XA: Γιατί έγινε η «ζημιά» στο τέλος

Την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 16 συνεδριάσεων κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης. Μόνιμα στο κόκκινο Alpha, Mυτιληναίος, Frigoglass. Περιορισμένος ο τζίρος. Kέρδη για Eurobank Properties και MIG. H τεχνική εικόνα.

Είχαν συμπληρωθεί τέσσερις συνεδριάσεις που ο Γενικός Δείκτης δεν είχε παρουσιάσει ημερήσια μεταβολή μεγαλύτερη του +/-1%, ενώ έχουν συμπληρωθεί και εννέα ολόκληρες συνεδριάσεις που ο τζίρος έχει υποχωρήσει χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Ήταν πασιφανές ότι οι αγοραστές "έχουν τραβήξει το πόδι από το γκάζι" και από την άλλη οι εν δυνάμει πωλητές αρνούνταν να επιδείξουν επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και σημαντικής μείωσης θέσεων.

Αυτά έδειχναν περίπου σίγουρα και σήμερα μέχρι τις 16.28, όταν οι πωλητές εμφάνισαν επιθετικότερες πρωτοβουλίες και από την άλλη, προς έκπληξη των πάντων, το "ιππικό" δεν έκανε εμφανή την παρουσία του (!)

Επόμενο ήταν, για μία Αγορά που συντηρείται από "αγοραστικές παρεμβάσεις" και συνεχές "rotation" στους Δεικτοβαρείς τίτλους, η διορθωτική τάση να ανεβάσει στροφές επιχορηγούμενη και από εσπευσμένες κινήσεις κλεισίματος "ανοιχτών θέσεων βραχυπρόθεσμης πίστωσης" (Τ+3).

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις φθάνοντας μέχρι τις 1279,14 μονάδες (+0,33%), όμως μετά τις 12.20 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1261,42 μονάδες (-1,06%), μέσω των τελικών δημοπρασιών υποχώρησε στο χαμηλό ημέρας των 1256,45 μονάδων και τελικά έκλεισε στις 1256,52 μονάδες με απώλειες 1,44%, σημειώνοντας την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 16 συνεδριάσεων, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 28/1 (-1,94%).

Επίσης, το σημερινό κλείσιμο είναι το χαμηλότερο των τελευταίων έξι συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 11/2 (1246,03 μονάδες).

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν του Γενικού Δείκτη, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και 12 τίτλοι του 25αρη και πιο συγκεκριμένα οι Alpha Bank, EEE, Intralot, Frigoglass, Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Σωλ. Κορίνθου, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν. Από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, οι Alpha Bank, Frigoglass και Μυτιληναίος, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο, καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ στο κλείσιμο μόνο οι Eurobank Properties και MIG διασώθηκαν στο "πράσινο" και αμετάβλητος ο τίτλος της Πειραιώς.

Σύμφωνα με το απόλυτα ημερήσιο γράφημα, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. έδωσαν ένα πρώτο σήμα εξόδου.

Έτσι η καθοδική διάσπαση των 1269 και ακόμα και των 1258 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη, αν επιβεβαιωθεί, ανοίγει τον δρόμο για υποχώρηση προς τις 1240 - 1230 μονάδες.

Επίσης, το κλείσιμο του FTSE25 χαμηλότερα των 410 μονάδων, έφερε τις πρώτες κινήσεις "stop loss" από τους "long", με την επόμενη τεχνική στήριξη να εντοπίζεται στις 404 μονάδες.

Σε βραχυχρόνιο διάγραμμα, τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης διατηρούνται σε ανοδικό κανάλι, με τα όρια αλλαγής της βραχυπρόθεσμης τάσης να εντοπίζονται στις 1240 και 403 μονάδες, αντίστοιχα.

Πέραν της συναλλακτικής απαξίωσης η οποία διατηρείται στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της μεσαίας και ακόμα περισσότερο, της μικρής κεφαλαιοποίησης, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, σήμερα, έδειξε και σχετική αδρανοποίηση αντανακλαστικών.

"Πολύ σύντομα θα έχουμε το νέο deal με τη Gazprom, στην οποία θα υπάρχει συμφωνία για καλή μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου, η οποία θα περάσει αμέσως στους οικιακούς και εταιρικούς πελάτες. Το ποσοστό της μείωσης θα είναι ανταγωνιστικό και με βάση την υπόλοιπη Ευρώπη και τους Γείτονές μας", δήλωσε ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου στον ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα".

Η δήλωση πέρασε "ντούκου" από την Αγορά και από τις μετοχές των θεωρούμενων ενεργοβόρων Βιομηχανιών, επιβεβαιώνοντας όλους όσους υποστηρίζουν ότι το Χ.Α. γίνεται όλο και πιο επιφυλακτικό σε δηλώσεις που προέρχονται από εγχώρια πολιτικά πρόσωπα (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές στην αγορά

Η ανοδική κωλυσιεργία του Δείκτη να υπερκεράσει τις 1285 μονάδες, "καλλιεργεί καθοδικές δυνάμεις" οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν το Γενικό Δείκτη σε ένα πτωτικό retracement προς την περιοχή στήριξης των 1225 μονάδων, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.
 
Στην εξέλιξη μιας τέτοιας κίνησης, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το επίπεδο των 1250 μονάδων, καθώς εάν η τμήση συνοδευτεί με υψηλό τζίρο συναλλαγών θα "ανάψει το φως" για ένα πιθανό καθοδικό "peak" προς τις 1200 μονάδες.
 
Επίσης, η περαιτέρω αδυναμία του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να απεγκλωβιστεί από την ζώνη αντίστασης των 418 - 420 μονάδων, μπορεί να οδηγήσει σε ένα βίαιο καθοδικό κύμα εκτόνωσης, αρχικά προς τις  405 μονάδες και μετά προς τη σημαίνοντα ζώνη στήριξης των 400 με 394 μονάδων.
 
Και εδώ, όπως και στο Γενικό Δείκτη, οι δυνάμεις ανοδικής διάσπασης και αλλαγής ρότας  θα πρέπει να ήταν τέτοιες, που θα μπορούσαν να επιφέρουν ισχυρή αλλαγή μεσομακροπρόθεσμου επιπέδου διακύμανσης.
 
Ο Γερμανικός δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης DAX 30  μετά την "fake" καθοδική διάσπαση του μακροπρόθεσμου ανοδικού καναλιού στις 9180 μονάδες, έχει επιδοθεί σε ένα  γρήγορο ανοδικό "crescendo" επανερχόμενος με αξιώσεις πάνω από τον αργό απλό κινητό μέσο των 50 ημερών, στις 9397 μονάδες.
 
Από εδώ και έπειτα όμως η επαφή του δείκτη με την περιοχή αντίστασης των 9700 μονάδων έχει επιφέρει μια παροδική ανοδική "αλλεργία" "λειαίνοντας το έδαφος" για ένα καθοδικό "pullback" προς τη στήριξη της Fibo κάτω κεντρικής γραμμής  του καναλιού στις 9500 με 9460 μονάδες περίπου.
 
Η πιθανή εκπλήρωση του προαναφερόμενου καθοδικού σεναρίου θα χρειαστεί  ενδελεχή  ανάλυση, καθώς βρίσκεται στο διαγραμματικό "σταυροδρόμι" μεταξύ των βραχυχρόνιων τάσεων της Αγοράς.
 
"Στην περίπτωση, που ο δείκτης διασπάσει τελικά με επιβεβαίωση την περιοχή αντίστασης των 9700 μονάδων τότε θα πρέπει να υπερβάλει εαυτόν καθώς θα ανοίξει το δρόμο για την άνω πλευρά του προαναφερόμενου καναλιού πέραν του ψυχολογικού ορίου των 10000 μονάδων", εκτιμά ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

"Πράσινα" ταμπλώ, πλην Nikkei (-0,52%), στο κλείσιμο των μεγάλων Ασιατικών Αγορών, μικρά κέρδη για την Ευρώπη (πλην Λονδίνου και Μιλάνου), με μικτά πρόσημα ξεκίνησε η συνεδρίαση στο NYSE (μετά την υποχώρηση κατά 16% στις ενάρξεις κατοικιών τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ).
 
Ξεκινώντας από την Ασία, οι επενδυτές θα περιμένουν την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα τον Ιανουάριο, ενώ στην Ευρώπη το αρνητικό outlook για το Τραπεζικό Σύστημα της Ολλανδίας αντανακλά τον αρνητικό αντίκτυπο που αναμένεται να έχει η πρόσφατη οικονομική ύφεση στις Ολλανδικές Τράπεζες, επισημαίνει η Moody’s, εκτιμώντας ότι θα επιδεινωθούν τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη των Τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των μη εξυπηρετούμενων δανείων, των κερδών και των κεφαλαίων. Η Moody’s προβλέπει ότι μετά από δύο χρόνια ύφεσης, το ΑΕΠ της Ολλανδίας θα αυξηθεί κατά 0,4% το 2014, καθώς οι εξαγωγές αρχίζουν να δείχνουν σημάδια βελτίωσης.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας εντός των τειχών, στα 321,448 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το χρέος κεντρικής διοίκησης στις 31 Δεκεμβρίου του 2013, ποσό οριακά χαμηλότερο από τα 321,868 δισ. ευρώ που ήταν στις 30 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν τη συγκεκριμένη ημερομηνία σε 4 δισ. ευρώ έναντι 7,5 δισ. ευρώ τρεις μήνες νωρίτερα. Τα εγγυημένα από το Δημόσιο δάνεια αντιστοιχούν σε 17,88 δισ. ευρώ. Η μέση διάρκεια λήξης νέου δανεισμού είναι τα 11 χρόνια.
 
Για πρώτη φορά το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός εσωτερικού εγγράφου όπου παρουσιάζονται πιθανά σενάρια αντιμετώπισης του Ελληνικού ζητήματος. Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Handelsblatt", στο Υπουργείο του κ. Σόιμπλε υπάρχει όντως ένα κείμενο θέσεων στο οποίο αναφέρονται ως ενδεχόμενα, ένα "περιορισμένης έκτασης συμπληρωματικό πρόγραμμα" για την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης, αλλά και ένα δεύτερο "κούρεμα" του χρέους.
 
Με τιμή στόχο 14 ευρώ ανά μετοχή και σύσταση "Βuy" ξεκινά κάλυψη της ΔΕΗ η Woods & Company.
 
Κέρδη της τάξεως των 2 εκατ. ευρώ θα εμφανίσει η Fourlis στο δ' τρίμηνο, με τις ζημιές του το 2013 να περιορίζονται στα 6,8 εκατ. ευρώ από ζημιές 11,3 εκατ. το 2012, σημειώνει η IBG σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" με τιμή-στόχο στα 5,4 ευρώ.
 
Ισχυρά εκτιμά η IBG πως θα είναι τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει για το β' τρίμηνο/α' εξάμηνο της χρήσης της η Jumbo.
 
Ξεκινώντας την περιήγηση στο ταμπλώ του Χ.Α., ασφαλώς και αξίζει αναφοράς η τελική αναλογία ανοδικών (51) - πτωτικών (100) μετοχών, η οποία ενδοσυνεδριακά ήταν και ελαφρώς χειρότερη.
 
Ο τζίρος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων συνεδριάσεων, ξεπέρασε τα 73 εκατ. από τα οποία τα 9,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ). Σε μόλις τρεις τίτλους (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ) το 39% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
 
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, ασφαλώς και ξάφνιασαν οι πιέσεις που δέχτηκε το warrant της Εθνικής, το οποίο έκλεισε στα 1,14 ευρώ με απώλειες 5,79% και συναλλαγές 1358163 τεμ.
 
Τίποτα το άξιο αναφοράς στον υπόλοιπο 25αρη, ενώ όσον αφορά τα "χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ", συνεχίζει ανοδικά με ελάχιστες συναλλαγές η Ελβιεμέκ και σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε ο τίτλος της Medicon.
 
Τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά επαναπροσεγγίζει η μετοχή του Νηρέα, ενώ με "ανοιχτές" εντολές αγορών, μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, προσπάθησε να αντιδράσει ο τίτλος της Επίλεκτος.
 
Στα 1,55 ευρώ, άλλαξαν χέρια 116700 τεμ. για την MIG Real Estate, επιμένει πλαγιοανοδικά η Ιντρακόμ, ενώ που και που κάνει λίγες συναλλαγές και η Κυλ. Σαραντόπουλου.
 
"Ανοιχτές" εντολές αγορών διαμόρφωσαν την ημερήσια μεταβολή στον Μαθιό, συνεχίζεται το επικίνδυνο ασανσέρ στον Κυριακούλη, ενώ σύμφωνα με την ειδησεογραφία, δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακατατάξεις στην "πίτα" της Εμπορίας Πετρελαιοειδών.
 
Ελάχιστες συναλλαγές και σήμερα για την μετοχή της Mermeren Kombinat, όμως το "bid" ανέβηκε ψηλότερα από τα 4,00 ευρώ. Η έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, με απαρτία 88,5%, ενέκρινε ομόφωνα τη διανομή παρακρατηθέντων κερδών συσσωρευμένων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012. Το ποσό του μερίσματος ανά μετοχή ορίστηκε σε 0,47 ευρώ (μικτό), ενώ δικαιούχοι θα είναι οι κάτοχοι ΕΛ.ΠΙΣ. κατά την 4η Μαρτίου 2014.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση στενού εύρους διακύμανσης αλλά αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας, η οποία μαζί με τις μετακυλίσεις θέσεων, εν όψει Παρασκευής, ενίσχυσαν εκ νέου τις συναλλαγές, περισσότερο στο συμβόλαιο του δείκτη και λιγότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (7.832 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 56.703 - 27.753 Φεβρουαρίου, 28.696 για τον Μάρτιο, 254 για τον Απρίλιο, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 411,5) κινήθηκε μεταξύ 408,75 και 416,75 μονάδων. Αιφνιδιάστηκε ελαφρώς από τις τελικές δημοπρασίες και αύξησε την υπάρχουσα υπερτίμηση στο 0,50%.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (32.200 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (941), ΔΕΗ (734), Alpha Bank (579), Εθνική (789), Πειραιώς (659), Μυτιληναίο (744), ΟΠΑΠ (362), MIG (944), Ελ. Πετρέλαια (100), Intralot (282), ΓΕΚ (315), Ελλάκτωρα (181), ΕΧΑΕ (468), ΕΥΔΑΠ (104), Τέρνα Ενεργειακή (171), Jumbo (171).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE ανέβηκε στο 39%, με χαμηλό όγκο συναλλαγών, στα 474 δικαιώματα (104 calls και 370 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (16.192.501 τεμ.), Εθνική (1.828.290 τεμ.).
Τέλος, 22.803 συμβόλαια του δείκτη λήξεως Φεβρουαρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v