Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνέχισε ανοδικά σε νέα υψηλά το Χρηματιστήριο

Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με κέρδη στο ΧΑ, έστειλε τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά 34 μηνών. Πάνω από τα 4 ευρώ επέστρεψε η Εθνική. Σημαντικές πιέσεις σε ΟΠΑΠ, Intralot. Υπεραπόδοση για ΣΩΛΚ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΠΡΟ. Στα 135 εκατ. ο τζίρος.

Συνεδρίαση με κυριότερα χαρακτηριστικά την έκδηλη νευρικότητα που είχε σαν αποτέλεσμα τις συνεχείς εναλλαγές προσήμου για τον Γενικό Δείκτη, τις Τράπεζες, πλην Εθνικής, "φρεναρισμένες" μετά την χθεσινή έκθεση της S&P και τους υπόλοιπους Δεικτοβαρείς τίτλους σε μικτή εικόνα, ενώ σε ικανοποιητικά επίπεδα παρέμεινε ο τζίρος (ο υψηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων).

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 20 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 1357,73 μονάδες (-0,54%) και υψηλό τις 1377,73 (+0,93%), άλλαξε οκτώ φορές πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 1363,7 μονάδες (-0,10%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1369,56 με κέρδη 0,33%, σε νέα υψηλά 34 μηνών.

Στα αρνητικά της συνεδρίασης το γεγονός ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο (82) ήταν περισσότεροι από αυτούς με θετικό (74), κάτι που διατηρήθηκε μέχρι τέλους.

Ξεκινώντας από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, όλοι "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, πλην των ΕΥΔΑΠ (δεν ήλθε σε επαφή με το "κόκκινο") και του Τιτάνα που "απέφυγε" το θετικό πρόσημο.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος του ΟΠΑΠ και στο υψηλό ημέρας οι ΕΥΔΑΠ, Σωλ. Κορίνθου, Eurobank Properties, Jumbo, Folli Follie Group.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό και από τις μη Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο τίτλος της Eurobank (+1,72%), που υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 0,4930 ευρώ, ενώ στην μετοχή της Αττικής (-3,23%) και μετά το μέσον της συνεδρίασης, έδειξαν να επιστρέφουν οι πωλητές με αποτέλεσμα ο τίτλος να κλείσει στο χαμηλό ημέρας και με αρνητικό πρόσημο.

Όπως προαναφέρθηκε για τις Πειραιώς και Alpha Bank, σημαντικό ρόλο στην σημερινή χρηματιστηριακή τους εικόνα έπαιξε η χθεσινή έκθεση της S&P που "είδε το φως της δημοσιότητας" μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης και που επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "CCC/C" για τις δύο Τράπεζες, με αρνητικό outlook.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο η Τρ. Πειραιώς προχώρησε σήμερα στην έκδοση 3ετούς ομολόγου (senior unsecured bond) 500 εκατ. ευρώ. 

Από την άλλη, σαφώς καλύτερη εικόνα από τον τίτλο της Εθνικής, που κινήθηκε με θετικό πρόσημο κατά το μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης και μπορεί να υποχώρησε οριακά από το υψηλό ημέρας των 4,03 ευρώ, όμως πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 4,00 ευρώ, βάζοντας τις τεχνικές παρακαταθήκες για πιθανή κίνηση προς την επόμενη τεχνική αντίσταση των 4,20 ευρώ.

Για όσους ασχολούνται με στατιστικά, η μετοχή της Εθνικής είχε να "δει" κλείσιμο υψηλότερα των 4,00 ευρώ από την συνεδρίαση της 17/1, όταν και είχε τερματίσει την συνεδρίαση στα 4,09 ευρώ (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά κινείται σε υψηλά 34 μηνών, αντλώντας την αισιοδοξία της από την συμφωνία Κυβέρνησης - τρόικας, την επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου για τις Τράπεζες, τις εισροές λόγω rebalancing του δείκτη FTSE Europe και την πιθανολογούμενη αναβάθμιση της Χώρας από την Standard and Poor΄s, επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Παρ΄ όλα αυτά, οι επικείμενες ΑΜΚ των Τραπεζών, αναμένεται να αντλήσουν ρευστότητα από την Αγορά, οι λεπτομέρειες της συμφωνίας Κυβέρνησης - τρόικας δεν είναι ακόμα γνωστές, η επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου που θα ακολουθήσει την συμφωνία θα δημιουργήσει πολιτικές εντάσεις, ενώ πλησιάζουν και οι εκλογικές αναμετρήσεις του Μαϊου.

Για τους παραπάνω λόγους και όχι μόνο, δεν μπορούν να αποκλειστούν οι κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών κερδών, χωρίς να αλλοιωθεί η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση.

Σε πιθανή διόρθωση και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, σαν ισχυρό επίπεδο στήριξης δείχνει η περιοχή των 1280 μονάδων, ενώ παραμένει η αντίσταση στο ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 1400 μονάδων.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη κυριαρχία του "πράσινου" σε όλες τις μεγάλες διεθνείς Αγορές, με την προσοχή των επενδυτών να παραμένει προσηλωμένη στα "απόνερα" των εξελίξεων στην Ουκρανία και στις διήμερες εργασίες της Fed, που ξεκίνησαν σήμερα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, η Fed θα προχωρήσει κανονικά με την υλοποίηση του "tapering", μειώνοντας -για τρίτη φορά- κατά 10 δισ. δολάρια τις μηνιαίες αγορές ομολόγων.

Συνεχίζονται οι αξιοπρόσεκτες πιέσεις στον χρυσό.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, εντείνεται ο προβληματισμός για τον κλάδο του real estate στην Κίνα, τις Τράπεζες να έχουν μεγάλη έκθεση στον κλάδο. Παράλληλα, τα τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η Zhejiang Xingrun Real Estate δεν μπορεί να αποπληρώσει Τραπεζικό δανεισμό ύψους 400 εκατ. δολ. σε 15 διαφορετικές Τράπεζες.

Μεταφερόμενοι στην Ευρώπη, κάθετη πτώση εμφάνισε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του Ινστιτούτου ZEW που συρρικνώθηκε το Μάρτιο στο 46,6 από 55,7 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη υποχώρηση του δείκτη στο 53.

Από την άλλη, οι αποδόσεις των 10ετων ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας υποχώρησαν σε νέο χαμηλό οχτώ ετών, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. H απόδοση του 10ετους τίτλου της Ιταλίας υποχώρησε στο 3,357% και του αντίστοιχου τίτλου της Ισπανίας στο 3,297%.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,1% τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εξαιτίας της αύξησης του κόστους τροφίμων και στέγασης. Οι αναλυτές περίμεναν την αύξηση 0,1% στον δείκτη τιμών συνολικά.

Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι ανεγέρσεις νέων οικοδομών μειώθηκαν 0,2% στις 907.000 τον περασμένο μήνα στο 12μηνο, από 909.000 τον Ιανουάριο. Οι νέες άδειες εκτινάχθηκαν 7,7% στο 1,02 εκατ. που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του MarketWatch ανέμεναν ότι οι νέες κατοικίες θα διαμορφωνόταν στις 908.000 σε ετήσια βάση (εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία).

Το ποσοστό των επενδυτών που πιστεύουν ότι οι μετοχές είναι υπερτιμημένες έχει αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο 2000, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα μεταξύ των fund managers από την Bank of America Merrill Lynch.

Το ποσοστό των διαχειριστών κεφαλαίων, που δηλώνουν ότι έχουν αγοράσει "προϊόντα προστασίας" από χρηματιστηριακή διολίσθηση, έχει αναρριχηθεί σε υψηλό 18 μηνών, καθώς η μεγάλη χρηματιστηριακή άνοδος από τις αρχές του έτους, αλλά και η ουκρανική κρίση, δημιουργούν ρήγματα στην επενδυτική εμπιστοσύνη για τις μετοχές. Σύμφωνα με την BAML, οι επενδυτές έχουν αυξήσει τις τοποθετήσεις τους σε ρευστοποιήσιμα ενεργητικά, έχουν μειώσει τις μετοχικές σταθμίσεις κι έχουν αγοράσει περισσότερα "προϊόντα προστασίας".

Επιστροφή στο ΧΑ

Το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο υποχώρησε στο 3,10% από 3,60% στην προηγούμενη δημοπρασία.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. απόλυτα διιστάμενες εμφανίζονται οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου.

Οι περισσότεροι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι η μόνη αναδυόμενη Αγορά που "πουλάει προσδοκίες" με ισχυρό νόμισμα και αυτό "αναγκάζει" σε συνεχιζόμενες τοποθετήσεις τα ξένα κεφάλαια υψηλού ρίσκου.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο συντηρητική σχολή σκέψης που υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν "προφανείς αγοραστικές ευκαιρίες" στο μεγαλύτερο κομμάτι από το ταμπλώ του FTSE25 και όσοι συνεχίζουν να ακολουθούν το ανοδικό momentum απαιτείται να διαθέτουν αυξημένα αντανακλαστικά" και "σφιχτά 'stop loss".

Σύμφωνα με τους συντηρητικούς και στην καλύτερη περίπτωση, η πλαγιοανοδική τάση μπορεί να διατηρηθεί μέχρι το τελευταίο 10ημερο του Απριλίου, όταν στις 23 του μήνα θα ανακοινωθεί και επίσημα το νούμερο από το πρωτογενές πλεόνασμα. Μέχρι εκείνο το διάστημα, κυρίαρχο στοιχείο στο Χ.Α. θα είναι οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις, σε επιμέρους τίτλους και στον απόηχο των αποτελεσμάτων χρήσης 2013, που αναμένεται να ενταθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Αρχίζοντας από τον ημερήσιο τζίρο, αυτός αναρριχήθηκε στα 135 εκατ. από τα οποία τα 13,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ, ΙΚΤΙΝ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΑΛΦΑΤΠ, ΦΦΓΚΡΠ, ΟΤΕ). Το 55% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών σε μόλις τέσσερις μετοχές και πιο συγκεκριμένα σε Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Alpha Bank.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 25αρη, σε νέα υψηλά 37 μηνών έκλεισε ο τίτλος του Ελλάκτωρα, που πλησίασε την επόμενη τεχνική αντίσταση στα 4,20 ευρώ, αλλά έκλεισε σαφώς χαμηλότερα.

Ακόμα ένα υψηλό 48 μηνών για την Motor Oil, που συνεχίζει να έχει μπροστά της την αντίσταση των 11,20 ευρώ.

Δεν παρουσιάζει "υψοφοβικά σύνδρομα" η μετοχή της Folli Folllie Group που έκλεισε σε νέα υψηλά 68 μηνών, με την επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση να εντοπίζεται στα 28,00 ευρώ.

Ακόμα ένα υψηλό 41 μηνών για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ που έδειξε "σημάδια κόπωσης" και πρέπει να διατηρηθεί υψηλότερα των 4,00 ευρώ για να ελπίζει σε κίνηση προς τα 4,40 ευρώ.

Δεν ήλθε σε επαφή με το "κόκκινο" ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ που έκλεισε στο υψηλό ημέρας και σε υψηλό 66μηνών. Επόμενη "τεχνική μάχη" στα 9,50 ευρώ.

Στο υψηλό ημέρας και σε υψηλό 87 μηνών έκλεισε ο τίτλος της Eurobank Properties. Επόμενη, απόλυτα θεωρητική, τεχνική αντίσταση, στα 10,40 ευρώ.

Χαμηλότερα του 25αρη, συνεχίζει την ανοδική προσπάθεια η Viohalco, ακόμα ένα υψηλό 10ετίας και πλέον για την FHL Κυριακίδης, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αλλά με σημαντική προσφορά για τα Πλ. Θράκης, κινητικότητα και υψηλά 49 μηνών για την Lamda Development, δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Σιδενόρ, ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Paperpack, στον απόηχο των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων που δημοσίευσε.

Από την άλλη, πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις "μετράει" το δικαίωμα της Καθημερινής, με το σημερινό -84%, να είναι και το πλέον εντυπωσιακό (σήμερα η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης).

-ΧΠΑ

Συνεδρίαση αλλαγής προσήμων και μικρής τελικής ανόδου, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα στο συμβόλαιο του δείκτη και να αυξάνονται περαιτέρω στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (60.599 συμβόλαια), καθώς εντάθηκαν κι άλλο τα ρολαρίσματα θέσεων, με τους "long" να μετακυλίουν θέσεις σχετικά επιθετικότερα.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 40.294 - 19.552 για τον Μάρτιο, 17.940 για τον Απρίλιο, 15 για τον Μάιο, 2.787 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 441,25) κινήθηκε μεταξύ 438 και 445,75 μονάδων, αυξάνοντας την υποτίμηση στο 0,25%.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (5.400 Ελ. Πετρέλαια, 5.000 Μέτκα, 7.200 ΓΕΚ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (5.546), ΔΕΗ (3.842), Alpha Bank (7.788), Εθνική (4.471), Πειραιώς (3.740), Μυτιληναίο (2.164), ΟΠΑΠ (1.808), MIG (6.637), Ελ. Πετρέλαια (2.608), Intralot (2.258), ΓΕΚ (11.774), ΕΧΑΕ (568), EEE (423), Frigoglass (419), ΕΥΔΑΠ (403), Τέρνα Ενεργειακή (2.309), Eurobank (1.028), Motor Oil (164), Ελλάκτωρα (746), Μέτκα (630), Σιδενόρ (603), ΟΛΠ (111), Τιτάνα (155), Σωλ. Κορίνθου (104).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 34% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 741 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (255 δικαιώματα αγοράς και 486 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (26.408.701 τεμ.), Εθνική (1.768.066 τεμ.), Πειραιώς (10.353.803 τεμ.).

Να σημειωθεί ότι 21.504 συμβόλαια, λήξεως Μαρτίου, δεν έχουν κλείσει, ή δεν έχουν ρολαριστεί θέσεις.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v