Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς γύρισε... τούμπα το Χρηματιστήριο

Έσπασε το σερί των οκτώ συνεχόμενων θετικών συνεδριάσεων στο ΧΑ. Πώς φτάσαμε από το θετικό ξεκίνημα σε κλείσιμο κάτω από τις 1.250 μονάδες. Κέρδη κόντρα στην τάση για ΟΤΕ, ΔΕΗ, Alpha, Τιτάν, ΕΥΠΡΟ. Ποιες είναι οι ημερομηνίες - κλειδιά για την αγορά.

Ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, βοηθούμενος και από το συνεχόμενο "rotation" στους Δεικτοβαρείς τίτλους, με αθροιστικά κέρδη 11,88% και σήμερα ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις που τον έφθασαν μέχρι τις 1274,22 μονάδες (+1,11%).

Όμως η αρχική ανοδική κίνηση που συνοδεύτηκε από αξιοπρόσεκτο τζίρο (ένδειξη σχετικού "ξεφορτώματος" στα υψηλά ημέρας) και η γενικότερη αίσθηση ότι γρήγορα οι αγοραστές έμειναν από δυνάμεις, είχε σαν αποτέλεσμα μετά τις 15.30 ο Δείκτης να κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο (σημαντικός ο αρνητικός ρόλος της ΕΕΕ) και να υποχωρήσει μέχρι τις 1240,53 μονάδες (-1,56%). Σημαντικό ρόλο στις αυξημένες ρευστοποιήσεις, έπαιξε και η καθοδική διάσπαση της πρώτης (θεωρητικά) στήριξης στις 1253 μονάδες.

Στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 1245,8 μονάδες (-1,14%), ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1246,03 με τελικές απώλειες 1,12%.

Οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών είχαν σαν αποτέλεσμα την σχετική αύξηση του τζίρου (ο μεγαλύτερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων) που ακούμπησε τα 98 εκατ. από τα οποία τα 2,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡΤΠ, ΤΙΤΚ). Μόλις 8 τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι Πειραιώς, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΠΕΙΡΤΠ, Εθνική και Alpha Bank "απασχόλησαν" το 71% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Στα ιδιαίτερα αρνητικά της σημερινής συνεδρίασης, η πολύ κακή τελική αναλογία ανοδικών (50) - πτωτικών (93) μετοχών, η οποία ενδοσυνεδριακά ξεπερνούσε και το 1 προς 3 (!)

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να "πιστοποιήσει" κλείσιμο υψηλότερα των 1270 μονάδων και το τελικό κλείσιμο χαμηλότερα των 1253 μονάδων, ενισχύει το σενάριο για ελεγχόμενη υποχώρηση προς την επόμενη στήριξη των 1230 μονάδων.

Περίπου η ίδια εικόνα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που απέτυχε να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 415 μονάδων, ενώ έχασε και την πρώτη, θεωρητική στήριξη στις 409 μονάδες. Επόμενη τεχνική στήριξη στις 402 μονάδες.

Για όσους κινούνται σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, χρειάζεται αυξημένη προσοχή, καθώς η καθοδική διάσπαση των 1230 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 402 μονάδων για τον FTSE25, απαιτεί κινήσεις "stop loss" στο "intraday" γράφημα.

Σε κάθε περίπτωση είναι εμφανές ότι η Αγορά "έχει κατεβάσει ταχύτητα" και το επόμενο τεχνικά ζητούμενο είναι το προς ποια κατεύθυνση θα οδηγήσει η επόμενη κίνηση εκτόνωσης

Σύμφωνα με την Beta Sec. οι αποτιμήσεις στους περισσότερους Δεικτοβαρείς τίτλους κρίνονται τουλάχιστον απαιτητικές, καθώς η υψηλή κεφαλαιοποίηση διαπραγματεύεται με p/e 38 για τα κέρδη του 2013 και 19 για την κερδοφορία που εκτιμάται ότι θα σημειώσουν οι εισηγμένες το 2014.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συντηρητικά σκεπτόμενων και μέχρι τις Ευρωεκλογές, το κυρίαρχο στοιχείο της Αγοράς θα είναι μεταβλητότητα με διακύμανση μεταξύ των 1.100 και 1.300 μονάδων. Η συντηρητική σχολή σκέψης, συνιστά ρευστοποιήσεις θέσεων κατά την προσέγγιση των 1300 μονάδων και επανατοποθετήσεις στην περιοχή των 1100 μονάδων και χαμηλότερα.

Από την άλλη και σύμφωνα με τους συγκρατημένα αισιόδοξους, το πολιτικό στοιχείο δεν πρόκειται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τάση του Χ.Α., μέχρι και ένα μήνα πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ σημαντικές ημερομηνίες που μπορεί να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στην βραχυπρόθεσμη τάση είναι οι 12/2 (αναδιάρθρωση MSCI), 14/2 (ανακοίνωση του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ 2013), 17/2 (Eurogroup), 10/3 (συνάντηση Eurogroup και συζήτηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού), 21/3 (πιθανή αξιολόγηση από την S&P), 4/4 (πιθανή αξιολόγηση από την Moody΄ς), 23/4 (ανακοίνωση χρέους και ελλείμματος από την Eurostat) και 23/5 (πιθανή αξιολόγηση από την Fitch).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Μετά την γρήγορη ανάκαμψη από τα χαμηλά του Ιανουαρίου και την γρήγορη επιστροφή υψηλότερα των 1225 μονάδων, η Αγορά κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις δείχνει περισσότερο διαθέσεις αφομοίωσης των τρεχουσών αποτιμήσεων, έχοντας το βλέμμα της στην επόμενη "αναμέτρηση" με τις 1300 μονάδες, εκτιμά ο Βαγγέλης Σιούτης.

Η επόμενη κίνηση της Αγοράς θα έχει άμεση εξάρτηση με την συναλλακτική δραστηριότητα, ενώ σαν θετικό για το Ελληνικό Χρηματιστήριο κρίνεται το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός ξένων funds που παραδοσιακά τοποθετούνται στις αναδυόμενες Αγορές, δεν έχει λάβει θέσεις στο Χ.Α.

Με την επίλυση κάποιων από τα εκκρεμή ζητήματα, όπως η γνωστοποίηση της έκθεσης της BlackRock, η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, ή οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για νέες τοποθετήσεις και κίνηση του Δείκτη σε επίπεδα υψηλότερα των 1300 μονάδων.

Σαν επικρατέστερο σενάριο και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου συναλλαγών της Guardian Trust, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η κινητικότητα σε Δεικτοβαρείς τίτλους, λόγω της αλλαγής των σταθμίσεων στον δείκτη MSCI, ενώ επόμενος καταλύτης που μπορεί να αποτελέσει "σηματωρό" για διεύρυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και χαμηλότερα του 25αρη, θα είναι οι αποφάσεις των Τραπεζών, όσον αφορά τις υπερδανεισμένες Επιχειρήσεις, που θα αναγκαστούν είτε σε συγχώνευση, είτε σε εκκαθάριση, με τα δημοσιεύματα να αναφέρουν σαν πρώτα δείγματα τις Ιχθυοκαλλιέργειες και την Ακτοπλοϊα.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σε θετικό βηματισμό, δείχνουν κινείται η συντριπτική πλειονότητα από τις μεγάλες διεθνείς Αγορές, ενώ σε υψηλά έξι εβδομάδων κινείται το πετρέλαιο και σε υψηλά τριών μηνών ο χρυσός.

Ξεκινώντας από την Ασία, ξεχώρισε το +1,78% του Hang Seng ενώ το Χρηματιστήριο του Τόκυο παρέμεινε κλειστό.

Σημαντικές ευκαιρίες διακρίνει η JP Morgan στο Κινεζικό Χρηματιστήριο, καθώς θεωρεί ότι είναι σημαντικά υποτιμημένο σε σχέση με τα Χρηματιστήρια στις αναπτυγμένες οικονομίες, προβλέποντας ότι οι αποδόσεις μπορεί να φτάσουν ακόμη και στο 15-20%. "Όσο η Κινεζική οικονομία σταθεροποιείται και στρέφεται προς δομικές μεταρρυθμίσεις του οικονομικού της μοντέλου, οι αποδόσεις στις μετοχικές Αγορές θα μεγεθύνονται" σχολιάζει στο η JP Morgan.

Με διψήφια άνοδο αντέδρασε το Χρηματιστήριο του Καζακστάν στην απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Χώρας να υποτιμήσει το Εθνικό νόμισμα (υποτίμησε το tenge κατά 19%, στα 185 tenge/δολάριο, ενώ όρισε ως μέγιστη ανοδική ή πτωτική διακύμανση τα 3 tenge).

Οι αναδυόμενες είναι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν μια υποχώρηση των επενδυτών τώρα, από ότι το 1998, δήλωσε στο Bloomberg ο CEO της Goldman Sachs, Lloyd Blankfein.

Μεταφερόμενοι στην Ευρώπη, ένας περιορισμένος αριθμός μεγάλων Τραπεζών της Ε.Ε. είναι εκτεθειμένες στις πιο εύθραυστες αναδυόμενες Αγορές γνωστές ως "Εύθραυστες 8" (Iνδία, Ινδονησία, Βραζιλία, Τουρκία, Ν. Αφρική, Αργεντινή, Ρωσία, Χιλή) αναφέρει η Fitch, σημειώνοντας πως ενώ οι κίνδυνοι αυτοί είναι διαχειρίσιμοι, μπορεί να διογκωθούν αν υπάρξει μετάσταση σε άλλες αναδυόμενες και ανεπτυγμένες Χώρες.

H Fitch υποστηρίζει πως από τις μεγάλες Ευρωπαϊκές Τράπεζες η Banco Santander είναι η πιο εκτεθειμένη στις "εύθραυστες αναδυόμενες", με την παρουσία της στην Βραζιλία, την Αργεντινή και την Χιλή. Οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες που είναι εκτεθειμένες στις "Εύθραυστες 8" είναι η BBVA μέσω του ποσοστού 25% στην Τουρκική Garanti Bank, η Standard Chartered με δραστηριότητες στην Ινδία και την Ινδονησία και η Barclays με την θυγατρική στην Ν. Αφρική.

Από την άλλη, η Fitch θεωρεί ότι οι ελλείψεις σε κεφάλαια που θα προσδιοριστούν από την "άσκηση" της ΕΚΤ πιθανότατα θα καλυφθούν με Ιδιωτικούς πόρους. Οι Τράπεζες που δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το κενό θα χρειαστεί να στραφούν στους Εθνικούς πόρους, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες για τους ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης, σύμφωνα με τους νέους κανόνες της Ε.Ε.

Για να κινδυνεύσουν οι πιστωτές πρώτης εξασφάλισης, το αποτέλεσμα της άσκησης θα πρέπει να αποκαλύπτει όχι μόνο ότι μια Τράπεζα απέτυχε να το περάσει, αλλά και ότι έχει βαθύτατα προβλήματα φερεγγυότητας που ανταποκρίνονται στους όρους που έχει θέσει μια Χώρα για τη διάλυσή της και δεν θα πρέπει να αδειοδοτηθεί.

Δεύτερον, η Χώρα θα πρέπει να είναι απρόθυμη ή ανίκανη να καλύψει το όποιο κενό μείνει μετά το "bail-in" των πιστωτών μειωμένης εξασφάλισης. Ακόμα και τότε, όμως, εάν παρασχεθούν πόροι από τον ESM, ο ενδεχόμενος κίνδυνος θα εξαρτάται από διάφορους άλλους όρους.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η νέα πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Janet Yellen, δήλωσε ότι οι Αγορές δεν θα πρέπει να περιμένουν μεγάλες αλλαγές στην στρατηγική της Fed και τόνισε ότι θα συνεχίσει να τηρεί την πιστωτική πολιτική του προκατόχου της, Ben Bernanke. Τόνισε επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να συνεχίσει να μειώνει σταδιακά την στρατηγική παροχής ρευστότητας μέσω αγορών ομολόγων "με μετρημένα βήματα" καθώς εκδηλώνονται ευρύτερες βελτιώσεις στην οικονομία, ενώ τα χαμηλά επιτόκια θα παραμείνουν επί μακρόν.

Η αναφορά για διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων έγινε δεκτή με θετικές διαθέσεις από το NYSE, έστω και αν σημαντική ομάδα αναλυτών αμφιβάλει για το αν έχει ολοκληρωθεί η διόρθωση.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 1.000 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,60%, από 3,75% στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία ίδιας διάρκειας.

Μέχρι τα τέλη του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου θα ανακοινωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών, όπως ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος. Θα ακολουθήσει η κατάθεση του νομοσχεδίου για το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία του ΤΧΣ και τη διάθεση μετοχών συστημικών Τραπεζών.

"Παρά το ότι οι οικονομικοί αναλυτές στην Αθήνα ασχολούνται με τους 20 σημαντικότερους χρηματιστηριακούς τίτλους, η πεμπτουσία των προγνωστικών τους συνοψίζεται στο ότι η τάση στην τιμή των μετοχών για τους επόμενους μήνες εξαρτάται από τις πολιτικές εξελίξεις", σχολιάζει η "Süddeutsche Zeitung" του Μονάχου. "Τα ενδεχόμενα νέων πρόωρων εκλογών και πιθανής οικονομικής παράλυσης ανήκουν στα αρνητικά σενάρια του δεύτερου εξαμήνου της χρονιάς. Οι θετικές εξελίξεις προϋποθέτουν όχι μόνο σταθερή Κυβέρνηση, αλλά συμφωνία με την τρόικα για τα επόμενα μεταρρυθμιστικά βήματα και την εκταμίευση των επόμενων δόσεων", επισημαίνει το άρθρο.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank (κατά την χθεσινή συνεδρίαση έκλεισε στο "κόκκινο" και στο χαμηλό ημέρας), ΔΕΗ, ΟΤΕ και Τιτάνας. Δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι ΕΕΕ και Folli Follie Group. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια και Μέτκα και στο υψηλό ημέρας η Eurobank Properties.

Μένοντας στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση ξεχώρισαν οι Τιτάν και ΔΕΗ.

Ο πρώτος πέτυχε το υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους και όχι μόνο, καθώς το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο έχει σημειωθεί στις 3/12/2013 (22,22 ευρώ). Μάλιστα το σημερινό κλείσιμο σημειώθηκε επάνω στο ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 22,00 ευρώ. Αν ο τίτλος συνεχίσει να κινείται "βόρεια", επόμενη τεχνική αντίσταση στα 23,55 ευρώ.

Σε υψηλά 16 συνεδριάσεων και υψηλότερα από την πρώτη τεχνική αντίσταση των 10,74 ευρώ έκλεισε η μετοχή της ΔΕΗ. Επόμενες τεχνικές αντιστάσεις στα 11,26 και 11,93 ευρώ. Κλείσιμο χαμηλότερα των 10,50 ευρώ, σηματοδοτεί "stop" στο "long", σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο διάγραμμα.

Χαμηλότερα του 25αρη, τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με αυξημένες συναλλαγές, για την Alco, ενώ η Αττικής "κυνήγησε" το 7Χ7 αλλά "έπεσε στην περίπτωση" αλλαγής του κλίματος.

Νέα υψηλά 32 μηνών για τον Fourli, που αν συνεχίσει να κινείται πλαγιοανοδικά η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στο ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 5,00 ευρώ.

Συναλλακτική αφύπνιση και όχι μόνο, στον Αστέρα, ενώ έκανε συναλλαγές η Ελβιεμέκ, κάτι που είχε να συμβεί από τις 16/1/2014.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση που ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις και κατέληξε με κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, η μεταβλητότητα αύξησε τις συναλλαγές περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.709 συμβόλαια) και λιγότερο στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ ίσως αξίζει αναφοράς ότι ξεκίνησαν κάποιες πρώτες μετακυλίσεις θέσεων.
 
Το συμβόλαιο του δείκτη, με σχετικά επιθετικότερη κίνηση, όταν ξεκίνησαν οι ρευστοποιήσεις στην υποκείμενη, γύρισε σε μικρή υποτίμηση 0,10%.
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.857 - 5.905 Φεβρουαρίου, 2.823 για τον Μάρτιο, 129 για τον Απρίλιο, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 406,25) κινήθηκε μεταξύ 404,75 και 416,75 μονάδων.
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (10.000 Alpha Bank, 5.000 Intralot, 5.000 Motor Oil, 7.000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.788), ΔΕΗ (1.674), Alpha Bank (1.586), Εθνική (1.140), Πειραιώς (4.403), Μυτιληναίο (899), ΟΠΑΠ (681), MIG (1.383), ΕΧΑΕ (204), Ελ. Πετρέλαια (495), Intralot (140), Ελλάκτωρα (146), ΓΕΚ (225), Motor Oil (257),Jumbo (141), Frigoglass (118).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 37% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 644 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (474 δικαιώματα αγοράς και 170 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (15.537.101 τεμ.), Εθνική (1.750.367 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v