Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάτησε τις 1.300 μονάδες το Χρηματιστήριο

Τις κορυφές των 1.305 (Γενικός Δείκτης) και 428 μονάδων (FT25) που έπιασε στις 10 Ιανουαρίου «δοκιμάζει» το Χ.Α. Οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής. Υπεραπόδοση για ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και για ΕΛΠΕ, Jumbo.

Ισχυροποιείται η αντίδραση στο ΧΑ καθώς ο ΓΔ πέρασε και τις 1.305 (3.42%), ο FTSE 25 «πατά» τις 423 με τις τράπεζες πάνω από τις 200 μονάδες. Με αυξημένες συναλλαγές, καθώς ξεπερνούν τα 95 εκατ. ευρώ, ενώ σε 17 από τις μετοχές του 25άρη ξεπερνούν κατά πολύ το 1 εκατ. ευρώ.

Ο ΓΔ πλησιάζει όλο και περισσότερο το ενδοσυνεδριακό υψηλό της 10ης Ιανουαρίου 2014 που θυμίζουμε ότι ήταν οι 1.305,96 μονάδες.

Ισχυρότερη φορά έναντι του ΓΔ έχει ο 25αρης καθώς περνώντας και τις 422 βλέπει το υψηλό της ίδιας συνεδρίασης στις 428.64 μονάδες.

Τόσο το ΧΑ όσο και το ράλι των ελληνικών ομολόγων με επιτόκιο στα επίπεδα Απριλίου του 2010 παραπέμπουν σε θετικές εξελίξεις.

Τα «ισχυρά χέρια» προεξοφλούν και ρίχνουν πάνω από 10 εκατ. ευρώ σε Πειραιώς, ΟΤΕ, σχεδόν 10 εκατ. σε ΟΠΑΠ, Alpha, ενώ σε μετοχές όπως Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, Τιτάν ο τζίρος ξεπερνά 1,5 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν το διήμερο ξέσπασμα σε ουσιαστικούς λόγους και σε τεχνικής μορφής αφορμές. Αφενός το σοκ που προκλήθηκε με αφορμή το δημοσίευμα των F.T. απορροφήθηκε σχετικά ψύχραιμα. Επίσης, η θετική αναφορά της Κομισιόν και η στήριξη του Βερολίνου εξομάλυναν την κατάσταση. Αφετέρου η άμεση στήριξη ξένων, κυρίως αμερικανικών επενδυτικών οίκων, συνέβαλλε στη δημιουργία μόχλευσης, με ενδεικτικότερη την περίπτωση της JP Morgan.

Όμως, και τεχνικά η αγορά μετά το πτωτικό 6x6 πιέστηκε σε πολύ σημαντικά επίπεδα στήριξης. Ειδικότερα, η δοκιμασία των 390-395 μονάδων για τον 25άρη θεωρήθηκε καθοριστική.

Κι αυτό γιατί υπεραποδίδουν μέσα σε μόλις δύο συνεδριάσεις όλες οι δεικτοβαρείς μετοχές, με τον ΟΤΕ στην πρώτη γραμμή της αντίδρασης. Θυμίζουμε πως τα 11,37 ευρώ ήταν το χαμηλό εχθές, ενώ νωρίτερα έφτασε τα 12,81 που αποτελούν και νέα κορυφή έξι και πλέον ετών.

Έως το 1,99 ευρώ αντέδρασε η Πειραιώς, που θυμίζουμε ότι στις 11/2 είχε υψηλό ημέρας τα 2,01 ευρώ. Η συγκεκριμένη αντίσταση είναι κλειδί βραχυπρόθεσμα για την Πειραιώς.

Εμφανής είναι, τεχνικά, η προσπάθεια δημιουργίας νέων υψηλών πάνω από τις αμέσως προηγούμενες κορυφές.

Κλειδί για τις τράπεζες η συνάντηση Προβόπουλου - τρόικας για τα stress tests, που κυρίως βραχυπρόθεσμα θα διαμορφώσουν την τάση.

Εν πολλοίς τα νεότερα στις τράπεζες θα δείξουν τα επόμενα βήματα της αγοράς και μάλιστα σύντομα.

Σημαντικό στοιχείο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, για τη βραχυπρόθεση τάση είναι και τα επιμέρους που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Για παράδειγμα, από το διαγωνισμό του Ελληνικού που λήγει αύριο και κινδυνεύει να μην έχει οριστική συμφωνία, μέχρι τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται αυτές τις ημέρες. Θυμίζουμε πως αύριο ανακοινώνουν τα μεγέθη 2013 η Τιτάν, τα ΕΛΠΕ και η Jumbo, ενώ την Παρασκευή η Eurobank. Επίσης την Παρασκευή συγκαλείται η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ.

Να συνεκτιμηθεί πως ο ΟΤΕ ανακοινώνει τα αποτελέσματα 2013 την ερχόμενη Πέμπτη 6 Μαρτίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v