ΧΑ: Πώς έγινε υψηλό 33 μηνών εν μέσω κρίσης!

Στο κύμα της ανάκαμψης των ξένων αγορών και της Ρωσίας πάτησε το Χρηματιστήριο ανατρέποντας τις πρωινές ζημιές. Αισιοδοξία από την πλευρά των επενδυτών αλλά και προσοχή για τη διαπραγμάτευση με τρόικα και τις τράπεζες. Επιστροφή της Viohalco στα ΣΜΕ επί μετοχών.

Ήλθαν τα κάτω, πάνω στο Χ.Α. που προσπαθεί να πείσει, όσους παραμένουν θεατές, ότι αποτελεί μία "αποστειρωμένη" Αγορά, που δύσκολα επηρεάζεται σε πιθανές, βραχύβιες, εξωτερικές "αναταράξεις" και παραμένει εξαιρετικά "φειδωλή" στην δημιουργία σημαντικών ημερήσιων απωλειών, σε επίπεδο κλεισίματος.

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, "έβρεξε λεφτά" για όσους "θαρραλέους" είχαν το "κουράγιο" να τοποθετηθούν στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης και στο χαμηλό ημέρας (!)

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικό "gap", στον απόηχο των χθεσινών "αναταράξεων" που σημειώθηκαν στις Αγορές λόγω της Ουκρανικής κρίσης και πολύ γρήγορα "είδε" το χαμηλό ημέρας των 1279,91 μονάδων (-2,33%).

Από εκεί και πέρα, ακολούθησε σταθερή πλαγιοανοδική κίνηση η οποία είχε σαν αποτέλεσμα ο Δείκτης μετά τις 15.08 να κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο φθάνοντας μέχρι τις 1326,06 μονάδες, στις 17.00 βρέθηκε στις 1324,49 και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1323,36 μονάδες με κέρδη 0,99%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο είναι νέο υψηλό 33 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 3/6/2011 (1333,66 μονάδες), ενώ σημαντικό ρόλο στην ενδοσυνεδριακή αλλαγή κλίματος έπαιξε και η προσπάθεια αντίδρασης των μεγάλων διεθνών Αγορών.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι "αναγκάζονται" να δηλώσουν και περισσότεροι, εγχώριοι, παράγοντες της Αγοράς, επισημαίνοντας ότι το Χ.Α. δεν είχε λόγους να υποχωρήσει σημαντικά, λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, αλλά θα χρειαστεί το "κάτι παραπάνω" προκειμένου ο FTSE25 να δώσει ανοδική διαφυγή από την ζώνη 425 - 430, μέσα στην οποία έκλεισε σήμερα.

Από την άλλη, το γεγονός ότι τα Ελληνικά ομόλογα διακρατούν τα πρόσφατα κέρδη τους, είναι μία πρώτη ένδειξη πιθανής "πρόωρης" αναβάθμισης της Χώρας, από διεθνή οίκο αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τους συγκρατημένα αισιόδοξους, οι επαφές με την τρόικα θα έχουν θετική κατάληξη και στις 10/3 θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης (έστω και σταδιακά), χωρίς να απαιτηθούν νέα εισπρακτικά μέτρα.

Εν τω μεταξύ, η δημοσίευση της έκθεσης της BlackRock, αν δεν εμπεριέχει ιδιαίτερα αρνητικές εκπλήξεις, έχει, μάλλον, προεξοφληθεί από την Αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι μέχρι στιγμής συνεδριάσεις επιβεβαιώνουν ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχουν αποφασίσει μαζικές ρευστοποιήσεις στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η "ελεγχόμενη" Ουκρανική κρίση δεν πρόκειται να επηρεάσει το Χ.Α., υποστηρίζει με έμφαση ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η Αγορά περιμένει τα αποτελέσματα της BlackRock, ενώ από την άλλη διεξάγεται ένας "πόλεμος" δηλώσεων μεταξύ IMF Ευρωπαίων, αλλά και της Τράπεζας την Ελλάδος, μιας και το IMF φαίνεται να ψάχνει τρόπο να απεμπλακεί από την Ελλάδα. Κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό, ενώ το γεγονός θα φέρει και το τέλος του μνημονίου όπως το ξέραμε.

Όσον αφορά το Χ.Α., οι τίτλοι που πλέον φαίνεται να "παίρνουν την σκυτάλη" είναι τα "δεύτερα" εικοσάρια (παλαιά ftsem) αλλά και αρκετοί τίτλοι της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο Fourlis συνεχίζει το ράλι του, έχοντας και την μεγαλύτερη απόδοση από αρχές έτους, ενώ είναι ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα πως η Αγορά δεν βλέπει μόνο την κερδοφορία, με ανάλογο παράδειγμα αυτό του Τιτάνα.

Δύσπιστα παραμένουν πολλά από τα εγχώρια κεφάλαια, καθώς το "sentiment" συνεχίζει να είναι αρνητικό, την ίδια ώρα που το Ελληνικό spread συνεχίζει να κινείται από χαμηλό σε χαμηλότερο, έχοντας πλέον πέσει σε επίπεδα κάτω από το 7%, κάτι που είχαμε να δούμε από τις αρχές της κρίσης.

Αντίθετα, τα ξένα κεφάλαια συνεχίζουν να επιδεικνύουν ενδιαφέρον τόσο για μετοχές όσο και για τα Ελληνικά εταιρικά αλλά και Κρατικά ομόλογα, γεγονός που βοηθάει την οικονομία και τις Επιχειρήσεις σημαντικά, μιας και μέρα με την μέρα πέφτει το κόστος δανεισμού τους, καλυτερεύοντας ουσιαστικά και τα μεγέθη τους.

Η πτώση των sreads μας φέρνει πιο κοντά σε μία δοκιμαστική έξοδο στις Αγορές, κάτι το οποίο φαίνεται από την μία παράλογο, μιας και μέχρι τώρα ο δανεισμός μας είναι με τόσο χαμηλά επιτόκια που δεν έχουν καμία σχέση με τα τρέχοντα, παρόλα αυτά είναι ο "δούρειος ίππος" για να βγούμε από το μνημόνιο αλλά και να βοηθηθούμε για να μπορέσουμε να μειώσουμε την μεγάλη λιτότητα και παράλληλα να δοθεί στην Χώρα η ευκαιρία να γυρίσει σε σημαντική ανάπτυξη.

Τέλος μία αποκρατικοποίηση, σοβαρή, στην φετινή χρονιά μπορεί να δώσει ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία ενώ μην ξεχνάμε και την επίσημη ανακοίνωση για το πρωτογενές πλεόνασμα που είναι και το "καλύτερό μας χαρτί" στις 23 Απριλίου.

Φυσικά το μεγαλύτερο γεγονός που έχουμε μπροστά μας. είναι η συζήτηση και λύση για την βιωσιμότητα του χρέους.

"Συνεχίζουμε να είμαστε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι στην Αγορά με τον μεγάλο μας στόχο στην περιοχή του 1400-1500. Ο μόνος λόγος που θα μπορούσαμε να ανησυχήσουμε είναι μία άτακτη υποχώρηση των ξένων Αγορών", αναφέρει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Το "πράσινο" επικράτησε στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με μόνο "κόκκινη παραφωνία" το Χρηματιστήριο της Σαγκάης (-0,18%), ισχυρά κέρδη σηματοδοτούν την προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με θετικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση και στην Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να επαναπροσεγγίζουν τα πρόσφατα ρεκόρ.

Αξιοσημείωτες πιέσεις, μετά το ράλι που προηγήθηκε, για χρυσό και πετρέλαιο.

Σημειώνεται ότι σήμερα, τα Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin έδωσε εντολή στα στρατεύματα που συμμετείχαν σε στρατιωτικά γυμνάσια αυτή την εβδομάδα να επιστρέψουν στις βάσεις τους. Παράλληλα, ο Ρώσος Πρόεδρος σχολίασε ότι "η Ρωσία δεν εξετάζει προσάρτηση της Κριμαίας και ότι δεν υπάρχει ανάγκη, ακόμη, για την άσκηση στρατιωτικής βίας στην Ουκρανία".

Ξεκινώντας από την Ασία, το ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο, αν δεν υπάρξει κάποια υποτροπή στην Ουκρανική υπόθεση, στην ετήσια Σύνοδο του National People's Congress, του νομοθετικού σώματος της Κίνας (συνεδριάζει μία φορά το χρόνο, για διάστημα δύο εβδομάδων), όπου ο Κινέζος Πρωθυπουργός, Li Keqiang, αναμένεται να παρουσιάσει τους οικονομικούς στόχους της Κίνας για το έτος.

Στο μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 2,5%, διατηρώντας ουδέτερη ρητορική στην ανακοίνωσή της και σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι αναμένει άνοδο της ανεργίας, πριν το ποσοστό αρχίσει να υποχωρεί και επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2%-3% τα επόμενα δύο χρόνια.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, όλο και περισσότερα μέλη της ΕΚΤ προδιαθέτουν τις Αγορές για την επόμενη συνεδρίαση της 6ης Μαρτίου, δείχνοντας ότι η απόφαση για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είναι πολύ κοντά.

Μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού μπορεί να εκτροχιάσει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης και πρέπει να αντιμετωπιστεί με επιπλέον νομισματικά μέτρα, δήλωσε από το βήμα συνεδρίου στην Ισπανία η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde.

Τα σενάρια αυτά, δείχνουν να δημιουργούν νέες "κόντρες" μεταξύ διεθνών οίκων και όσον αφορά τις προσεχείς ισοτιμίες.

Η Credit Suisse σε ενημερωτικό δελτίο προς τους επενδυτές της προτείνει "θέση αγοράς" για το EUR/USD με το στόχο να βρίσκεται στο 1,3833 και την επόμενη αντίσταση στο 1,3970. Αντίθετα η Credit Agricole, προτείνει "θέση πώλησης" με στόχο το 1,33 και "stop" στο "short" στο 1,4160.

Δεν προτίθεται να πουλήσει μετοχές λόγω της Ουκρανικής κρίσης, υποστήριξε ο Buffett μιλώντας στο CNBC. Όπως είπε "δεν παίρνει επενδυτικές αποφάσεις με βάση την ειδησιογραφία της ημέρας". Επιπρόσθετα, υποστήριξε ότι πιθανότατα θα αγοράσει μετοχές αν οι τιμές υποχωρήσουν εξαιτίας της κρίσης.

Επιστροφή στο ΧΑ

Το ποσό των 1,138 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,60% από 4% στην προηγούμενη δημοπρασία.

Είναι πρόωρο να γίνονται εικασίες αναφορικά με το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους, δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στην εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης.

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση Τράπεζας της Ελλάδος και τρόικας αναφορικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών. Η Τράπεζα της Ελλάδος επιμένει σε εύρος αναγκών 5,8 ως 6,2 δισ. ευρώ, ενώ η τρόικα (κατά βάση το ΔΝΤ) ανεβάζει το λογαριασμό, σύμφωνα με πληροφορίες, σε 8,5-9 δισ. ευρώ. Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ φέρεται να τόνισε ότι αρμόδια για τα "stress tests" είναι η εποπτική αρχή της Xώρας, ενώ ουδέτερη στάση κράτησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Μετά από αυτές τις εξελίξεις η Τράπεζα της Ελλάδος θα προχωρήσει στην παρουσίαση της έκθεσης της BlackRock την Παρασκευή το πρωί.

H Nomura εξακολουθεί να πιστεύει πως οι Tράπεζες με χαμηλότερη ικανότητα απορρόφησης των απωλειών, όπως η Eurobank και η Εθνική, θα είναι αυτές με τις ισχυρότερες κεφαλαιακές ανάγκες (αν και στην περίπτωση της Eurobank το πρόβλημα αντιμετωπίζεται μέσω της αύξησης κεφαλαίου, που θα κινηθεί στα 2 δισ. ευρώ).

O διεθνής οίκος εκτιμά πως οι περισσότερες Tράπεζες θα εμφανίσουν ζημίες το δ' τρίμηνο, με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα. Ωστόσο, στο πλαίσιο των νέων κανόνων για τον αναβαλλόμενο φόρο, τα ανακοινωθέντα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας υπολογίζεται ότι θα σημειώσουν βελτίωση (σημαντική μάλιστα για την περίπτωση της Eurobank).

Στα 12,50 ευρώ από 11,50 προηγουμένως αυξάνει την τιμή-στόχο της μετοχής του ΟΤΕ η Μorgan Stanley, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί "equalweight". Αναφέρει ότι ανεβάζει κατά 8,7% την τιμή-στόχο, λόγω της αναθεώρησης κατά 2% με 3% υψηλότερα των εκτιμήσεων για τα EBITDA του 2013 και την πτώση στις αποδόσεις των Κρατικών ομολόγων. Η Morgan Stanley επισημαίνει πως η μετοχή του ΟΤΕ διαπραγματεύεται με έκπτωση 10% με 20% σε σχέση με τις άλλες μετοχές του κλάδου.

Ξεκινώντας πιο εκτεταμένη αναφορά για την σημερινή συνεδρίαση, αξίζει να αναφερθεί ότι ο σημερινός τζίρος, παρά την σημαντική μεταβλητότητα, ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων και προσγειώθηκε στα 107 εκατ. από τα οποία τα 5,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ, ΦΡΛΚ, ΠΕΙΡΤΠ, ΑΡΑΙΓ, ΦΦΓΚΡΠ). Έξι τίτλοι (ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑΤΠ, ΔΕΗ) "απασχόλησαν" το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο μόνο ο τίτλος της Eurobank Properties, πιθανότατα στον απόηχο της είδησης σύμφωνα με την οποία στις 27/2/2014 ολοκληρώθηκε επιτυχώς η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ποσού 50 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών της κατά 100% θυγατρικής της Cloud Hellas Κτηματική Α.Ε. Εν συνεχεία, η Cloud προέβη στις 28/2/2014 στην πρόωρη πλήρη αποπληρωμή υφιστάμενου ομολογιακού δανείου και κατέστη ελεύθερη οποιωνδήποτε υποχρεώσεων. Σημειώνεται ότι η ανωτέρω αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Cloud χρηματοδοτήθηκε από αδιάθετα της εταιρείας προερχόμενα από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε το 2007.

Αντίθετα, δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Alpha Bank, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Σωλ. Κορίνθου και Folli Follie Group.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι MIG, Eurobank Properties, Motor Oil, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα και Τέρνα Ενεργειακή.

Μένοντας στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, σε νέο υψηλό 36 μηνών έκλεισε ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, με την αμέσως επόμενη τεχνική αντίσταση να εντοπίζεται στα 4,08 - 4,14 ευρώ.

Νέα υψηλά 32 μηνών για τον ΟΠΑΠ, με την επόμενη αντίσταση να οριοθετείται στα 11,80 ευρώ. Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός Προγνωστικών ανακοίνωσε την επιλογή της εταιρείας GTECH S.p.A. ως παρόχου για την επέκταση των δραστηριοτήτων και στον χώρο του διαδικτυακού στοιχήματος (online betting). Η επιλογή προέκυψε μετά από κλειστή διαδικασία spec, στην οποία συμμετείχαν συνολικά πέντε (5) διεθνείς εταιρείες.

Σε υψηλά 37 μηνών κινείται, πλέον, ο τίτλος του Ελλάκτωρα, έχοντας σαν επόμενη σημαντική αντίσταση τα 4,20 ευρώ.

Χαμηλότερα του 25αρη, επέστρεψε η σχετική κινητικότητα στην Kleeman, που πρέπει να δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2,23 ευρώ, για να "εγείρει απαιτήσεις" για κίνηση προς τα 2,90 ευρώ.

Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Πλαίσιο, με αξιοσημείωτο αριθμό κομματιών να αλλάζουν χέρια στα 6,60 ευρώ. Ο τίτλος επαναπροσεγγίζει τα υψηλά τρέχοντος έτους που είναι και υψηλά 65 μηνών. Επόμενες σημαντικές αντιστάσεις στα 7,50 και 8,65 ευρώ, για την μετοχή της εταιρείας που στην χρήση 2013 σημείωσε ένα ακόμα ρεκόρ κερδοφορίας, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν περίπου τετραπλάσια από το σύνολο του Τραπεζικού δανεισμού (!) Αν ο τίτλος "ανακαλυφθεί" από το "έξυπνο χρήμα" και ανεβάσει συναλλαγές, αναμένεται "γκολ και θέαμα" (!)

"Non Stop" η ανοδική κίνηση για τον Fourli που έκλεισε σε νέα υψηλά 35 μηνών αφήνοντας πίσω του και την σημαντική αντίσταση των 5,80 ευρώ, Αν αγνοηθούν τα θεμελιώδη και καθαρά από τεχνικής σκοπιάς, ο τίτλος μπορεί να κινηθεί προς την σημαντική αντίσταση των 6,50 ευρώ.

Επίσης πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Lamda Development που επαναπροσεγγίζει τα υψηλά 12μηνου, ενώ υπό σημαντική πίεση, με υψηλές συναλλαγές, βρέθηκε ο τίτλος της Eurobank, εν μέσω εκτιμήσεων για υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες και ανεπιβεβαίωτων φημών που θέλουν την Εθνική στην πλευρά των πωλητών.

--ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, παρά την πτωτική εκκίνηση.

Η μεταβλητότητα αύξησε κάπως τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ ακόμα μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στους όγκους για τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.395 συμβόλαια).

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, η επιστροφή στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών της Viohalco, με μάλλον διστακτικές συναλλαγές, καθώς διακίνησε μόλις 31 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.621 - 5.272 για τον Μάρτιο, 306 για τον Απρίλιο, 43 για τον Μάιο, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 429) κινήθηκε μεταξύ 414,5 και 430,25 μονάδων και αύξησε οριακά το premium στο 0,20%.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (83.000 Εθνική, 10.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (805), ΔΕΗ (988), Alpha Bank (1.820), Εθνική (727), Πειραιώς (6.467), Μυτιληναίο (777), ΟΠΑΠ (697), MIG (1.777), Ελ. Πετρέλαια (377), Intralot (561), ΓΕΚ (1.117), ΕΧΑΕ (261), Motor Oil (126), Eurobank (1.222), Ελλάκτωρα (180), Τέρνα Ενεργειακή (104).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 34% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν χαμηλός στα 538 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (196 δικαιώματα αγοράς και 342 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (16.358.701 τεμ.), Εθνική (1.770.866 τεμ.).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v