Η Fed και η οικονομία, που προβλημάτισαν τη Wall, κι οι τράπεζες και η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις τρόικας - κυβέρνησης λειτουργούν σαν τροχοπέδη στο Χ.Α.
Όπως αναμενόταν, στο παρά... ένα του Eurogroup (όπου τελικά η ελληνική πλευρά δεν θα προσέλθει με συμφωνία στα χέρια της, όπως περίμενε) το τραπεζικό μέτωπο φαίνεται να προτάσσεται από την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα υπάρχει εμπλοκή σε άλλα καίρια ζητήματα όπως λ.χ. στις απαιτήσεις της τρόικας για νέα μέτρα, απελευθέρωση απολύσεων κ.λπ.
Στο προσκήνιο λοιπόν ο κλάδος και τα ουσιαστικά ανοιχτά μέτωπά του, με το Χ.Α. κοντά στα υψηλά με τον Γενικό Δείκτη στις 1.319,59 μονάδες, τον FT 25 στις 425,95, τον Τραπεζικό στις 200,36 και με τον σηματωρό FT Mid στις 1.286 μονάδες (ο μόνος από τους τέσσερις που έκλεισε με μικρά κέρδη).
Ο Χρήστος Κίτσιος αναφέρεται σε δύο bypass, στο και... πέντε της διαδικασίας. Είνα αυτό που επιδιώκει η ελληνική πλευρά για να ξεπεράσει το αδιέξοδο, που προκύπτει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, μετά την απειλή ότι θα μείνει ανοικτό το review της Ελλάδας, όσο δεν κλείνει το θέμα των τραπεζών.
Είναι εμφανές εδώ και καιρό, επισημαίνεται δε από τη συγκεκριμένη στήλη, πως η τρόικα (ή κάποια από τα μέλη των δανειστών) εκβιάζει την Αθήνα μέσω των τραπεζών, το Βερολίνο έχει και μύχιες σκέψεις - σχεδιασμούς κατά νου, που υλοποιούνται ερήμην της ελληνικής πλευράς και στοχεύουν στη μεθοδική καθοδήγηση ισχυρών δομών του εγχώριου επιχειρείν, και όχι μόνον. Διότι πώς αλλιώς να εξηγηθούν η σχεδόν τριών μηνών... κωλυσιεργία, οι μεθοδεύσεις των δανειστών, η ακατανόητη τακτική τους σε σημείο που προ μηνός προκάλεσε μέχρι και την παρέμβαση του ΤΧΣ.
Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι της παρούσης αλλά κατά την εκτίμησή μας τίποτε από όσα διαδραματίζονται τελευταία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί μη σύμπτωμα, άσχετο των εξελίξεων στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή.
Στα του Χ.Α. όμως, καθώς οι τράπεζες παραμένουν βασικός ρυθμιστής της τάσης με το... ταμπλό να αποτυπώνει την εμπλοκή στην ΑΜΚ της Eurobank, τη δυσχερή θέση της ΕΤΕ, τη συγκριτικά καλύτερη της Πειραιώς και της Alpha Bank.
Ωστόσο σωσίβιο ίσως αποδειχτεί η αναδιάταξη στους δείκτες FTSE. Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr σημειώνεται: «Οι μετοχές των Εθνικής, Alpha και Πειραιώς εισέρχονται στον δείκτη FTSE All-World μετά το rebalancing που ανακοίνωσε ο οίκος FTSE χθες το βράδυ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Investability Weight των τριών μετοχών, δηλαδή το βάρος της κεφαλαιοποίησής τους που συμμετέχει στον δείκτη είναι 16% για την ΕΤΕ και την Alpha Bank και 19% για την Τράπεζα Πειραιώς. Παράλληλα, οι τρεις μετοχές τοποθετούνται στην κατηγορία Mid Cap από την κατηγορία Small Cap. Να συνεκτιμηθεί πως... οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από το κλείσιμο της Παρασκευής 21 Μαρτίου, που είναι και η τρίτη Παρασκευή του μήνα οπότε και συμπίπτει με τη λήξη των παραγώγων και η Δευτέρα 24 Μαρτίου θα αποτελεί την πρώτη συνεδρίαση μετά την εξαμηνιαία αναθεώρηση του δείκτη».
Επίσης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HSBC, οι εισροές για τις τρεις ελληνικές μετοχές θα είναι σημαντικές, αφού αθροιστικά ενδεχομένως να ξεπεράσουν τα 140 εκατ. δολάρια.
Για να δούμε αναλυτικότερα τι παίζει τεχνικά, καθώς για τη μετοχή της Πειραιώς σημειώθηκε «νέο τοπικό υψηλό» στα 2,11 ευρώ (προχθές), το χαρτί πιέστηκε εχθές μέχρι τα 2 ευρώ χαμηλά επίπεδα ημέρας απ΄ όπου μαζεύτηκε, για να κλείσει στα 2,09 ευρώ, σταθερό. Έως τα 3,58 ευρώ αντέδρασε η μετοχή της Εθνικής, που σε αντίθεση με της Alpha Bank σημείωσε σε «λείσιμο μικρή θετική απόδοση (+0,87%). Στο 0,455 ευρώ η μετοχή της Eurobank που υπολογίζεται ως εντελώς ξεχωριστή περίπτωση.
Στα υψηλά τους βασικοί δείκτες, αλλά κρίνοντας από τις τοπικές κορυφές των δύο τελευταίων συνεδριάσεων οι 1.340-1.350 και οι 440-450 μονάδες είναι ισχυρότατες αντιστάσεις και πολύ σημαντικά σημεία αναφοράς.
Η υπέρβασή τους απαιτεί κάτι περισσότερο από τη «δήλωση επαρκούς προόδου» στην οποία έχει υποχρεωθεί να αρκεστεί η κυβέρνηση και κάτι ουσιαστικότερο στο μείζον θέμα των τραπεζών. Και προφανώς όχι μία μετάθεση του προβλήματος στα stress tests της ΕΒΑ τον Νοέμβριο.
Με μη τραπεζικές δυνάμεις (κυρίως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ - ΔΕΗ) φάνηκε (και) στις προηγούμενες συνεδριάσεις πως άλλοτε με τον ΟΤΕ, άλλοτε με τον ΟΠΑΠ, ενδεχομένως στη συνέχεια με τη ΔΕΗ, η αγορά, ο 25άρης διατηρείται υψηλότερα των 405 μονάδων. Και οι τρεις κυρίως όμως ΟΤΕ και ΟΠΑΠ εάν λίγο χαμηλότερα επιβεβαιώσουν τις σημαντικές βραχυπρόθεσμες στηρίξεις τους θα ξαναμαζευτούν και θα επιχειρηθεί να κινηθούν προς «νέα υψηλά». Θυμίζουμε για τη μετοχή του ΟΤΕ είναι τα 12,87 ευρώ από τις 27/2 και για του ΟΠΑΠ τα 11,85 από τις 4/3. Η ΔΕΗ υπολείπεται κάπως (υψηλό τα 11,93 από τις 9/1) και για αυτό ορισμένοι εκτιμούν πως τη διαφορά θα μπορούσε να την κάνει τώρα η μετοχή της Επιχείρησης.
Με αγοραστές και βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση μετοχές-σηματωροί όπως θεωρούνται Μυτιληναίος, Motor Oli, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Τιτάν, ΜΕΤΚΑ, MIG, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ.λπ., αλλά αποδεδειγμένα σε διορθωτικές αφορμές κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες κατοχυρώνουν μέρος των σημαντικών κερδοφόρων θέσεών τους. Αυτό παρατηρήθηκε και εχθές με τη διόρθωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 3,80 ευρώ (με τον όμιλο να ανακοινώνει τη σημαντικότατη συμφωνία για ΗΡΩΝ με Qatar IA), του Μυτιληναίου (μαζεύτηκε από τα χαμηλά ημέρας των 6,94 ευρώ) κ.ά.
Ανάλογες κινήσεις σημειώνονται και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση αλλά και σε επιμέρους των χαμηλότερων κατηγοριών. Ενδεικτικό το χθεσινό ξέσπασμα της ΣΙΔΕΝΟΡ και των θυγατρικών (ΕΛΒΑΛ, ΧΑΛΚΟΡ, Καλώδια), το μάζεμα στον Φουρλή, το ανοδικό momentum για το Υγεία, η σταδιακή ενίσχυση της μετοχής του Πλαισίου, η καλή τεχνικά εικόνα των Πλαστικών Θράκης.
Τεχνικά ζητούμενη είναι σήμερα η επιβεβαίωση των νέων βραχυπρόθεσμων στηρίξεων που εκτείνονται για τον μεν Γ.Δ. από τις 1.325 μέχρι τις 1.310 μονάδες και για τον FT 25 από τις 428 μέχρι τις 420 μονάδες.