ΧΑ: Καταλύτης οι τραπεζικές ΑΜΚ

Στο ρυθμό των ραγδαίων εξελίξεων με την αύξηση κεφαλαίου των Πειραιώς και Alpha Bank, με τον κλαδικό δείκτη στο όριο των 200 μονάδων. Κλειδί παραμένει η περιοχή των 420 μονάδων για τον FT 25. Σε ρόλο αναχώματος η τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Ο κύβος ερρίφθη και η Πειραιώς και η Alpha Bank οδεύουν ολοταχώς στη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσής τους με ιδιωτικά κεφάλαια. Εξελίξεις ραγδαίες, που αναμφίβολα επηρεάζουν ήδη τη βραχυπρόθεσμη τακτική των παικτών, διαμορφώνουν ανάλογη τάση στο ταμπλό, κι η συνέχεια αναμένεται εξόχως ενδιαφέρουσα.

Με σημαντικές απώλειες ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών υποχώρησε προχθές στις 200,95 μονάδες (-3,23%), αλλά με τους βασικούς δείκτες να κρατούν, ο μεν Γενικός με οριακές απώλειες στις 1.329,20 μονάδες, ο δε FT 25 στις 428,53 με οριακή άνοδο.

Με υπεραπόδοση των μετοχών του ΟΠΑΠ στα 11,86 ευρώ (+4,49%), του ΟΤΕ στα 12,29 ευρώ (+1,57%) και της ΔΕΗ στα 11,68 ευρώ (+1,74%) απορροφήθηκε η σημαντική πίεση-διόρθωση της Alpha Bank με -5,15% στο 0,70 ευρώ και της Πειραιώς στα 2,02 ευρώ.

Αναλυτικά για τις εξελίξεις στο μέτωπο της Πειραιώς αναφέρεται η Αναστασία Παπαϊωάννου, στα της Alpha Bank ο Χρ. Κίτσιος, ενώ χρηστικά προσεγγίζει το όλο θέμα ο Θαν. Σταυρόπουλος αποτιμώντας την πορεία των μετοχών και των warrants το τελευταίο διάστημα. Έχοντας λοιπόν ευρεία και σαφή εικόνα πλέον η αγορά, και δη οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, γνωρίζει το εύρος των τιμών, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα ορισθούν οι τιμές των ΑΜΚ.

Όπως είχαμε αναφέρει έγκαιρα, η τιμή της νέας αύξησης κεφαλαίου και για την Πειραιώς και για την Alpha Bank θα είναι υψηλότερη της προηγούμενης, που σε πολύ μεγάλο ποσοστό κάλυψε το ΤΧΣ. Όπως αναφερόταν σχετικά στο euro2day.gr, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών θα διευκολύνονταν εάν η τιμή της νέας αύξησης οριζόταν πάνω από τo 1,70 ευρώ (για την Πειραιώς) και το 0,40-0,45 ευρώ (για την Alpha Bank).

Η εξήγηση εύλογη. Το ότι η σχετική διαδικασία ολοκληρώνεται με... συνοπτικές κινήσεις και η βεβαιότητα πως τα απαιτούμενα κεφάλαια έχουν υπερκαλυφθεί σχεδόν αποκλειστικά από τα «ξένα κεφάλαια» εκτιμάται πως θα λειτουργήσουν εκτονωτικά και για τις μετοχές των δύο τραπεζών και για τον κλαδικό δείκτη. Κατά συνέπεια και για τον Γ.Δ. και τον FT 25, η μέτρηση των οποίων δεν έχει αλλάξει παρά τη διόρθωση των τελευταίων ημερών. Οι 420-419 μονάδες παραμένουν σημείο αναφοράς για τον 25άρη, που στη συνεδρίαση της Δευτέρας υποχώρησε μέχρι τις 424,70. Έως τις 1.318,87 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης με τις 1.305-1.300 να θεωρούνται περισσότερο ψυχολογικό παρά τεχνικό όριο.

Όμως εκτός από τις Πειραιώς και Alpha Bank, παραμένει ανοιχτό το μέτωπο της Eurobank, με τον Χρ. Κίτσιο να αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις, και έμμεσα αυτό της Εθνικής, που προβλημάτισε και προχθές με τη νέα διόρθωση της μετοχής κατά 4,24%(!) στα 3,84 ευρώ. Η ΕΤΕ δεν προχωρά σε ΑΜΚ, παρ' όλα αυτά η μετοχή ταλαιπωρείται περίπου όσο της Alpha Bank. Προφανώς οι σταθεροί πωλητές στη μετοχή της ΕΤΕ τις τελευταίες ημέρες θα προεξοφλούν εξελίξεις που εξηγούν αυτήν την ανησυχητική υποχώρηση.

Δεδομένης της βραχυπρόθεσμης νέας πίεσης στις τράπεζες, οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ και δευτερευόντως της CC HBC ήταν θέμα χρόνου και συγκυρίας να ενεργήσουν αντισταθμιστικά. Σημαντικές τοποθετήσεις και στις τρεις πρώτες, με υπεραπόδοση του ΟΠΑΠ και με εύλογο ερώτημα εάν στις αμέσως επόμενες ημέρες θα επαναπροσεγγίσουν τα τελευταία «υψηλά» τους.

Βραχυπρόθεσμα η τάση παραμένει σε κλίση προς τις 420-419 μονάδες, ενώ η ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων 2013 θα επηρεάσει επιμέρους μετοχές-εισηγμένες.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας φάνηκε -εκτός λίγων εξαιρέσεων- πως σε μετοχές του FT 25 και του FT Mid υπάρχει ακόμη... ουρά πωλήσεων, που ενδεχομένως θα συνεχιστεί σήμερα πιέζοντας χαμηλότερα κάποιους τίτλους. Αντιθέτως, κυρίως σε Μυτιληναίο, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και δευτερευόντως σε ΜΕΤΚΑ, Eurobank Properties, MIG, Intralot κ.ά. τα «ισχυρά χέρια» δεν επιθυμούν την περαιτέρω ταλαιπωρία των χαρτιών.

Από τη στιγμή που το θέμα-εκκρεμότητα των ΑΜΚ θα κλείσει πολύ σύντομα (στις 4 Απριλίου γίνεται λόγος για την Alpha Bank) και η τιμή της ΑΜΚ είναι πλέον γνωστή (με αρκετή ακρίβεια), δεν αποκλείεται να έχουμε και εκπλήξεις στις επόμενες συνεδριάσεις.

Με εύλογο ενδιαφέρον αναμένονται φυσικά και τα νεότερα από τον διαγωνισμό για το Ελληνικό, με τον Φώτη Κόλλια να αναλύει όλες τις τελευταίες εξελίξεις και ενδεχόμενα. Μία υπόθεση, που προφανώς και δεν αφορά μόνο τη Lamda Development ή και τη Eurobank Properties, καθώς από την έκβασή της θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις νέες επιχειρηματικές (και όχι μόνον) ισορροπίες, τις συμμαχίες ισχυρών δυνάμεων και σε άλλους κλάδους και δραστηριότητες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v