Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Γιατί «ζεστάθηκαν» οι αγοραστές

Μεγάλη άνοδος σήμερα στην αγορά μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Αξιόλογη αύξηση στο τζίρο αλλά και προβληματισμός για τις «ρηχές» συναλλαγές. Θετικά πρόσημα για το σύνολο των «χαρτιών» του FT 25. Ισχυρά κέρδη άνω του 5% για ΟΤΕ, Τιτάνα, ΔΕΗ, Folli.

Ομολογουμένως εντυπωσιακά πράγματα συνεχίζουν να συμβαίνουν στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, επιβεβαιώνοντας όσους υπερτονίζουν την ρηχότητα της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, αλλά και όσους έχουν αποστασιοποιηθεί αρνούμενοι να παραμένουν στο "ίδιο έργο θεατές"!

Ξεκινώντας από τα "διαφορετικά" της σημερινής συνεδρίασης, αξίζουν αναφοράς ο σημαντικά υψηλότερος τζίρος (ο υψηλότερος των τελευταίων 10 συνεδριάσεων) και η είδηση που πρόλαβε την Αγορά στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης και σύμφωνα με την οποία σφραγίστηκε σήμερα η συμφωνία μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom, που εξασφαλίζει έκπτωση στην τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου, ύψους 15% σε σχέση με την τιμή που ίσχυε μέχρι σήμερα και τοποθετεί την Ελλάδα στον μέσο όρο της Ηπειρωτικής Ε.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η είδηση ήλθε ως επιστέγασμα μιας κίνησης που ήδη ήταν έντονα ανοδική, οι συσχετισμοί είχαν διαμορφωθεί, όπως και οι περισσότερες από τις ημερήσιες μεταβολές. Το ενδιαφέρον έγκειται στο πως θα αντιδράσουν από αύριο οι μετοχές των ενεργοβόρων εισηγμένων Βιομηχανιών.

Από εκεί και πέρα, στην χθεσινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και συμπλήρωσε την έκτη με την δεύτερη μεγαλύτερη πτώση για το 2014. Σήμερα έδωσε την δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο, με την μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 2/1 (+3,64%).

Χθες ο Γενικός Δείκτης, αλλά και 10 Δεικτοβαρείς τίτλοι έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας, σήμερα ο Γενικός Δείκτης και 13 Δεικτοβαρείς μετοχές έκλεισαν στο υψηλό ημέρας (!)

Στην χθεσινή συνεδρίαση η τελική αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών διαμορφώθηκε στο ένα προς τρία, σήμερα και στο τέλος της συνεδρίασης οι ανοδικοί τίτλοι ήταν τριπλάσιοι από τους πτωτικούς, έστω και αν στις πρώτες θέσεις των ημερήσιων πρωταγωνιστών, λείπουν οι "πειστικές" συναλλαγές.

Στο χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο η στήλη ανέφερε: "Εικόνα μίνι καταστροφής στο Χ.Α., όχι τόσο λόγω των επιθετικών κινήσεων από πλευράς πωλητών, αλλά περισσότερο λόγω παντελούς έλλειψης αγοραστών, αλλά και διάθεσης ανάληψης επενδυτικού ρίσκου".

Σήμερα επέστρεψαν οι αγοραστές στους γνωστούς Δεικτοβαρείς τίτλους, κλείνοντας το σύνολο του 25αρη στο "πράσινο" και η γενικότερη εικόνα άλλαξε άρδην, έστω και αν το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση παραμένει στην απόλυτη συναλλακτική απαξίωση!

Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει στα όσα έχουν συνηθίσει να βλέπουν όσοι παρακολουθούν τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς ανακυκλώνεται το ίδιο χρήμα (συμπληρώθηκαν 13 συνεδριάσεις με τον τζίρο καθηλωμένο χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ) και οι ίδιοι ημερήσιοι πρωταγωνιστές.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ανοδική αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα, κυρίως προερχόμενη από συγκεκριμένους Δεικτοβαρείς τίτλους, χαρακτηρίζει την σημερινή συνεδρίαση ο Σέργιος Μελαχροινός.

Από την άλλη και όσον αφορά το Τραπεζικό ταμπλώ, η Αγορά δείχνει δύσπιστη στα δημοσιεύματα για υψηλότερες του αναμενομένου κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων συστημικών Τραπεζών.

Παραμένει πιθανότερο σενάριο η αυξημένη μεταβλητότητα, η οποία θα προκύψει από την εναλλαγή αρνητικών και θετικών ειδήσεων και δημοσιευμάτων.

Οι αισιόδοξοι επενδυτές βλέπουν να είναι μπροστά κάποια αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας, από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, που θα διευκόλυνε το σενάριο (που τώρα δείχνει μακροπρόθεσμο) εξόδου της Χώρας στις Αγορές.

Από την άλλη, η περισσότερο συγκρατημένη σχολή σκέψης, επιφυλάσσεται έως ότου ολοκληρωθούν οι συζητήσεις Κυβέρνησης - τρόικας, αλλά και λόγω του αυξημένου πολιτικού ρίσκου.

Από τεχνικής πλευράς και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec. η περιοχή των 1220 μονάδων προβάλει σαν σημαντική στήριξη, ενώ τα επίπεδα των 1285 - 1305 μονάδων, δείχνουν σαν ενισχυμένη αντίσταση.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, σε "κόκκινο φόντο", αλλά με ελεγχόμενες απώλειες κινούνται τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια (κοντά στα υψηλά εξαετίας) και η Wall Street, στις πρώτες ώρες συνεδρίασης, με τους βασικούς δείκτες σε πολυετή ή ιστορικά υψηλά. Χθες οι μετοχές των Facebook, Google και Tesla έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά, στον "απόηχο" της εξαγοράς της WhatsApp.

Μικρά κέρδη για τα πολύτιμα μέταλλα.

Ξεκινώντας από την Ασία, ασφαλώς και ξεχώρισε το -2,04% για το Χρηματιστήριο της Σαγκάης, με σημαντικές πιέσεις στον Κατασκευαστικό κλάδο.

Επίσης, αξίζει αναφοράς το +1,44% του δείκτη Nikkei, εν μέσω εκτιμήσεων για περαιτέρω πτώση του γεν, με την Deutsche Bank να εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπορούσαμε να δούμε το USD/JPY να υποχωρεί στο 115, ενώ η Citigroup προβλέπει ότι η ισοτιμία θα βρεθεί στο 107 για το 2014.

Μεταφερόμενοι στην Ευρώπη και όσον αφορά τον δείκτη σηματωρό Euro Stoxx 50, σημαντικά επίπεδα κρίνονται οι 3077 και 3185 μονάδες. Ανοδική ή καθοδική διαφυγή από τα παραπάνω όρια, θα σηματοδοτήσει την βραχυπρόθεσμη τάση.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε νέες περικοπές θέσεων εργασίας προχωρά η JP Morgan Chase πέρα από τις 15.000 που έχουν ήδη ανακοινωθεί, σύμφωνα με τους "Financial Times". Το δημοσίευμα που επικαλείται πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις αναφέρει ότι προγραμματίζονται χιλιάδες ακόμη περικοπές κυρίως στον τομέα των ενυπόθηκων δανείων καθώς συρρικνώνεται η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια.

Από την άλλη, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διολίσθησε στο 78,1 τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο ερευνών Conference Board. Οι αναλυτές περίμεναν ένα μέγεθος κοντά στο 80.

Επιστροφή στο ΧΑ

Συνάντηση με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είχε σήμερα το κλιμάκιο της τρόικας που βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ νέα συνάντηση έχει προγραμματισθεί για αύριο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, από τραπεζικά στελέχη, στις προγραμματισμένες αυτές επαφές συζητούνται τα ανοικτά θέματα που συνδέονται με τα αποτελέσματα των "τεστ αντοχής" και της έκθεσης της BlackRock και τις ενδεχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου που θα προκύψουν.

Με σύσταση "overweight" και σαφή προτίμηση της Ελλάδας επανέρχεται η JP Morgan, συγκαταλέγοντας την εγχώρια Αγορά μαζί με αυτές της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας στις κορυφαίες στην Ευρώπη. Η JP Morgan προτείνει την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια έναντι του Πυρήνα των Ευρωπαϊκών Αγορών και ειδικά τις τρεις μικρές Περιφερειακές Αγορές και έπειτα τις Αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας, με σαφή προτίμηση της πρώτης έναντι της δεύτερης.

Αναφορικά με τις μετοχές από την Ελλάδα, η Alpha Bank (τιμή - στόχος τα 0,84 ευρώ), η Τράπεζα Πειραιώς (2 ευρώ), ο ΟΤΕ (11 ευρώ) και η Coca Cola Hellenic (23 ευρώ) είναι οι κορυφαίες επιλογές της από την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, με σύσταση "overweight".

Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει μεγαλύτερο περιθώριο ευελιξίας στην Ελλάδα ώστε να αποφασίζει μόνη της ποιες μεταρρυθμίσεις να προωθήσει, εάν χρειαστεί τρίτο πακέτο διάσωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Die Welt", η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές. Αντί να δίνουν λίστα με περισσότερα από 100 μέτρα που πρέπει να ληφθούν, οι διεθνείς πιστωτές θα δίνουν στην Ελληνική Κυβέρνηση 20 στόχους που θα πρέπει να επιτύχουν, σημειώνει η εφημερίδα.

Βελτιωμένη εικόνα για την Ελληνική οικονομία καταγράφει η Κομισιόν στις "χειμερινές προβλέψεις". Κατεβάζει στο 3,7% του ΑΕΠ την πρόβλεψη για την ύφεση του 2013 (όπως άλλωστε έχει ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ) αλλά διατηρεί σταθερή την πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,6% το 2014 και 2,9% του ΑΕΠ το 2015.

Καταγράφει βελτιωμένη εικόνα για το έλλειμμα του 2013 το οποίο υπολογίζει σε 13,1% του ΑΕΠ από 13,5% το Φθινόπωρο. Στο ποσό αυτό βέβαια περιλαμβάνεται το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών (11% του ΑΕΠ). Για το 2014 το έλλειμμα προσδιορίζεται σε 2,2% (από 2%) και για το 2015 σε 1% (από 1,1%). Τα πρόσφατα στοιχεία στηρίζουν τις προσδοκίες ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014, τονίζει στην Χειμερινή της έκθεση η ΕΕ. Ωστόσο, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να συνεχίσει να υποχωρεί, ευθυγραμμιζόμενη με το διαθέσιμο εισόδημα, με την συνεχιζόμενη πτώση των τιμών να μετριάζει κάπως την επίπτωση των πρόσφατων προσαρμογών στους μισθούς.

Ζημιές ύψους 26,6 εκατ. ευρώ θα καταγράψει ο Τιτάν το 2013, σύμφωνα με τις προβλέψεις της IBG. Η χρηματιστηριακή εκτιμά σε έκθεση πως τα έσοδα του ομίλου θα διαμορφωθούν τo 2013 στα 1,18 δισ. και τα EBITDA στα 189,8 εκατ. Η IΒG διατηρεί την τιμή-στόχο των 17,5 ευρώ και τη σύσταση "Reduce" για τη μετοχή της εισηγμένης. Ο Τιτάν ανακοινώνει αποτελέσματα έτους στις 27 Φεβρουαρίου.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης, μετά τις 10.31, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 1258,91 μονάδες (+3,24%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1261,92 μονάδες με κέρδη 3,48%.

"Πράσινα χαλιά" "έστρωσαν" σε όλο το εύρος του 25αρη, ενώ από τις μετοχές που τον απαρτίζουν μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Eurobank Properties, Intralot, Folli Follie Group.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, MIG, Motor Oil, Frigoglass, Folli Follie Group, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μέτκα και Μυτιληναίος.

Αξιοπρόσεκτα αυξημένος ο τζίρος έφθασε τα 91,4 εκατ. από τα οποία τα 8,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΦΦΓΚΡΠ, ΕΥΡΩΒ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ).

Εντυπωσιακή επιστροφή του συγκεντρωτισμού, καθώς σε μόλις επτά τίτλους (ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ) αντιστοιχεί το 72% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Χαμηλότερα του 25αρη, ίσως αξίζει αναφοράς το νέο ιστορικό χαμηλό για την μετοχή της Medicon (με ελάχιστες συναλλαγές) και το νέο υψηλό για τον Fourli. Για όσους θεωρήσουν ικανοποιητικά τα αποτελέσματα της εταιρείας, οι επόμενες τεχνικές αντιστάσεις εντοπίζονται στα 5,50 και 5,80 ευρώ, ιδιαίτερα αν το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 5,00 ευρώ μετατραπεί σε ισχυρή στήριξη.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τους τεχνικούς δείκτες του Χ.Α., η επιστροφή σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι θα σηματοδοτηθεί με κλεισίματα του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 1281 μονάδων και του FTSE25 υψηλότερα των 417 μονάδων.

---ΧΠΑ

Ακριβώς αντίθετη εικόνα με την χθεσινή, στην σημερινή συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, έστω και αν το συμβόλαιο του δείκτη κινήθηκε ελαφρώς διστακτικότερα κλείνοντας με μικρό discount 0,15%.
 
Μικρή αύξηση των συναλλαγών, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (11.737 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.755 - 7.910 για τον Μάρτιο, 845 για τον Απρίλιο, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 408) κινήθηκε μεταξύ 393,25 και 410 μονάδων.
 
Αυξήθηκε ελαφρώς ο δανεισμός τίτλων (25.100 Τιτάν, 5.000 Μέτκα, 5.500 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.681), ΔΕΗ (836), Alpha Bank (2.096), Εθνική (1.356), Πειραιώς (1.421), Μυτιληναίο (1.094), ΟΠΑΠ (886), MIG (430), Ελ. Πετρέλαια (232), Intralot (254), Τιτάνα (113), Ελλάκτωρα (122), ΓΕΚ (264), ΕΧΑΕ (288), Μέτκα (118), Σιδενόρ (239), Jumbo (122).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 36% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν πολύ χαμηλός με μόλις 216 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (150 δικαιώματα αγοράς και 66 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (16.218.301 τεμ.), Εθνική (1.773.599 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v