Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ζητούμενο η διατήρηση στα υψηλά

Φυσιολογική η "ταλαιπωρία" στο ΧΑ μέχρις ότου ξεκαθαρισθούν οι όροι των αυξήσεων για Πειραιώς, Alpha. Κλειδί οι 185 μονάδες για τον κλαδικό δείκτη. Ισχυρή 3άδα οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ διατηρεί την αντίδραση. Δειλή εμφάνιση επιλεγμένων μετοχών της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Άνετη επαναφορά πάνω από τις 1.300 μονάδες την Παρασκευή, διατήρηση δυνάμεων εχθές Δευτέρα, με ζητούμενη σήμερα Τρίτη την επιβεβαίωση των νέων υψηλότερων σημείων αναφοράς της αγοράς.

Στις 1.339 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 430 ο FT 25, στις 1.278 ο FT Mid, αλλά χαμηλότερα των 190 μονάδων και πάλι ο τραπεζικός. Και η αδυναμία των τραπεζών είναι ένα ερώτημα, βραχυπρόθεσμα, καθώς όπως φάνηκε εχθές η αγορά χρειάζεται ξεκάθαρους όρους του παιχνιδιού.

Κοινή εκτίμηση πως μέχρις ότου αποσαφηνισθεί επαρκώς τι ακριβώς θα γίνει με τα warrants (και πώς, πρακτικά) και μέχρις ότου καταδειχθεί σε ποιες τιμές θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου των Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank θα κυριαρχούν η αβεβαιότητα κι η έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης για τους όρους του παιχνιδιού.

Εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση η γνώση της τιμής που θα γίνει η ΑΜΚ της μιας ή της άλλης διαδικασίας, καθώς όσο αιωρούνται εκτιμήσεις, υπολογισμοί, διαρροές και φήμες η τρέχουσα τιμή μιας μετοχής θα τείνει να... βρει την τιμή της αύξησης. Πάντως, η σε γενικές γραμμές μάλλον ψύχραιμη αντιμετώπιση των τελευταίων εξελίξεων, η διαχείριση της κατάστασης κυρίως από τα «ισχυρά χέρια» ενισχύουν την εκτίμηση πως δεν θα χαλάσουν το παιχνίδι.

Στο 1,83 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς (-5,18%), στο 0,827 ευρώ το ΠΕΙΡΤΠ (-3,84%), στο 0,669 ευρώ της Alpha Bank (-4,02%), στο 1,33 ευρώ το ΑΛΦΑΤΠ (-5%), σε αντιδιαστολή με την ΕΤΕ, όπου η τιμή της μετοχής είναι στα 3,66 ευρώ με +5,78% και το ΕΤΕΤΠ στο 1,06 ευρώ με +1,92% χωρίς σημαντική πίεση.

Στο 0,438 ευρώ με +8,15% η μετοχή της Eurobank, στο 0,184 ευρώ της Attica Bank με +10,84%, καθώς απ' ό,τι φαίνεται διασκεδάζονται όσες ανησυχίες προκλήθηκαν την Παρασκευή. Θεωρώ -σε αυτήν τη συγκυρία- πολύ πιο σημαντική την ανοδική προεξόφληση που αφορά τις μετοχές της Eurobank και της Attica Bank γιατί τις τελευταίες ημέρες αρκετά γράφτηκαν και περισσότερα ακούστηκαν στην αγορά.

Εκτίμησή μου είναι πως μόλις αρθεί η εκκρεμότητα με το θέμα της οριστικοποίησης των όρων και των τιμών της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς και της Alpha Bank οι μετοχές θα ισορροπήσουν (πιθανότατα χαμηλότερα όμως) και τα warrants θα λειτουργήσουν και πάλι σαν εργαλείο αντιστάθμισης.

Εύλογο το ερώτημα που θέτει ο Χρ. Κίτσιος για τις ΑΜΚ και το αν θα πάρουν ή θα φέρουν ρευστότητα, εξηγώντας πως η σπουδή τους έχει να κάνει τόσο με το καλό κλίμα που επικρατεί στις αγορές, όσο και με τις θετικές εξελίξεις που διαμορφώνονται για την ελληνική οικονομία, μετά την επίτευξη υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013.

Στόχος των τραπεζών είναι να αξιοποιήσουν το παράθυρο ευκαιρίας που παρουσιάζεται και να αντλήσουν τα κεφάλαιά τους πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου και βεβαίως πριν ξεκινήσουν οι αυξήσεις κεφαλαίου από τις ευρωπαϊκές τράπεζες εν όψει του ελέγχου της ΕΚΤ και της EBA.

Το καλό κλίμα -μέχρι τώρα- και το long στοίχημα που παίζουν τα ξένα -κυρίως αμερικανικά συμφέροντα- στο Χ.Α. (μέχρι τα τέλη Απριλίου - αρχές Μαΐου) διατηρούν την τάση, που είναι και πάλι ανοδική. Ο Γιώργος Α. Σαββάκης αναλύει τους λόγους της επαναφοράς του Χ.Α. πάνω από τις 1.300 μονάδες και καταγράφει τους μέχρι τώρα νικητές του παιχνιδιού.

Με 32,89% απόδοση από την αρχή της χρονιάς και 5,76% σε διάστημα μηνός η μετοχή του ΟΤΕ παραμένει οδηγός. Ωστόσο, η μετοχή του ΟΠΑΠ έχει απόδοση 27,71% από την αρχή του έτους, αλλά 23,01% στον μήνα. Ομοίως η μετοχή της ΔΕΗ έχει απόδοση 13,15% από την αρχή του έτους, δηλαδή περίπου όση στο διάστημα του τελευταίου μήνα.

Πρακτικά ο ΟΤΕ είναι οδηγός μέχρι τώρα, όμως κυρίως ο ΟΠΑΠ και δευτερευόντως η ΔΕΗ τραβούν την αγορά τις τελευταίες 3-4 εβδομάδες.

Το πιθανότερο είναι πως είτε εκ περιτροπής είτε σε δυάδες οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ θα εξακολουθήσουν να διατηρούν την τάση. Φαίνεται όμως πως εκτός των μετοχών του 25άρη που έχουν διαμορφωμένη ανοδική φορά (Μυτιληναίος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Τιτάν, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo κ.ά.) και του FT Mid (Fourlis, MLS, J&P Άβαξ, ΣΙΔΕΝΟΡ, Πλαίσιο, Autohellas κ.ά.) όλο και περισσότερες μετοχές της χαμηλότερης κατηγορίας και άλλων δεικτών εκμεταλλεύονται την ανοδική ευκαιρία. Είτε πρόκειται για τη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου είτε των Μύλων Κεπενού και ακόμη ορισμένων από τον δείκτη FT 140.

Και αυτό για πολλούς είναι ένα σημαντικό κέρδος για τη μαρκέτα μας, καθώς εκτός από τα «μεγάλα» σταδιακά αναδεικνύονται και μεσαιομικρά, που ελκύουν εγχώρια επενδυτικά σχήματα, μικρότερους παίκτες και μικροεπενδυτές.

Τεχνικά, δεν αλλάζουμε τη μέτρησή μας, καθώς ζητούμενη μέχρι νεωτέρας, από τις τράπεζες, παραμένει η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων, με μόνη μας επιφύλαξη την κλίση του Τραπεζικού Δείκτη προς τις 185 μονάδες. Τα χαμηλά της Παρασκευής (1.299,57 μονάδες για τον Γ.Δ. και των 419,98 μονάδων για τον FΤ 25) εξακολουθούν να λειτουργούν ως κάτω όρια - σημεία αναφοράς για την κίνηση που εξελίσσεται από τα τελευταία χαμηλά στις 24-25 Φεβρουαρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v