Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ο μισός τζίρος σε Alpha και Πειραιώς

Την τιμή που έκλεισαν τα book building τείνουν να «πιάσουν» οι τίτλοι Πειραιώς και Alpha Bank. Μεγάλος τζίρος στις δύο μετοχές. Εργαλείο αντιστάθμισης βραχυπρόθεσμα τα warrants, «κρατά» η Εθνική. Με αγοραστές ο ΟΠΑΠ, πίεση σε ΟΤΕ. Νέο υψηλό για Autohellas.

Χαμηλότερα, με αυξημένες συναλλαγές, και μέχρι τώρα ελεγχόμενα κινείται το Χ.Α. Οι συναλλαγές που ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ (στις 15:30), με το μεγαλύτερο μέρος τους στις μετοχές και στα warrants των τραπεζών, είναι ενδεικτικές του κλίματος που έχει διαμορφωθεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Σημαντικές οι απώλειες για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (έως 7,55% χαμηλότερα), καθώς η μετοχή κλίνει προς την εκτιμώμενη τιμή της αύξησης κεφαλαίου (1,75 ευρώ).

Ήταν γνωστό τις τελευταίες ημέρες πως η αύξηση των Πειραιώς και Alpha Bank θα γινόταν σε επίπεδα υψηλότερα της προηγούμενης διαδικασίας, ώστε να καλύπτουν και το οικονομικό επιτελείο από ενδεχόμενες ενστάσεις της αντιπολίτευσης αλλά και να κεφαλαιοποίησουν το ενδιαφέρον των ξένων.

Μάλιστα, σε σχόλια του Euro2day.gr είχε αναλυθεί ακριβώς και ξεκάθαρα γιατί η ΑΜΚ της Πειραιώς θα γινόταν πάνω από το 1,70 ευρώ και της Alpha Bank πάνω από το 0,45 ευρώ.

Σε αυτήν τη φάση η Alpha Bank είναι ένα βήμα πιο μπροστά από την Πειραιώς, καθώς όπως σημείωνε νωρίτερα ο Χρ. Κίτσιος επιδιώκεται η σχετική διαδικασία να ολοκληρωθεί στις 4 Απριλίου, δηλαδή τη μεθεπόμενη Παρασκευή.

Σε αντίθεση με την Πειραιώς, η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται, ενώ όπως αναμενόταν τα warrants των δύο τραπεζών λειτουργούν σαν εργαλείο βραχυπρόθεσμης αντιστάθμισης, γεγονός που αποτυπώνεται εύγλωττα στο ταμπλό.

Ο FT 25 υποχωρεί προς τις 428 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης προς τις 1.327, το σημαντικό όμως είναι ο αυξημένος τζίρος. Ισχυρές συναλλαγές που θα πρέπει να συνεκτιμηθούν με αυτές που έγιναν κυρίως λόγω rebalancing τελευταία. Ένα σημαντικό μέρος αυτών των συναλλαγών, που αλλάζει χέρια σε αυτά τα επίπεδα τιμών, προφανώς και στοχεύει σε ανώτερες αποτιμήσεις, στην καταγραφή υπεραξιών.

Σχετική κινητικότητα σημειώνεται σε ορισμένες μετοχές του FT 25 και του FT Mid, ενώ δεν λείπουν και οι... εκπλήξεις από τη μεσαία και τη χαμηλότερη κατηγορία.

Μικρή πίεση, υποχώρηση δέχονταν νωρίτερα οι μετοχές του Μυτιληναίου και της ΜΕΤΚΑ (δες σχετικά για αποτελέσματα ομίλου), στον ΟΠΑΠ οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο με το βλέμμα στραμμένο βεβαίως στη συνεδρίαση της Δευτέρας 31/3 οπότε και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του 2013.

Μικτές τάσεις επικρατούσαν για τις μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, αλλά και σε Jumbo, ΕΧΑΕ, Intralot, MIG. Στη μετοχή της Jumbo έχουν πραγματοποιηθεί και σήμερα αρκετά πακέτα. Πιέσεις στον ΟΤΕ μετά την έκθεση της BofA.

Μέτρια η εικόνα για τις μετοχές του FT Mid, απ' όπου ξεχωρίζει η Eurobank, η ΣΙΔΕΝΟΡ, ο Fourlis και η Autohellas, καθώς νωρίτερα σημειώθηκε και νέο υψηλό στα 11,06 ευρώ.

Σχετική κινητικότητα σημειώνεται και στη μετοχή της Lamda Development, με την αγορά να έχει στραμμένη την προσοχή της στο ΤΑΙΠΕΔ που σήμερα κατά πάσα βεβαιότητα θα ανακοινώσει την τελική απόφασή του.

Νωρίτερα, τα ευρωχρηματιστήρια αντιδρούσαν ανοδικά, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να έχει επανακάμψει προς τις 9.400 μονάδες. Αυτό μετά και την αναφορά πως η Δύση θεωρεί επαρκείς τις μέχρι τώρα κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v