Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια για θετικό κλείσιμο στο ΧΑ

Ήπια κέρδη καταγράφουν ΓΔ και FTSE 25. Μικρότερες απώλειες σημειώνουν πλέον ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Άνοδος για Coca Cola, Eθνική Τράπεζα. Νηνεμία στις ξένες αγορές.

Στα επίπεδα των 1.325 μονάδων διαμορφώνεται το Χρηματιστήριο με μικρά κέρδη, ενώ νωρίτερα σημείωνε πτώση της τάξης του 1,2% καθώς η επίτευξη συμφωνίας δανειστών-Αθηνών μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας θεωρείται πολύ δύσκολη, ενώ παράλληλα παραμένει η διάσταση απόψεων τρόικας-ΤτΕ για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Αφορμής δοθείσης, και μετά από δύο ενδοσυνεδριακές επιβεβαιώσεις των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων, οι πωλητές ανέλαβαν δράση προφανώς κατοχυρώνοντας μέρος των θέσεών τους.

Σε σχετικό θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου γίνεται αναφορά στο παρασκήνιο της κόντρας για τα stress tests, τη στιγμή που οι Έλληνες τραπεζίτες στηρίζουν τη γραμμή ΤτΕ-Γ. Προβόπουλου. Όπως αναφέρεται στο σχετικό θέμα, οι κεφαλαιακές ανάγκες (των 5,8 δισ. ευρώ) κατανέμονται για τη Eurobank σε 2,8-2,9 δισ. ευρώ, για την Εθνική σε 2-2,2 δισ. ευρώ, για την Πειραιώς σε 450 εκατ. ευρώ και για την Alpha Bank σε 300 εκατ. ευρώ.

Διορθώνουν η Πειραιώς προς τα 2,03 ευρώ και η Alpha Bank προς το 0,720 ευρώ, ενώ αντιδρά η Εθνική προς τα 3,50 ευρώ και από τον FT Mid η Eurobank προς το 0,466 ευρώ.

Η διάθεση κατοχύρωσης μέρους των βραχυπρόθεσμων θέσεων είναι εμφανής από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ μέχρι Μυτιληναίο, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αλλά και σε ΜΕΤΚΑ, Jumbo, Eurobank Properties.

Kέρδη σημειώνουν Coca Cola, Eθνική Τράπεζα, MIG.

Η διόρθωση των ανωτέρω μετοχών γίνεται με σαφώς λιγότερες συναλλαγές από αυτές της χθεσινής αντίδρασης (από τα χαμηλά προς τα υψηλά ημέρας). Συνολικά ο τζίρος φτάνει τα 76 εκατ. ευρώ με μόλις οκτώ πακέτα, εκ των οποίων δύο σε warrants της Πειραιώς (στο 0,98 ευρώ) και ένα τρίτο στη Lamda Development (στα 6,17 ευρώ).

Χαμηλότερα μεν των 1.300 μονάδων, αλλά ακόμη με κέρδη κινείται ο FT Mid καθώς υπεραποδίδουν ΣΙΔΕΝΟΡ (7,78%), Eurobank (2,44%%) αλλά και ΧΑΛΚΟΡ, Σαράντης, Πλαίσιο, MLS, Intracom, Ικτίνος, ΕΛΒΑΛ και Ελληνικά Καλώδια.

Περίπου την ίδια ώρα μικρή πτώση καταγράφουν και τα κυριότερα ευρωχρηματιστήρια, με τον CAC 40 προς τις 4.382 μονάδες και τον DAX προς τις 9.559 (-0,31%), ενώ οριακά στο 1,3717 υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Στη Μόσχα ο δείκτης Micex σημειώνει πτώση 1,07% προς τις 1.342 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v