Έκανε το (νέο) ρεκόρ ο S&P στη Νέα Υόρκη, πατώντας σε κλείσιμο τις 2.000 μονάδες.Νωρίτερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειωνόταν το καλύτερο διήμερο του καλοκαιριού, με ενδεικτική τη θεαματική επαναφορά του DAX (στις 9.588 μονάδες).
Στο Χ.Α. γινόταν το 6 στα 6 με τραπεζική... χορηγία, καθώς ο κλαδικός δείκτης ενισχυόταν 2,78% στις 162,41 μονάδες, με την Εθνική... βασίλισσα στα 2,73 ευρώ.
Με αγοραστές στην πλειονότητα των μετοχών του FT 25 (στις 381,84 μονάδες) και ενδεικτικό ότι μόνον για 5 σημειώθηκαν απώλειες (ΒΙΟΧΑΛΚΟ, CC HBC, Eurobank Properties, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ).
Οι αυξημένες συναλλαγές και λόγω... Λονδίνου, όπως αναφέρουν φίλοι της στήλης, ένδειξη πως στο... παιχνίδι εισέρρευσαν «νέα κεφάλαια» που λογικά ποντάρουν στην τάση και προσβλέπουν στην καταγραφή βραχυπρόθεσμων υπεραξιών.
Η βραχυμεσοπρόθεσμη τάση απέχει ελάχιστα από το να αλλάξει σε ανοδική, αν και επ' αυτού οι εκτιμήσεις διίστανται καθώς ορισμένοι παίκτες και αναλυτές θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση την κατοχύρωση και την επιβεβαίωση των 1.180-1.185 μονάδων.
Σε κάθε περίπτωση, το... ποντάρισμα συνεχίζεται με την υποστήριξη ξένων -αμερικανικών και γερμανικών- αλλά και ελληνικών επενδυτικών οίκων που υπερθεματίζουν για τις τράπεζες επιλέγοντας είτε την ΕΤΕ είτε την Alpha ως σημαντικότερη επιλογή τους. Μέχρι τώρα αυτή η υποστήριξή τους βγαίνει στο ταμπλό εάν οι τρέχουσες τιμές συγκριθούν με τις προ ημερών χαμηλότερες της 6ης και της 8ης Αυγούστου.
Κλειδί οι τράπεζες κι όπως σημειώνει ο Χρ. Κίτσιος:«...Ασυγκίνητοι από τις εκθέσεις ξένων οίκων, που εκτιμούν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι καλά ανακεφαλαιοποιημένες εν όψει της ολοκλήρωσης της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης, παραμένουν οι ξένοι επενδυτές. Το μπαράζ θετικών εκθέσεων από Deutsche Bank, JP Morgan, Citigroup και BofA και οι προσδοκίες των αγορών για νέα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας από την ΕΚΤ βοήθησαν μεν τις μετοχές των τραπεζών να αντιδράσουν ανοδικά, δεν καθησύχασαν, όμως, τις ανησυχίες για το αποτέλεσμα του stress test. Οι μακροπρόθεσμοι ξένοι επενδυτές που στήριξαν τις εγχώριες τράπεζες στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου συνεχίζουν να τηρούν, σύμφωνα με επικεφαλής μεγάλης χρηματιστηριακής εταιρίας, στάση αναμονής καθώς ανησυχούν ότι η εν εξελίξει άσκηση προσομοίωσης ενδέχεται να βγάλει πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, αλλάζοντας και βασικές παραμέτρους αποτίμησης των τραπεζών».
Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη η επίτευξη του στόχου των 382 μονάδων για τον 25άρη συνιστά αλλαγή τάσης, θεωρώντας κοντινότερες στηρίξεις τις 377 και τις 374 μονάδες.
Ενθαρρυντική η κίνηση του ΟΤΕ στα 10,99, ευρώ καθώς ενεργοποιείται ο στόχος των 11,40 ευρώ. Στήριξη για τη μετοχή του ΟΤΕ τα 10,80 ευρώ. Νέο άλμα για τη μετοχή της Jumbo στα 11,60 ευρώ με στόχο τα 12,10, ενώ για τα ΕΧΑΕ τα 8,27 ευρώ είναι ο στόχος μετά την υπέρβαση των 7,30 ευρώ. Περιθώριο σημαντικής αντίδρασης για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εάν περάσει τα 3,54 ευρώ.
Όσον αφορά το ΧΠΑ, ανοδικές τάσεις επικράτησαν στην ελληνική αγορά στη συνεδρίαση της Τρίτης, κατά την οποία ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε 0,18% και ο FTSE 25 σε ποσοστό 1,28% (έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση). Σύμφωνα με τη Solidus ΑΕΠΕΥ, τα ΣΜΕ του FTSE 25 Σεπτεμβρίου κυμάνθηκαν μεταξύ των 374,5 και των 382,5 μονάδων, ενώ τα ΣΜΕ Οκτωβρίου ήταν διαπραγματεύσιμα με premium της τάξεως του 0,2% - 0,5%.
Οι συναλλαγές αυξήθηκαν στα 5.015 συμβόλαια όσον αφορά τα ΣΜΕ του FTSE 25, ενώ οι ανοιχτές θέσεις αυξήθηκαν ελαφρώς και διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 46.400 συμβολαίων. Στα μετοχικά ΣΜΕ οι συναλλαγές αυξήθηκαν στα 17.097 συμβόλαια, ενώ ξεχώρισε η Εθνική οποία ενισχύθηκε 5%.
Συνεπώς ζητούμενα η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων, η υποδοχή της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου (σήμερα - Παρασκευή) και η διατήρηση της ανοδικής τάσης στα ξένα χρηματιστήρια.