντά στο υψηλό ημέρας και στα 0,416 ευρώ η μετοχή της MIG, στα 8,10 ευρώ (υψηλό ημέρας) η μετοχή της Motor Oil, «πονηρή» πίεση και διόρθωση στον τίτλο των ΕΛ.ΠΕ στα 5,52 ευρώ με την προσφορά να μαζεύεται και σήμερα, στα 6,29 ευρώ ο τίτλος του Μυτιληναίου, στα 30,06 ευρώ τα FFG που κρατούν τα 30 ευρώ (και την αποτίμηση των 2,01 δισ. ευρώ).

Αντίδραση αρχικά για Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ/Τέρνα, πίεση και διόρθωση προς το τέλος. Από τα 3,76 στα 3,66 ευρώ και από τα 3,51 στα 3,48 ευρώ αντίστοιχα.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση- στις 1.044,85 μονάδες ο FT Mid- ξεχώρισαν η συνέχεια επαναφοράς για την Αεροπορία Αιγαίου με κλείσιμο στα 5,96 ευρώ (υψηλό ημέρας) με τον Χαμαιλέοντα να συγκαταλέγει την εισηγμένη στους ουσιαστικούς μνηστήρες των Κυπριακών Αερογραμμών.

Λίγο κράτησε η αντίδραση για τη μετοχή της Intrakom (απόρροια της συμφωνίας Vodafone- HOL) που έκλεισε με πωλήσεις και απώλειες 4,54% στα 0,694 ευρώ.

Προβλημάτισε η με περιορισμένες συναλλαγές διόρθωση των μετοχών θυγατρικών του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Ειδικότερα κατά 3,65% στα 1,32 ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Καλωδίων, με 5,51% στα 0,463 η μετοχή της ΧΑΛΚΟΡ, με 1,52% στα 1,30 η ΣΙΔΕΝΟΡ. Διασώθηκε (στα 1,41 ευρώ) η μετοχή των Σωληνουργείων.

Σε 64 ανοδικές και σε 57 με απώλειες διαμορφώθηκε η σχέση των μετοχών, με το 11,71% στα 0,639 ευρώ της Creta Farms να ξεχωρίζει καθώς έγινε με 101.229 τεμάχια αξίας 62.402 ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v