Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Ισημερία» και στον... Γενικό Δείκτη

Περιορισμένος τζίρος και απόλυτη ισορροπία στο ΧΑ. Καλύφθηκαν οι αρχικές απώλειες στο τέλος της συνεδρίασης. Κρίσιμη η αυριανή συνεδρίαση. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα ενόψει του triple witching, του rebalancing στον δείκτη FTSE Europe και της ανακοίνωσης της S&P.

Η ισημερία συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, όταν ο άξονας της Γης ευθυγραμμίζεται παράλληλα και σε ορθή γωνία με τον άξονα του Ηλίου. Στη συγκεκριμένη στιγμή ο Ήλιος βρίσκεται σε ευθεία με τον κατακόρυφο Ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η ημέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας. Η ισημερία συμβαίνει στις 20 Μαρτίου και 22 Σεπτεμβρίου.

Περίπου η ίδια κατάσταση και στην τελική εικόνα του Γενικού Δείκτη, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση με απόλυτα οριακές απώλειες (-0,08%).

Αξίζει, βέβαια, να αναφερθεί ότι και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε απόλυτα τα όσα εδώ και καιρό έχουν επισημανθεί και σύμφωνα με τα οποία τα ενεργά χαρτοφυλάκια που συνεχίζουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις, δεν θέλουν του βασικούς δείκτες του Χ.Α. σε χαμηλότερα επίπεδα και αυτό επιτυγχάνεται, σχεδόν επί καθημερινής βάσεως, με την διοχέτευση στο σύστημα λίγων εντολών Αγοράς σε επιλεγμένους Δεικτοβαρείς τίτλους που έχουν σημαντικό ειδικό βάρος στην διαμόρφωση της κίνησης των βασικών δεικτών.

Έτσι και ενώ ο Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 1349,9 μονάδες, κάπου εκεί ξεκίνησε διακριτική κινητοποίηση αγοραστών σε επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους, όπως οι Τραπεζικές μετοχές (πιθανότατο το "front trading" εν όψει των αυριανών αναδιαρθρώσεων σε διεθνείς δείκτες), ενώ "βοήθειες" έδινε και ο ΟΤΕ, έστω και αν στο τέλος "έμεινε από δυνάμεις".

Το αποτέλεσμα ήταν να καλυφθούν οι αρχικές απώλειες και μετά τις 16.22 ο Δείκτης αναλώθηκε σε εναλλαγές προσήμων. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1362,05 μονάδες (-0,17%) και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1363,3 μονάδες (-0,08%).

Παρά το γεγονός ότι και η σημερινή συνεδρίαση δεν πρόσθεσε κάποια νεότερη βοήθεια στην τεχνική ανάλυση, με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας και η οποία κρίνεται "αυξημένης ιδιαιτερότητας", καθώς συμπίπτουν το triple witching Μαρτίου, η αναδιάρθρωση του δείκτη FTSE Europe με την αναμενόμενη είσοδο των Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank, η αναδιάρθρωση του δείκτη Stoxx Eastern Europe με την Πειραιώς να αντικαθιστά τον τίτλο της Coca Cola (μετά την εισαγωγή της Coca Cola HBC στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου), αλλά και η αναμενόμενη αξιολόγηση της Ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor΄s.

Για όσους επιμένουν να κινούνται με γνώμονα τα τεχνικά χαρακτηριστικά, καλό θα είναι να μην λάβουν υπ΄ όψιν τους την αυριανή συνεδρίαση και να προσπαθήσουν να "αλιεύσουν" τεχνικές πληροφορίες από τις συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Πάντως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση, σημαντική αλλαγή στον Γενικό Δείκτη θα σημειωθεί αν αυτός υπερκεράσει την δύσκολη ζώνη 1380 - 1400, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς τις 1450 μονάδες. Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, όσο ο Δείκτης δεν δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1305 μονάδων. Σε αντίθετη περίπτωση, οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στις 1280 και 1265 μονάδες.

Περίπου η ίδια εικόνα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς η συνέχιση της ανοδικής τάσης θα κριθεί με την υπέρβαση των 445 μονάδων, που θα δώσει κατεύθυνση προς τις 455 μονάδες. Το βραχυπρόθεσμο ανοδικό momentum καταστρατηγείται με καθοδική διάσπαση των 418 μονάδων και την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 410 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Η ολική επαναφορά των Τραπεζών στο επενδυτικό προσκήνιο δίνει πλέον τη θέση της στο τρόπο υλοποίησης των γιγαντιαίων ΑΜΚ για τις συστημικές Τράπεζες, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Στην παρούσα φάση μόνο αβεβαιότητα μπορεί να καταγραφεί για την τιμολόγησή τους (χαμηλότερα ή ψηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες;).

Ακόμη, αν και προαναγγγέλθηκε το εγγυημένο των ΑΜΚ, ουδείς μπορεί να πιστοποιήσει από τώρα ότι το μέγεθος των απαιτουμένων κεφαλαίων θα συνιστούν "newflows" (!)

Άρα είναι εύλογο να πιθανολογήσει κανείς ότι θα απαιτηθεί μια περίοδος συσσώρευσης για να συγκεντρωθεί το σύνολο των κεφαλαίων και μέσω ρευστοποιήσεων από την εγχώρια Αγορά.

Ωστόσο, τα "ισχυρά χέρια" που σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για την κίνηση της Αγοράς στα παρόντα επίπεδα τιμών, δίνουν το παρόν και στην πτωτική φάση της, αποτρέποντας έτσι την πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, μέσω της μόχλευσης της γνωστής "παλέτας" μετοχών του MSCI.

Οι προσδοκίες από τις αυριανές ανακοινώσεις του S&P για τη πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής οικονομίας έχουν μάλλον προεξοφληθεί στις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Σοβαρό "hangover" για το Ελληνικό Χρηματιστήριο (αλλά και όλες τις Αγορές) συνιστά η γεωπολιτική αστάθεια, καθώς η Ουκρανική κρίση δεν συνιστά παρά μία από τις πολλές εστίες εν δυνάμει αναταραχής.

"Ωστόσο, η ισχυρότατη οικονομική αλληλεξάρτηση (ακόμη και μεταξύ ανεπτυγμένων – αναπτυσσόμενων οικονομιών), προϊόν βεβαίως της παγκοσμιοποίησης, είναι ο κύριος λόγος που συνηγορεί στην εκτίμηση ότι η διαχείριση της γεωπολιτικής αστάθειας αυτή τη φορά θα είναι τέτοια που θα οδηγήσει στην αποφυγή των οξύνσεων και άρα καταστάσεων που οδήγησαν προ 100ετίας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο το 1914.

Αυτή την άποψη φαίνεται να υιοθετεί και ο συγγραφέας του έργου 'The Sleepwalkers' που παρουσίασε την Τρίτη στη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη ο καθ. Κρίστοφερ Κλαρκ, εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία του για την άνοδο του εθνικισμού και των ξένων επεμβάσεων στην Ευρωπαϊκή, τουλάχιστον, Ήπειρο που αποτελεί το αντικείμενο του βιβλίου του" αναφέρει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Ξεκινώντας την περιήγηση στις διεθνείς Αγορές και ξεκινώντας εξ Ανατολών, με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση τα μεγάλα Ασιατικά Χρηματιστήρια, στον απόηχο των χθεσινοβραδινών απωλειών στην Wall Street, Janet Yellen ύστερα από τις δηλώσεις που έκανε για πρώτη φορά η Janet Yellen, ως επικεφαλής της Fed, πως τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν νωρίτερα από ότι περίμεναν οι Αγορές. Επιπρόσθετα, η Κεντρική Τράπεζα μείωσε την μηνιαία επαναγορά ομολόγων στα 55 δισ. δολάρια από 65 δισ δολάρια προηγουμένως.

Από την άλλη, η Goldman Sachs υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την Κινεζική οικονομία. Συγκεκριμένα, αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης του 2014 στο 7,3% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 7,6% και για το 2015 στο 7,6% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 7,8%.

Μικτά τα μηνύματα από τα μάκρο και την "Βιομηχανία" δεικτών στις ΗΠΑ. Έτσι, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 5.000 την περασμένη εβδομάδα. Το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι στα Ταμεία εμφανίστηκαν 320.000 νέοι άνεργοι. Οι αναλυτές περίμεναν περίπου 325.000.

Οι μεταπωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν 0,4% τον Φεβρουάριο και διαμορφώθηκαν στις 4,6 εκατομμύρια (στο 12μηνο). Πρόκειται για το χαμηλότερο νούμερο από τον Ιούλιο 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Κτηματομεσιτών National Association of Realtors. Οι οικονομολόγοι περίμεναν 4,58 εκατομμύρια.

Ο δείκτης της Philadelphia Fed για την επιχειρηματική δραστηριότητα σκαρφάλωσε στις 9,0 μονάδες τον Μάρτιο από το απροσδόκητα χαμηλό του -6,3 το Φεβρουάριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal" περίμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στις 4,3 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Το Καλοκαίρι τοποθέτησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Olli Rehn την συζήτηση για το Ελληνικό χρέος, σε συνέντευξή του στο Bloomberg και πρόσθεσε πως η αποστολή της τρόικας αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα για την επόμενη αξιολόγηση όταν η Eurostat επιβεβαιώσει το πρωτογενές πλεόνασμα, ήτοι τέλη Απριλίου, ενώ εκτίμησε ότι θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι. Στη συνέχεια, σημείωσε ο κ. Rehn η έκθεση θα συζητηθεί σε επίπεδο Eurogroup με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ. Ο κ. Rehn, σημείωσε επίσης πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2014 είναι διασφαλισμένες μετά τη χθεσινή συμφωνία με την τρόικα.

Σύμφωνα με την RBS, η πρόσβαση της Ελλάδας στις Αγορές θα γίνει αρχικά με μία έκδοση (πιθανότατα 3ετών ή 5 ετών ομολόγων) με πιθανότητα νέας έκδοσης αργότερα φέτος. Εξακολουθεί να θεωρεί ότι ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας από την Ευρωζώνη είναι προ των πυλών, εκτός και αν η συμφωνία του Αυγούστου για το χρέος είναι πολύ πιο ευνοϊκή απ' όσο αναμένεται να είναι (κάτι εξαιρετικά απίθανο δεδομένου ότι η τρόικα προτιμά ένα τρίτο πακέτο για να μπορεί να συνεχίσει να πιέζει την Ελλάδα). Η βελτιούμενη εικόνα της οικονομίας καθιστά λιγότερο πιθανό το ενδεχόμενο να ζητηθεί περαιτέρω λιτότητα, έτσι ένα τρίτο πακέτο πιθανότατα θα επικεντρώνεται κυρίως στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό περιορίζει τα πιθανά πολιτικά ρίσκα που πηγάζουν από το deal, όμως η RBS αναμένει να συνεχιστούν οι πιέσεις στην Ελλάδα μέσω του Τύπου, ότι έχει ακόμα πολλά να κάνει μετά τις εκλογές.

"Η επιστροφή της Τρ. Πειραιώς στις Κεφαλαιαγορές, με την έκδοση τριετών ομολόγων 500 εκατ. ευρώ με τοκομερίδιο 5% που υπερκαλύφθηκε έξι φορές, σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας για τις Ελληνικές Τράπεζες που έβλεπαν κάποτε τα ομόλογά τους να διαπραγματεύονται (με απόδοση) κοντά στο 20%", αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Σημαντική βελτίωση εκτιμά η IBG ότι θα εμφανίσουν τα αποτελέσματα της Frigoglass, ωστόσο θα παραμείνουν υπό πίεση λόγω των αναταραχών στις αναδυόμενες Αγορές και την συνεχιζόμενη αδυναμία που εμφανίζουν βασικές αναπτυγμένες Αγορές. Στο σύνολο της χρήσης 2013 η εισηγμένη θα εμφανίσει ζημιές 5 εκατ. ευρώ, έναντι των ζημιών ύψους 15 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, ενώ στο δ' τρίμηνο αναμένονται ζημιές 6,7 εκατ. ευρώ από ζημιές 21 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Ο κύκλος εργασιών της χρήσης αναμένεται 12,5% χαμηλότερος στα 508,7 εκατ. ευρώ, και 24% στο τρίμηνο, στα 113 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ, στο σύνολο της χρήσης, όπως προβλέπει η IBG, θα υποχωρήσουν στα 0,7 εκατ. ευρώ, από 30,5 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ στο δ' τρίμηνο η εταιρεία θα καταγράψει ζημιές 6 εκατ. ευρώ από ζημιές 87,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Ο κύκλος εργασιών του 2013 αναμένεται οριακά χαμηλότερος στα 5,97 δισ. ευρώ, ενώ στο δ' τρίμηνο εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένος κατά 3,9% στα 1,47 δισ. ευρώ.

Κέρδη ύψους 1,21 εκατ. ευρώ θα καταγράψει η Motor Oil το 2013, εκτιμά η IBG, σε σχετική έκθεση στην οποία διατηρεί την σύσταση "accumulate" και την τιμή-στόχο των 9,8 ευρώ. Τα ΕBITDA της εταιρείας προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 189,6 εκατ. Αν εξαιρεθεί η επίπτωση των αποθεμάτων τότε τα κέρδη της εισηγμένης θα ανέλθουν στα 29,2 εκατ. ευρώ, εκτιμά η IBG.

Ξεκινώντας και την σημερινή αναφορά μας από τον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να αναφερθεί ότι τα Τραπεζικά warrants συμπλήρωσαν και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Έτσι το warrant της Εθνικής έκλεισε στα 1,32 ευρώ (+5,6%) με συναλλαγές 2120717 τεμ., της Alpha Bank στα 1,59 ευρώ (+1,27%) με όγκο 4302039 τεμ. και ο παραστατικός τίτλος της Πειραιώς στα 0,92 ευρώ με κέρδη 1,43%, ενώ άλλαξαν χέρια 6303107 τεμ.

Κινητικότητα στο Τραπεζικό ταμπλώ, η οποία δεν αποκλείεται να ανεβάσει στροφές στην αυριανή συνεδρίαση, λόγω των λόγων που αναφέρθηκαν στην αρχή του σχολίου. Σε κάθε περίπτωση το κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη υψηλότερα των 211 μονάδων, αν αυτό επιβεβαιωθεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για πιθανή αναρρίχηση προς τις 240 μονάδες.

Σχετικά χαμηλός ο τζίρος της σημερινής συνεδρίασης (ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων) διαμορφώθηκε στα 97,1 εκατ. από τα οποία τα 4,4 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΛΑΜΔΑ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΠΕΙΡΤΠ). Να σημειωθεί ότι επτά μετοχές (ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑΤΠ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡΤΠ) διακίνησαν το 74% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Μένοντας στο ταμπλώ του FTSE25, δεν ακούμπησαν το θετικό πρόσημο οι ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΛΠ, Τιτάν και Eurobank Properties. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή. Δεν υπήρξε Δεικτοβαρείς τίτλος που να κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο, ή να κλείσει στο χαμηλό ημέρας.

Σε πρώτη φάση, η τελική αναλογία ανοδικών (95) - πτωτικών (57) μετοχών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική. Όμως μία προσεκτικότερη ματιά θα μπορούσε να διακρίνει ότι οι περισσότεροι από τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές δεν "φημίζονται για τα ελκυστικά τους θεμελιώδη".

Λίγα τα άξια αναφοράς χαμηλότερα του 25αρη, όπου ο Άβακας συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και ο Χατζηκρανιώτης τρίτη.

Αντέδρασε μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις τίτλος της Ναυτεμπορικής, ενώ σε νέα υψηλά 10,5 ετών έκλεισε ο τίτλος της FHL Κυριακίδης.

--ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακά αρνητικού προσήμου και στην Αγορά Παραγώγων, με κυριότερο χαρακτηριστικό την μεγάλη υποχώρηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και την νέα σημαντική αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (69.281 συμβόλαια), όπου κυριάρχησαν οι μετακυλίσεις θέσεων.
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 27.176 - 13.153 για τον Μάρτιο, 13.431 για τον Απρίλιο, 7 για τον Μάιο, 585 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 440,25) κινήθηκε μεταξύ 435,25 και 441,75 μονάδων, κλείνοντας με μικρό premium 0,11%.
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (7.600 ΓΕΚ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (3.534), ΔΕΗ (4.617), Alpha Bank(4.411), Εθνική (4.789), Πειραιώς (4.530), Μυτιληναίο (4.056), ΟΠΑΠ (2.560), ΓΕΚ (19.658), ΕΧΑΕ (342), EEE (239), Frigoglass (399), Τέρνα Ενεργειακή (376),Eurobank (784), Motor Oil (256), Ελλάκτωρα (1.090), Μέτκα (119), Σιδενόρ (640), Τιτάνα (490), Ελ. Πετρέλαια (2.301), ΕΥΔΑΠ (196), Intralot (2.273), MIG (10.899),Viohalco (100).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η συμμετοχή των επενδυτών ήταν περιορισμένη στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης μιας και σημειώθηκαν μόνο 521 δικαιώματα (497 calls και  24 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανήλθε στο 35%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (34.408.701 τεμ.), Εθνική (1.754.266 τεμ.), Πειραιώς (5.753.803 τεμ.).
 
Ας σημειωθούν τα 150 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Απριλίου, με τιμή εξάσκησης τα 13.00 ευρώ.
 
Να σημειωθεί ότι 5.460 συμβόλαια, λήξεως Μαρτίου, δεν έχουν κλείσει, ή δεν έχουν ρολαριστεί θέσεις.
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v