Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πώς έγινε η ολική ανατροπή

Κατάκτηση νέων υψηλών για το Γ.Δ. παρά την πίεση στις τράπεζες και το αρνητικό ξεκίνημα. Ξεπέρασε τα 204 εκατ. ευρώ ο τζίρος. Εννέα τίτλοι του FT 25 έκλεισαν σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων. Με κέρδη 15,36% κινείται το ΧΑ από την αρχή του έτους.

Συνεδρίαση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν "γενική επιστράτευση" του μη Τραπεζικού FTSE25, προκειμένου στην αρχή να απορροφηθούν οι Τραπεζικές πιέσεις και ο Γενικός Δείκτης να μην αφήσει αμφιβολίες για πιθανό κλείσιμο χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1300 μονάδων και κατά δεύτερο να επιστρέψει σε θετικό πρόσημο και να κλείσει όσο το δυνατόν ψηλότερα, προκειμένου να πείσει ότι η Σοφοκλέους "απαλλάσσεται" από το πολυετές Τραπεζικό "κόμπλεξ" και σαν μη Τραπεζοκεντρική Αγορά, πλέον, μπορεί να διεκδικήσει (σε επίπεδο Δείκτη και FTSE25) και υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Για να συμβεί αυτό συνεχίστηκε το "τέντωμα" των αποτιμήσεων σε μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι εννέα τίτλοι από αυτούς που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, έκλεισαν σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων και όχι μόνο, αναλυτική αναφορά για τους οποίους θα γίνει στην συνέχεια του σχολίου.

Ξεκινώντας την αναφορά για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε ήταν η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική, για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαία κέρδη 2,35%, ενώ από την αρχή του χρόνου τα κέρδη φθάνουν στο 15,36%. Σε αντίθετη πορεία ο Τραπεζικός δείκτης, ολοκλήρωσε την εβδομάδα με απώλειες 4,68%, ενώ μείωσε τα κέρδη του από την αρχή του χρόνου στο 5,73%.

Εντυπωσιακά πράγματα από τον τζίρο, καθώς παρά τις μόλις τέσσερις συνεδριάσεις η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 27% και διαμορφώθηκε στα 139 εκατ.

Μένοντας στον τζίρο, αξίζει να αναφερθεί ότι ο σημερινός ήταν ο μεγαλύτερος του τρέχοντος έτους και όχι μόνο, καθώς έφθασε τα 207,1 εκατ., ενώ ο αμέσως μεγαλύτερος έχει σημειωθεί στις 23/12/2013 (242,55 εκατ.). Τα "πακέτα" στα 18,1 εκατ. (ΠΕΙΡΤΠ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΑΛΦΑΤΠ, ΑΤΕΚ, ΟΤΕ, ΦΡΛΚ), ενώ το 65% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών αντιστοιχεί σε συναλλαγές μόλις επτά τίτλων και πιο συγκεκριμένα των Πειραιώς, ΠΕΙΡΤΠ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Alpha Bank.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι Πειραιώς και Alpha Bank διακίνησαν τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών, από τις 26/11/2013 και μετά, όταν και είχε γίνει το rebalancing λόγω ανακατατάξεων στους δείκτες MSCI.

Εννοείται ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσφερε "γερό μεροκάματο" στους "θαρραλέους" που έσπευσαν να τοποθετηθούν στα αρχικά χαμηλά ημέρας.

Να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 1299,57 μονάδες (-1,48%), ο Τραπεζικός μέχρι τις 181,79 μονάδες (-5,59%), ο τίτλος της Alpha Bank μέχρι τα 0,6670 ευρώ (-6,32%), της Εθνικής μέχρι τα 3,28 ευρώ (-2,96%), της Πειραιώς μέχρι τα 1,82 ευρώ (-8,54%), της Eurobank μέχρι τα 0,3810 ευρώ (-10,56%) και της Αττικής μέχρι τα 0,1440 ευρώ (-13,77%).

Επίσης ο παραστατικός τίτλος της Εθνικής υποχώρησε μέχρι τα 0,8800 ευρώ (-12,87%), της Alpha Bank μέχρι τα 1,22 ευρώ (-18,67%) και της Πειραιώς μέχρι τα 0,6000 ευρώ (-35,14%).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

--Ηλίας Ζαχαράκης

Ο FTSE25, στο άνοιγμα δοκίμασε το 420 επίπεδο χωρίς να το σπάσει και να μας δώσει έξοδο στο "Intraday long" και έτσι το επίπεδο αυτό παραμένει σαν "stop loss" στους αισιόδοξους, αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Πλέον το 438 είναι κοντινή επόμενη αντίσταση ενώ το 428 είναι βραχυπρόθεσμη στήριξη.

Οι ΑΜΚ στον Τραπεζικό κλάδο και ειδικά στις δύο συστημικές Τράπεζες που πιστεύουν ότι μπορούν να καλύψουν την ΑΜΚ με ιδιωτικά κεφάλαια έχει την σημασία της, μιας και συνήθως τέτοιου είδους κινήσεις είναι εκ προοιμίου εξασφαλισμένες.

Από την άλλη και ειδικά στην Πειραιώς έχει σημασία η ΑΜΚ να γίνει πάνω από τα 1,70 ευρώ που ήταν η τιμή της προηγούμενης αύξησης, για να μην "προσβάλλει" τα κεφάλαια που τοποθέτησαν οι μέτοχοι στην προηγούμενη ΑΜΚ.

Με φόντο τις κίνησης στο Τραπεζικό ταμπλώ, θεωρείται βέβαιο ότι οι Αγορά έχει μπροστά της σημαντική μεταβλητότητα, αλλά και νέα και πιθανές ανακατατάξεις στο εγχώριο Τραπεζικό "τοπίο".
"Κλειδί" παραμένει η Eurobank, μιας και είναι πολύ σημαντικό αν τελικά βρεθεί ιδιώτης να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες της, ή όχι.

Στην περίπτωση της "μικρής" Αττικής, που είναι και η πιο "υγιής", το πρόβλημα έγκειται πως δεν έχει καθόλου ξένους θεσμικούς ενώ υπάρχει αμφιβολία αν τελικά οι υπάρχοντες ιδιώτες μέτοχοι μπορούν να καλύψουν μία νέα ΑΜΚ. Από την άλλη ίσως είναι και η πιο εύκολη υπόθεση να βρει θεσμικό που να μπει στην ΑΜΚ, μιας και ουσιαστικά είναι και η μόνη που είναι καθαρά Ιδιωτική Τράπεζα.

"Το κακό είναι πως η Αγορά με αυτά και με αυτά, μας βάζει και πάλι να ασχοληθούμε με τον κλάδο που ακόμα δεν έχει καταφέρει να μπει σε μεσοπρόθεσμη ανοδική τροχιά με εξαίρεση την Alpha Bank" επισημαίνει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

--Στρατής Πολυχρονέας

Άρωμα αναβάθμισης της Ελλάδας από τους ξένους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, δείχνει η υποχώρηση του spread του 10ετούς ομολόγου έως και τις 485 μονάδες βάσης (στις 06/03), προτού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των "stress tests", που διενέργησε η BlackRock, για την ΤτΕ, τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Το προηγούμενο καταδεικνύεται επίσης και από την άνοδο του Γενικού Δείκτη στην συνεδρίαση της Παρασκευής με την μικτή συναλλακτική δραστηριότητα να υπερβαίνει τα €200 εκατ., καθώς φαίνεται να λήγει μια περίοδος αβεβαιότητας και σημαντικών καθυστερήσεων για τις Τράπεζες, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση, αλλά και ιδιωτικοποίηση των εγχώριων Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων (εκκρεμεί η κατάθεση και ψήφιση του σχετικού Ν/Σ στη Βουλή).

Κρίσιμες ημερομηνίες για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας είναι οι 21/3 (S&P), 04/04 (Moody's) και 23/5 (Fitch), όπου οι ξένοι οίκοι θα αποφανθούν για την πρόοδο, ή μη, της Ελληνικής οικονομίας.
Χαρακτηριστική είναι επίσης και η εκτίμηση του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας από τους ξένους οίκους θα είναι θετική.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί, ότι παρά το σχετικό κλίμα ευφορίας που επικρατεί στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά και το οποίο βεβαίως μπορεί να συνεχίσει να οδηγεί μετοχές και ομόλογα σε υψηλότερα επίπεδα, δεν θα πρέπει να διαφεύγει και η πραγματικότητα που έχει να κάνει με την εξαιρετικά υψηλή ανεργία (τα στοιχεία του Δεκεμβρίου την τοποθετούν στο 27,5% με τα στοιχεία του Νοεμβρίου να αναθεωρούνται από το 28% στο 27,6%), την αρνητική πιστωτική επέκταση (προβλέπεται από το ΔΝΤ ότι θα συνεχιστεί και κάποιους μήνες του 2015), τη συνεχιζόμενη μείωση της κατανάλωση, την αυξανόμενη αδυναμία των Νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και την εικόνα της Αγοράς ακινήτων.

Επίσης, η ολιγωρία των Ευρωπαίων Εταίρων, παρά τα θετικά σχόλια για την πρόοδο της Ελληνικής οικονομίας, για την ταχύτερη δυνατή διευθέτηση του Ελληνικού χρέους προκειμένου το τελευταίο να καταστεί βιώσιμο, όχι μόνο καθυστερεί, αλλά και απειλεί την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας, η οποία εν πολλοίς βασίζεται στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, εκτιμά ο αναλυτής της Solidus Sec.

--Μάνος Χατζηδάκης

Μια εκκρεμότητα λιγότερη σημαίνει περισσότερη "ορατότητα" για την Αγορά, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Οι επενδυτές αντέδρασαν αυτή την φορά διαφορετικά στο άκουσμα των κεφαλαιακών αναγκών της BlackRock, σε σχέση με το πρώτο διαγνωστικό τεστ που είχε διεξαχθεί το 2011.

Η ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών αντί να λειτουργήσει ως φόβητρο, λόγω της αύξησης των μετοχών σε κυκλοφορία, πέρασε ως μια φυσιολογική εξέλιξη που ανακούφισε σε κάποιο βαθμό τους εμπλεκόμενους, αφού οι Τράπεζες έδειξαν σε ικανοποιητικό βαθμό προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν το εγχείρημα νέων αυξήσεων κεφαλαίων.

Στην περίπτωση της Τρ. Πειραιώς μάλιστα, τα αντανακλαστικά ανακοίνωσης των κεφαλαιακών αναγκών προσφέρονται για σεμινάριο διαχείρισης περιπτώσεων, αφού η Τράπεζα όχι μόνο ανακοίνωσε αμέσως τις απαιτούμενες ενέργειες, αλλά δημοσίευσε και τα αποτελέσματα του έτους συμπιέζοντας το χρονικό διάστημα μέχρι την έναρξη υλοποίησης των αυξήσεων κεφαλαίου.

Κατά τις προσεχείς ημέρες και ως τις 15 Απριλίου, οι Τράπεζες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τον προγραμματισμό των ενεργειών τους δημιουργώντας ένα νέο "θέμα" για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, το εγχείρημα της νέας ανακεφαλαιοποίησης, η οποία βγάζει την Αγορά από την μίζερη εσωστρέφεια του πολιτικού ρίσκου και των εκλογών του επόμενου Μαϊου.

Πέρα από την BlackRock, η Αγορά έδειξε μια αναπάντεχη "ωριμότητα" στρέφοντας το ενδιαφέρον σε μη Τραπεζικούς τίτλους, οι οποίοι ήταν αυτοί που "κουβάλησαν" το Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά έτους.

H κίνηση τροφοδοτήθηκε από τα καλά νέα των αποτελεσμάτων του ΟΤΕ, την προώθηση του νομοσχεδίου πώλησης της μικρής ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και την προώθηση της διαδικασίας έναρξης του διαδικτυακού στοιχήματος από τον ΟΠΑΠ.

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων την Παρασκευή συμπληρώθηκε το 11% του συνόλου των ανακοινώσεων και οι πρώτες εντυπώσεις δείχνουν υποχώρηση του τζίρου κατά 6% και λειτουργικών κερδών κατά 17%, κυρίως λόγω της μεγάλης κάμψης στα αποτελέσματα των Ελληνικών Πετρελαίων και των εκτάκτων της εθελουσίας του ΟΤΕ (260 εκατ. ευρώ).

Η τελική γραμμή χρήζει λεπτομερέστερης ανάλυσης, αφού τα πολλά έκτακτα αποτελέσματα από τον Τραπεζικό κλάδο διαστρεβλώνουν την εικόνα.

Αν και είναι νωρίς για γενικευμένα συμπεράσματα, η αίσθηση του δ' τριμήνου είναι θετικότερη από το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς οι εξοικονομήσεις κόστους έχουν αρχίσει να αποδίδουν, ενώ για πρώτη φορά φέτος υπάρχουν θετικές εκπλήξεις σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Αγοράς (Aegean, OTE).

Η βελτίωση των αποτελεσμάτων των εταιρειών θα αποτελέσει τον επόμενο καταλύτη ανόδου της Αγοράς, αφού σταδιακά εδραιώνεται η αλλαγή των χαμηλότερων συντελεστών προεξόφλησης κερδών (και παγίων) από την υποχώρηση του ρίσκου της Χώρας όπως αποτυπώνεται στα διαπραγμάτευση των 10ετών ομολόγων.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έφθασε ως τις 1.345 μονάδες, πολύ κοντά στο θεωρητικό όριο της αντίστασης που έρχεται από το 2011. Η Αγορά ωστόσο, θα χρειαστεί σημαντικές δυνάμεις για την υπέρβαση αυτής της ζώνης, καθώς ήδη έχουν συσσωρευτεί αρκετά κέρδη ενώ η συνδρομή των Τραπεζών στην παρούσα φάση θα είναι περιορισμένη.
Πιθανότερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα είναι η παραμονή του Γενικού Δείκτη στο εύρος 1.350 – 1.280 μονάδων, καθώς οι επενδυτές θα αναμένουν καινούργιο περιεχόμενο νέων από αποτελέσματα, ΑΜΚ Τραπεζών, ή κάποια είδηση σε μάκρο επίπεδο που να δικαιολογεί κάποια γενική αλλαγή στάσης.

Από πλευράς δεικτών όλοι οι κινητοί μέσοι δείχνουν άνοδο, οι ταλαντωτές έχουν ακόμα περιθώριο μέχρι να εισέλθουν σε υπεραγορασμένες ζώνες, ενώ και ο MACD έχει αποκτήσει απόσταση ασφαλείας από το κομβικό επίπεδο αλλαγής τάσης.

Την ερχόμενη εβδομάδα, πέφτουν κάπως οι ρυθμοί δημοσίευσης των αποτελεσμάτων με μοναδικές προγραμματισμένες ανακοινώσεις αυτές των Αστήρ και της ΕΧΑΕ το απόγευμα της Δευτέρας.
Την ίδια ημέρα θα διεξαχθεί το Eurogroup χωρίς να είναι ξεκάθαρο ακόμα αν η Ελλάδα θα πάρει την έγκριση της δόσης.

Την Τρίτη το Δημόσιο θα προσπαθήσει να αντλήσει ρευστότητα από την Αγορά, με έντοκα τρίμηνα γραμμάτια επιδιώκοντας να σπάσει καθοδικά ένα ακόμα ρεκόρ επιτοκίου (προηγούμενη δημοπρασία 3,6%).

"Μέσα στην εβδομάδα τελειώνει η αύξηση κεφαλαίου των Μινωικών γραμμών (14/3) και η δημόσια προσφορά μετοχών της Lycos (14/3) ενώ την Δευτέρα ξεκινάει η αύξηση της Καθημερινής (8ν/1π + €0,33)" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές (με τον Nikkei να σημειώνει κέρδη 0,92%, καθώς το γεν υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο έναντι του δολαρίου), η ίδια εικόνα στους βασικούς δείκτες της Wall Street, ενώ αξιοσημείωτες πιέσεις ασκούνται στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με τον DAX να σημειώνει απώλειες μεγαλύτερες του 1,7%, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.
 
Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου βρέθηκε στο υψηλότερό σημείο των τελευταίων δύο ετών, μετά την χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αφήσει τα επιτόκιά της αμετάβλητα και την συνέντευξη Τύπου η οποία περιόρισε τις προσδοκίες για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση, για να χάσει τα μεγαλύτερα κέρδη μετά την ανακοίνωση της ανεργίας στις ΗΠΑ. Σημαντικές πιέσεις υφίσταται ο χρυσός.
 
Στα άξια αναφοράς και η είδηση σύμφωνα με την οποία η Αμερικάνικη οικονομία δημιούργησε 175.000 νέες θέσεις εργασίας το Φεβρουάριο έναντι 129.000 τον προηγούμενο μήνα, ενώ το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 6,7% από 6,6%. Οι αναλυτές του Reuters προέβλεπαν ότι οι νέες θέσεις εργασίας θα αυξηθούν στις 149.000 και ότι το ποσοστό της ανεργίας θα παραμείνει σταθερό στο 6,6%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα, ανέφεραν σήμερα πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα σε τεχνικό επίπεδο πριν το Eurogroup της Δευτέρας, 10 Μαρτίου. Όπως σημείωσαν, η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα συνεχίζεται.
 
Οι επικεφαλής της αποστολής θα μεταβούν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για το Eurogroup και αμέσως μετά θα επιστρέψουν στην Αθήνα. Το υπόλοιπο κλιμάκιο θα παραμείνει στην Αθήνα και θα συνεχίσει τις τεχνικές συζητήσεις.
 
Ερχόμενοι στην σημερινή συνεδρίαση του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικό "gap" υποχωρώντας μέχρι τις 1299,57 μονάδες (-1,48%). Όμως μετά τις 11.45 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1345,9 μονάδες (+2,04%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1337,78 (+1,42) και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1341,24 μονάδες (+1,68%), το οποίο είναι και νέο υψηλό 34 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 17/5/2011 (1346,87 μονάδες).

Ξεκινώντας την αναφορά από τις μετοχές του FTSE25, όλοι οι τίτλοι που τον απαρτίζουν "είδαν" και τα δύο πρόσημα, καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, πλην των Alpha Bank και Πειραιώς που κινήθηκαν μόνιμα στο "κόκκινο".

Μέσω των δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Eurobank Properties και Τιτάν και στο χαμηλό ημέρας ο τίτλος της ΕΕΕ.

Από τις Τραπεζικές μετοχές, σαφής η διαφοροποίηση του τίτλου της Εθνικής, που πιθανότατα βοηθήθηκε από την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η Τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε ΑΜΚ.

Σημαντικότατη κινητικότητα και στα Τραπεζικά warrants, καθώς όλα ανέκαμψαν από τα χαμηλά ημέρας, ενώ ο παραστατικός τίτλος της Εθνικής έκλεισε μία ανάσα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό και με θετικό πρόσημο.

Πιο συγκεκριμένα το warrant της Εθνικής έκλεισε στα 1,04 ευρώ (+2,97%) με συναλλαγές 2683203 τεμ. Αυτό της Alpha Bank στα 1,40 ευρώ (-6,67%) με όγκο 11985830 τεμ. και της Πειραιώς στα 0,8600 ευρώ (-7,03%), ενώ άλλαξαν χέρια 26578626 τεμ.

Θεωρείται περίπου βέβαιο ότι η πίεση στα warrants θα συνεχιστεί, αν οι επικείμενες ΑΜΚ γίνουν σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες από τις αμέσως προηγούμενες.

Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των επαγγελματιών της Αγοράς, καθώς άλλοι εκτιμούν ότι σε τρέχοντα επίπεδα τιμών το περιθώριο κέρδους, τουλάχιστον στους περισσότερους από τους Δεικτοβαρείς τίτλους, είναι σημαντικά χαμηλότερο από το περιθώριο ρίσκου, κάτι που επιβεβαιώθηκε και σήμερα, καθώς στην πλευρά των πωλητών, πλην των traders που είχαν το "κουράγιο" να τοποθετηθούν στα χαμηλά ημέρας, "εθεάθησαν" και άλλα εγχώρια χαρτοφυλάκια που προχώρησαν σε κινήσεις καταγραφής κερδών.

Από την άλλη, υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, που υποστηρίζει ότι η ταλαιπωρία στο Τραπεζικό ταμπλώ, δεν θα επηρεάσει την βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α., καθώς τόσο η Αγορά ομολόγων, όπου τα spreads έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα Απριλίου 2010, όσο και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, δείχνουν σίγουροι για επικείμενη αναβάθμιση από διεθνή οίκο αξιολόγησης και η οποία αν γίνει θα είναι και η αφορμή επιθετικότερων κινήσεων για κατοχύρωση κερδών.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δείχνει σίγουρο είναι ότι στην παρούσα φάση κανείς δεν "τολμά" να πάρει "short" θέσεις στην Αγορά Παραγώγων, καθώς τα "ισχυρά χέρια" δεν έχουν δώσει το "σύνθημα" για σημαντική υποχώρηση.
 
Όπως προαναφέρθηκε στο σχόλιο εννέα τίτλοι του FTSE25 έκλεισαν σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων και όχι μόνο.
Έτσι η ΔΕΗ έκλεισε σε νέα υψηλά 36 μηνών, με την επόμενη αντίσταση να οριοθετείται στα 12,50 - 12,80 ευρώ.
 
Σε νέα υψηλά 66 μηνών ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ, με επόμενο τεχνικό στόχο τα 8,85 ευρώ.

Σε υψηλά 52 μηνών η μετοχή της ΕΧΑΕ που δείχνει να ευνοείται από τις επικείμενες νέες ΑΜΚ. Στα 8,92 ευρώ η κοντινή αντίσταση.

Ισοφάρισε τα υψηλά 34 μηνών ο τίτλος της Intralot, βάζοντας σαν επόμενο στόχο τα 2,41 ευρώ.
Σε υψηλά 48 μηνών η μετοχή της Motor Oil. Επόμενη σημαντική αντίσταση η ζώνη 10,20 - 10,30 ευρώ.
Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε ο τίτλος της Jumbo, έχοντας σαν επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση τα 14,50 ευρώ.

Σε υψηλά 33 μηνών ο ΟΠΑΠ. Θα κληθεί να "αναμετρηθεί" με την επόμενη αντίσταση στα 13,00 ευρώ.
Υψηλά 66 μηνών για τον ΟΤΕ, με την επόμενη τεχνική αντίσταση να εντοπίζεται στα 13,40 ευρώ.

Σε υψηλά 53 μηνών αναρριχήθηκε ο τίτλος του Τιτάνα. Τα 25,90 ευρώ, επόμενη τεχνική "μάχη".
Χαμηλότερα του 25αρη, κινητικότητα σε Σιδενόρ, ΕΥΑΘ, Υγεία, Ιατρικό, Ιντρακάτ, Ικτίνο, Χαλκόρ. Σε "ήρεμη δύναμη" εξελίσσεται ο Σαράντης, ενώ για τους "λάτρεις της αδρεναλίνης" υπάρχουν και οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις του Μαϊλλη.

Τέλος, όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις επιβεβαιώνουν ότι η Δομική Κρήτης έχει διακριτικό, αλλά σταθερό αγοραστή.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας, που αύξησε τις συναλλαγές λιγότερο στο συμβόλαιο του δείκτη και περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (29.863 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.887 - 7.366 για τον Μάρτιο, 1.154 για τον Απρίλιο, 367 για τον Μάιο, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 432) κινήθηκε μεταξύ 419 και 436,5 μονάδων και έκλεισε με μικρή υποτίμηση 0,30%, όμως μετά τις 17.00 οι τελευταίες πράξεις έγιναν με premium 0,30%.
 
Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (8.100 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (998), ΔΕΗ (3.148),Alpha Bank (6.887), Εθνική (2.080), Πειραιώς (9.129), Μυτιληναίο (1.140), ΟΠΑΠ (1.036), MIG (1.368), Ελ. Πετρέλαια (377), Intralot (368), ΓΕΚ (733), ΕΧΑΕ (473),Eurobank (210), Ελλάκτωρα (280), Σιδενόρ (399), Τιτάνα (179), ΕΥΔΑΠ (287),Jumbo (106), EEE (101), Σωλ. Κορίνθου (111), Τέρνα Ενεργειακή (103).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης ο όγκος συναλλαγών ήταν αυξημένος στα 1.243 δικαιώματα (1.109 calls και 134 puts), με την τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα να παραμένει στο 34%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (16.398.701 τεμ.), Εθνική (1.770.866 τεμ.), Πειραιώς (1.653.603 τεμ.).
 
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v