Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κάνουν ταμείο» οι αγοραστές στο ΧΑ

Περιορίζονται οι απώλειες για Γενικό Δείκτη και FTSE 25 λίγο πριν το φινάλε. Καλύτερη η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Απώλειες καταγράφουν ΔΕΗ, Alpha, Ελλάκτωρ, Coca Cola. «Bάζουν πλάτη» ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ. Μέτριος παραμένει ο τζίρος συναλλαγών.

Αντιδρά η αγορά προς το φινάλε της συνεδρίασης, με τις απώλειες να περιορίζονται για τον Γενικό Δείκτη στο 0,8% από 1,6% νωρίτερα. 

Ισχυρά κέρδη 5% καταγράφει ο τίτλος του ΟΠΑΠ ενώ σταθεροποιείται η μετοχή της Εθνικής. 

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Euro2day.gr: 

Λιγοστεύουν οι αγοραστές στο Χ.Α. Σταδιακά από τις 12.15 και μετά οι ρευστοποιήσεις θέσεων αυξήθηκαν κατά τι, με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει προς τις 1.280 και ο FT 25 προς τις 414 μονάδες.

Επί της ουσίας πρόκειται για την αναμενόμενη κίνηση προς τις πρώτες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις που αναφέραμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Διαγραμματικά οι δύο βασικοί δείκτες υποχωρούν για να συναντήσουν τις ελάχιστες τιμές της χθεσινής συνεδρίασης. Θυμίζουμε δε πως τεχνικά η χθεσινή συνεδρίαση σε σχέση με την προχθεσινή άφησε ένα μικρό χάσμα καθώς άνοιξε ανοδικά.

Απόλυτα μετρήσιμη η μέχρι τώρα διόρθωση βασικών δεικτών και μετοχών δεν φαίνεται να εμπνέει ανησυχία ούτε στους βραχυπρόθεσμους παίκτες, καθώς στην πλειονότητά τους ήταν προετοιμασμένοι για σήμερα-αύριο.

Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 45 εκατ. ευρώ, στις 13.30, με πάνω από 9,3 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς, σχεδόν 7,7 εκατ. στον ΟΤΕ και υψηλό τζίρο σε ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Jumbo, ΕΧΑΕ, Εθνική, ΔΕΗ και Alpha Bank.

Αλλάζουν χέρια στα υψηλά με το βλέμμα στραμμένο μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας όταν ο ΟΤΕ θα ανακοινώσει τα μεγέθη 2013 (6/3) και η ΤτΕ τις τελικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Δεδομένης της διόρθωσης του ΟΤΕ (έως τα 12,48 ευρώ) επιστρατεύεται από νωρίς ο ΟΠΑΠ, που πριν από λίγο άγγιξε τα υψηλά ημέρας στα 10,84 ευρώ.

Σε μετοχές-σηματωρούς όπως είναι ο Μυτιληναίος συνεχίζεται η αλλαγή θέσεων στα τελευταία υψηλά τους, ένδειξη πως υπάρχει ακόμα δρόμος. Στα 6,86 ευρώ εχθές και στα 6,92 ευρώ νωρίτερα γράφονται διαδοχικά υψηλά για τη μετοχή, που με συναλλαγές 2,3 εκατ. ευρώ «χωνεύει» την τελευταία ανοδική κίνηση. Η μετοχή έχει ενισχυθεί 21,75% σε διάστημα μηνός.

Κάτι ανάλογο σημειώνεται στην ΕΧΑΕ αλλά και στην Jumbo, στη Motor Oil και από τον FT Mid σε Fourlis, Πλαίσιο, MLS, Autohellas, J&P Άβαξ.

Μέχρι τώρα η εικόνα της αγοράς παραπέμπει σε απόλυτα φυσιολογική κι ελεγχόμενη κατοχύρωση μέρους βραχυπρόθεσμων υπεραξιών, σε αλλαγή θέσεων σε μετοχές του 25άρη και της «μεσαίας», με ζητούμενη την επιβεβαίωση των πρώτων στηρίξεων.

Για τον μεν Γενικό Δείκτη το περιθώριο διόρθωσης, χωρίς να αλλάζει η βραχυπρόθεσμη τάση, φτάνει μέχρι τις 1.268 μονάδες (στη χειρότερη περίπτωση), ενώ για τον FT 25 μέχρι τις 410 μονάδες, χωρίς να μεταβάλλεται ο τελευταίος σχηματισμός που ξεκίνησε από τα χαμηλά της Δευτέρας - Τρίτης, και συγκεκριμένα από τις 1.220 για τον Γ.Δ. και από τις 394 μονάδες για τον 25άρη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v