Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλίμα διόρθωσης στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 1.350 μονάδες διολίσθησε ο Γενικός Δείκτης, με 19 από τους τίτλους του FT25 να κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα. Πιέσεις σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Εθνική. Πάνω από τα 120 εκατ. ο τζίρος. Ράλι 6% για Πειραιώς. Επέμειναν ανοδικά Alpha και Eurobank Properties.

Αν η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, τότε η σημερινή συνεδρίαση, από τα πρώτα λεπτά της έδειξε ότι η "κόπωση" ήταν εμφανής στους περισσότερους από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ εμφανής ήταν και η έλλειψη διάθεσης στο να σημειωθούν οι ενδοσυνεδριακές ανατροπές, στις οποίες μας έχει συνηθίσει το Χ.Α. στις περισσότερες από τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τα πρώτα σαράντα λεπτά της συνεδρίασης, μόνο οι Πειραιώς και Eurobank Properties διασώζονταν με θετικό πρόσημο και αυτοί ήταν οι μοναδικοί τίτλοι του FTSE25, που δεν ήλθαν σε επαφή με το "κόκκινο".

Αντίθετα, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Τιτάν, Jumbo και Folli Follie Group.

Ισχυρό προβληματισμό δημιούργησε και η εικόνα χαμηλότερα του 25αρη, που επιβεβαίωσε όλα όσα μας έχει συνηθίσει το Χ.Α. εδώ και πολλούς μήνες, όπου η όποια κινητικότητα παρατηρείται στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό, αναστέλλεται στο πρώτο "κοκκίνισμα" του Δείκτη, επιβεβαιώνοντας ότι οι όποιες δυνάμεις έχουν μείνει να δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια, έχουν απόλυτα "ρηχές τσέπες" (!)

Ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση δεν μπορεί να οδηγήσει σε εξαγωγή "ασφαλών" συμπερασμάτων, καθώς το Χ.Α. έχει κάνει περίπου μόνιμο φαινόμενο τις συνεχείς ανατροπές, "τσουρουφλίζοντας" όσους κατά εποχές έχουν σπεύσει να πάρουν θέσεις "short", πολύ περισσότερο τώρα, όταν η λήξη της επόμενης εβδομάδας συνδυάζεται με το triple witching Μαρτίου, την αναδιάρθρωση του δείκτη FTSE Europe με την αναμενόμενη είσοδο των Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank, αλλά την αναμενόμενη αξιολόγηση της Ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor΄ς και όλα αυτά στις 21/3, ημέρα Παρασκευή.

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο που δείχνει σχετικά βέβαιο, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, είναι η αύξηση της μεταβλητότητας, ενώ θα τεθεί προς αναζήτηση ο επόμενος Δεικτοβαρείς τίτλος - ηγέτης, που θα μπορέσει να οδηγήσει τον Δείκτη σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα και κόντρα στις εκτιμήσεις της συντριπτικής πλειονότητας των αναλυτών που θεωρούν ότι το Χ.Α. κινείται σε "υπεραγορασμένες" περιοχές και ότι η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων του FTSE25 και ελάχιστοι τίτλοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, έχουν διαμορφώσει ιδιαίτερα "απαιτητικές" αποτιμήσεις.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Η Αγορά, αργά αλλά σταθερά εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο, με τον Γενικό Δείκτη να προσπαθεί να "χωνέψει" τα νέα υψηλά, επισημαίνει ο Νίκος Καυκάς.

Η πιθανή περαιτέρω άνοδος του Δείκτη, θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις στην Τραπεζική "σκακιέρα", καθώς αρκετοί από τους υπόλοιπους Δεικτοβαρείς τίτλους έχουν διαμορφώσει ιδιαίτερα "απαιτητικές" αποτιμήσεις.

Στην παρούσα φάση, συνιστάται η σημαντική μείωση της μόχλευσης στα ενεργά χαρτοφυλάκια, καθώς το επόμενο δίμηνο ο Γενικός Δείκτης δύσκολα θα βρεθεί υψηλότερα των 1420 μονάδων.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ, ακόμα και αν υπάρξει κάποια αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας, από κάποιο διεθνή οίκο αξιολόγησης, αυτή εν πολλοίς έχει προεξοφληθεί στο χρηματιστηριακό ταμπλώ, με τον ανοδικό στόχο να ανεβαίνει το πολύ στις 1450 μονάδες.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

 Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το +1,07% της Shanghai, ενώ το "κόκκινο" δείχνει να επικρατεί στα Ευρωπαϊκά ταμπλώ και στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στην Wall Street.

Ξεκινώντας από την Ασία, η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα αυξήθηκε 8,6%, σε ετήσια βάση, στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου και ήταν χαμηλότερη των μέσων εκτιμήσεων των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της "The Wall Street Journal" και ανέμεναν αύξηση 9,5%. Χαμηλότερη των προσδοκιών αποδείχθηκε και η αύξηση των λιανικών πωλήσεων, που ενισχύθηκαν κατά 11,8% τον Ιανουάριο, έναντι εκτιμώμενης αύξησης κατά 13,5%.

Μεταφερόμενοι στην Ευρώπη, "Η ΕΚΤ δεν πρέπει να καθυστερήσει να περιορίσει τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης όταν αυτό είναι εφικτό. Τα επιτόκια δε πρόκειται να παραμείνουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στα χαμηλά επίπεδα που βρίσκονται σήμερα" τονίζει η Bundesbank.

Η φυγή κεφαλαίων από τη Ρωσία έχει αυξηθεί σημαντικά από την αρχή του έτους στα $45 με $50 δισ., ανακοίνωσε η Goldman Sachs, προβλέποντας ότι οι εκροές στο σύνολο του έτους μπορεί να ανέλθουν ως και τα $130 δισ.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Οικονομικών της Ιρλανδίας άντλησε σήμερα, μέσω δημοπρασίας δεκαετούς ομολόγου, το μέγιστο ζητούμενο ποσό του 1 δισ. ευρώ καταβάλλοντας το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο του 2,97%.

Στο υψηλότερο επίπεδο 2,5 ετών κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς κλιμακώνεται η κρίση της Δύσης με τη Ρωσία για την Κριμαία και αυτό μόνο θετικό δεν είναι για τα εξαγωγικά Κράτη.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στην Αμερικανική οικονομία διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών, με πτώση κατά 9.000 την περασμένη εβδομάδα. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι στα Ταμεία εμφανίστηκαν 315.000 νέοι άνεργοι. Οι αναλυτές περίμεναν 330.000 αιτήσεις σε σχέση με τις 324.000 της προηγούμενης εβδομάδας.

Από την άλλη, ο δείκτης λιανικών πωλήσεων τον Φεβρουάριο βρέθηκε στο 0,3% έναντι πρόβλεψης για 0,2%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας "εντός των τειχών" στις 17.00 ήταν προγραμματισμένος να ξεκινήσει ο πέμπτος και πλέον κρίσιμος γύρος της διαπραγμάτευσης μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των επικεφαλής της τρόικας, καθώς το Eurogroup έχει θέσει τη δεσμευτική προθεσμία τεσσάρων ημερών (έως την Κυριακή) για να υπάρξει συμφωνία και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα να δηλώνει ότι "όλα είναι ανοιχτά".

Από την άλλη, αναβλήθηκε η λήψη απόφασης για τη σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης στην Eurobank. Η σχετική ανακοίνωση ανέφερε πως "το Δ.Σ. της Τράπεζας συνήλθε στις 13 Μαρτίου 2014, και, κατόπιν συνεννοήσεως µε το ΤΧΣ, κύριο μέτοχο της Τράπεζας, αποφάσισε την αναβολή λήψης απόφασης για σύγκληση Γενικής Συνέλευσης µε θέμα την ΑΜΚ". Τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι εφόσον δεν προχωρήσει άμεσα η κατάθεση και ψήφιση του σχετικού νόμου, τίθεται πλέον σε κίνδυνο η επαναϊδιωτικοποίηση της Eurobank.

Την κάλυψη της μετοχής της Eurobank Properties ξεκίνησε η Euroxx Sec. με τιμή-στόχο 9,00 ευρώ και σύσταση "overweight". Η χρηματιστηριακή τονίζει ότι της αρέσει η μετοχή λόγω της μοναδικής της θέσης στην Αγορά του real estate και τον ισχυρό ισολογισμό. 

Την τιμή των 1,66 ευρώ και τη σύσταση "hold" επαναδιατυπώνει για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς η Eurobank Equities. H χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η αποτίμηση θα μπορούσε να ενισχυθεί στα 1,83 ευρώ/μετοχή αν η "ανάκτηση" των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι κατά 10% υψηλότερη από τις προβλέψεις της ΤτΕ.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα στο "κόκκινο", υποχώρησε μέχρι τις 1341,37 μονάδες, μία προσπάθεια αντίδρασης, μετά τις 14.45 δεν είχε το ζητούμενο αποτέλεσμα καθώς ο Δείκτης έφθασε οριακά χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, αλλά δεν κατόρθωσε να "φορέσει" το θετικό πρόσημο και προς το τέλος οι πωλητές επέστρεψαν δριμύτεροι. Στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 1345,31 μονάδες (-1,07%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1346,35 με απώλειες 0,99%.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Motor Oilκαι στο χαμηλό ημέρας οι ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo.

Σε εξέλιξη παραμένει η "μάχη" για την πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με την Πειραιώς (9,84 δισ) να παίρνει "σχετική απόσταση ασφαλείας" από την Εθνική (9,04 δισ).

Ο τζίρος (συμπλήρωσε 11 συνεδριάσεις υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ) διαμορφώθηκε στα 120,6 εκατ. από τα οποία τα 11,9 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΜΕΤΚ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ). Σε μόλις πέντε τίτλους (ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ) το 60% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι ΔΕΗ, Τιτάν και Jumbo.

Αν συνεχίσουν να κινούνται "νότια" οι επόμενες τεχνικές αντιστάσεις ορίζονται στα 10,81 ευρώ, 21,46 ευρώ και 12,86 ευρώ, αντίστοιχα.

Ελάχιστα τα άξια λόγου χαμηλότερα του 25αρη, όπου ξεχώρισαν το νέο ιστορικό χαμηλό, σε κλείσιμο, για την Τρ. Αττικής και τα νέα υψηλά 127 μηνών για την MLS(!) Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, τα αποτελέσματα χρήσης 2013 θα ανακοινωθούν στις 26/4 και πριν την έναρξη της συνεδρίασης στο Χ.Α., ενώ στην τακτική γ.σ. θα γίνει πρόταση μη διανομής μερίσματος.

ΧΠΑ

Συνεδρίαση νεώτερης, μεγαλύτερης, υποχώρησης, με τις συναλλαγές να συρρικνώνονται περισσότερο στο συμβόλαιο του δείκτη και σαφώς λιγότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (30.724 συμβόλαια).
 
Δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει σημαντικές μετακυλίσεις θέσεων, εν όψει triple witchingΜαρτίου.
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.439 - 5.001 για τον Μάρτιο, 1.296 για τον Απρίλιο, 36 για τον Μάιο, 106 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 432) κινήθηκε μεταξύ 431,25 και 438,5 μονάδων, μειώνοντας το discount στο 0,19%.
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (6.800 Motor Oil, 17.600 MIG, 11.800 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (980), ΔΕΗ (3.431), Alpha Bank (5.220), Εθνική (2.640), Πειραιώς (3.860), Μυτιληναίο (1.208), ΟΠΑΠ (615), MIG (2.328), Ελ. Πετρέλαια (751), Intralot (1.111), ΓΕΚ (6.241), ΕΧΑΕ (701), EEE (111), Frigoglass (225), ΕΥΔΑΠ (108), Τέρνα Ενεργειακή (235), Jumbo (116), Viohalco (123), Τιτάνα (118).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, συγκρατημένος ήταν ο όγκος συναλλαγών στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης (678 τεμάχια) με τους επενδυτές να δείχνουν σαφή προτίμηση στα δικαιώματα αγοράς (666 τμχ) έναντι των δικαιωμάτων πώλησης (12 τμχ), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα διατηρήθηκε στο 35%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (26.471.255 τεμ.), Εθνική (1.779.202 τεμ.), Πειραιώς (10.352.303 τεμ.).
 
Να σημειωθεί ότι 47.258 συμβόλαια, λήξεως Μαρτίου, δεν έχουν κλείσει, ή δεν έχουν ρολαριστεί θέσεις.
 
Ας σημειωθούν επίσης τα 100 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Απριλίου, τα 50 με τιμή εξάσκησης τα 13,50 ευρώ και τα άλλα 50 με τιμή εξάσκησης τα 14,00 ευρώ.
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v