Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ισορροπεί στις 1.160 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Κατεύθυνση αναζητά το Χρηματιστήριο σε μία ακόμα άνευρη συνεδρίαση. Πτωτικά Alpha Bank και Eurobank, σταθεροποιητικά Εθνική και ΔΕΗ. Ανοδική κίνηση από Jumbo, μετά από πακέτο 6,8 εκατ. ευρώ, και Τιτάν.

Μικρή οπισθοχώρηση στο Χ.Α., καθώς μετά τα πρώτα 20'-30' της συνεδρίασης πωλητές ρευστοποίησαν μέρος των βραχυπρόθεσμων θέσεών τους. Συνέπεια το γύρισμα του Γενικού Δείκτη προς τις 1.153 μονάδες.

Με τον FT 25 να διορθώνει προς τις 373 μονάδες, τον Τραπεζικό στις 156, αλλά με τον FT Mid να ενισχύεται ελαφρώς προς τις 1.047 μονάδες και να ανακτά τις απώλειες με κύρια στήριξη από τη μετοχή της Εθνικής.

Όπως σημείωναν και εχθές (στο σχόλιο αγοράς) αναλυτές, άνθρωποι της αγοράς, οι βασικοί δείκτες έχουν εισέλθει εντός πολύ σημαντικών περιοχών και θα χρειαστούν διεργασίες προτού συνεχίσει είτε ανοδικά (άνω των 1.170-1.180 μονάδων) είτε πτωτικά, προς τις 1.150-1.140 μονάδες.

Βραχυμεσοπρόθεσμα (καθότι η τάση μετριέται πλέον με Κινητούς Μέσους 200 ημερών) το Χ.Α. είναι εντός κομβικής περιοχής όπου είτε μεταβάλλεται η τάση (σε ανοδική) είτε υποχωρεί χαμηλότερα. Θα χρειαστεί ενδεχομένως η αποσαφήνιση της πρόθεσης πωλητών - αγοραστών, δεδομένου ότι αρκετοί επιχειρούν από εχθές να πάρουν ένα μικρό μέρος των κερδών τους.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου (από τράπεζες και ΟΠΑΠ, ΔΕΗ) θα ξεκαθαρίσει η τάση όχι μόνο για τις συγκεκριμένες μετοχές αλλά και για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ενδεικτική η εικόνα της αγοράς με τις 10 από τις 25 μετοχές του δείκτη να ενισχύονται και στις υπόλοιπες (πλην της Eurobank Properties) οι απώλειες να περιορίζονται στο 1%.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Intralot, METKA, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Τιτάν και FFG είναι οι μετοχές που πριν από λίγο (11.10) κρατούσαν την ανοδική φορά τους. Μοιρασμένη και η σχέση μετοχών με άνοδο έναντι εκείνων που υποχωρούσαν (28 προς 26), ενώ για 206 τίτλους η τιμή παραμένει αμετάβλητη.

Λίγο καλύτερα από εχθές οι συναλλαγές, καθώς προσεγγίζουν τα 17 εκατ. ευρώ (το 45% στις τράπεζες) με εμφανή τη διάχυση ενδιαφέροντος - ρευστότητας για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση σε τίτλους της λεγόμενης... δεύτερης ταχύτητας του 25άρη. Κυρίως λόγω του πακέτου (601.325 τεμαχίων στα 11,30 ευρώ, αξίας 6,794 εκατ. ευρώ) που άλλαξε χέρια στη μετοχή της Jumbo αλλά και δευτερευόντως σε ΕΧΑΕ, Intralot, Τιτάν, MIG, Aegean, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίο, ΜΕΤΚΑ, Ελληνικά Πετρέλαια.

Τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν για το δεύτερο τρίμηνο οι συστημικές ελληνικές τράπεζες αναμένεται να επιβεβαιώσουν τις θετικές τάσεις στην παραγωγή εσόδων από κύριες δραστηριότητες, με τον σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων δανείων να επιβραδύνεται περαιτέρω, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Euroxx Securities. Η χρηματιστηριακή δεν αλλάζει την τιμή-στόχο για τις 4 μετοχές, ενώ βασικότερο ρίσκο θεωρεί τον πολιτικό κίνδυνο και την επίπτωση που μπορεί να έχει στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

Επιμέρους θυμίζεται πως η Euroxx Sec. έχει θέσει τον πήχη στο 0,90 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank (που θεωρεί κορυφαία επιλογή της) και στο 0,50 για τον τίτλο της Eurobank. Για την Εθνική στόχος είναι τα 3,30 ευρώ και τα 2,20 ευρώ για τη μετοχή της Πειραιώς.

Για την ομάδα ανάλυσης της eZMarket μετοχή-σηματωρός είναι της Alpha Bank. Σημειώνεται πως η ενεργοποίηση αγοραστών τις προηγούμενες ημέρες απέτρεψε την έξοδο της μετοχής από σχηματισμό καναλιού προσπαθώντας να δημιουργηθεί ένας σχηματισμός πυθμένα. Εάν αυτό επιτευχθεί (ήδη η μετοχή έπιασε το 0,65 ευρώ) και η αντίσταση διασπαστεί ανοδικά, τότε ο FT 25, το Χ.Α., θα προχωρήσει σε ακόμα μία ανοδική κίνηση πριν υποχωρήσει σημαντικά.

Σηματωρός για άλλους η μετοχή της ΕΤΕ, με αγοραστές και σήμερα από τα χαμηλά και συγκεκριμένα τα 2,58 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Μαρκάκη (ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary), «...δεν κατάφερε τελικά ο δείκτης να διασπάσει την κατερχόμενη γραμμή τάσης R, που ως γνωστόν -σύμφωνα πάντα με τα δικά μας δεδομένα- αποτελεί ελάχιστη προϋπόθεση για την αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης σε ανοδική. Έκλεισε ακριβώς πάνω της, γεγονός που αν συνδυάσουμε με το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1.168 μονάδων ίσως προϊδεάζει για βραχυπρόθεσμη διόρθωση προς την περιοχή του εκθετικού ΚΜΟ 30 ημερών που διέρχεται από τις 1.145 μονάδες».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v