Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Προσαρμόζεται» στα νέα υψηλά o Γενικός Δείκτης

Αναζητείται τρόπος να μπει «νέο ζεστό χρήμα» στο παιχνίδι. Κλειδί στις τράπεζες η ΕΤΕ, δίνει πόντους το ομολογιακό της Πειραιώς, δοκιμάζει ανοδική αναστροφή η CCH. Σήμερα Ελληνικό, αύριο αποτελέσματα Εθνικής και Παρασκευή triple witching.

Συνέχισε ανοδικά σε «νέα υψηλά» το Χ.Α., με άνοδο έκλεισαν τα κύρια ευρωχρηματιστήρια, o Πούτιν και h οικονομία ώθησαν ψηλότερα τη Wall Street.

Σε εξέλιξη το θετικό σενάριο στις αγορές, στο Χ.Α., καθώς η επoμένη του δημοψηφίσματος στην Κριμαία βρήκε τις αγορές σε ανοδική φορά, καθώς Δύση - Μόσχα φρόντισαν να μην υποδαυλίσουν περισσότερο το κλίμα.

Στις 9.242,55 μονάδες (+0,67%) ο DAX, στις 4.313,26 (+0,97%) ο CAC 40 και αργά το βράδυ ο S&P 500 με άνοδο 0,72% στις 1.872,25 μονάδες. Οι αγορές στο διήμερο 17-18/3 και στις κρίσιμες συνεδριάσεις έδειξαν χαρακτήρα, τα «ισχυρά χέρια» προεξόφλησαν ορθολογικά τις εξελίξεις από το μέτωπο της Ουκρανίας συνεχίζοντας ψηλότερα.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχοντας διασφαλίσει τα... νώτα του (από τις διεθνείς αγορές) από τα μέσα της συνεδρίασης της Δευτέρας εύλογα έστρεψε την προσοχή του στα εσωτερικά ζητήματα, προεξοφλώντας ανοδικά τις τελευταίες εξελίξεις. Συμφωνία με την τρόικα, πρωτογενές πλεόνασμα, ομολογιακό της Πειραιώς έδωσαν κίνητρο στα ξένα χαρτοφυλάκια, που ελέγχουν το παιχνίδι να συνεχίσουν το ποντάρισμά τους στο «ελληνικό στοίχημα».

Στις 1.369,56 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, αλλά με υψηλό ημέρας τις 1.377,79 και στις 442,39 ο FT 25, αλλά με κορυφή ημέρας τις 445,52 μονάδες. Με την αξία των συναλλαγών στα 135 εκατ. ευρώ -περίπου 15 περισσότερα από τη Δευτέρα- που δείχνουν αφενός το πόσο προσεκτικά και μεθοδικά κινούνται τα «ισχυρά χέρια», αφετέρου την παρουσία συγκριτικά λιγότερων παικτών απ' ό,τι εκτιμάτο.

Κοινό... μυστικό στην αγορά είναι πως την τελευταία ανοδική κίνηση την έχασαν ή δεν πρόλαβαν να τοποθετηθούν σε φθηνές τιμές αρκετοί ισχυροί παίκτες. Υπάρχει κόσμος (από τις 50-55 χιλιάδες ενεργούς αυτής της περιόδου) που είναι εκτός παιδιάς. Και αυτό δημιουργεί εύλογο ερώτημα εάν θα υποχρεωθούν να ακολουθήσουν «ακριβότερα» ή θα τους γίνει η... χάρη να τοποθετηθούν σε χαμηλότερες τιμές.

Πόσο όμως αφού για τον 25άρη η στήριξη έχει αναθεωρηθεί προς τις 420-419 μονάδες, μετοχές σηματωροί έχουν ανέβει κλίμακα με ενδεικτική την περίπτωση της Εθνικής, της Πειραιώς ή όσων σημειώνουν διαδοχικά «νέα υψηλά» τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις. Η στήριξη για τη μετοχή της ΕΤΕ έχει ανέβει προς τα 3,80 ευρώ, για την Πειραιώς προς το 1,90, ενώ ανοδικά έχει διαμορφωθεί για τις μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μotor Oil κ.ά.

Πώς θα εισρεύσει νέο ζεστό χρήμα στην αγορά, καθώς τα τρέχοντα επίπεδα και η προοπτική υπέρβασης των 450-460 μονάδων χρειάζονται συναλλαγές τουλάχιστον 140-150 εκατ. ευρώ. Η χθεσινή έκπληξη από την Πειραιώς αλλάζει αρκετά τα δεδομένα, πιέζει το οικονομικό επιτελείο να εξετάσει το ενδεχόμενο επίσπευσης της λεγόμενης εξόδου στις αγορές και καθιστά πιο βιαστικούς τους ξένους παίκτες που θέλουν αποδόσεις σύντομα.

Η Αναστασία Παπαϊωάννου αναφέρεται στο σχέδιο εξόδου του Δημοσίου στις αγορές, προοπτική που θα μπορούσε να είναι το... τυράκι για την προσέλκυση νέου ζεστού χρήματος με στόχο την υπέρβαση των 450-460 μονάδων. Σύμφωνοι, όμως η αγορά χρωστά μία διόρθωση ούτως ώστε τεχνικά να ισχυροποιηθεί περισσότερο η περιοχή των 420 μονάδων για τον FT 25. Τι μπορεί να επηρεάσει την αγορά άμεσα και μέχρι το triple witching της Παρασκευής.

Για νέο ψαλίδι στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις κάνει λόγο ο Φώτης Κόλλιας, όμως σήμερα κληρώνει για το Ελληνικό. Γνωστές οι ενστάσεις μας αλλά εν πάση περιπτώσει με ένα τίμημα της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ το Ταμείο μπορεί να κλείσει την υπόθεση. Στη χθεσινή συνεδρίαση τόσο η Eurobank Properties όσο κι η Lamda Development προεξόφλησαν με σημαντικά κέρδη τα... σημερινά. Στα 9,50 ευρώ -που είναι και «νέο υψηλό»- η μετοχή της Properties με 147.211 κομμάτια. Στα 6,66 ευρώ η μετοχή της Lamda Development με 161.730 κομμάτια, με τον Χαμαιλέοντα να «καρφώνει» από εχθές την άνοδο των δύο μετοχών.

Σήμερα λοιπόν το Ελληνικό, αύριο τα αποτελέσματα της Εθνικής με τα «ισχυρά χέρια» που υποστηρίζουν τον όμιλο να ανεβαίνουν μέχρι τα 4,02-4,03 ευρώ. Πολύ θετική ένδειξη τεχνικά η υπέρβαση -και πάλι- των 3,98-3,99 ευρώ για τη μετοχή της ΕΤΕ που υπό προϋποθέσεις μπορεί να «δει» τα 4,25-4,30 ευρώ (επίπεδα της 16ης/1/2014).

ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ σε εβδομαδιαία βάση έχουν μείνει στο... ρελαντί, σε διατήρηση δυνάμεων και προσεκτική κατοχύρωση διψήφιων υπεραξιών πολύ κοντά στα «νέα υψηλά» τους. Εάν χρειαστεί η συνδρομή τους κατά πάσα βεβαιότητα θα επιστρατευτούν. Κλειδί θα μπορούσε να είναι η βραχυπρόθεσμη αναστροφή της CCH που παραμένει δεικτοβαρές χαρτί και έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια αντίδρασης από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 17,20 ευρώ (στις 14/3).

Η μετοχή έρχεται από έναν τελευταίο καθοδικό κύκλο, που ξεκίνησε από το διήμερο 23-24/1/2014 και τα επίπεδα των 21,80-21,55 ευρώ. Εάν κερδηθεί ένα μέρος της διόρθωσης, ο δείκτης θα έχει σημαντική στήριξη. Αυτό θα διευκόλυνε την προσπάθεια ανοδικής διαφυγής για μετοχές του FT 25 και FT Mid, που τις τελευταίες ημέρες σημειώνουν νέα υψηλά ή προσεγγίζουν τοπικές κορυφές με αξιώσεις.

Κυρίως όμως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να μπει νέο ζεστό χρήμα στο παιχνίδι - μέχρι πού θα μπορούσε να διορθώσει βραχυπρόθεσμα η αγορά και κατά πόσον το μεθαυριανό triple witching θα μπορούσε να επηρεάσει την τάση; Για να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v