Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Στο επίκεντρο αποτελέσματα & διεθνείς αγορές

Στα μεγέθη της Εθνικής, στο αυριανό triple witching το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον των παικτών. Κλειδί τα 2 ευρώ για την Πειραιώς. Αποτιμά τα κέρδη του 2013 και των υπολοίπων εισηγμένων το Χ.Α. Το βλέμμα και στις ξένες αγορές μετά τη Fed.

Νέα δεδομένα στο παιχνίδι τόσο από τις διεθνείς αγορές όσο και από το εσωτερικό μέτωπο. Φυσιολογική η χθεσινή διόρθωση και στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει στις 1.364,41 μονάδες στο κλείσιμο και τον FT 25 να χάνει λίγους πόντους προς τις 440,87 μονάδες.

Πονηρή η σημερινή συνεδρίαση, μία μέρα πριν από το πρώτο triple witching του 2014 και ενώ για τους βασικούς δείκτες υπάρχει περιθώριο περαιτέρω διόρθωσης χωρίς να ακυρώνεται η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση. Και αναφερόμαστε στη φορά της αγοράς να υπερβεί τις 1.380 μονάδες για τον Γ.Δ. και τις 450 για τον 25άρη.

Στις ξένες αγορές το κλίμα ήταν μάλλον επιφυλακτικό, συγκρατημένο ωστόσο, ο DAX έκλεισε στις 9.277 μονάδες αντιδρώντας ενδοσυνεδριακά μέχρι τις 9.326 μονάδες. Ενθαρρυντική ένδειξη, καθώς προερχόταν από ανησυχητική υποχώρηση προς τις 8.950 μονάδες. Ενδιαφέρον το ότι η Wall Street επηρεάστηκε κυρίως από τις κινήσεις της Fed και λιγότερο από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τα διαδραματιζόμενα στο μέτωπο με τη Μόσχα. Όσον αφορά στο τελευταίο, εχθές υπήρχε η αίσθηση πως η κατάσταση παρά τις τεχνητές οξύνσεις είναι διαχειρίσιμη.

Στο εσωτερικό, όπου μετά τη... συμφωνία με την τρόικα, το πρωτογενές... πλεόνασμα και την επιτάχυνση της διαδικασίας για την ανακεφαλαιοποίηση και τις ΑΜΚ των συστημικών τραπεζών προστέθηκε η παράμετρος Latsis Group.

Σημαδιακή η χθεσινή μέρα, καθώς η εξέλιξη στο διαγωνισμό του Ελληνικού, συνέπεσε με την «ηχηρή δημόσια απάντηση» του ομίλου για την Eurobank. Ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις η επανεμφάνιση, η δημόσια τοποθέτηση που προοιωνίζεται εξελίξεις και ενδεχομένως ανατροπές σε αρκετά επιχειρηματικά μέτωπα.

Στο σχετικό θέμα ο Φώτης Κόλλιας σημειώνει τι χωρίζει ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development για το Ελληνικό, με καταληκτική την επόμενη Τετάρτη 26/3 και με τη μετοχή της εταιρίας να ενισχύεται προς τα 6,94 ευρώ (+ 4,20%) με 124.740 κομμάτια.

Στη Eurobank -της μετά Λάτση εποχής- συνεχίζονται οι διεργασίες για την ΑΜΚ περιμένοντας πλέον το «πράσινο φως» του ΥΠΟΙΚ και του ΤΧΣ. Στις τελευταίες 2-4 συνεδριάσεις παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα, υψηλές συναλλαγές και είσοδος «ζεστού βραχυπρόθεσμου χρήματος» που ποντάρει στη μετοχή.

Όμως πέραν της Eurobank τα... ενδιαφέροντα με τις μετοχές και τα warrants του κλάδου συνεχίζονται. Προς ΑΜΚ Πειραιώς και Alpha Bank και όμως οι μετοχές όχι μόνο δεν πιέζονται χαμηλότερα, αλλά αντιθέτως της Πειραιώς «κρατά» τα 2 ευρώ (0,50%) και της Alpha Bank με κέρδη σχεδόν 1,5% ενισχύεται μέχρι το 0,739 ευρώ.

Στην αγορά προεξοφλείται πως στην περίπτωση ειδικά των δύο μετοχών συνεκτιμάται και η διαμόρφωση της μέσης τιμής εν όψει της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου, ενώ κάτι ανάλογο επιχειρείται με τη Eurobank όσο διατηρείται πάνω από το 0,50 ευρώ. Ξεχωριστή περίπτωση η μετοχή της Εθνικής «κρατά» τα 4 ευρώ, ενώ το ΕΤΕΤΠ προσφέρεται για βραχυπρόθεσμες κινήσεις. Για την ΕΤΕ η σημερινή συνεδρίαση -λόγω της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων 2013 έχει τη σημασία της και παρότι η αγορά έχει προεξοφλήσει τα μεγέθη του ομίλου.

Σε περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων 2013 (ειδικότερα όμως Q4), ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα.

Ενδεικτική η περίπτωση της μετοχής του Σαράντη -με νέα υψηλά στα 7,65 ευρώ (+3,10%)- με αφορμή την ανακοίνωση ενός καλού 2013 που προοιωνίζεται ένα ισχυρό 2014. Παράλληλα μετοχές εταιριών και από τη μεσαία κατηγορία, που είτε είναι «μαζεμένες» είτε «τρέχουν» εξελίξεις, ενισχύονται όλο και περισσότερο. Ενδεικτική της πρώτης ομάδας η μετοχή του Πλαισίου με τιμή εχθές στα 7,17 ευρώ (+2,43%) και της δεύτερης η μετοχή της J&P Άβαξ. Με αυξημένες συναλλαγές 125.450 μετοχών η τιμή ενισχύθηκε κατά 5,95% στο 1,96 ευρώ, που είναι νέα υψηλά για τον συγκεκριμένο τίτλο του FT Mid.

Αφήνουμε τελευταίο τον FT Mid, καθώς εχθές πήγε κόντρα στη διόρθωση των Γ.Δ. και FT 25 περνώντας -και πάλι- πάνω από τις 1.300 μονάδες. Θυμίζουμε πως δύο παράμετροι της «συνθήκης ανόδου» που εδώ και καιρό εκτιμούμε είναι η πειστική ανοδική υπέρβαση των 1.350 μονάδων για τον δείκτη της «μεσαίας» κατηγορίας και των 212-215 μονάδων για τον Δείκτη Τραπεζών. Ο Γ.Δ. και ο 25άρης δίνουν τις τελευταίες συνεδριάσεις «κορυφές», αλλά αυτό δεν αρκεί.

Η αγορά, το ανοδικό σενάριο θέλουν και τις τράπεζες, χρειάζονται και τη «μεσαία» κεφαλαιοποίηση και το άνοιγμα του παιχνιδιού προς τα «μικρότερα». Σε αυτήν την περίπτωση και με μέσο όρο συναλλαγών τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ το Χ.Α. «βλέπει» πάνω από τις 1.420 μονάδες.

Προσεκτικά και μετρημένα όμως, καθώς κάθε φορά λέμε πως προέχει η συνεχής επιβεβαίωση των 420 μονάδων για τον FT 25, η είσοδος «νέου ζεστού χρήματος» και ακόμη περισσότερων. Να δούμε σήμερα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Εθνικής και αύριο με τα Παράγωγα, και προχωράμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v