ΧΑ: Πώς έγινε το... μπουμ στον τζίρο

Στους τίτλους των δυο τραπεζών που ολοκλήρωσαν με επιτυχία την άντληση κεφαλαίων πάνω από το μισό των σημερινών συναλλαγών. Τι δείχνει η πίεση στην Πειραιώς και η άνοδος της Alpha Bank. Εντονη κινητικότητα και στα warrants. Πώς κινήθηκαν τα «δεικτοβαρή» blue chips.

Σε "έργο για δύο ρόλους" εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση, μετά τις επιτυχημένες διαδικασίες του βιβλίου προσφορών, εκτός Ελλάδος, για Alpha Bank και Πειραιώς.

Στην περίπτωση της πρώτης και από το βιβλίο προσφοράς προέκυψε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον προς απόκτηση 1.846.153.846 νέων μετοχών στην τιμή των 0,65 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η Τράπεζα δεν θα αναζητήσει περαιτέρω κεφάλαια από εγχώριους επενδυτές.

Από την άλλη, η Πειραιώς ολοκλήρωσε επιτυχώς τη διαδικασία βιβλίου προσφορών εκτός Ελλάδος, με τη συμμετοχή θεσμικών και άλλων ειδικών επενδυτών, έχοντας τοποθετήσει 1.029.411.764 νέες κοινές μετοχές στην τιμή των €1,70 ανά μετοχή, με συνολικό ύψος αντλούμενων κεφαλαίων €1,75 δισ. Μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης από τις ΕΓΣ και με την επιφύλαξη της λήψης όλων των αναγκαίων κανονιστικών εγκρίσεων, θα προσφερθούν μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές έως 102.941.176 νέες κοινές μετοχές (10% των νέων μετοχών της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου), στην ίδια τιμή με την τιμή διάθεσης μετοχών στο διεθνές βιβλίο προσφορών.

Το σχετικά μεγαλύτερο discount, όσον αφορά την τιμή διάθεσης και πολύ περισσότερο το γεγονός ότι θα υπάρξει δημόσια προσφορά και σε Έλληνες επενδυτές από την Πειραιώς, ήταν αυτό που έκανε την διαφορά στην κίνηση των δύο μετοχών, καθώς αρκετοί εγχώριοι επενδυτές προχώρησαν σε σχετικές ρευστοποιήσεις προκειμένου να αποκτήσουν ρευστότητα και να συμμετάσχουν στην "εγχώρια ΑΜΚ" της Τράπεζας.

Έντονη κινητικότητα και στα Τραπεζικά warrants, καθώς η Αγορά εξέλαβε σαν ιδιαίτερα θετική την κεφαλαιακή ενίσχυση σε Alpha Bank και Πειραιώς, αλλά και διότι επέστρεψαν οι περιρρέουσες εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες στο νομοσχέδιο για τις Τράπεζες που αναμένεται να κατατεθεί μέχρι την Παρασκευή 28/3, πιθανόν να επιτραπεί η μετατροπή των warrants σε μετοχές χωρίς την καταβολή τιμήματος και στην βάση της προαιρετικής συμμετοχής των κατόχων παραστατικών τίτλων, σε δημόσια πρόταση του ΤΧΣ.

Η ανωτέρω διαδικασία θα επιταχύνει τις εξελίξεις ιδιωτικοποίησης των Τραπεζών, τουλάχιστον όσον αφορά τις Alpha Bank και Πειραιώς. Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, στο αναμενόμενο νομοσχέδιο και σε άλλη εκδοχή, δεν αποκλείεται να μειώνεται και η χρονική περίοδος εξάσκησης των warrants.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank ξεκίνησε με ΑΜΕΜ, όπως και ο τίτλος της Τράπεζας, με τον πρώτο να κλείνει σε νέο ιστορικό υψηλό (!), ενώ σημαντική κινητικότητα σημειώθηκε και στα υπόλοιπα warrants στο πλαίσιο των παραπάνω εκτιμήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, το warrant της Alpha Bank έκλεισε στα 1,77 ευρώ (+12,74%) με συναλλαγές 10916103 τεμ., αυτό της Πειραιώς στα 0,9780 ευρώ (+9,15%) με όγκο 14947552 τεμ. και της Εθνικής στα 1,22 ευρώ (+2,52%) ενώ διακίνησε 2549769 τεμ.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να αναφερθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank σημείωσε σήμερα τον υψηλότερο όγκο συναλλαγών του τελευταίου τετραμήνου, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 26/11/2013, όταν και είχαν λάβει χώρα οι αναδιαρθρώσεις στον δείκτη MSCI. Τεχνικά και αν ο τίτλος συνεχίσει να κινείται πλαγιοανοδικά, ιδιαίτερης σημασίας κρίνεται η τεχνική αντίσταση στα 0,7500 ευρώ, καθώς ανοδική διάσπαση του εν λόγω επιπέδου θα ανεβάσει στροφές στην τάση και θα βάλει σα επόμενο στόχο τα 0,8800 ευρώ.

Ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 205,9 εκατ. από τα οποία τα 22,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΦΡΛΚ, ΕΛΓΕΚ, ΜΕΤΚ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡΤΠ, ΜΟΗ, ΤΙΤΚ, ΟΤΕ). Alpha Bank και Πειραιώς απέσπασαν το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, ενώ αν προστεθούν τα warrants των δύο Τραπεζών και ο ΟΤΕ ο συγκεντρωτισμός στον τζίρο φθάνει στο 75% (!)

Από τους υπόλοιπους ημερήσιους πρωταγωνιστές, ξεχώρισαν οι ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Ο πρώτος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο "βάζοντας πλάτη" στον Δείκτη καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ ο ΟΤΕ κινήθηκε μόνιμα στο "κόκκινο" φανερά επηρεασμένος από την σημερινή έκθεση της Bank of America Merrill Lynch.

Πιο συγκεκριμένα, με σύσταση "underperform" και τιμή στόχο 11 ευρώ ανά μετοχή αρχίζει εκ νέου την κάλυψη της μετοχής του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών η Bank of America Merrill Lynch. Αν ο τίτλος συνεχίσει να κινείται "νότια", ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η τεχνική στήριξη στα 12,05 ευρώ και ακόμα σημαντικότερη στα 11,10 ευρώ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Βαγγέλης Σιούτης

"Συνεδρίαση για δύο, η σημερινή, στον απόηχο των επιτυχημένων ιδιωτικών τοποθετήσεων από ξένους επενδυτές σε Alpha Bank και Πειραιώς, κάτι που επιβεβαιώθηκε από την μερίδα του λέοντος που απέσπασαν οι δύο Τραπεζικοί τίτλοι και τα warrants των δύο Τραπεζών, σε ενδιαφέρον και συναλλαγές" αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Το warrant και η μετοχή της Alpha Bank κινήθηκαν έντονα ανοδικά λόγω του χαμηλού discount, της υψηλής υπερκάλυψης και της μη δυνατότητας συμμετοχής σε εγχώριους επενδυτές, ενώ διαμετρικά αντίθετη πορεία ακολούθησε ο τίτλος της Πειραιώς, σε σχέση με το warrant της Τράπεζας.

Η επιτυχής κατάληξη των ΑΜΚ για Alpha Bank και Πειραιώς, μπορεί να θεωρηθεί "ψήφος εμπιστοσύνης" των ξένων χαρτοφυλακίων για την Ελληνική οικονομία και τις Ελληνικές Τράπεζες, εξέλιξη που αναμένεται να βοηθήσει το μεσοπρόθεσμο ανοδικό momentum, την ώρα που οι παρουσιάσεις των Ελληνικών Τραπεζών στο εξωτερικό (Εθνική) συνεχίζονται.

Από την άλλη, εντείνεται η ροή των αποτελεσμάτων χρήσης 2013, που δεν αποκλείεται να αποτυπωθούν στο ταμπλώ τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Βραχυπρόθεσμα και εν όψει δύσκολων ψηφοφοριών στην Βουλή, αναμένεται αυξημένη μεταβλητότητα, χωρίς να αλλάζει η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, για τον Γενικό Δείκτη, οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στις 1318 και 1280 μονάδες, ενώ ισχυροποιείται η ζώνη αντίστασης στις 1380 - 1400 μονάδες, ανοδική διάσπαση της οποίας θα ανοίξει τον δρόμο για κίνηση σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

-Απόστολος Μάνθος

Η αδυναμία πιστοποίησης της διάσπασης των 1360 μονάδων για πάνω από τρεις θετικές συνεδριάσεις έχει προκαλέσει στον Γενικός Δείκτη ένα καθοδικό retracement προς τη κρίσιμη περιοχή βραχυχρόνιας στήριξης των 1325 με 1320 μονάδων, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Επίπεδο, όπου εάν διαρραγεί καθοδικά με ισχυρό τζίρο συναλλαγών, θα ανοίξει το δρόμο κατάβασης προς τις διαδοχικές στηρίξεις των 1305, 1280 και 1265 μονάδων.

Χαρακτηριστική είναι εδώ και μέρες η αίσθηση κόπωσης της Αγοράς με τα καλά νέα να "καίγονται" γρήγορα και πέριξ των 1350 με 1380 μονάδων, ενώ υπάρχει διάχυτη και μια μερική προεξόφληση σε επερχόμενες αναβαθμίσεις οίκων αξιολόγησης μιας και έχουν προβληθεί ιδιαιτέρως από τον επενδυτικό τύπο. Όσο δε, παραμένει ο Γενικός Δείκτης χαμηλότερα των 1360 μονάδων δίχως το κατάλληλο καταλύτη επιτυχημένης ανοδικής διαπέρασης του ψυχολογικού ορίου των 1400 μονάδων τόσο η αναμονή από τους επενδυτές θα "βαραίνει τα χέρια τους", καθώς ο χρόνος αρχίζει και μετράει αντίστροφα προς τις διπλές εκλογικές αναμετρήσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και αρκετά εβδομαδιαία διαγράμματα Δεικτοβαρών τίτλων, όπου εμφανίζουν αρνητικές καθοδικές αποκλίσεις σε σχέση με τις ανάλογες διαδοχικές ανοδικές τοπικές κορυφές. Τεχνικό γεγονός, όπου εάν δεν αναιρεθεί, μας προϊδεάζει για ένα πιθανό επερχόμενο "κατέβασμα" χαμηλότερα των 1280 μονάδων.

Πάνω στα κρίσιμα επίπεδα στήριξης των 428 με 424 μονάδων λαμβάνει τιμές ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης δοκιμάζοντας την ανοδική συνοχή του καναλιού, που διέπει τον δείκτη από τα τέλη Ιανουαρίου.

Επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση του καναλιού, στις 424 μονάδες, θα δημιουργήσει συνθήκες καθοδικής κίνησης προς τη ζώνη στήριξης των 415 με 410 μονάδων. Η διακράτηση του σχηματιζόμενου καναλιού θα πρέπει να γίνει με ανοδική ανάταση προς τις 440 μονάδες και όχι με την υπάρχουσα πλάγια αδύναμη κίνηση, καθώς θα εγείρει περαιτέρω τεχνικές συζητήσεις αδυναμίας προσθέτοντας πόντους στην εκδήλωση μιας έντονης πτωτικής κίνησης προς τον απλό κινητό μέσο των 50 ημερών, στις 414 μονάδες περίπου.

Έντονη είναι πάντως και εδώ η βούληση κατοχύρωσης κερδών, με τη "περίεργη" στροφή κάποιων μεγάλων Αμερικανικών οίκων (BofA , Citi) ως προς τα περιθώρια περαιτέρω βραχυχρόνιας ανοδικής πορείας να δημιουργεί επενδυτικό "alert" σε επιλεγμένους υπεραγορασμένους τίτλους, τονίζει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, η ίδια εικόνα και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, με σαφώς καλύτερη διάθεση τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Ξεκινώντας από την Ασία, ανησυχία προκάλεσαν στην Κίνα οι φήμες κατάρρευσης της Jiangsu Sheyang Rural Commercial Bank, που οδήγησαν σε πανικό τους καταθέτες και άλλων Τραπεζών.

Αυτό οδήγησε την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, να παρέμβει και να διαβεβαιώσει ότι θα προστατέψει όλους τους καταθέτες της Χώρας.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, άλμα 2,2% σημείωσαν το Φεβρουάριο οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από τον περασμένο Νοέμβριο.

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο αναθεώρησε καθοδικά τα στοιχεία του Ιανουαρίου σε πτώση 1,3%. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση των παραγγελιών κατά 0,8%.

Η προσοχή των επενδυτών και στην τελευταία εξαγορά της Oculus VR Inc. μιας εταιρείας μόλις 20 μηνών που κατασκευάζει γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, από το Facebook έναντι 2 δισ. δολ. σε μετρητά.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στο μεθεπόμενο Eurogroup, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαΐου τοποθετεί ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του χρέους. Όσον αφορά την επιστροφή της Ελλάδας στις Αγορές, ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως "είμαστε σχεδόν έτοιμοι", προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει μάλλον μετά τις Ευρωεκλογές.

Στα €7,90 από €6,20 προηγουμένως αυξάνει την τιμή-στόχο της μετοχής της ΕΧΑΕ η Eurobank Equities, σε έκθεσή της στην οποία αναβαθμίζει την σύσταση σε "hold" από "sell". Η χρηματιστηριακή αυξάνει κατά 20% τις προβλέψεις της για τον μέσο όγκο συναλλαγών, στα €124 εκατ. για το 2014. Το 2015 ο μέσος όγκος συναλλαγών αναμένεται να διαμορφωθεί στα €157 εκατ. και το 2016 στα €180 εκατ.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α. και μετά την σημερινή συνεδρίαση, οι κεφαλαιοποιήσεις στην πρώτη πεντάδα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου διαμορφώνονται ως εξής: Πειραιώς (9,64 δισ), Εθνική (9,42 δισ), Alpha Bank (7,97 δισ), ΕΕΕ (6,63 δισ) και ΟΤΕ (5,93 δισ).

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank, MIG, EEE, Intralot, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και Σωλ. Κορίνθου. Δεν ήλθαν σε επαφή με το "πράσινο¨οι ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ και Τιτάν και στο χαμηλό ημέρας οι Ελ. Πετρέλαια και Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 18 μονάδων και συνεχείς εναλλαγές προσήμων, με υψηλό ημέρας τις 1340,26 (+0,83%) και χαμηλό τις 1322 μονάδες (-0,54%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1330,04 (+0,06%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1331,96 μονάδες με κέρδη 0,21% και διακόπτοντας το πτωτικό σερί των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς χαμηλότερα του FTSE25.

Έτσι, σε νέο υψηλό 71 μηνών έκλεισε ο τίτλος της Autohellas, κινητικότητα σε Lamda Development (υποχώρησε από το υψηλό ημέρας των 6,66 ευρώ, περιμένοντας τις νέες εξελίξεις στο Ελληνικό) και Reds (επιμένει πλαγιοανοδικά από τα 0,6150 ευρώ), ενώ δείχνουν να επιμένουν οι αγοραστές και στον Κέκροπα.

Από την άλλη, πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος της Δομική Κρήτης.

Τέλος, με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής Χρηματιστηριακών Αγορών, η τιμή μιας μετοχής δεν θα προσαρμόζεται μετά από ΑΜΚ με ιδιωτική τοποθέτηση. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΧΑΕ, η απόφαση ελήφθη "λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της Αγοράς, την επίδραση των κανόνων προσαρμογής τιμών μετοχών στην διαμόρφωση προσαρμογών δεικτών και σχετικών με αυτούς προϊόντων και την διεθνή πρακτική".

-ΧΠΑ

Ανοδική συνεδρίαση που συνδυάστηκε με αυξημένες συναλλαγές, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.298 συμβόλαια), σημειώθηκε και στην Αγορά Παραγώγων.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.146 - 5.490 για τον Απρίλιο, 455 για τον Μάιο, 201 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 430) κινήθηκε μεταξύ 425,25 και 436 μονάδων, γυρίζοντας σε οριακή υπερτίμηση 0,02%.

Αυξήθηκε κάπως ο δανεισμός τίτλων (13.500 Τιτάν, 100.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.291), ΔΕΗ (445), Alpha Bank (10.929), Εθνική (1.095), Πειραιώς (9.782), Μυτιληναίο (304), ΟΠΑΠ (328), ΓΕΚ (190), ΕΧΑΕ (324), Τιτάνα (127), MIG (694), Ελ. Πετρέλαια (118).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, περιορισμένη ήταν η κινητικότητα στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE-25 όπου σημειώθηκαν μόνο 629 τεμάχια (317 calls και 312 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα διαμορφώθηκε στο 33%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (38.408.701 τεμ.), Εθνική (1.754.266 τεμ.), Πειραιώς (6.958.403 τεμ.).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v