Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε στάση αναμονής το XA μετά την S&P

Την πρώτη αποτίμηση της έκθεσης του οίκου κάνουν οι επενδυτές. Από το triple witching θα φανεί η βραχυπρόθεσμη τάση. Προς τις 1.355 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης με «αξιόλογο» τζίρο. Πτώση για Coca Cola, EXAE, ΔΕΗ.

Στα παράγωγα ρίχνει το βλέμμα η αγορά καθώς προς ώρα δεν έχει γίνει ουσιαστικά αποτίμηση της έκθεσης της S&P. Αναλυτές σημειώνουν ότι στο triple witching θα φανεί εν μέρει ποια είναι η στάση της αγοράς. Σε πρώτη ανάγνωση πάντως δεν λείπουν αυτοί που περιμέναν κάτι παραπάνω από τον οίκο αξιολόγησης. 

Υποχωρεί το Χ.Α. με τον Γενικό Δείκτη προς τις 1.355 μονάδες και τον FT 25 προς τις 437. Μετά τις 12.50 βγήκαν εντολές πώλησης σε 2-3 δεικτοβαρείς μετοχές, με συνέπεια οι απώλειες για τους βασικούς δείκτες να φτάσουν στο 0,55% καθώς η Εθνική υποχωρούσε προς τα 4,16 ευρώ, η δε 3Ε προς τα 17,70.

Οι συναλλαγές στα 47,5 εκατ. ευρώ (13.10), με συγκριτικά αυξημένη συναλλακτικότητα μετά τις 12.55-13.00. Χαμηλότερες τιμές για τις 18 από τις 25 μετοχές του FT 25, καθώς πλησιάζουμε προς την ώρα της «δημοπρασίας».

Όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, προέχει η διαμόρφωση της εικόνας στην αγορά παραγώγων μετά τις 14.00 και στη συνέχεια θα αποτιμηθεί η αναθεώρηση του δείκτη FTSE.

Προς ώρας στην αγορά παραγώγων το συμβόλαιο του 25άρη για τον τρέχοντα μήνα διαμορφώνεται στις 438-438,50 μονάδες και στις 439-439,50 για τον επόμενο μήνα (Απρίλιο).

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της μετακύλισης θέσεων υπολογίζεται πως έχει ολοκληρωθεί και μένει να φανεί η τάση, ειδικά των τραπεζικών μετοχών. Θυμίζουμε πως οι μετοχές της Πειραιώς (στάθμιση 19%), της Εθνικής (16%) και της Alpha Bank (16%) συμπεριλαμβάνονται στον FTSE Mid Cap Index από τον Small Cap Index. Οι τρεις μετοχές εντάσσονται και στον δείκτη FTSE All-World Index.

Θεωρητικά η συνολική εισροή σύμφωνα με την HSBC που θα μπορούσε να διαμορφωθεί για τις τρεις τραπεζικές μετοχές υπολογίζεται σε 51 εκατ. ευρώ - 9 εκατ. μετοχές για την ΕΤΕ, σε 51 εκατ. ευρώ - 21 εκατ. μετοχές για την Πειραιώς και σε 38 εκατ. ευρώ - περίπου 38 εκατ. μετοχές για την Alpha Bank

Νωρίτερα στη μετοχή της Πειραιώς είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 4,2 εκατ. τεμάχια στα 2,05-2,09 ευρώ. Στην Εθνική περισσότερα από 920.000 κομμάτια στα 4,16-4,23 ευρώ. Και περισσότερα από 10,8 εκατ. τεμάχια στο 0,74-0,754 ευρώ στην Alpha Bank.

Οι ίδιες χρηματιστηριακές πηγές εκτιμούν πως τα τρέχοντα επίπεδα, κυρίως της Πειραιώς και της Alpha Bank, θα πρέπει να συνεκτιμώνται με την πιθανή τιμή της ΑΜΚ. Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr αναφέρεται, από το πρωί, πως και οι δύο όμιλοι τρέχουν ώστε να προλάβουν το Πάσχα.

Εάν είναι έτσι, δεδομένης μάλιστα της συμμετοχής του ΤΧΣ και του κόστους που έχει το Ταμείο, η Alpha Bank έχει μεγαλύτερη ευχέρεια στον ορισμό της τιμής της αύξησής της από την Πειραιώς. Κι αυτό γιατί η προηγούμενη ΑΜΚ της Alpha Bank (όπου έχει συμμετοχή και κόστος το Ταμείο) έγινε στο 0,44 ευρώ, δηλαδή μαζί με τον τόκο στο 0,46-0,47 ευρώ. Στην τρέχουσα τιμή του 0,746 ευρώ η Alpha Bank μπορεί να επιλέξει τιμές ακόμη και μέχρι το 0,50 ευρώ.

Η ανάλογη διαδικασία στην Πειραιώς έγινε στο 1,70 ευρώ, συνυπολογίζοντας τον τόκο η μικτή τιμή είναι 1,74-1,75 ευρώ. Πρακτικά, η ΑΜΚ και των δύο δεν μπορεί να γίνει σε τιμή χαμηλότερη από αυτήν στην οποία συμμετείχε την προηγούμενη φορά το ΤΧΣ.

Προφανώς η περίπτωση της Eurobank είναι εντελώς διαφορετική, όπως και της Εθνικής που δεν προτίθεται να πάει σε αύξηση κεφαλαίου.

Μια τρίτη παράμετρος που συνεκτιμάται, πέραν του triple witching και του rebalancing, είναι το «ζύγισμα» στην αξιολόγηση της S&P. Κοινό μυστικό είναι πως η αγορά περίμενε κάτι παραπάνω από την απόδοση ευσήμων στην κυβέρνηση για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις. Χωρίς το δέλεαρ πλέον της S&P η αγορά θα κάνει ταμείο μόλις κλείσει και το πρώτο τρίμηνο στα παράγωγα.

Δείγμα γραφής η οριακή υποχώρηση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων, μετά την έκθεση της S&P. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφωνόταν στο 6,98% και στο 7,12% του 15ετούς ομολόγου.

Δεδομένης της αμφίσημης αξιολόγησης από την S&P, θα πρέπει να περιμένουμε κατ' αρχάς το κλείσιμο στα παράγωγα και σταδιακά, μετά τις 14.15, να σχηματίσουμε σαφέστερη εικόνα. Ζητούμενο παραμένει το πώς θα αποτιμήσει η αγορά την αξιολόγηση της S&P.

Μέχρι πριν από λίγο, στις 13.25, ήταν εμφανής η τάση αναμονής στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό.

Μεγαλύτερες απώλειες από τις μετοχές του FT 25 σημειώνονταν για τη μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, με τους πωλητές να ρευστοποιούν από τα πρώτα κιόλας 5΄-10΄ της συνεδρίασης. Κύκλοι της αγοράς απέδιδαν το -3,16% της μετοχής της ΕΧΑΕ στη μικρότερη επιστροφή κεφαλαίου απ' αυτήν που αρχικά αναμενόταν. Σημειώνεται πως η ΕΧΑΕ επιστρέφει τελικά 0,2 ευρώ ανά μετοχή.

Σε οριακά αρνητικό έδαφος γύρισε μετά τις 13.25 ο FT Mid προς τις 1.305 μονάδες, κυρίως λόγω της υποχώρησης κατά 1,55% του Fourlis και κατά 2,71% της ΣΙΔΕΝΟΡ.

Ξεπερνούσαν τα 51,5 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές στις 13.25, από τις οποίες 9,4 εκατ. ευρώ είχαν αλλάξει χέρια στην Πειραιώς και άλλα 9,4 εκατ. στην Alpha Bank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v