Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο στόχαστρο οι 1.300 μονάδες

Επιμένουν τα "ισχυρά χέρια" να ποντάρουν προς τις 1.300 προεξοφλώντας θετικές εξελίξεις για την αγορά. Εκτός παιχνιδιού άφησε πολλούς παίκτες το χθεσινό ανοδικό γύρισμα. Στο επίκεντρο ο MSCI αλλά και η ανακοίνωση -από αύριο- των αποτελεσμάτων.

Χωρίς προσθαφαιρέσεις ελληνικών μετοχών και με αλλαγές στις σταθμίσεις η αναθεώρηση δεικτών από τον MSCI, κι η  αγορά αποτιμά τα νέα δεδομένα.

Η σημασία της χθεσινής αναστροφής είναι μεγαλύτερη εάν συνεκτιμηθεί πως περίπου στις 13.30 οι δύο δείκτες είχαν διορθώσει στα χαμηλά ημέρας των 1.247,5 και των 407,9 μονάδων. Πολύ περισσότερο δε που επιτεύχθηκε με στοχευμένες συναλλαγές και αφήνοντας εκτός παιχνιδιού την πλειονότητα των παικτών.

Είναι κοινή εκτίμηση πως το χθεσινό ανοδικό γύρισμα άφησε κόσμο έξω από την αγορά, σημείωνε χρηματιστηριακός παράγοντας, ο οποίος θεωρεί πως αρκετοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες είναι χωρίς χαρτιά στα χέρια τους. Ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε αυτήν τη φάση και σε μία αυτοτροφοδοτούμενη και... κατευθυνόμενη από τα «ισχυρά χέρια» κίνηση.

Στο σχετικό θέμα του euro2day σημειώνεται: "Οι αποδόσεις των 10 μετοχών που συμμετέχουν στον δείκτη MSCI Greece από τις 26 Νοεμβρίου, όταν και επίσημα ανακοινώθηκαν οι αλλαγές σε αυτόν, εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ τους (στο σχετικό γράφημα παρουσιάζονται οι σταθμίσεις όπως διαμορφώνονται με βάση το χθεσινό κλείσιμο των μετοχών). Πρωταγωνιστής της περιόδου είναι αναμφισβήτητα ο τίτλος του ΟΤΕ, η απόδοση του οποίου έχει προσεγγίσει το 45%, με την τιμή να ξεπερνάει τα 12 ευρώ από τα περίπου 8,5". Δεν είναι ωστόσο μόνο η μετοχή του Οργανισμού, αλλά κι αρκετές ακόμη από τη μεγάλη και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Και με τα μέτωπα στον τραπεζικό κλάδο ανοιχτά, αλλά με την προσπάθεια προεξόφλησης να έχει φέρει τη μετοχή της Εθνικής στα 3,75 ευρώ, της Alpha Bank στο 0,711 ευρώ και της Πειραιώς στο 1,97 ευρώ. Με σταθερό το μάζεμα στα warrants κυρίως της Alpha Bank και της Πειραιώς.

Για τους πρωταθλητές του 25άρη κάνει λόγο ο Θανάσης Σταυρόπουλος, σημειώνοντας πως με ένα εντυπωσιακό σερί επτά συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων που ξεκίνησε από τη συνεδρίαση της 31ης/12/2013 και με αθροιστικά κέρδη 11,95%, ο Γενικός Δείκτης στις 10/1/2014 έκλεισε στο μέχρι στιγμής υψηλότερο σημείο (1.296,39 μονάδες) για το τρέχον έτος και σε υψηλό τριάντα μηνών, έχοντας καταγράψει σε εκείνη τη συνεδρίαση και την υψηλότερη ενδοσυνεδριακή κορυφή στις 1.305,96 μονάδες.

Είναι εμφανής πλέον και για τους πιο δύσπιστους πως τα "ισχυρά χέρια" θέλουν ανοδικό χρηματιστήριο, κλίμα θετικό και προβολή της προσπάθειας εξόδου της Ελλάδος στις αγορές. Όλα αυτά στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Οι λόγοι λιγότερο ή περισσότερο προφανείς, αλλά δεν είναι της παρούσης, καθώς προτεραιότητά μας παραμένει η παρακολούθηση κυρίως της βραχυπρόθεσμης τάσης. Με επιβεβαιωμένες (2-3 φορές) σημαντικές ζώνες τιμών στήριξης τόσο ο Γ.Δ. όσο κι ο FT 25 βλέπουν τις 1.305 και τις 420-425 μονάδες αντίστοιχα. Αυτοί είναι οι στόχοι, αυτοί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επιχειρείται να προσεγγιστούν. Και εάν συμβεί αυτό, τότε θα δοθεί η μεγάλη μάχη πωλητών-αγοραστών είτε για τη μεγάλη υπέρβαση ή για το απόλυτο short.

Ένα-ένα, τα βλέπουμε καθημερινά, εστιάζοντας προσώρας και στα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων. Αύριο ξεκινά η Coca Cola -στα 19,54 ευρώ η μετοχή-, επίσης αύριο και η πρώτη της... νέας VIOHALCO με τις "κόρες" να το εορτάζουν με πάρτι στο ταμπλό και με απόδοση έως 12,70% για τη ΧΑΛΚΟΡ.

Συν τω χρόνω επανέρχεται η συζήτηση για την πιθανή μερισματική πολιτική εισηγμένων με γερό ταμείο. Δείγμα γραφής και αυτό της εμφανούς αλλαγής διάθεσης και τάσης στο Χ.Α. μετά από πολυετή... ξηρασία.

Αν και πρώιμη η εξέταση αυτής της παραμέτρου, αναφέρω ενδεικτικά από το σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη τέσσερεις περιπτώσεις:

ΟΤΕ: Μετά την οριστική επίλυση του ζητήματος της αναχρηματοδότησης του Οργανισμού, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πιθανότερο σενάριο τη διανομή κάποιου συμβολικού μερίσματος από φέτος, ενώ άλλοι προβλέπουν πως θα αρχίσει να διανέμεται... κανονικό μέρισμα από το 2015 και μετά.

Eurobank Properties: Λόγω του ότι μέχρι πρότινος αποτελούσε θυγατρική τράπεζας που είχε ενισχυθεί κεφαλαιακά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δεν επιτρεπόταν πέρυσι στην εισηγμένη να διανείμει μέρισμα. Φέτος όμως, ο μεγαλύτερος μέτοχός της έχει καταστεί η καναδική Fairfax, οπότε τέτοιο νομικό κώλυμα δεν υπάρχει.

MLS: Η εισηγμένη από τρίμηνο σε τρίμηνο ανεβάζει επιδόσεις και μάλιστα προχώρησε σε guidance που για το 2014 προβλέπει αυξημένα έσοδα και κερδοφορία. Η διοίκηση της εταιρείας έχει δηλώσει πως ενδεχομένως από φέτος, αλλά σίγουρα από το 2015, προτίθεται να ξεκινήσει εκ νέου τη διανομή μερίσματος.

Αεροπορία Αιγαίου: Η εταιρεία που διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο επέστρεψε πέρυσι στην κερδοφορία και τώρα αναμένεται με ενδιαφέρον η μερισματική πολιτική που τελικά θα υιοθετήσει.

Τεχνικά για σήμερα - αύριο ζητούμενη είναι κατ' αρχάς η επιβεβαίωση -για ακόμη μία φορά- των 1.245-1.240 για τον Γ.Δ. και των 405 μονάδων για τον FT 25 πριν από οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια.

Και βλέπουμε πώς θα φτάσουμε τον στόχο που έχουμε θέσει από τα τέλη Ιανουαρίου. Διατρέχοντας τον καλύτερο Φεβρουάριο των τελευταίων 5-6 ετών, εάν δε με απατά η μνήμη μου. Αλλά για αυτά περισσότερα στη συνέχεια στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v