«Κόκκινη» εβδομάδα στο Χρηματιστήριο

Προβληματίζει η «προσγείωση» του τζίρου με τον μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών να μειώνεται κατά 17,8% στα 61,8 εκατ. ευρώ. Οριακή πτώση σήμερα, με πιέσεις σε ΟΤΕ, MIG, Coca Cola. Ράλι 20% για HOL, υπεραπόδοση για ΟΛΠ, ΕΥΠΡΟ, Τιτάνα. Στο 2,38% οι εβδομαδιαίες απώλειες για τον ΓΔ.

Πέντε συνεχόμενες "κόκκινες" συνεδριάσεις "μέτρησε" ο Γενικός Δείκτης κατά την χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, με τους πωλητές να κερδίζουν τις εντυπώσεις χωρίς να έχουν την διάθεση να χαλάσουν την βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση, η οποία διατηρείται όσο ο Γενικός Δείκτης δεν δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1240 μονάδων και ο FTSE25 χαμηλότερα των 403 μονάδων.

Στα χαρακτηριστικά της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας, η παραμονή του τζίρου για ενδέκατη συνεχόμενη συνεδρίαση χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ και η λήξη των συμβολαίων Φεβρουαρίου.

Για τους ασχολούμενους με τα στατιστικά, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε έφερε απώλειες 2,38% για τον Γενικό Δείκτη και 1,35% για τον Τραπεζικό. Από την αρχή του χρόνου τα κέρδη φθάνουν στο 7,51% για τον Γενικό Δείκτη και στο 7,96% για τον Τραπεζικό.

Σημαντικότερο στατιστικό στοιχείο, η μείωση κατά 17,8% της μέσης ημερήσιας μικτής αξίας συναλλαγών, που προσγειώθηκε στα 61,9 εκατ. και είναι ο χαμηλότερος μέσος ημερήσιος τζίρος για το 2014 (!).

Μένοντας στον τζίρο, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα έφθασε τα 61,8 εκατ. (σχετικά ενισχυμένος σε σχέση με χθες), από τα οποία τα 2,8 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΠΕΙΡΤΠ, ΟΛΠ, ΠΕΙΡ).

Μόλις πέντε τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Εθνική και ΕΕΕ, διακίνησαν το 49,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Συμπερασματικά, η λήξη των συμβολαίων Φεβρουαρίου, δεν έδωσε κάποια καινούργια στοιχεία όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση της Αγοράς, πλην ίσως της επιβεβαίωσης, όσον αφορά την "κόπωση" των περισσότερων Δεικτοβαρών μετοχών, πλην του ΟΛΠ εκτενέστερη αναφορά για τον οποίο θα γίνει στην συνέχεια του σχολίου.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

--Στρατής Πολυχρονέας

"Ως φυσιολογική διόρθωση μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την καθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη την εβδομάδα που διανύσαμε" αναφέρει ο Στρατής Πολυχρονέας.
 
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, η επικείμενη επιστροφή της τρόικας, η κινητικότητα στις αποκρατικοποιήσεις (ΟΛΠ) και η διαφαινόμενη επιτυχής δοκιμασία των "stress tests" για τις Ελληνικές συστημικές Τράπεζες (σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι κεφαλαιακές ανάγκες τους προσδιορίζονται στα €5 δισ.), τα οποία αναμένονται να ανακοινωθούν και επισήμως την προσεχή εβδομάδα, αποτελούν θετικά στοιχεία.
 
Επιπρόσθετα, τα σχόλια Ευρωπαίων αξιωματούχων και ξένων Επενδυτικών Τραπεζών για την Ελλάδα, συντηρούν το θετικό κλίμα στην Αγορά Κρατικών χρεογράφων, καθώς το spread των 10ετών εγχώριων Κρατικών ομολόγων με τα Γερμανικά, καίτοι αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης την εβδομάδα που διανύσαμε, παρέμεινε κάτω από τις 600 μονάδες βάσης.
 
Στον αντίποδα όμως, οφείλουμε να σημειώσουμε, αφενός την εκτίμηση του ΔΝΤ για πιστωτική συρρίκνωση στην Ελλάδα και μέσα στο 2015 (ουσιαστικά βασικό ερωτηματικό παραμένει η συμμετοχή, ή μη, μελλοντικά του ΔΝΤ στην χρηματοδότηση της Χώρας) και αφετέρου η μετάθεση της διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους στο β΄6μηνο του έτους, δηλαδή μετά το πέρας της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ.
 
Όσον αφορά το εξωτερικό, οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει τις αναδυόμενες αγορές, ενώ η Κίνα συνεχίζει να εμφανίζει στοιχεία επιβράδυνσης της οικονομίας (μεταποιητική δραστηριότητα), τη στιγμή που τα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστοποιούν την ανάπτυξη (οι επενδυτές δεν φαίνονται ιδιαίτερα ανήσυχοι από την πρόθεση της FED να περιορίσει εκ νέου την ποσοτική χαλάρωση).
 
Από τεχνικής απόψεως ξεκινώντας από το εξωτερικό, οι 1850 μονάδες για τονS&P 500 παραμένουν μια σημαντική περιοχή αντίστασης, όπως και οι 9700-9800 μονάδες για το DAX, ενώ στο το εσωτερικό και το ΓΔ η αντίστοιχη περιοχή οριοθετείται στις 1287-1305 μονάδες.
 
Σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., την προσεχή εβδομάδα στο εσωτερικό το ενδιαφέρον θα εστιασθεί στα "stress tests", στα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και στην Αγορά των εγχώριων εταιρικών χρεογράφων. 
 
--Μάνος Χατζηδάκης
 
Τελικά οι 1305 μονάδες χρειάζονται κάτι παραπάνω από την δυναμική των προηγούμενων ημερών για να διασπαστούν και οι αγοραστές έκριναν ότι η συμβολή ειδικών νέων ήταν αναγκαία συνθήκη για να συνεχίσουν την ενεργή παρουσία τους, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
 
Ο λόγος για τον οποίο η Αγορά υποχώρησε οφείλεται περισσότερο στην έλλειψη αγοραστών παρά στην αύξηση της πίεσης από βραχυχρόνιους παίκτες, ή αλλαγή στάσης των "δυνατών" χεριών", ενώ η πτώση που καταγράφηκε ήταν σχετικά ομοιόμορφη στους Δεικτοβαρείς τίτλους.
 
Σιγά - σιγά, ωστόσο, η Αγορά έρχεται σε κομβικά ειδησεογραφικά χρονικά σημεία αφενός λόγω BlackRock, αφετέρου λόγω της επίσημης ανακοίνωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος που είναι και οι κυριότεροι καταλύτες για την έως τώρα κίνηση των μετοχών. Σε δεύτερο επίπεδο η δημοσίευση του νομοσχεδίου για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ και η κατάθεση προσφορών για την αξιοποίηση του Ελληνικού, εκτιμάται ότι θα αφυπνίσουν τις υποθέσεις των αποκρατικοποιήσεων ενώ ευρύτερες παρενέργειες αναμένεται να έχει η τελική συμφωνία για την τιμή αγοράς του φυσικού αερίου από την Gazprom.
 
Όλα τα παραπάνω, μάλλον έχουν τιμολογηθεί (σε κάποιο βαθμό) από την Αγορά αυξάνοντας τον κίνδυνο καθοδικής επανατιμολόγησης των προσδοκιών και περιορίζοντας ίσως το δυνητικό ανοδικό περιθώριο του Γενικού Δείκτη.
 
Τεχνικά ο Δείκτης δεν απείλησε τις κομβικές περιοχές από όπου διέρχονται οι κινητοί μέσοι και που ορίζουν τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις τις Αγοράς
 
Οι 1.220 μονάδες είναι η επόμενη ζώνη αναφοράς για την αλλαγή της τάσης ενώ ανοδικά το φράγμα των 1300 μονάδων θα απαιτήσει κάτι αρκετά καλύτερο από τα 70 εκατ. ευρώ που έχουν υποχωρήσει οι συναλλακτικοί τζίροι.
 
Όπως και να έχει οι πληροφορίες που έδωσε το διάγραμμα της Αγοράς ήταν περιορισμένες, παρέπεμπε σε στάση αναμονής διατηρώντας ανέπαφη την μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση. Εκτιμούμε ότι η επόμενη κίνηση θα έχει σαν στόχο την καταγραφή των νέων υψηλών αν και μας προβληματίζει η καθήλωση των συναλλαγών.
 
Ωστόσο η Ελληνική Αγορά έχει χαρακτηριστικά τασικής συμπεριφοράς και ο κύριος όγκος των εμπλεκόμενων είθισται να μπαίνει μετά την εκτόνωση της συσσώρευσης. Επομένως παραμένουμε θετικοί μεν ως προς την τάση αναζητώντας την αφορμή που θα δώσει την διαφυγή προς τα νέα υψηλά έτους.
 
"Πληθαίνουν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων την ερχόμενη εβδομάδα με τον κύριο όγκο να συγκεντρώνεται στο διήμερο 27 -28 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα την προσεχή Τρίτη 25/2 ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης ο Fourlis, την Πέμπτη ανακοινώνουν οι Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάνας και Jumbo, την ίδια ημέρα έχει Έκτατη Γενική συνέλευση η Κατασκευαστική Ελλάκτωρ ενώ την Παρασκευή 28 ανακοινώνουν οι Eurobank και η Τράπεζα Κύπρου.
 
Έως την ερχόμενη Παρασκευή πιθανολογείται και η δημοσίευση της δεύτερης διαγνωστικής μελέτης της Blackrockενώ την τελευταία ημέρα του μήνα αναμένονται και οι κινήσεις προσαρμογής στις νέες σταθμίσεις των μετοχών του MSCI οι οποίες θα ισχύσουν από την Δευτέρα 3 Μαρτίου. Περισσότερο 'κερδισμένοι', λόγω αλλαγής υψηλότερων σταθμίσεων, οι ΟΤΕ, Τρ. Περαιώς, Jumbo και FF Group", τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

"Πράσινα" ταμπλώ στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, πλην Σαγκάης (-1,17%), όπου ξεχώρισε το +2,88% του Nikkei που έσπευσε να "εξαργυρώσει" την νέα υποχώρηση του γεν.

Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ με μικρά κέρδη ξεκίνησε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Wall Street.

Από εκεί και πέρα, σε "CCC" από "CCC+" υποβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ουκρανίας η Standard & Poor's. Το outlook είναι αρνητικό, σύμφωνα με τον οίκο και αντανακλά την άποψη ότι η Ουκρανία δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει χρηματοδότηση για να αποφύγει την χρεοκοπία.

Από την άλλη, η Fitch Ratings επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση τόσο της Αυστρίας όσο και της Ιρλανδίας. Ο οίκος επιβεβαίωσε το "ΑΑΑ" της Αυστρίας όπως και το "ΒΒΒ+" για την Ιρλανδία με σταθερό outlook και για τις δύο Χώρες.

Θα έχει συνέχεια το "bull market" στις Αγορές, εκτιμούν οι αναλυτές της UBS σε έκθεσή τους, όπου επικεντρώνονται στις Αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Όσον αφορά την Αμερικανική Αγορά, το κρίσιμο επίπεδο είναι οι 1.737 μονάδες του S&P 500 (χαμηλό στις 5 Φεβρουαρίου). Αυτό το επίπεδο πρέπει να κρατήσει ο δείκτης για να παραμείνει το "bullish" σενάριο σε ισχύ. Η διάσπαση του υψηλού του Δεκεμβρίου στις 1.850 μονάδες θα δείξει ότι η Αγορά είναι σε καλό δρόμο για τον πρώτο στόχο των 1.920 μονάδων και τις 1.970 μονάδες αργότερα, τον Μάιο-Ιούνιο.

Το χαμηλό του δείκτη Eurostoxx 50 (στις αρχές Φεβρουαρίου) στις 2.944 μονάδες είναι το σημείο αλλαγής τάσης. Όσο το επίπεδο αυτό κρατάει, η Ευρώπη παραμένει "bullish", αν και η επιλεκτικότητα στις Ευρωπαϊκές μετοχές αυξάνεται.

Για τον Γερμανικό δείκτη DAX εκτιμούν ότι μια διόρθωση είναι ολοένα και πιο πιθανή με τις 9.500 μονάδες να αποτελούν μικρή στήριξη, αν και στο "pullback" θεωρούν ότι το χαμηλό του δείκτη θα είναι πάνω από τις 9.071 μονάδες του χαμηλού που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο.

Για την Περιφέρεια οι αναλυτές είναι ακόμα πιο αισιόδοξοι, αφού προσδοκούν μεγαλύτερα κέρδη στην κορύφωση των Αγορών κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού. Για τον δείκτη MIB, οι προβλέψεις δίνουν ως πιθανά σημεία τις 20.594 και τις 21.040 μονάδες, ενώ η βραχυπρόθεσμη στήριξη είναι οι 20.045 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα περισσότερο εγχώριου ενδιαφέροντος, "η όποια περαιτέρω, περιορισμένη βοήθεια προς την Ελλάδα δεν θα συμπεριλαμβάνει άλλο 'κούρεμα' χρέους", δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στην 144η θέση, επί 148 Χωρών, κατατάσσεται η Ελλάδα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του "World Economic Forum", με κριτήριο την γραφειοκρατία και το Κρατικό "βάρος" προς τις Επιχειρήσεις. Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται η Σιγκαπούρη, ως η Χώρα με τη μικρότερη επιβάρυνση προς τις εταιρείες, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, εκτός της Χώρας μας, φιγουράρουν πολλές Ευρωπαϊκές Χώρες, όπως η Ισπανία (125η), η Γαλλία (130η), η Πορτογαλία (132η) και η Ιταλία (146η). Οι ΗΠΑ υποχώρησαν το 2013 στην 80η θέση, από την 23η πριν από μια επταετία.

Στα 48 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη της Aegean το 2013 έναντι 10 εκατ. το 2012, εκτιμά η Piraeus Sec. σε έκθεση στην οποία διατηρεί την τιμή στόχο των 9 ευρώ και τη σύσταση "outperform". H χρηματιστηριακή προβλέπει ότι τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 23% το 2013, διαμορφούμενα στα 693 εκατ. Η Aegean ανακοινώνει αποτελέσματα έτους στις 4 Μαρτίου.

Ξεκινώντας την σημερινή αναφορά από τις μετοχές του FTSE25, όλες μετοχές του 25αρη "είδαν" και το δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, πλην του ΟΛΠ που κινήθηκε μόνιμα στο "πράσινο".

Μέσω των δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι MIG, Intralot και Σωλ. Κορίνθου και στο υψηλό ημέρας οι Alpha Bank, Eurobank Properties, Folli Follie Group, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή.

Μένοντας στην περίπτωση του ΟΛΠ αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα διακίνησε τον δεύτερο μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών (βοηθούντος και το "πακέτου" 22385 τε. στα 17,60 ευρώ), με τις μεγαλύτερες συναλλαγές να έχουν σημειωθεί στις 2/1 (113545 τεμ.).

"Καύσιμο" ανόδου η είδηση σύμφωνα με την οποία την Τέταρτη 26 Φεβρουάριου θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η σύμβαση παραχώρησης που θα υπογράψει ο επενδυτής, ο οποίος θα επικρατήσει στο διαγωνισμό για την πώληση του ΟΛΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες στην προκήρυξη θα προβλέπεται πως το Δημόσιο θα μπορεί να διαθέσει το σύνολο του ποσοστού που κατέχει στον Οργανισμό.

Ο τίτλος υπερκέρασε την πρώτη τεχνική αντίσταση στα 17,85 ευρώ και αν δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 18,18 ευρώ μετατρέπει την βραχυπρόθεσμη τάση σε ανοδική, έχοντας την επόμενη τεχνική αντίσταση στα 19,10 ευρώ.

Χαμηλότερα του 25αρη, η στήλη είχε προϊδεάσει εγκαίρως για τις έντονες φήμες που ήθελαν να είναι επί θύραις πιθανές μετοχικές ανακατατάξεις στην HOL και σήμερα την πραγματοποίηση συζητήσεων με τη Vodafone για την Hellas on Line επιβεβαίωσε η Intracom, επισημαίνοντας ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και οι μορφές συνεργασίας.

Στην περίπτωση της Ιντρακόμ, όσοι "αγόρασαν την φήμη, σήμερα πούλησαν την ανακοίνωση".

Μένοντας χαμηλότερα του 25αρη, ίσως αξίζει αναφοράς η κινητικότητα στην Viohalco, αλλά και η πλαγιοανοδική προσπάθεια που δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη στον τίτλο της Κορρές, που έκλεισε σε υψηλά τετραμήνου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα αρκετά μεγάλο εύρος περίπου 22 μονάδων, δίνοντας πολλαπλή πρόσκρουση στην περιοχή των 1260 μονάδων (ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1260,11 μονάδες, +0,79%) και διπλή πρόσκρουση στις παρυφές των 1238 μονάδων με ενδοσυνεδριακό χαμηλό τις 1238,29 μονάδες (-0,96%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1246,24 (-0,32%) και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1249,96 μονάδες με οριακές απώλειες 0,02%.

Περίπου μοιρασμένη η τελική αναλογία ανοδικών (69) - πτωτικών (61) μετοχών.

---ΧΠΑ

Από την σημαντική μείωση των συναλλαγών, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (6.763 συμβόλαια) και από την λήξη των συμβολαίων Φεβρουαρίου χαρακτηρίστηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 17.900 - 7.571 Φεβρουαρίου, 10.166 για τον Μάρτιο, 143 για τον Απρίλιο, 20 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα, 408,5) κινήθηκε μεταξύ 402,75 και 411 μονάδων, κλείνοντας, ο Μάρτιος, με discount 0,4%.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (792), ΔΕΗ (598), Alpha Bank (117), Εθνική (1.747), Πειραιώς (903), Μυτιληναίο (389), ΟΠΑΠ (124), MIG (912), Ελ. Πετρέλαια (128), Intralot (219), EXAE (284).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, αυξημένος ιδιαίτερα για τα δικαιώματα αγοράς ήταν ο όγκος συναλλαγών στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης με 1.865 δικαιώματα (1.570 δικ. αγοράς και 295 δικ. πώλησης), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υποχώρησε ελαφρά στο 35%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (16.218.301 τεμ.), Εθνική (1.773.599 τεμ.).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v