Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθίζηση τζίρου στο Χρηματιστήριο

Στο κόκκινο έκλεισε τελικώς η αγορά, με την αξία των συναλλαγών, στα 62 εκατ., να προβληματίζει. Πιέσεις στις τράπεζες, αλλά και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ που απέσπασαν το 40% του τζίρου. Υπεραπόδοση για ΕΥΔΑΠ, ΕΥΠΡΟ, Σωληνουργεία, Frigoglass.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως τα ενεργά - ισχυρά χαρτοφυλάκια συνεχίζουν να διαμορφώνουν, κατά το δοκούν, κλίμα και διαθέσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι θα χρειαστεί η είδηση - καταλύτης προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να διασπάσει πειστικά το άνω όριο των 1306 μονάδων, ή το κάτω όριο των 1100 μονάδων, να διακοπεί το συνεχιζόμενο "rotation" στους Δεικτοβαρείς τίτλους και να υπάρξει διεύρυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Σε κάθε άλλη περίπτωση και όσο ο Δείκτης θα παραμένει εγκλωβισμένος στο παραπάνω εύρος, ο ενθουσιασμός θα διαδέχεται την επιφυλακτικότητα και το αντίθετο, επιβεβαιώνοντας όλους όσους υποστηρίζουν ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει κυρίαρχος παράγων.

Από και πέρα τα 18 εκατ. καθαρού τζίρου, του πρώτου ημιώρου, όταν και ο Γενικός Δείκτης "έβλεπε" το υψηλό ημέρας των 1287,03 μονάδων (+0,69%), δεν άφηναν περιθώρια αμφιβολιών, για τους προσεκτικούς παρατηρητές, ότι κάποιοι εκμεταλλευόμενοι την "ανοδική ουρά" έπαιρναν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους.

Ο αρχικός "ενθουσιασμός" των αγοραστών αποδείχθηκε βραχύβιος, πολύ γρήγορα οι συναλλαγές "κατέβασαν στροφές" και ο Γενικός Δείκτης άρχισε τις εναλλαγές προσήμων υποχωρώντας μέχρι τις 1264,31 μονάδες με απώλειες 1,09% (αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις 14.59 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο).

Στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 1270,01 μονάδες και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1271,85 με απώλειες 0,50%.

Στα ανησυχητικά της σημερινής συνεδρίασης, η καταβαράθρωση του τζίρου (ο δεύτερος χαμηλότερος για το 2014, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 3/1/2014 και στα 43,2 εκατ.), ο οποίος διαμορφώθηκε στα 62,2 εκατ. από τα οποία, μάλιστα, πρέπει να αφαιρεθούν τα 5 εκατ. τα οποία αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡΤΠ, ΕΤΕΤΠ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις δύο τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι ΟΠΑΠ και ΟΤΕ απέσπασαν το 40% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Στις τελευταίες συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης, προσπαθεί διαγραμματικά να διαφύγει ανοδικά, από την "ελκτική δύναμη" της περιοχής περιδίνησης των 1250 μονάδων, δοκιμάζοντας την αντίσταση των 1285 μονάδων, αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Πιθανή διάτρηση της περιοχής των 1285 μονάδων θα χρειαστεί σημαντικό τζίρο συναλλαγών και έναν ισχυρό καταλύτη για να μπορέσουμε να πούμε ότι ο Δείκτης θα διαφύγει πάνω από το όριο των 1305 μονάδων καταγράφοντας έτσι νέα υψηλά.

Στην αντίθετη περίπτωση, που "δηλώσει αδυναμία" κατάκτησης των 1285 μονάδων, τότε θα πρέπει να αναμένουμε ένα γρήγορο "pullback" προς τη στήριξη, που παρουσιάζει η ζώνη των 1230 με 1225 μονάδων.

Οποιαδήποτε εκ νέου καθοδική επαφή του Δείκτη τόσο με τον απλό κινητό μέσο των 50 ημερών, στις 1205 μονάδες, όσο και με το επίπεδο των 1200 με 1185 μονάδων θα προκαλούσε επενδυτικό εκνευρισμό πιθανής αναίρεσης του υπάρχοντος βραχυχρόνιου ανοδικού κύματος.

Γενικά πάντως τα περισσότερα εβδομαδιαία διαγράμματα τόσο των δεικτών όσο και των επιμέρους Δεικτοβαρών τίτλων δείχνουν ότι πραγματοποιείται μια σταδιακή "λείανση" του πεδίου για μια "φρέσκια αναβάθμιση επιπέδου" από τις 1305 με 1095 μονάδες, στις 1180 με 1400 μονάδες.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης φαίνεται να δοκιμάζει τις αντοχές του πάνω στη ζώνη βραχυχρόνιας αντίστασης των 414 με 418 μονάδων.

Πιθανή επιτυχημένη διαπερατότητα με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, θα θέσει τους ανοδικούς όρους για μια γρήγορη "αντιπαράθεση" με την ισχυρή ζώνη αντίστασης των 424 με 428 μονάδων. Ζώνη η οποία θα καθορίσει σε ένα μεγάλο ποσοστό τη δυναμικότητα και τις διαθέσεις των "Bulls" μεταφέροντας το "πεδίο μάχης" πάνω από τις 440 μονάδες.

Αντίστοιχα η αδυναμία κατοχύρωσης των 410 μονάδων ως "ανοδικό πάτημα" για το επόμενο διαγραμματικό "άλμα", θα προκαλέσει "τριβές" στο προαναφερόμενο ανοδικό σενάριο, με πρώτη στήριξη στις 390 μονάδες, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα και απόλυτη επιφυλακτικότητα στις μεγάλες διεθνείς Αγορές, από Ασία μέχρι το ξεκίνημα της συνεδρίασης στο NYSE.

Ακουμπάει το ψυχολογικό όριο των 1300 δολαρίων ο χρυσός.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, ασφαλώς και ξεχώρισε το -1,79% του Ιαπωνικού Nikkei, με φόντο την άνοδο της ανεργίας στην Αυστραλία σε υψηλό άνω των 10 ετών και το δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει, σύμφωνα με το οποίο η Κινεζική Κυβέρνηση θέτει ως στόχο την αύξηση των εξαγωγών της Χώρας με ρυθμό 7,5% φέτος, έναντι 7,9% το 2013.

Μεταφερόμενοι στην Ευρώπη και από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, στο "πράσινο" και με μικρά κέρδη κινείται μόνο ο Γερμανικός DAX. Επίσης ίσως αξίζουν αναφοράς οι σημαντικές πιέσεις που δέχεται το Κυπριακό Χρηματιστήριο, ο δείκτης του οποίου έφθασε να καταγράφει απώλειες που πλησίασαν το 11% και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές σημειώνει απώλειες 5,87%.

Στην τριμηνιαία της έκθεση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί αμετάβλητες τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, αλλά υποβαθμίζει τους στόχους για τον πληθωρισμό, αναφέροντας ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί το 2014 στο 1,1% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 1,5% που είχε διατυπωθεί το προηγούμενο τρίμηνο.

Το 2015 ο πληθωρισμός υπολογίζεται στο 1,4% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 1,6% και για το 2016 στο 1,7%. Ο στόχος για τον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό διατηρείται στο 1,9%.

Σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησε το κόστος δανεισμού της Ιταλίας στη σημερινή δημοπρασία τριετών τίτλων, παρά τους κινδύνους που δημιουργεί η νέα πολιτική κρίση στη Χώρα. Συγκεκριμένα, η Ρώμη άντλησε 7,5 δισ ευρώ από τη δημοπρασία 3ετών, 7ετών και 30ετών ομολόγων. Η μέση απόδοση για τα ομόλογα που λήγουν το Δεκέμβριο του 2016 υποχώρησε στο 1,41% που αποτελεί και ιστορικό χαμηλό. Η μέση απόδοση για τα 30ετή ομόλογα διαμορφώθηκε στο 4,59% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο 7ετίας.

Από την άλλη, "οι Τράπεζες που θα έχουν πολύ άσχημα αποτελέσματα στο "τεστ αντοχής" που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να κλείσουν", δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ θα διενεργήσει έλεγχο στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των 130 μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών Τραπεζών, σε 18 Χώρες της Ευρωζώνης, προτού αναλάβει εποπτικά καθήκοντα το Νοέμβριο.

Αλλάζοντας Ήπειρο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η επιχειρηματική είδηση της ημέρας ήταν η συμφωνία της Comcast Corp να αγοράσει την Time Warner Cable έναντι ποσού 45 δισ. δολαρίων, ενώνοντας τους δύο μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών καλωδιακής τηλεόρασης των ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η "Wall Street Journal".

Παρά ταύτα, απόλυτα επιφυλακτικοί δείχνουν οι επενδυτές, καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τις λιανικές πωλήσεις και τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας ενέτειναν τις ανησυχίες για τις προοπτικές της Αμερικανικής οικονομίας.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στην δική μας "γκρίζα" εικόνα, σε νέο ρεκόρ κινείται η ανεργία στην Ελλάδα, που τον Νοέμβριο του 2013 αυξήθηκε στο 28% από 27,7% τον αμέσως προηγούμενο μήνα, και από 26,3% έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ.

Χωρίς προσθαφαιρέσεις Ελληνικών μετοχών έγινε η αναθεώρηση δεικτών από τον MSCI. Οι νέες σταθμίσεις για τις μετοχές που απαρτίζουν τον MSCI Greece είναι οι εξής: ΟΤΕ 20,5% (από 17,95%), ΟΠΑΠ 15,85% (από 18,01%), Τράπεζα Πειραιώς 13,53% (από 9,1%), Εθνική 8,52% (από 11,01%), ΔΕΗ 8,82% (από 9,4%), Jumbo 8,78% (από 7,9%), Τιτάν 7,7% (από 7,8%), Αlpha Bank 7,36% (από 8,25%), Folli Follie 5,14% (από 4,9%), ΕΛΠΕ 3,76% (από 5,8%).

Στα 7,6 ευρώ, από 5,8 πριν αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΕΧΑΕ η Alpha Finance, επαναδιατυπώνοντας τη σύσταση "Neutral" (λόγω εύθραυστου πολιτικού σκηνικού). Προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη της ΕΧΑΕ θα υπερβούν τα 50 εκατ. ευρώ και εκτιμά ότι το μέρισμα της εταιρείας θα ανέλθει στα 0,65 ευρώ.

Στα 4,7 από 3,9 πριν αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Ελλάκτωρ η NBG Sec, διατηρώντας τη σύσταση "outperform". Με βάση τις εκτιμήσεις της ΑΧΕ τα καθαρά κέρδη της Ελλάκτωρ θα ανέλθουν στα 13 εκατ. το 2013, ενώ οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν στα 1,18 δισ.

"Η Αγορά έτσι όπως συνεχίζει να κινείται θα συνεχίσει να φοβίζει τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός, καθώς λείπει το νέο που θα κάνει την διαφορά, εκτός από την συνεχόμενη υποχώρηση των spreads", υποστηρίζουν αρκετοί επαγγελματίες του χώρου.

Αύριο Παρασκευή περιμένουμε το ΑΕΠ, που μπορεί να κάνει την διαφορά.

Μεταφερόμενοι στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ και ξεκινώντας από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, ΟΤΕ και Τράπεζες έδωσαν το σύνθημα της υποχώρησης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι 22 από τους 25 τίτλους του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης. Εξαιρέσεις η ΕΧΑΕ (δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο) και οι ΕΥΔΑΠ και Σωλ. Κορίνθου που κινήθηκαν μόνιμα στο "πράσινο".

Και για τους δύο τίτλους είναι η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Στην περίπτωση της Σωλ. Κορίνθου το κλείσιμο υψηλότερα των 2,10 ευρώ (ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι τα 2,11 ευρώ) θα ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς την ζώνη 2,28 - 2,30 ευρώ.

Για τα Νερά της Αθήνας, η ανοδική διάσπαση των 7,71 - 7,74 ευρώ, μπορεί να δώσει συνέχεια στην κίνηση (εν μέσω ανεπιβεβαίωτων φημών για γενναία επιστροφή κεφαλαίου) με επόμενο στόχο τα 8,15 - 8,20 και 8,85 ευρώ.

Λίγες οι εκπλήξεις από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας τις Εθνική και Alpha Bank και στο υψηλό ημέρας τις Μέτκα, Ελλάκτωρα, Eurobank Properties, Frigoglass.

Ελάχιστα τα ενδιαφέροντα χαμηλότερα του 25αρη, όπου ακόμα και οι θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο "κατέβασαν στροφές".

Μετά από 18 συνεδριάσεις, έδωσε εκ νέου κλείσιμο (έστω και οριακά) χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ η Αεροπορία Αιγαίου, καθώς ο διαφαινόμενος ανταγωνισμός με την Ryanair πιέζει την μετοχή. Αν συνεχίσει να κινείται πλάγια - πλαγιοκαθοδικά, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 6,30 ευρώ.

Τέλος, παρά τον χαμηλό όγκο συνεχίζεται η καταγραφή ιστορικών χαμηλών από την Medicon και αυτό, αν μη τι άλλο, εντείνει τις ανησυχίες (!)

--ΧΠΑ

Συνεδρίαση με έκδηλη την νευρικότητα, που όμως δεν βοήθησε στην διατήρηση των συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα.
 
Σημαντική η υποχώρηση του όγκου, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (10.774 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη ακολούθησε την κίνηση της υποκείμενης, κλείνοντας με μικρή υπερτίμηση 0,07%.
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.469 - 5.714 Φεβρουαρίου, 746 για τον Μάρτιο, 9 για τον Απρίλιο, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 415) κινήθηκε μεταξύ 412,75 και 421,25 μονάδων.
 
Μικρός ο δανεισμός τίτλων (114.400 Alpha Bank, 9.500 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.744), ΔΕΗ (1.118),Alpha Bank (1.138), Εθνική (1.024), Πειραιώς (1.377), Μυτιληναίο (550), ΟΠΑΠ (572), MIG (1.474), ΕΧΑΕ (183), Ελ. Πετρέλαια (175), Intralot (214), Ελλάκτωρα (206), ΓΕΚ (128), Σιδενόρ (276), Τιτάνα (148).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, σε ικανοποιητικά επίπεδα ανήλθε ο όγκος συναλλαγών στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης (805 τεμάχια), με τους επενδυτές να δείχνουν σαφή προτίμηση στα δικαιώματα αγοράς (792 τμχ) έναντι των δικαιωμάτων πώλησης (13 τμχ) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα αυξήθηκε στο 37%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα πώλησης για την ΔΕΗ, λήξεως Φεβρουαρίου, με τιμή εξάσκησης τα 11,00 ευρώ.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (15.547.101 τεμ.), Εθνική (1.745.367 τεμ.).
 
Τέλος, 43.702 συμβόλαια του δείκτη λήξεως Φεβρουαρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v