Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς έπιασε νέες κορυφές το Χρηματιστήριο

Σε νέα υψηλά 34 μηνών αναρριχήθηκε ο Γενικός Δείκτης. Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων επέστρεψε η Εθνική Τράπεζα. Ισχυρή άνοδος για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Frigoglass, ΟΛΠ. Κόκκινη «παραφωνία» στον FT 25 η Folli. Τι λένε τώρα οι αναλυτές.

Σε καθαρά "Εθνική υπόθεση" εξελίχθηκε η άνοδος στη σημερινή συνεδρίαση, όπου με "σημαιοφόρο" τον τίτλο της Εθνικής ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε νέα υψηλά 34 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 11/5/2011 (1388,11 μονάδες).

Η μετοχή της "μεγάλης μας φίλης" (+8,74%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και έκλεισε στο υψηλό ημέρας και σε υψηλό τριμήνου, αφήνοντας πίσω της και την θεωρούμενη ισχυρή αντίσταση στα 3,80 ευρώ. Αν συνεχίσει να κινείται "βόρεια" η επόμενη σημαντική αντίσταση οριοθετείται στα 4,25 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά και την σημερινή συνεδρίαση η Εθνική (κεφαλαιοποίηση 9,539 δισ ευρώ) "παίρνει μία άτυπη ρεβάνς", καθώς πέρασε εκ νέου στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. αφήνοντας, έστω και με "σκληρό φώτο - φίνις, στην δεύτερη θέση την Πειραιώς (9,333 δισ).

Από την άλλη και σε μία ακόμα συνεδρίαση - επίδειξη (ανεξέλεγκτης) ισχύος, τα θεωρούμενα "ισχυρά χέρια" και αυτά ασφαλώς δεν είναι το εγχώριο retail, έκλεισαν 15 από τις 25 μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στο υψηλό ημέρας και τον Γενικό Δείκτη οριακά χαμηλότερα από αυτό.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά, αλλά σχετικά γρήγορα γύρισε σε αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 1332,15 μονάδες (-0,49%).

Ακολούθησε αντίδραση και αλλαγές προσήμων, όμως μετά τις 13.11 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 1354,86 μονάδες (+1,21%), μέσω των δημοπρασιών "είδε" το υψηλό ημέρας των 1360,47 (+1,63%) και τελικά έκλεισε στις 1360,37 μονάδες με κέρδη 1,62%.

Παραμένει "bullish" η τεχνική εικόνα, με τις επόμενες αντιστάσεις να οριοθετούνται για τον Γενικό Δείκτη στις 1400 μονάδες και για τον FTSE25 στις 455 μονάδες.

Για όσους θεωρούν ότι η ανοδική τάση παραμένει κραταιά και αδυνατούν να μαντέψουν τους επόμενους Δεικτοβαρείς ημερήσιους πρωταγωνιστές, που θα επιλέξει το "rotation" των ξένων χαρτοφυλακίων, υπάρχει και το συμβόλαιο του δείκτη στην Αγορά Παραγώγων, στην οποία οι μέχρι στιγμής συναλλαγές δείχνουν ότι "δεν χαίρει και ιδιαίτερης προτιμήσεως" (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το Χ.Α. κινείται σε υψηλά τριετίας και προσωρινά βρίσκεται, ακόμα, σε ανοδικό κανάλι, τονίζει ο Κώστας Φέγγος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Versal ΑΕΠΕΥ προτείνει αύξηση της ρευστότητας στο 40% του συνόλου του χαρτοφυλακίου, κυρίως λόγω των επερχόμενων Τραπεζικών ΑΜΚ που θα ζητήσουν από 6 έως 9 δισ από την Αγορά, κίνηση που όταν ενεργοποιηθεί δεν αποκλείεται να πιέσει τις αποτιμήσεις.

Πέρυσι, οι Τράπεζες ζήτησαν περίπου 3 δισ, δυσκολεύοντας σημαντικά την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά. Φέτος τα πράγματα δείχνουν καλύτερα, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος και εισροών από το εξωτερικό.

Στην παρούσα φάση και με δεδομένους του ενεργούς παίκτες της Αγοράς, ο κ. Φέγγος εκτιμά ότι πολύ δύσκολα το ενδιαφέρον θα ξεφύγει από τα στενά όρια του FTSE25 και θα διευρυνθεί προς τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

"Πράσινα" ταμπλώ, χωρίς εντυπωσιακές εξάρσεις, στις περισσότερες από τις μεγάλες Ασιατικές και Ευρωπαϊκές Αγορές, με κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος ξεκίνησαν οι δείκτες την σημερινή συνεδρίαση στην Wall Street.

Ξεκινώντας από την Ασία η BoJ διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική της για την τόνωση της οικονομίας επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Από την άλλη, με ταχύτητα που οι Αγορές δεν είχαν προβλέψει, η Κίνα προχώρησε στη μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού της κλάδου ανακοινώνοντας δύο ιστορικές μεταρρυθμίσεις. Το Πεκίνο δήλωσε, κατά πρώτον, ότι προχωρά στην αδειοδότηση για ίδρυση πέντε Ιδιωτικών Τραπεζών και δεύτερον πως η απελευθέρωση των επιτοκίων θα επιτευχθεί σε διάστημα δύο ετών – νωρίτερα από ότι ανέμεναν αναλυτές και επενδυτές.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η ΕΚΤ θα πιέσει τις Τράπεζες να αλλάξουν τα μοντέλα που χρησιμοποιούν για να προβλέψουν απώλειες από προβληματικά δάνεια και να λαμβάνουν υπ' όψιν τις απόψεις της σε ότι αφορά την αποτίμηση των assets στην περίπτωση δεν είναι ικανοποιημένη με την υφιστάμενη αποτίμηση ρίσκου τους, κάτι που σηματοδοτεί ότι θα λάβει επιθετική στάση στην επιθεώρηση των Τραπεζών της Ευρωζώνης.

Από τώρα και μέχρι τον Αύγουστο, ομάδες εθνικών εποπτών και ελεγκτών θα ελέγξουν κατά μέσο όρο 1.250 δανειακούς φακέλους ανά Τράπεζα –περισσότερους για τις μεγαλύτερες Τράπεζες- τους οποίους θα συγκρίνουν με τις κοινές κατευθυντήριες γραμμές της ΕΚΤ. Η συνολική άσκηση θα καλύπτει το 58% των assets, όπως σταθμίζονται με βάση το ρίσκο.

Συνολικά υπό έλεγχο θα τεθεί ενεργητικό αξίας 3,72 τρισ. ευρώ. Στο πλαίσιο της εξέτασης οι Τράπεζες θα κληθούν να επικαιροποιήσουν την αξία των "collaterals" που έχουν, αν αυτό δεν έχει γίνει τους τελευταίους 12 μήνες.Θα ακολουθήσει το Καλοκαίρι τεστ προκειμένου να διαπιστωθεί πως αντέχουν οι Τράπεζες υπό ορισμένα σενάρια-σοκ και όλα τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν τον Οκτώβριο.

Εν τω μεταξύ, η ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη στις αναπτυγμένες οικονομίες του Κόσμου και τονίζεται από τις υποστηρικτικές χρηματοοικονομικές συνθήκες και την μειωμένη επιβάρυνση του περιορισμού των προϋπολογισμών, ωστόσο η δραστηριότητα στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες είναι μικτή, σύμφωνα με την τελευταία οικονομική έκθεση του ΟΟΣΑ.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει πως οι ΗΠΑ θα εμφανίσουν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,1% το β' τρίμηνο του 2014, η Ιαπωνία 4,8%, και η Βρετανία άνω του 3%. Στην Ευρωζώνη όμως, παρά τη βελτίωση, ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει χαμηλότερος σε σχέση με αυτόν των αναπτυγμένων οικονομιών.

Επιστροφή στο ΧΑ

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), σε όρους όγκου κατά το 4o τρίμηνο του 2013 παρουσίασε μείωση κατά 2,3%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Με βάση τα νέα στοιχεία, για το σύνολο του έτους η ύφεση της Ελληνικής οικονομίας διαμορφώνεται πλέον στο 3,85%.

Διαχειρίσιμες φαίνονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών Ελληνικών Τραπεζών ακόμα και υπό το δυσμενές σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδας, δεδομένων των διεθνών μηχανισμών στήριξης και της ικανότητας των πιο ισχυρών Ιδρυμάτων να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου από την Αγορά, αναφέρει η Fitch.

Την κάλυψη των Ελληνικών Τραπεζών ξεκινά η Wood Group.

Στα 15,10 ευρώ από 13 προηγουμένως αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ η Eurobank Equities, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy". Η Eurobank προσθέτει πως μια περαιτέρω υποχώρηση του ρίσκου της Χώρας, η οποία μπορεί να πυροδοτηθεί από μια αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P, ενδέχεται να προσφέρει επιπρόσθετη στήριξη στην τιμή της μετοχής.

Όσον αφορά την Alpha Bank και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε, η JP Morgan υπογραμμίζει ότι ανέμενε ζημιές 319 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 210 εκατ. που εμφάνισε η Τράπεζα. Αποδίδει δε την απόκλιση στις χαμηλότερες προβλέψεις και τα υψηλότερα έσοδα από βασικές δραστηριότητες. Υπογραμμίζει τη μείωση της εξάρτησης από τον δανεισμό της ΕΚΤ και τη μείωση του κόστους σε ετήσια βάση, ενώ διατηρεί σύσταση "overweight" με τιμή-στόχο στα 0,84 ευρώ.

Η Deutsche Bank υπογραμμίζει ότι τα αποτελέσματα προ προβλέψεων εμφάνισαν ισχυρή άνοδο ενώ υπογραμμίζει τη μείωση στη δημιουργία νέων επισφαλών δανείων για πρώτη φορά από την αρχή της ύφεσης. Ωστόσο, σημειώνει ότι η μετοχή δείχνει πλήρως αποτιμημένη στα τρέχοντα επίπεδα, ενώ διατηρεί σύσταση "hold" και τιμή-στόχο στα 0,7 ευρώ.

Η Nomura υπογραμμίζει ότι τα υψηλότερα έσοδα στο δ' τρίμηνο αντιστάθμισαν τα έκτακτα κόστη, ενώ επισημαίνει την σταθεροποίηση των τάσεων όσον αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ο οίκος, στην έκθεσή του όπου διατηρεί σύσταση "reduce" και τιμή-στόχο στα 0,23 ευρώ, επαναδιατυπώνει την αρνητική του στάση για τον κλάδο έως ότου επιβεβαιωθούν οι όροι των αυξήσεων κεφαλαίου.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά το Χ.Α., η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι αιφνιδίασε και τους πλέον αισιόδοξους, που περίμεναν μία πλάγια κίνηση με επιμέρους κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Αντίθετα η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, ανακυκλώνοντας το ίδιο χρήμα στους ίδιους Δεικτοβαρείς τίτλους, "επέλεξε" να κινηθεί ακόμα ψηλότερα, αφήνοντας στην άκρη και τους όποιους ενδοιασμούς δημιουργούν οι άγνωστοι, ακόμα, όσοι των επικείμενων Τραπεζικών αυξήσεων κεφαλαίου.

Δεν είναι λίγοι οι εγχώριοι παράγοντες της Αγοράς που δηλώνουν έως και εντυπωσιασμένοι από την κίνηση των βασικών δεικτών και των λίγων επιμέρους μετοχών (οι υπόλοιπες και περισσότερες, πεισματικά, παραμένουν στην συναλλακτική αφάνεια), για μία Αγορά που εκτός από τις Τραπεζικές ΑΜΚ δεν δείχνει να προβληματίζεται από τους διεθνείς γεωπολιτικούς κινδύνους και να περνάει "ντούκου" τον αυξανόμενο εγχώριο πολιτικό προβληματισμό και την ανεπανάληπτη ανεργία (!)

Την ίδια ώρα αποτελεί "κοινό μυστικό" ο τρόπος επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ μόνο σίγουρη δεν δείχνει η διατηρησιμότητα στις όποιες μακροοικονομικές "επιτυχίες", όπως και η βελτίωση των συνθηκών στην Ελληνική οικονομία και Κοινωνία.

Εν πάση περιπτώσει, ξεκινώντας την σημερινή αναφορά από τις μετοχές του FTSE25, που συνεχίσουν να διατηρούν την "μερίδα του λέοντος" σε συναλλαγές και ενδιαφέρον, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Εθνική, ΔΕΗ, Τιτάν και Frigoglass.

Όπως προαναφέρθηκε, μέσω των τελικών δημοπρασιών 15 τίτλοι του FTSE25 έκλεισαν μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα οι Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Σωλ. Κορίνθου, Τέρνα Ενεργειακή, MIG και Jumbo (ακόμα ένα ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο).

Ο τζίρος συνέχισε σε ικανοποιητικά επίπεδα και διαμορφώθηκε στα 122 εκατ. από τα οποία τα 13,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΤΕΤΠ, ΦΡΛΚ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ). Το 43,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών σε μόλις τρεις τίτλους και πιο συγκεκριμένα σε Εθνική, Πειραιώς και ΟΠΑΠ.

"Άλλα κόλπα" σήμερα και στα Τραπεζικά warrants, που ξαφνικά "ξαναβρήκαν" αγοραστές, κλείνοντας μάλιστα στο υψηλό, ή πολύ κοντά, στο υψηλό ημέρας (!) Εξαίρεση ο παραστατικός τίτλος της Εθνικής που συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Πιο συγκεκριμένα, το warrant της Εθνικής έκλεισε στα 1,16 ευρώ (+9,43%) με συναλλαγές 3155920 τεμ. Αυτό της Alpha Bank στα 1,42 ευρώ (+6,77%) ενώ άλλαξαν χέρια 4608714 τεμ. και της Πειραιώς στα 0,8810 ευρώ (+6,53%) με όγκο 2971125 τεμ.

Τίποτα το ιδιαίτερα εντυπωσιακό χαμηλότερα του 25αρη, πλην της κινητικότητας στην Viohalco, την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στον Νηρέα και την ένατη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Autohellas.

--ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής ανόδου, αλλά υποτονικών συναλλαγών, στην Αγορά Παραγώγων, όπου το συμβόλαιο του δείκτη αύξησε ελαφρώς την συναλλακτική του δραστηριότητα, την οποία μείωσαν αισθητά τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.084 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.778 - 3.434 για τον Μάρτιο, 1.231 για τον Απρίλιο, 13 για τον Μάιο, 100 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 437) κινήθηκε μεταξύ 427 και 439 μονάδων.
 
Οι τελικές δημοπρασίες, στην spot Αγορά, αιφνιδίασαν το συμβόλαιο του δείκτη που γύρισε σε discount 0,25%.
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (5.900 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (723), ΔΕΗ (928), Alpha Bank (3.812), Εθνική (4.502), Πειραιώς (3.243), Μυτιληναίο (1.714), ΟΠΑΠ (383), MIG (785), Ελ. Πετρέλαια (306), Intralot (463), ΓΕΚ (690), ΕΧΑΕ (420), Eurobank (186), Σιδενόρ (222), EEE (130), Frigoglass (190), ΕΥΔΑΠ (206), ΟΛΠ (655), Τέρνα Ενεργειακή (106).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE έμεινε αμετάβλητη στο 34%, με ασθενικό όγκο συναλλαγών, στα 272 δικαιώματα (174 calls και 98 puts). 
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (26.406.801 τεμ.), Εθνική (1.770.866 τεμ.), Πειραιώς (6.353.603 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v