Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποτιμά τις εξελίξεις το Χρηματιστήριο

Η αντίδραση των ευρωαγορών στις εξελίξεις σε Ουκρανία-Κριμαία και τα εσωτερικά μέτωπα ρυθμίζουν την τάση στο ΧΑ. Σημείο αναφοράς-δοκιμασίας οι 419-420 μονάδες για τον FΤ 25. Κλειδί -υπό προϋποθέσεις- η επίτευξη συμφωνίας τρόικας - Αθηνών για τις τράπεζες.

Καλή εβδομάδα, με τις αγορές σε ρυθμό... Κριμαίας και με το Χ.Α. σε επιπλέον τόνους τρόικας. Στα τέσσερα «αγκάθια» πριν από τη συμφωνία με την τρόικα αναφέρεται η Έλενα Λάσκαρη, αλλά το Χ.Α. εστιάζει περισσότερο στην επίτευξη συμφωνίας δανειστών - Αθήνας στο μείζον θέμα των τραπεζών.

Η βουτιά της Παρασκευής έφερε βασικούς δείκτες και μετοχές στην περιοχή των πρώτων και δεύτερων στηρίξεων, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.318,94 μονάδες (-2,04%), τον FT 25 κατά 1,98% χαμηλότερα στις 424,25 και με τον Δείκτη Τραπεζών στις 193,33 μονάδες (-2,37%). Αλλά ο FT Mid, με τη Eurobank στο +1,86% και τις 1.238,57 μονάδες παραμένει σηματωρός της τάσης, με τις εξελίξεις να μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Πρακτικά η συμφωνία των εμπλεκόμενων στο θέμα των τραπεζών ανοίγει τον δρόμο για την ΑΜΚ της Eurobank την ώρα που Πειραιώς και Alpha Bank τρέχουν τις δικές τους. Μπορεί αυτή η εξέλιξη να κάνει τη διαφορά; Ναι υπό προϋποθέσεις θεωρούν παράγοντες της αγοράς, συνεκτιμώντας προφανώς τη ροή των εξελίξεων στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα.

Θυμίζουμε πως ο DAX δοκίμασε μέχρι τις 8.913 μονάδες την Παρασκευή για να γυρίσει λίγο υψηλότερα προς τις 9.056 μονάδες. Κέρδη 1,3% νωρίτερα στο χρηματιστήριο της Μόσχας και ζητούμενη η... απάντηση κυρίως της Φρανκφούρτης, του Παρισιού και βεβαίως το βράδυ της Wall Street.

Κρίσιμη παράμετρος που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, δεν μπορεί, θα επηρεάσει και το ελληνικό χρηματιστήριο. Όμως σε αυτήν την πονηρή συγκυρία για τις ξένες αγορές, το Χ.Α. ρισκάρει και με εγχώρια πονταρίσματα, έχοντας ωστόσο σε μεγάλο βαθμό προεξοφλήσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επίτευξη... συμφωνίας.

Η περίφημη έξοδος στις αγορές έχει μπει στο τραπέζι με υπαιτιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για στημένη έξοδο (αργά ξύπνησαν, θα έλεγα, εκεί στην Κουμουνδούρου) λες και οι... έξοδοι στις αγορές είναι ουσιαστικά διαφορετικές. Τέλος πάντων, λάθος χειρισμός -κατά την ταπεινή εκτίμησή μου- που ενισχύει την εκτίμηση αρκετών πως ένα μέρος των αγορών στηρίζει την κυβέρνηση, ότι συγκεκριμένα «ξένα σπίτια» συντρέχουν την προσπάθεια του Γ. Στουρνάρα.

Τον λόγο για τον οποίο οι παίκτες στράφηκαν στον ευρωπαϊκό Νότο προσεγγίζει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, με το Χ.Α. να παραμένει στα υπόψη των «ισχυρών ξένων χεριών».

Με απόδοση 13,44% από την αρχή του έτους, με 28,96% η μετοχή του ΟΤΕ, με 25,34% του ΟΠΑΠ ή με 19,89% της Jumbo, κατά 21,83% του Μυτιληναίου και αρκετών άλλων του FT 25 το ποντάρισμα των ξένων δεν φαίνεται να σταματάει. Βέβαια η διόρθωση είναι μέσα στο παιχνίδι, αλλά η ευρύτερη εικόνα του παιχνιδιού δείχνει πως τα «ξένα σπίτια» παίζουν την αγορά ψηλότερα.

Ανάσες πριν από το ραντεβού με τις 1.400 μονάδες (ή αντίστοιχα με την υπέρβαση των 450-460 μονάδων για τον 25άρη) ανιχνεύει ο Γ. Σαββάκης μετρώντας το turning point, που πλέον στην τάση έχει ανέλθει στις 1.268 μονάδες από τις 1.220 προγενέστερα. Πιο μεσοπρόθεσμα, για τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη από πλευράς στηρίξεων ξεχωρίζουν οι 1.115 μονάδες, όπου σταμάτησε η πτωτική κίνηση του Ιανουαρίου, και εν συνεχεία το χαμηλό των 1.095-1.100 μονάδων που σημειώθηκε στις 23/12/2013.

Σε αυτήν τη συγκυρία και με τις εξελίξεις εκτός-εντός συνόρων να τρέχουν, η αγορά θα χρειαστεί υπομονή και επιμονή, προ πάντων ψυχραιμία στο ενδεχόμενο δοκιμασίας των χαμηλότερων τεχνικών σημείων για τον FT 25.
Οι 420 παραμένουν βραχυπρόθεσμα σημείο αναφοράς μας, με τον δείκτη πολύ κοντά (μόλις 4,25 μονάδες), γεγονός που απαιτεί αυξημένη προσοχή από την αρχή της συνεδρίασης (έχοντας ανοίξει νωρίτερα η Φρανκφούρτη, θα έχουμε έναν... οδηγό), αν και η σημερινή ημέρα δεν θα βγάλει αποτέλεσμα-τάση, καθώς η διελκυστίνδα για την Ουκρανία-Κριμαία θα έχει αρκετά επεισόδια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v