Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε τράπεζες και τρόικα η προσοχή

Από τις 1.250 μονάδες (και τις 406 ο FT 25) «υποδέχεται» το Χρηματιστήριο την τρόικα, ποντάροντας σε μία αξιοπρεπή συμφωνία Αθηνών με τους εκπροσώπους των δανειστών. Κλειδί ο τραπεζικός κλάδος, αποκλείει ΑΜΚ η Εθνική, «τρέχουν» με ΟΛΠ και Ελληνικό.

Αρχή εβδομάδας με ΟΛΠ, Ελληνικό και ενδοκυβερνητική αμηχανία στο «παρά ένα» των διαπραγματεύσεων. Με τον Γενικό Δείκτη οριακά στην περιοχή των 1.250 μονάδων, τον FT 25 στις 406,51 μονάδες, τον τραπεζικό στις 194 και τον FT Mid στις 1.233 μονάδες.

Με ένα πτωτικό σερί 5x5 την προηγούμενη εβδομάδα, σε μία... στεγνή από συναλλαγές αγορά, με εμφανή την αναμονή κι αποχή κυρίως των ξένων παικτών και με τα διεθνή χρηματιστήρια σε μάλλον ουδέτερη πλάγια κίνηση.

Όπως σημειώνουν η Έλενα Λάσκαρη και η Αλεξάνδρα Γκίτση «...οι διαθέσεις της τρόικας αναμένεται να φανούν στην πρώτη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί ανάμεσα στον Γ. Στουρνάρα και τους Π. Τόμσεν, Κλ. Μαζούχ και Μ. Μορς στις 16.00 το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ στις 19.00 έχει οριστεί το ραντεβού με τον... κλειδοκράτορα των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ, υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη». Πρακτικά η αγορά αρχίζει να μετρά από σήμερα, περιμένοντας κυρίως τις εξελίξεις που αφορούν τα ανοιχτά μέτωπα των τραπεζών, κυρίως αυτά.

Σε σταθεροποίηση ο κλαδικός δείκτης, προφυλάσσει και το κάτω και το άνω όριο του εύρους διακύμανσης. Τεχνικά για τον κλαδικό δείκτη δεν έχουν αλλάξει και πολλά από τις 5/2 όταν στον Εκηβόλο αναφέραμε πως οι τράπεζες δείχνουν τις εξελίξεις, θέτοντας τα όρια των 165-212 μονάδων για τον δείκτη (σε ανάλυση της eZMarket). Πράγματι από τότε μέχρι σήμερα ο δείκτης διαγράφει μία απόλυτα αναμενόμενη κίνηση, με την Εθνική στα 3,50 ευρώ, την Πειραιώς στο 1,94 ευρώ και την Alpha Bank στο 0,702 ευρώ.

Για την Πέμπτη έχει οριστεί η συνάντηση του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλου, με την τρόικα και η Αναστασία Παπαϊωάννου αποκαλύπτει ότι «...η τρόικα δέχθηκε τα stress tests να γίνουν με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8%. Στο 20% η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου. Το μήνυμα της ΕΤΕ στους επενδυτές είναι: "Δεν θα κάνουμε AMK"».

Ας σταθούμε λίγο στον δ.κ.ε. στο 8% που αποτελεί νέα παράμετρο στο βραχυπρόθεσμο παιχνίδι, με επίκεντρο τις τράπεζες. Αλλά και στην αποσαφήνιση της θέσης της Εθνικής, με τη μετοχή να έχει μία καλή αναλαμπή στο πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου οπότε και αντέδρασε μέχρι τα 3,90-3,86 ευρώ. Χρήσιμη η κίνηση της διοίκησης της ΕΤΕ, ενώ στον Χαμαιλέοντα γίνεται λόγος για την εφεδρεία του αναβαλλόμενου φόρου.

Για να δούμε για την Εθνική και τις άλλες δύο αλλά και τη Eurobank εάν θα υπάρξει προσπάθεια προεξόφλησης των επαφών Αθηνών-τρόικας. Στο 0,50 ευρώ η μετοχή της Eurobank με ζητούμενο το πλαίσιο της ΑΜΚ (όρους, προϋποθέσεις κ.λπ.).

Όμως το οικονομικό επιτελείο προφανώς για να προϋπαντήσει την τρόικα ανοίγει δύο χαρτιά στην προσπάθειά του να βελτιώσει τη διαπραγματευτική του θέση. Ο Γ. Στουρνάρας γνωρίζει πολύ καλά πως προεκλογικά ούτε μέτωπο... ΔΕΗ θα μπορούσε να ανοίξει, ούτε... ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ (σε ευαίσθητους μάλιστα υπερδήμους και περιφέρειες), οπότε προχωρά με ό,τι δύναται.

Όπως γράφει ο Φώτης Κόλλιας: «Σχεδόν το σύνολο των μετοχών που κατέχει το δημόσιο στον ΟΛΠ, δηλαδή το 67%, θα μπορεί να αποκτήσει ο ιδιώτης επενδυτής μέσω του διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί εντός των προσεχών εβδομάδων. Η σύμβαση πώλησης που θα υπογράψει ο πλειοδότης του διαγωνισμού κατατίθεται σύντομα στη Βουλή και θα συζητηθεί την Τετάρτη στην αρμόδια επιτροπή εμπορίου».

Την Παρασκευή, πάντως, η μόχλευση της μετοχής του ΟΛΠ αποτύπωσε τις εξελίξεις, τα «ισχυρά χέρια» προεξοφλούσαν τα επερχόμενα. Με 76.221 κομμάτια -1.344.422 ευρώ (και με πακέτο 22.385 στα 17,60 ευρώ = 393.976 ευρώ)- επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά τον κανόνα. Σχετικό και το... δήγμα του Χαμαιλέοντα για τα νεότερα από αυτό το μέτωπο.

Το οικονομικό επιτελείο όμως θέλει να δείξει σπουδή και στο θέμα του Ελληνικού, ό,τι αυτό προοιωνίζεται για τη συνέχεια.

Θα πείτε, δευτερεύουσες κινήσεις, ενέργειες συμπληρωματικές από τη στιγμή που η Αθήνα για ευνόητους λόγους δεν μπορεί να θίξει άλλα ζητήματα. Προσωπική εκτίμησή μου, κρίνοντας από τη στάση ειδικά του Βερολίνου, η κυβέρνηση δεν θα πιεστεί πέραν του δέοντος από την τρόικα και πως οι εξελίξεις στις τράπεζες δεν θα είναι οι χειρότερες.

Θα αφεθεί, εκτιμώ, λίγος χώρος στην Αθήνα να ελιχθεί ακόμη και στην προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών να δοκιμάσει με την έκδοση ενός 5ετούς ομολόγου (2-3 δισ. ευρώ) μετά τις 23 Απριλίου, όταν και θα γίνει δεκτό (ή όχι) το... περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα. Ειδικά για αυτό το ζήτημα ο Dr Money έγραφε στις 21/2 πως τα CDSs «στρώνουν τον δρόμο για την έξοδο στις αγορές».

Σενάρια και ασκήσεις επί χάρτου θα πείτε, αλλά μήπως κάπως έτσι δεν έχουμε φτάσει εδώ, ξεκινώντας από τα ιστορικά ελάχιστα των αρχών Ιουνίου 2012; Εάν βγει το ελαφρώς θετικό ενδεχόμενο, η αγορά θα προεξοφλήσει μία ανοδική κίνηση πάνω από τις 1.305 και τις 425 μονάδες (Γ.Δ. και FT 25 αντίστοιχα). Αν ισχύσει το ελαφρώς αρνητικό, τότε η πλάγια κίνηση θα συνεχιστεί προς τις 1.200-1.180 μονάδες.

Αναμένουμε, συνεκτιμώντας τα νεότερα από την Ουκρανία, με τους Financial Times να θέτουν 5 καυτά ερωτήματα με κλειδί τη στάση της Μόσχας.

Στις 9.656,95 μονάδες ο DAX (κοντά στα υψηλά των 9.794,05), με το Βερολίνο να αισθάνεται νικητής αυτού του γύρου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v