Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Μικρή η πτώση, μικρός και ο… τζίρος

«Αρνείται» να… απομακρυνθεί από τα υψηλά του 2014 ο Γενικός Δείκτης παρά την πτωτική πορεία του τζίρου. Επιχείρηση ανάτασης στα «μεσαία». Στις εξελίξεις από τις Βρυξέλλες το βλέμμα των επενδυτών.

Μπορεί, αργά αλλά σταθερά, η Αγορά να "στεγνώνει" από συναλλαγές, μπορεί να υπάρχει εμφανής "λειψυδρία" σημαντικών ειδήσεων, μπορεί οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο να είναι οι πρωταγωνιστές στις περισσότερες από τις τελευταίες συνεδριάσεις, όμως όλο και περισσότερο καθίσταται πασιφανές ότι τα ενεργά χαρτοφυλάκια που συνεχίζουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις στο Χ.Α., δεν έχουν αποφασίσει, ακόμα, την ώρα της σημαντικής διόρθωσης, συνεχίζοντας την πλάγια και απόλυτα ελεγχόμενη κίνηση των βασικών δεικτών.

Έτσι, η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, "ανανέωσε" τον δεύτερο χαμηλότερο τζίρο για το τρέχον έτος, καθώς τα 43,2 εκατ. που σημειώθηκαν στις 3/1 φαίνεται δύσκολο να "καταρριφθούν", όμως για τους περισσότερο προσεκτικούς, η σημερινή συνεδρίαση έδωσε την χαμηλότερη καθαρή αξία συναλλαγών, για το 2014.

Πιο συγκεκριμένα, στις 3/1, ο τζίρος έφθασε τα 43,2 εκατ., όμως η καθαρή αξία συναλλαγών είχε περιοριστεί στα 41,8 εκατ.

Σήμερα η συνολική μικτή αξία συναλλαγών έφθασε τα 56,9 εκατ., όμως αν αφαιρεθούν τα 16,2 εκατ. που αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΦΡΛΚ, ΕΤΕ, ΟΤΕ), τότε η καθαρή αξία συναλλαγών προσγειώνεται στα 40,7 εκατ. που είναι και νέο αρνητικό ρεκόρ για το 2014.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 43% του συνολικού τζίρου "απασχολήθηκε" από μόλις τρεις τίτλους και πιο συγκεκριμένα από τους Jumbo, Πειραιώς και ΟΠΑΠ.

Επίσης αυτοί που "ελέγχουν" τα τελικά κλεισίματα, έδειξαν ότι διαθέτουν το "σχετικό αντίδοτο" και σε πιθανές εκπλήξεις που μπορεί να δημιουργηθούν από τις τελικές δημοπρασίες. Οι τελευταίες μπορεί να έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας τους Εθνική, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Eurobank Properties, Motor Oil, αλλά και στο υψηλό ημέρας τους ΕΕΕ, Jumbo, Frigoglass και Μυτιληναίο.

Ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι από τις μετοχές του FTSE25, δεν σημειώθηκε τίτλος που να κινηθεί μόνιμα σε θετικό έδαφος. Αντίθετα, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μέτκα, Μυτιληναίος, Eurobank Properties, Motor Oil.

Όμως και όσοι περίμεναν κάποια θετική ένδειξη από το σημερινό Eurogroup, που θα μπορούσε να υποστηρίξει την ψυχολογία των λίγων αγοραστών, μάλλον απογοητεύτηκαν, με τον Όλι Ρεν να στέλνει τα πρώτα μηνύματα και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους αξιωματούχους να ακολουθούν στο "γαϊτανάκι" των επιφυλακτικών δηλώσεων.

Ανησυχία προκαλεί ο τζίρος

Ιδιαίτερα αρνητικό φαινόμενο, παραμένει ο μειούμενος τζίρος που θα χρειαστεί να αυξηθεί σε περίπτωση που η Αγορά θελήσει να κάνει την υπέρβαση των πρόσφατων υψηλών, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, ενώ υπάρχει και σημαντική υστέρηση από πλευράς νέων που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά.

Ουσιαστικά έχουμε ήδη 4 μήνες συσσώρευσης ανάμεσα στις 1100 και 1300 μονάδες και ο μήνας που τρέχει θα δούμε αν είναι ικανός να μας δώσει άμεσα συνέχιση της κίνησης.

Στο πολιτικό σκηνικό, όσο περνάνε οι μέρες φαίνεται να μπαίνουμε για τα καλά σε προεκλογική περίοδο, κάτι που δεν είναι κατ' ανάγκη κακό για την Αγορά.

Η Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να λύσει πολλά θέματα με το νέο φορολογικό, μιας και όσο κωλυσιεργεί προβληματίζει την εύρυθμη λειτουργία της Αγοράς.

Το Ελληνικό spread ήδη σε νέα χαμηλά, δείχνει πως το 2014 είναι ικανό να καταφέρει να μας πάει σε επίπεδα που θα μπορούσαμε να κάνουμε "δοκιμαστική πτήση" στις Αγορές.

Πλέον, το μεγαλύτερο μέρος των 320 δισ είναι διακρατικό, ενώ αν το ΤΧΣ καταφέρει την επόμενη τετραετία να πάρει πίσω τα 50 δισ. από την διάσωση των Τραπεζών, τότε το χρέος, παράλληλα με μία σημαντική επιμήκυνση και μερικές ακόμα παρεμβάσεις, θα πέσει σε επίπεδα βιώσιμα και διατηρήσιμα.

"Φυσικά χωρίς νέο δανεισμό, δύσκολα μπορούμε να δούμε ανάπτυξη η οποία με την σειρά της μπορεί να μειώσει σταδιακά τους δυσβάστακτους φόρους που δεν οδηγούν πουθενά. Η οικονομία είναι αρκετά ευάλωτη, ακόμα και κάτω από την "ασπίδα" της Ευρώπης, παρόλα αυτά το ότι το χρέος έχει γίνει διακρατικό από ιδιωτικό είναι το πιο σημαντικό στην όλη υπόθεση" σύμφωνα με την εκτίμηση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Στο "πράσινο" έκλεισαν οι δείκτες στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, επιφύλαξη, μικτά πρόσημα και κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος στην Ευρώπη. Αργία λόγω του εορτασμού της "Ημέρας του Προέδρου" στην Wall Street. Σημαντικών κερδών συνέχεια για τα πολύτιμα μέταλλα.

Ξεκινώντας από την Ασία, τα στοιχεία για την ραγδαία πιστωτική επέκταση στην Κίνα έδωσαν ώθηση στα Χρηματιστήρια, παρά τον προβληματισμό για το Ιαπωνικό ΑΕΠ, που αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3% στο δ' τρίμηνο του 2013, αμετάβλητο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών, έκαναν λόγο για ανάπτυξη με ρυθμό 0,7%.

Μεταφερόμενοι στην Ευρώπη, πιο αισιόδοξοι για τα θεμελιώδη της Ευρωζώνης εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι επενδυτές σταθερού εισοδήματος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης της Fitch Ratings.

"Θεωρούμε ότι οι προοπτικές επενδύσεων στον Ευρωπαϊκό Νότο σήμερα είναι παρόμοιες με εκείνες που ίσχυαν μετά την κρίση του 1998 για τις αναδυόμενες Αγορές. Το χρηματιστηριακό ράλι που ακολούθησε γεννήθηκε από την οικονομική κρίση, η οποία επέβαλε επώδυνη αναδιοργάνωση σε επίπεδο οικονομίας και επιχειρήσεων" αναφέρει η Argonaut Capital Partners. Τονίζει ότι προτιμά τη μετοχή της Pireaues Bank, της Ιταλικής Banca Intesa, της Ισπανικής Bankia και της Ιταλικής τσιμεντοβιομηχανίας Buzzi Unicem.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τo Soros Fund Management διπλασίασε το ποσό του "στοιχήματος" ότι ο Αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 οδεύει προς πτώση.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, "παράθυρο αισιοδοξίας" διαβλέπουν οι φορείς της Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με το φορολογικό καθεστώς που θα ισχύσει για τα επενδυτικά προϊόντα. Εκτιμούν ότι έστω και στο "και πέντε" θα υπάρξει η κατανόηση από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών.

Νέα, χαμηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Coca Cola HBC, στις 17 από 19,5 στερλίνες δίνει σε έκθεσή της η Citi ενώ διατηρεί σύσταση "hold".

Στα 2,5 ευρώ, από 2,2 πριν αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Intralot η Eurobank Equities σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση "Buy".

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές ελαφρώς διαθέσεις φθάνοντας έως τις 1282,65 μονάδες (+0,17%), όμως μετά τις 10.38 γύρισε σε αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 1265,67 μονάδες (-1,16%).

Η ενεργοποίηση αγοραστών σε λίγους Δεικτοβαρείς τίτλους και το τράβηγμα άλλων από τα χαμηλά ημέρας, είχε σαν αποτέλεσμα μετά τις 16.50 να "παίζεται" το τελικό πρόσημο του Δείκτη, ο οποίος στις 17.00 βρέθηκε στις 1277,92 μονάδες (-0,20%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1276,82 με απώλειες 0,28%.

Σε αντίθεση με το πρόσημο του Δείκτη, δεν τέθηκε σε αμφισβήτηση το "χρώμα στο φόντο" της μεγάλης εικόνας του ταμπλώ, καθώς οι "κόκκινοι" τίτλοι είχαν την πρωτοκαθεδρία από την αρχή μέχρι τέλους, ενδοσυνεδριακά η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών ξεπέρασε το ένα προς δύο, για να βελτιωθεί προς το τέλος και το "κουδούνι της λήξης" να βρει 60 ανοδικές μετοχές να "αντικρίζουν" 78 πτωτικές.

Τίποτα το ιδιαίτερο στο ταμπλώ των θεωρούμενων Δεικτοβαρών μετοχών, πλην ίσως το κλείσιμο της Jumbo σε νέο ιστορικό υψηλό και το κλείσιμο του Τιτάνα σε υψηλά 52 μηνών (!)

Χαμηλότερα του 25αρη, νέα υψηλά 42 μηνών για την Ιντρακόμ (κινητικότητα και στην Ιντρακάτ), δοκιμάζει το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 5,00 ευρώ ο Fourlis, ενώ "ξεφουσκώνει" ο Χατζηκρανιώτης.

Σε υψηλά διμήνου, με ελάχιστες συναλλαγές η Μοτοδυναμική, ενώ στην Kleeman η ημερήσια ποσοστιαία μεταβολή ήταν κυρίως αποτέλεσμα "ανοιχτών" εντολών αγοράς, καθώς το σημαντικότερο "bid" ήταν χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο.

Στο Τραπεζικό ταμπλώ ξεχώρισε η κινητικότητα σε Αττικής και Eurobank, με την δεύτερη να συνεχίζει την κίνηση - ασανσέρ. Τα 0,5340 ευρώ είναι η κοντινή αντίσταση, επάνω στην οποία έκλεισε σήμερα ο τίτλος, ανοδική διάσπαση της οποίας μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 0,55 και 0,60 ευρώ, ενώ τα 0,4950 ευρώ είναι το "stop loss" για τους "long".

Συμπερασματικά και παρά το γεγονός ότι ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1306 μονάδων, με ικανή και αναγκαία συνθήκη την σημαντική αύξηση των συναλλαγών, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 1400 μονάδες, η πλάγια κίνηση δείχνει σαν επικρατέστερο σενάριο, καθώς δεν διαφαίνεται ο λόγος καταγραφής νέων υψηλών, χωρίς κάποια σημαντική είδηση.

---ΧΠΑ

Με εξαιρετικά υποτονική συνεδρίαση ξεκίνησε η εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη να παραμένουν στα επίπεδα της Παρασκευής και τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών να συρρικνώνονται εντυπωσιακά (5.654 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.500 - 4.136 Φεβρουαρίου, 1.364 για τον Μάρτιο, 0 για τον Απρίλιο, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 418) κινήθηκε μεταξύ 411,75 και 419 μονάδων, ακολούθησε την κίνηση της υποκείμενης, με ελαφρώς καλύτερη διάθεση, κλείνοντας με υπερτίμηση 0,45%, όμως μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (10.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (741), ΔΕΗ (664), Alpha Bank (942), Εθνική (541), Πειραιώς (524), Μυτιληναίο (329), ΟΠΑΠ (428), MIG (399), Ελ. Πετρέλαια (104), ΕΥΔΑΠ (144).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE υποχώρησε στο 32%, ενώ ο όγκος ήταν χαμηλός στα 357 δικαιώματα (238 calls και 119 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (16.182.501 τεμ.), Εθνική (1.813.290 τεμ.).
Τέλος, 41.822 συμβόλαια του δείκτη λήξεως Φεβρουαρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v