Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ψάχνει τζίρο για να συνεχίσει το ανοδικό σερί

Το νήμα από τη Wall Street θέλει να πάρει η ελληνική αγορά. Κρίσιμος ο ρόλος των τραπεζών αλλά και του ΟΤΕ για την ανοδική προσπάθεια. Προβληματίζει ο χαμηλός τζίρος. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα.

Άνοδος και νέο ιστορικό υψηλό στη Wall Street, ράλι στις ευρωαγορές με τραπεζική ώθηση, συνέχεια στο ανοδικό σερί στο Χ.Α.

Πονηρή από πολλές απόψεις χαρακτηρίστηκε η χθεσινή συνεδρίαση, το κλείσιμο των βασικών δεικτών μέσα σε πολύ σημαντικό εύρος τιμών, με εύλογο το ερώτημα εάν προετοιμάζεται ανοδική διάσπαση ή αν με αφορμή τον χαμηλό χθεσινό τζίρο η αγορά θα οπισθοχωρήσει λίγο.

Στις 1.159 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 376 ο FT 25, στις 158 μονάδες ο Τραπεζικός, κι η πλειονότητα των βραχυπρόθεσμων παικτών διερωτάται εάν... μπαίνει και μετά την τελευταία αντίδραση ή... δεν μπαίνει.

Η τελευταία θετική έκθεση της Deutsche Bank για τις ελληνικές τράπεζες, μετά την αμερικανική στήριξη, έχει πονηρέψει αρκετούς που θυμούνται πολύ καλά τις αντίθετες κι αρνητικές αναλύσεις ορισμένων ξένων στις αρχές του μήνα.

Ωστόσο, το Χ.Α. είναι... ακόμη στα όρια των 1.150-1.160 μονάδων, όταν στη Νέα Υόρκη συντρίβονται το ένα μετά το άλλο τα ιστορικά ρεκόρ, και στη Φρανκφούρτη ο DAX επανακτά σχεδόν τα 2/3 της προηγηθείσας διόρθωσης.

Το εγχώριο σύστημα έχει τους λόγους του να ακολουθήσει την αντίδραση των ξένων χρηματιστηρίων, οι ξένοι απροκάλυπτα «παίζουν» τις τελευταίες 3-5 μέρες ελληνικές μετοχές, τράπεζες, χωρίς όμως ακόμη να παρατηρούνται ανάλογες εισροές στο... ταμπλό.

Τεχνικά η αγορά, συνεχίζοντας την αργή ανοδική της κίνηση, κατάφερε να πατήσει στη στήριξη των 372 μονάδων (χαμηλό 372,25 μονάδες) και να διασπάσει ενδοσυνεδριακά και τις σημαντικές 376 μονάδες, γυρίζοντας όμως και κλείνοντας οριακά κάτω από αυτό το επίπεδο.

Επόμενος στόχος, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance), για το long είναι οι 380 και οι 384 μονάδες, ενώ από κάτω παραμένει η κύρια στήριξη στις 365 μονάδες, με κοντινή το χθεσινό χαμηλό.

Οι τράπεζες είναι στο επίκεντρο αυτές τις μέρες και παρέα με τα συνεχιζόμενα υψηλά επίπεδα των υπόλοιπων αγορών ενδέχεται να δώσουν μία έξαρση, ενώ και χθες είχαμε διατήρηση δυνάμεων σε μικρό εύρος διακύμανσης.

Ο ΟΤΕ συνεχίζει μόνος του, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για πάρα πολύ αγαπημένη μετοχή, με τους αγοραστές να τον κρατάνε και πάλι καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Συνεχίζουμε να έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για την ΕΧΑΕ από όπου και περιμένουμε μεγάλη κίνηση με διάσπαση των 7,27 ευρώ.

Σύμφωνα με τη Solidus ΑΕΠΕΥ, τα ΣΜΕ του FTSE 25 Σεπτεμβρίου κυμάνθηκαν μεταξύ των 372,25 και των 379 μονάδων, ενώ τα ΣΜΕ Οκτωβρίου ήταν διαπραγματεύσιμα με premium της τάξεως του 0,5%. Oι συναλλαγές μειώθηκαν στα 4.721 συμβόλαια όσον αφορά τα ΣΜΕ του FTSE 25, ενώ οι ανοιχτές θέσεις συνέχισαν να μειώνονται καθώς διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 45.300 συμβολαίων.

Στα μετοχικά ΣΜΕ οι συναλλαγές μειώθηκαν στα 12.359 συμβόλαια, ενώ ξεχώρισε η MIG η οποία ενισχύθηκε 5,3%

Βραχυπρόθεσμα, τα ξένα χρηματιστήρια, τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται μέχρι και την Παρασκευή και η στάση των ξένων είναι τα τρία βασικότερα κλειδιά μέχρι και την τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου.

Με κατ' αρχάς ζητούμενο, όπως σημειώναμε και εχθές, ένα πειστικό κλείσιμο της αγοράς πάνω από τις 1.170 μονάδες, έστω και οριακά δηλαδή από το αρχικό του μήνα, ούτως ώστε να καταγραφεί η πρώτη ένδειξη αναστροφής σε μηνιαία μέτρηση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v