Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε αναζήτηση τζίρου και... γκανιάν

Σε συσσώρευση πάνω από τις 1.260-1.270 μονάδες η αγορά, με «βλέψεις» προς τις 1.300 μονάδες. Θέλει και άλλους «παίκτες» εκτός από τον «φρενήρη» ΟΤΕ το ανοδικό ποντάρισμα. Αναμονή στις τράπεζες, όπου έχουν προεξοφληθεί -σε μεγάλο βαθμό- τα αποτελέσματα της BlackRock.

Καλή εβδομάδα με είδηση που αφορά άμεσα το χρηματιστήριο. Αλλαγές στο φόρο υπεραξίας μετοχών βλέπει η αγορά και είναι ίσως ένα από τα ελάχιστα νέα που ξεφεύγουν από το ασφυκτικό «πολιτικό» πλαίσιο ή από τις συζητήσεις για πλεόνασμα-έλευση τρόικας κ.λπ.

Προς τη σωστή κατεύθυνση και μακάρι να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες.

Που θα κριθεί η αναμέτρηση... κορυφής σημειώναμε μετά και το «κλείσιμο» της συνεδρίασης της Παρασκευής και μετά το εξόφθαλμο «τράβηγμα» του Γενικού Δείκτη προς τις 1.280,46 μονάδες και του FT 25 προς τις 416,87 μονάδες. Με μέτριο τζίρο, όπως και στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με τις εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς να διίστανται επ' αυτού.

Μετοχή-ελατήριο, που «τράβηξε» και τους δείκτες, αυτή του ΟΤΕ, που από τα 12,30 ευρώ (στις 16.50-16.55) εκτινάχθηκε στα 12,49 ευρώ όπου και «έκλεισε» στα υψηλά ημέρας. Με απόδοση σχεδόν 30% από την αρχή του έτους ο ΟΤΕ κάνει παιχνίδι σχεδόν μόνος του, καθώς ο ΟΠΑΠ έχει μείνει πίσω, η δε ΔΕΗ περισσότερο.

Στο εύλογο ερώτημα εάν ένας... ΟΤΕ αρκεί για να φέρει την αγορά προς τις 1.300-1.305 μονάδες οι απόψεις και πάλι διίστανται. Εκτίμησή μας είναι πως ακόμη και εάν επαναπροσεγγιστεί η περιοχή-αντίσταση, για την πειστική διάσπασή της θα απαιτηθούν και άλλες δυνάμεις και τζίροι τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ.

Προσώρας η αγορά κινείται στο ρυθμό της κάλπης, με την Έλενα Λάσκαρη να αναφέρεται στα «παιχνίδια» που διαδραματίζονται σε πολιτικό φόντο. Το Σαββατοκύριακο είχαμε μία πρόγευση για το πως επιλέγει να «παίξει» ο κάθε πολιτικός αντίπαλος. Την αφορά την αγορά το πολιτικό παιχνίδι; Νομίζω πως ναι, καθώς ένα μέρος του συστήματος (ΜΜΕ, μεγαλοσυμφέροντα κ.λπ.) στηρίζουν και θα συνεχίσουν να στηρίζουν την «αντεπίθεση Σαμαρά», που σε κάθε περίπτωση εμπλέκει ήδη και το χρηματιστήριο.

Εκτίμησή μου, πως αρκετά «ισχυρά χέρια» θέλουν να στηρίξουν και μέσω του χρηματιστηρίου αυτήν την προσπάθεια. Εάν ναι, τότε μετοχές εισηγμένων (που μπορεί να... ελεχθούν) θα «παίξουν» δυνατά για τη δημιουργία εντυπώσεων. Σε αυτήν την περίπτωση καθείς κάνει τους υπολογισμούς του και ποντάρει ανάλογα.

Κατά 8,48% έχει ενισχυθεί η μετοχή του ΟΠΑΠ από την αρχή του έτους, μόλις κατά 3,61% της ΔΕΗ κατά την ίδια περίοδο. Λογικά μία από τις δύο (ή και οι δύο) αργά ή γρηγορότερα θα συμμετάσχουν στο «εγχείρημα». Στα 10,49 ευρώ η τελική τιμή για τον τίτλο του ΟΠΑΠ στις 14/2, με υψηλό ημέρας τα 10,70 ευρώ και «υψηλό 52 εβδομάδων» τα 10,90 ευρώ από τις 16 Ιανουαρίου. Στη ΔΕΗ τώρα, κλείσιμο στα 11,19 ευρώ, με υψηλή ημέρας τα 11,28 ευρώ έναντι «κορυφής» 11,93 ευρώ από τις 9 Ιανουαρίου.

Με φουσκωμένες αποτιμήσεις και αυξημένη βαρύτητα στάθμισης οι τράπεζες παραμένουν στις 195-200 μονάδες, με την Εθνική να έχει περιορίσει στο -3,70% τις απώλειες από την αρχή του έτους, έναντι θετικής απόδοσης 10,78% για την Alpha Bank και 26,14% για την Πειραιώς.

Προφανώς, ο κλάδος τελεί σε αναμονή και συσσώρευση δυνάμεων εν όψει των ανακοινώσεων της BlackRock (τα αποτελέσματα τα γνωρίζουν ήδη οι τραπεζίτες), κυρίως όμως της επισημοποίησης από την πλευρά των δανειστών των τελικών κεφαλαιακών αναγκών που ενδεχομένως να χρειαστούν.

Εάν αυτές κυμανθούν στα επίπεδα, που φημολογούνται/διαρρέονται στην αγορά για 4,5-5 δισ. ευρώ τότε έχει καλώς. Σε αυτήν την περίπτωση προχωρά και εντός πλαισίου η ΑΜΚ της Eurobank (όπως ανέφερε τελευταία ο Χρ. Κίτσιος) και ο κλάδος επιβεβαιώνει την κίνησή του πάνω από τις 200 μονάδες.

Σε αναμονή όμως και μετοχές εταιρειών με διάθεση ή σχηματισμό αναστροφής. Σημειώνουμε πως σε εβδομαδιαία παρακολούθηση ανοδικά έχει γυρίσει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ με την μετοχή στα 3,70 ευρώ (υψηλό 14/2), κοντά στην κορυφή των 3,80 ευρώ (από τις 10/1). Ανάλογα για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (3,65 ευρώ με κορυφή στα 3,76 ευρώ από τις 10/1), του Μυτιληναίου, της MIG, της Motor Oil, της Intralot, των Σωληνουργείων Κορίνθου, της Frigoglass, της Τιτάν, της ΕΥΔΑΠ.

Αντίστοιχα από τον FT Mid -με τον δείκτη στις 1.213,80 μονάδες- Intracom, Fourlis, ΣΙΔΕΝΟΡ, Σαράντης, ΧΑΛΚΟΡ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ.

Τεχνικά θα επιμείνουμε στην... υπεράσπιση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων πριν από οποιαδήποτε άλλη βραχυπρόθεσμη κίνηση και προσπάθεια. Και την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων Q4/2013.

Ενδεικτικά, όπως φάνηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής, αρχικά δόθηκε δυνατότητα κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων στο διάστημα 11.10-12.20, η αγορά συσσώρευσε μέχρι τις 14.00-14.10, διόρθωσε δίνοντας «χαμηλό» στις 1.260 μονάδες (στις 16.20) για να ανακάμψει θεαματικά από τις 16.45 και μετά.

Άλλωστε σε μία συνεδρίαση 60,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 25 εκατ. ευρώ σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Πειραιώς, η διαμόρφωση της τάσης δεν είναι δα και τόσο δύσκολη υπόθεση για τα «ισχυρά χέρια».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v