Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 11,34% το Φεβρουάριο στο ΧΑ

Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, έστειλε τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά. Υπεραπόδοση σήμερα για Πειραιώς, Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΜIG. Δίμηνο ανόδου στην αγορά, με σωρευτικά κέρδη 12,71%. «Πρωταθλήτρια» αποδόσεων η Spider με 183,33%.

Οι αγοραστές διατήρησαν τον πρώτο λόγο και στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα, χωρίς να δείξουν ότι "ενοχλούνται" από το επερχόμενο τριήμερο, αλλά και από τη σχετική επιφυλακτικότητα των διεθνών Αγορών, που έτσι κι αλλιώς κινούνται σε πολυετή, ή και ιστορικά υψηλά.

Στα άξια λόγου της σημερινής συνεδρίασης και η διάψευση όλων όσων προέβλεπαν (μεταξύ αυτών και ο γράφων) πιθανές αναταράξεις από τις τελικές δημοπρασίες, λόγω των κινήσεων προσαρμογής (rebalancing) στις νέες σταθμίσεις των μετοχών του MSCI οι οποίες θα ισχύσουν από την Δευτέρα 3 Μαρτίου.

Κατά το χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, η στήλη μεταξύ άλλων ανέφερε: "Από εκεί και πέρα θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι όποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών έγιναν ιδιαίτερα "προσεκτικά" και χωρίς να χαλάσει η βραχυπρόθεσμη ανοδική εικόνα" και αυτό επιβεβαιώθηκε με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο κατά την σημερινή συνεδρίαση.

Η Αγορά παραμένει σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, όχι γιατί συνεχίζει να καταγράφει πολυετή υψηλά (σε επίπεδο Δείκτη), αλλά και γιατί επί καθημερινής βάσεως κάποιοι από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους σημειώνουν νέα υψηλά τρέχοντος έτους και αρκετοί από αυτούς και υψηλά αρκετών ετών, ενώ λεπτομερέστερη ανάλυση θα γίνει στην συνέχεια του σχολίου για όλους τους τίτλους του 25αρη που κατά την εβδομάδα που πέρασε σημείωσαν νέα υψηλά τρέχοντος έτους και όχι μόνο.

Εξαίρεση ο τίτλος της "νέας" ΕΕΕ που σήμερα έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό και αν συνεχίσει να κινείται "νότια" η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 17,14 ευρώ.

Για τους "λάτρεις" των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, το φαινόμενο καταγραφής νέων υψηλών, δυστυχώς, εκτονώνεται λίγο χαμηλότερα του 25αρη, σε ελαχιστότατους τίτλους μεσαίας κεφαλαιοποίησης και ακόμα λιγότερους μικρής κεφαλαιοποίησης.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε οριακά πτωτικά υποχωρώντας μέχρι τις 1292,04 μονάδες (-0,15%), όμως μετά τις 10.31 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Αναρριχήθηκε μέχρι τις 1315,16 μονάδες (+1,64%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1306,54 μονάδες (+0,97%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1310,41 (+1,27%), συμπληρώνοντας τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Το σημερινό κλείσιμο είναι το υψηλότερο των τελευταίων 32 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 6/6/2011 (1323,27 μονάδες).

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε έδωσε κέρδη 4,84% στον Γενικό Δείκτη και 2,74% στον Τραπεζικό, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 77% και διαμορφώθηκε στα 109,5 εκατ. ευρώ.

Ο Φεβρουάριος αποδείχθηκε ο δεύτερος συνεχόμενος ανοδικός μήνας, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει μηνιαία κέρδη 11,34% και τον Τραπεζικό 11,21%.

Η ολοκλήρωση του πρώτου χρηματιστηριακού διμήνου, βρίσκει τον Γενικό Δείκτη ενισχυμένο κατά 12,71% και τον Τραπεζικό δείκτη ενισχυμένο κατά 10,92%. Μετοχή του α΄ διμήνου η Spider, με αθροιστικά κέρδη 183,33%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

- Στρατής Πολυχρονέας

"Ποτάμι" θετικών ειδήσεων οδηγεί την Αγορά σε νέα υψηλά, με πρωταγωνιστές τα "stress tests" των Τραπεζών και τις εκτιμήσεις για την αξία των απολήψιμων αποθεμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.
 
Όσον αφορά το πρώτο, δημοσιεύματα θέλουν τα "stress tests" των Ελληνικών συστημικών Τραπεζών να πραγματοποιούνται με βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας το 8% και όχι το 9% (όπως δηλαδή και των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών Τραπεζών) και με τις κεφαλαιακές ανάγκες των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων να προσδιορίζονται πλησίον των €5,5 δισ.
 
Στοιχεία όμως, τα οποία μένει να επαληθευτούν την προσεχή εβδομάδα και να συμφωνηθούν μεταξύ τρόικας και Κυβέρνησης. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι συνεχείς καθυστερήσεις δεν επιτρέπουν την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών (εκκρεμεί η κατάθεση του σχετικού Ν/Σ) και την ταχύτερη ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας.
 
Όσον αφορά το δεύτερο, οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού για τις ισχυρές ενδείξεις ύπαρξης φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Ιόνιο, που μπορούν να αποδώσουν συνολικά έσοδα €150 δισ. σε περίοδο 30 ετών, αποτελεί αναμφισβήτητα μια ιδιαίτερη θετική είδηση, η οποία αν επιβεβαιωθεί μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας.
 
Η σημαντική υποχώρηση του spread του 10ετούς Ελληνικού ομολόγου έως και τις 505,24 μονάδες (12:01 στις 28/2), για πρώτη φορά από το Μάιο του 2010 (το χαμηλό του spread εκείνο το μήνα ήταν οι 428,9 μονάδες), εφόσον συνεχισθεί μπορεί να ανοίξει το δρόμο ακόμα και για δανεισμό της Ελλάδας από τις Αγορές.
 
Η τελευταία φορά που η Ελλάδα δανείσθηκε από τις Αγορές ήταν τον Απρίλιο του 2010 (7ετές, ύψους €3,65 δισ., με τοκομερίδιο 5,9%), ενώ το Μάρτιο του 2010 είχε προχωρήσει σε έκδοση 10ετούς, ύψους €5 δισ. με τοκομερίδιο 6,25%.  Στις 28/2/14 η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 6,54% ενδοσυνεδριακά. Κατά συνέπεια η έξοδος της Ελλάδας στις Αγορές μπορεί να είναι πολύ πιο κοντά από το β΄ 6μηνο του 2014.
 
"Άλλωστε η διάθεση ανάληψης ρίσκου έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, κρίνοντας όχι μόνο από την άνοδο των τιμών των Κρατικών χρεογράφων σε Ελλάδα και στο λεγόμενο Ευρωπαϊκό Νότο, αλλά και στα εταιρικά χρεόγραφα υψηλής απόδοσης και βεβαίως μεταξύ αυτών και των Ελληνικών" αναφέρει ο αναλυτής της Solidus Sec.                                                                                                         
 
-Μάνος Χατζηδάκης
 
Με καθυστέρηση μίας εβδομάδας, σε σχέση με την εκτίμηση μας, οι αγοραστές έφεραν τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά έτους, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
 
Οι αφορμές νέων δόθηκαν από την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας για χαμηλότερη τιμή προμήθειας στο φυσικό αέριο από την Gazprom, την προώθηση των διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ για ΟΛΠ και Ελληνικό, τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών και εν μέρει από τις τηλεδιασκέψεις των αποτελεσμάτων τριμήνου που ενίσχυσαν την θετική αίσθηση για την πορεία της χρήσης του 2014.
 
Επί της ουσίας όμως, η κυριότερη εξέλιξη ήταν η υποχώρηση του spreadδιαπραγμάτευσης των Ελληνικών ομολόγων σε χαμηλά 33 μηνών και πιθανόν ο βασικός λόγος που οι αποτιμήσεις είδαν νεότερα υψηλά χωρίς να έχουν την συνδρομή κάποιων θετικών εκπλήξεων από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
 
Αν και οι μέχρι στιγμής ανακοινώσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν λόγο θετικής αναπροσαρμογής των υφιστάμενων αποτιμήσεων, οι επενδυτές φαίνεται να κινούνται πιο επιθετικά ενσωματώνοντας τις μακροοικονομικές προσδοκίες στις τιμές, ενώ την ίδια στιγμή αναπροσαρμόζουν σχεδόν δυναμικά το συντελεστή προεξόφλησης ρίσκου στο μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου των εισηγμένων.
 
Συμφωνία με τρόικα και BlackRock, σαν εκκρεμότητες παραμένουν, ωστόσο η πίεση που ασκούν πλέον τέτοιες καθυστερήσεις είναι περιορισμένη και από ότι αποδείχθηκε εύκολα αναχαιτίσιμη.
 
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έπαιξε για μια ακόμα φορά με την ψυχολογία των εμπλεκομένων συμπληρώνοντας έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις πριν ανακάμψει δυναμικά σε νέα υψηλά έτους.
 
Οι 1.219 μονάδες που αποτέλεσαν το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της εβδομάδας, ήταν το όριο ανοχής της διόρθωσης πριν μεταβάλλουν την κατεύθυνση της τάσης σε πτωτική, ενώ αυτό που ακολούθησε είναι ίσως ενδεικτικό της ορμής που έχει η άνοδος στην Ελληνική Αγορά και το πόσο γρήγορα το σκηνικό μπορεί να αλλάξει.
 
Σε δύο συνεδριάσεις η Αγορά πήρε πίσω συσσώρευση 14 συνεδριάσεων, είδε νέα υψηλά και επανήλθε σε δεύτερο χρόνο πάνω από τις 1.300 μονάδες. Όλοι οι τεχνικοί δείκτες παραμένουν θετικοί, ενώ οι ταλαντωτές έχουν δώσει περιθώριο 50 μονάδων ανόδου πριν εισέλθουν σε τεχνικά, βραχυπρόθεσμα, υπεραγορασμένες ζώνες τιμών.
 
Τα καλά νέα για τον Γενικό Δείκτη είναι ότι όλη η συσσώρευση που έχει προηγηθεί από τα μέσα Φεβρουαρίου, αποτελεί πλέον ένα ικανό πεδίο στήριξης (1.220 – 1.280), ένα ανάχωμα ασφαλείας, καθώς εκεί έχουν απορροφηθεί οι πωλήσεις κατοχύρωσης κερδών της πρώτης φάσης της φετινής ανόδου. Σε ότι αφορά την συνέχεια οι πιθανότητες συνέχισης της ανόδου παραμένουν και την ερχόμενη εβδομάδα υπέρ των αγοραστών, με πιθανή στάση κοντά στις 1.350 μονάδες.
 
Η Aegean Air παίρνει την σκυτάλη των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων την Τρίτη 4 Μαρτίου, ενώ στις  6 του μήνα είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ΟΤΕ. "Σε επίπεδο εταιρικών πράξεων, την Τρίτη ξεκινάει η αύξηση κεφαλαίου της Καθημερινής (θα προηγηθεί reverse split) ενώ τέλος εντός της εβδομάδας αναμένονται τα αποτελέσματα του διαγνωστικού 'τεστ αντοχής' των Ελληνικών Τραπεζών" αναφέρει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της BetaSec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση του μήνα στις μεγάλες Ασιατικές Αγοράς, "πράσινα" ταμπλώ στην Ευρώπη, πλην Ισπανίας, ενώ με θετική διάθεση ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street και τον S&P 500 να διεκδικεί ένα ακόμα ιστορικό υψηλό.

Ξεκινώντας από την Ασία, η πτώση-ρεκόρ του Κινεζικού νομίσματος σήμερα Παρασκευή και τα Ιαπωνικά μακροοικονομικά στοιχεία βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Εκτιμάται ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας θα διευρύνει προς τα κάτω το εύρος διαπραγμάτευσης του Κινεζικού νομίσματος, επιτρέποντας μεγαλύτερη μεταβλητότητα σε μία περίοδο που η ανάπτυξη της Κινεζικής οικονομίας επιβραδύνεται.

Μεταφερόμενοι στην Ευρώπη, σε σταθερό από αρνητικό αναβάθμισε η Standard & Poor's το outlook για το Βέλγιο, διατηρώντας αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση της Χώρας σε "ΑΑ".

Περισσότερα τα μακροοικονομικά νέα από τις ΗΠΑ. Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2013, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,2%, σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών. Η αναθεώρηση του ΑΕΠ ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ο δείκτης μεταποίησης Chicago PMI, αυξήθηκε στο 59,8 τον Φεβρουάριο, από 59,6 τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές του Marketwatch περίμεναν πτώση του δείκτη στο 56.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη αυξήθηκε στις 81,6 μονάδες το Φεβρουάριο, από 81,2 τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές του Marketwatch προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα ενισχυθεί στις 81,2 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας "εντός των τειχών", δημοπρασία για την έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων, ύψους 875 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιήσει ο ΟΔΔΗΧ την Τρίτη 4 Μαρτίου. 
 
Στα 16,40 ευρώ από 18,50 προηγουμένως μειώνει την τιμή-στόχο της Coca Cola Ηellenic η Εurobank Eq., ενώ διατηρεί σύσταση "sell". H χρηματιστηριακή μειώνει τις εκτιμήσεις της για τα EBIT κατά επιπλέον 8% για το 2014 και 2015, λόγω χαμηλότερων προβλέψεων για τις πωλήσεις, ενώ βλέπει μείωση του όγκου κατά 0,4% το 2014 και των πωλήσεων κατά 2,4%, εξαιτίας αρνητικών FX.
 
Διατηρεί τιμή - στόχο στα 8,6 ευρώ η Alpha Finance για τα Ελ. Πετρέλαια, υπολογίζοντας ότι η σχέση EV/Ebitda είναι 9,5 φορές με βάση τις εκτιμήσεις του 2014 και σημειώνει ότι το καθαρό χρέους ύψους 1,69 δισ. ευρώ ακολουθεί καθοδική τάση.
 
Ανάλογα των εκτιμήσεων χαρακτηρίζουν τα κέρδη δ΄ τριμήνου των Ελ. Πετρελαίων οι UBS και Bank Of America σε ξεχωριστές εκθέσεις τους.
 
Η UBS αναφέρει ότι η ανάκαμψη στην εσωτερική ζήτηση δεν αντιστάθμισε τα αδύναμα περιθώρια διύλισης. Ο διεθνής οίκος βλέπει κάποια πρόοδο για το 2014 το οποίο ωστόσο χαρακτηρίζει έτος προκλήσεων. Για το 2014 περικόπτει τις εκτιμήσεις για τα EBITDA κατά 16%, στα 489 εκατ. ευρώ, ενώ διατηρεί την τιμή-στόχο των 6,5 ευρώ και τη σύσταση "neutral" για τη μετοχή.
 
Από την πλευρά της η Bank Of America στέκεται στις δηλώσεις της διοίκησης, από την τηλεδιάσκεψη και στις εκτιμήσεις για σταθεροποίηση της ζήτησης στην εγχώρια Αγορά. Επ΄ αυτού ο διεθνής οίκος παραμένει επιφυλακτικός τονίζοντας τη μειωμένη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης στο α΄ εξάμηνο λόγω του ήπιου Χειμώνα. Η Bank Of America επαναδιατυπώνει την τιμή-στόχο των 6,5 ευρώ και την σύσταση "Underperform" για τη μετοχή των.
 
H Νomura τονίζει πως το "δύσκολο" δ΄ τρίμηνο μετριάστηκε από τις εργασίες του αναβαθμισμένου διυλιστηρίου της Ελευσίνας. Με βάση τις νέες εκτιμήσεις της Nomura τα καθαρά κέρδη του ομίλου θα διαμορφωθούν στα 134 εκατ. το 2014. Ο διεθνής οίκος διατηρεί την τιμή-στόχο των 8,25 ευρώ και την σύσταση "neutral" για την μετοχή των Ελ. Πετρελαίων.
 
"Ρίχτε μία ματιά στα αποτελέσματα των εισηγμένων, που με την πάροδο των εβδομάδων θα αρχίσουν να πυκνώνουν. Πολλές από τις εταιρείες που σήμερα είναι στην αφάνεια θα πρέπει να έρθουν στο προσκήνιο, ενώ κάποιες άλλες θα περάσουν σε δεύτερο πλάνο αφού οι τρέχουσες αποτιμήσεις τους δεν θα μπορούν να δικαιολογηθούν" αναφέρουν οι επαγγελματίες του χώρου για όσους παραμένουν εκτός Αγοράς και έχασαν το πρώτο "ανοδικό κύμα".
 
Ξεκινώντας την αναφοράς από τις μετοχές του 25αρη και πλην της ΕΕΕ, διστακτική εικόνα επέδειξαν οι Εθνική, ΔΕΗ και Jumbo, η τελευταία μετά την επαναπροσέγγιση των πρόσφατων ιστορικών υψηλών.
 
Στην περίπτωση της Εθνικής, οι συζητήσεις - εκτιμήσεις για πιθανές (επιπλέον) κεφαλαιακές ανάγκες, καλά κρατούν, ενώ στην περίπτωση της ΔΕΗ ασφαλώς και έπαιξε ρόλο η απόφαση για εκπτώσεις στα Βιομηχανικά τιμολόγια με το κόστος να υπολογίζεται, περίπου, στα 75 εκατ. ευρώ.
 
Από εκεί και πέρα, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Folli Follie Group.
 
Μέσω των δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank Properties,Jumbo και στο υψηλό οι Alpha Bank, Motor Oil, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και Τιτάνας.
 
Ο τζίρος αυξήθηκε στα 138,5 εκατ. από τα οποία τα 15,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΤΙΤΚ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡΤΠ, ΕΧΑΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΑΛΦΑΤΠ).
 
Εντυπωσιακή η επίδειξη του συγκεντρωτισμού, καθώς 11 τίτλοι (ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑΤΠ, ΑΛΦΑ, ΜΥΤΙΛ, ΦΦΓΚΡΠ, ΠΕΙΡΤΠ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ) απέσπασαν το 79% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
 
Χαμηλότερα του FTSE25 οι εξελίξεις στο Ελληνικό έδωσαν την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της Lamda Development, που όμως υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 6,20 ευρώ (+10,71%), ενώ συνεχίστηκε η κινητικότητα σε Vioxalco και θυγατρικές.
 
Από την άλλη συνεχίζουν να εναλλάσσονται τα πρόσημα στην HOL, ενώ τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο τίτλος του Υγεία.
 
Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του FTSE25, σε νέο υψηλό τρέχοντος έτους και σε υψηλό 4μηνου, έκλεισε ο τίτλος της MIG, που έχει μπροστά του τις αντιστάσεις των 0,48 και 0,50 ευρώ.
 
Σε νέο υψηλό για το 2014 και σε υψηλό 9μηνου έκλεισε ο τίτλος της Πειραιώς. Αν το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 2,00 ευρώ μετατραπεί από αντίσταση σε στήριξη, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 2,20 ευρώ.
 
Ακριβώς στο υψηλό τρέχοντος έτους που είναι και υψηλό 36 μηνών έκλεισε η ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Οι επόμενες τεχνικές αντιστάσεις στα 3,76 και 4,08 ευρώ.
 
Νέο υψηλό τρέχοντος έτους και νέο υψηλό 36 μηνών για τον Ελλάκτωρα που άφησε πίσω του και την αντίσταση των 3,80 ευρώ. Επόμενη "τεχνική μάχη" στα 4,20 ευρώ.
 
Νέα υψηλά 65 μηνών για τον Μυτιληναίο, που δείχνει ότι έχει τις διαθέσεις να "αναμετρηθεί" με την "σκληρή" αντίσταση των 7,22 ευρώ.
 
Σε υψηλά 30 μηνών η μετοχή του ΟΠΑΠ. Επόμενη αποφασιστική αντίσταση στα 11,80 ευρώ.
 
Κοντά σε υψηλά τρέχοντος έτους και υψηλά 52 μηνών διατηρείται ο ΟΤΕ. Αν συνεχίσει να κινείται πλαγιοανοδικά η επόμενη τεχνική αντίσταση στα 13,40 ευρώ.
 
Κοντά στα υψηλά 51 μηνών και η μετοχή του Τιτάνα, ίσως χρειαστεί "το κάτι παραπάνω" για να υπερκεράσει το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 24,00 ευρώ.

---ΧΠΑ

Με καθαρά ανοδική συνεδρίαση, ολοκληρώθηκε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων και κυριότερο χαρακτηριστικό την σημαντική μείωση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και την μικρή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.422 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.541 - 4.222 για τον Μάρτιο, 195 για τον Απρίλιο, 124 για τον Μάιο, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 423,75) κινήθηκε μεταξύ 418 και 426 μονάδων και μείωσε το premium στο 0,15%.
 
Αυξήθηκε κάπως ο δανεισμός τίτλων (40.000 Alpha Bank, 30.000 Εθνική, 78.100 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (793), ΔΕΗ (1.672), Alpha Bank (1.142), Εθνική (716), Πειραιώς (4.424), Μυτιληναίο (1.724), ΟΠΑΠ (911), MIG (1.564), Ελ. Πετρέλαια (382), Intralot (315), ΓΕΚ (511), ΕΧΑΕ (238), Σωλ. Κορίνθου (141), Motor Oil (150).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap υποχώρησε στο 35% ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν στα 708 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (541 δικαιώματα αγοράς και 167 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (16.358.701 τεμ.), Εθνική (1.770.866 τεμ.).
 
 
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v