Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η προσοχή στις... 1.300 μονάδες

Με τον αέρα του 8x8 αλλά και τις εισροές κεφαλαίων 2,5 δισ. από ξένους (σε βάθος πολλών μηνών) το Χ.Α. θα δοκιμάσει να ισοφαρίσει το ρεκόρ του περσινού καλοκαιριού. Αιχμή παραμένουν οι τράπεζες και ο ΟΤΕ, με ζητούμενη τη διασφάλιση των 1.250-1.260 μονάδων.

Συνεχίστηκε το ανοδικό σερί, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.260,17 μονάδες, τον FT 25 στις 411,25, τις τράπεζες οριακά πάνω από τις 200 και τον FT Mid στην περιοχή των 1.200 μονάδων.

Με επιφυλακτικότερους τους παίκτες, όπως σημείωνε σχετικά ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ενώ η αγορά μετρά ένα καλό σερί σχεδόν 12% από τα τελευταία χαμηλά της.

Βραχυπρόθεσμοι παίκτες αποδίδουν τη διατήρηση της μόχλευσης και στην αυριανή αναθεώρηση των δεικτών του MSCI αλλά και στα... στοιχήματα που ποντάρει η Αθήνα μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο τζίρος στα 75,9 εκατ. ευρώ (με 30,7 εκατ. τεμάχια), αυξημένη συναλλακτικότητα σε Πειραιώς, ΟΤΕ αλλά και σε Εθνική, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και σε άλλες μετοχές του 25άρη, ενώ κινητικότητα παρατηρήθηκε και σε 3-5 μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Το τελευταίο ανοδικό σερί φέρνει το χρηματιστήριο πίσω στις 30-31/7 όταν από τα επίπεδα των 866-884 μονάδων ξεκινούσε ένα... 9άρι σερί που οδήγησε τον Γ.Δ. στις 977 μονάδες στις 13/8. Σημαντικό ανοδικό σερί που, εάν ισοφαριστεί σήμερα, θα καταδεικνύει την αλλαγή στάσης ορισμένων «ισχυρών χεριών», τη θέση των ξένων και τα νέα πονταρίσματα των βραχυπρόθεσμων. Θυμίζουμε πως από τα τότε υψηλά της 13ης/8 η αγορά διόρθωσε μέχρι τις 880 (στις 28/8) για να ακολουθήσει άλλο ένα σερί μέχρι τις 992 μονάδες (στις 10/9).

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημειώνουν πως τα υψηλά επίπεδα των 1.300 μονάδων (για τον Γ.Δ.) και των 425 για τον FT 25 είναι κορυφές ετών και ως εκ τούτου θεωρούνται αντιστάσεις, και μάλιστα ανθεκτικές. Εύλογα η όποια προσπάθεια ανοδικής διάσπασής τους απαιτεί συσσώρευση, συγκέντρωση δυνάμεων, νέους παίκτες και... αφορμές-κίνητρα.

Θα μπορούσε, υποστηρίζουν οι ίδιοι, η αυριανή αναθεώρηση των δεικτών MSCI να οδηγήσει σε αλλαγές για τις ελληνικές μετοχές που συμμετέχουν στον MSCI Greece. Μένει να φανεί εάν θα είναι ανάλογης σημασίας, ικανής να ωθήσει ψηλότερα κάποιες από αυτές ή να σηματοδοτήσει την κορύφωση της τελευταίας ανοδικής κίνησής τους.

Ωστόσο η αντίδραση των προηγούμενων οκτώ ημερών δεν φαίνεται να οφείλεται τόσο στους δείκτες MSCI όσο στην προεξόφληση εξελίξεων, ειδήσεων που θα ενίσχυαν τη θέση της ελληνικής πλευράς.

Σημειώνεται πως με την υποβάθμιση της ελληνικής αγοράς από τον οίκο σε αναδυόμενη και την ένταξή της στον δείκτη MSCI Emerging Markets έχει αυξηθεί η στάθμιση των ελληνικών τίτλων, ενώ 10 μετοχές συμπεριλαμβάνονται στον MSCI Greece. Εκτός του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ, που διατηρήθηκαν στον MSCI Greece, είχαν προστεθεί οι τίτλοι της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank, της ΔΕΗ, της Folli Follie Group, των Ελληνικών Πετρελαίων, της Jumbo και του Τιτάνα. Σε αυτούς τους τίτλους εξακολουθεί να επικεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος και των συναλλαγών των «ισχυρών χεριών», γεγονός που φάνηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως ο Ιανουάριος ήταν ο 15ος συνεχόμενος μήνας, όπου οι εισροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές στην ελληνική αγορά υπερέβησαν τις εκροές.  Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς ανέρχεται πλέον σχεδόν στο 50% με εισροές της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν η στάση των hedge funds (σχετικό θέμα του Γ. Σαββάκη) όπως η σταθερή εισροή ξένων τον Ιανουάριο. Σημαντικό μέρος αυτής της ρευστότητας συνεχίζει να τοποθετείται στη μετοχή του ΟΤΕ, να προτιμά τον ΟΠΑΠ αλλά και να ποντάρει σε στοιχήματα όπως αυτό του κατασκευαστικού κλάδου.

Ανοίγουν οι μεγάλες δουλειές για τις κατασκευαστικές σημείωνε ο Φώτης Κόλλιας, με τη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ να ενισχύεται εχθές στα 3,65 ευρώ, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 3,58 και της J&P Άβαξ στο 1,72 ευρώ. Σημειωτέον πως στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ η αξία των συναλλαγών έφτασε το 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ άλλο 1,1 εκατ. ευρώ άλλαξε χέρια στη ΓΕΚ.

Οι αυξημένες συναλλαγές και στις μετοχές των ΕΧΑΕ (1,2 εκατ. ευρώ), ΜΕΤΚΑ (1,1 εκατ. ευρώ), Motor Oil (1,5 εκατ. ευρώ), Τιτάν (1,2 εκατ. ευρώ) κ.ά. καταδεικνύουν την ενεργό συμμετοχή «ισχυρών χεριών» σε μετοχές-σηματωρούς της μεγάλης κατηγορίας.

Τεχνικά, με βάση τις χθεσινές συναλλαγές, η αγορά δεν δείχνει ώριμη για να υπερβεί τις 1.305 μονάδες (μέχρι την Παρασκευή), αν και αρκεί ένας... joker για να αλλάξει η ροή του ενδιαφέροντος, των συναλλαγών, της τάσης.

Συν τω χρόνω θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η στάση ορισμένων ισχυρών παικτών που αρχίζουν να προεξοφλούν το ενδεχόμενο αποδοχής από τη Eurostat του ύψους του πλεονάσματος (που θα εμφανίσει η Αθήνα), την προοπτική μιας μικρής αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τον Μάρτιο και μετά, με την αγορά σε... προεκλογικό ρυθμό.

Βραχυπρόθεσμα όμως θα είχε ενδιαφέρον εάν για παράδειγμα ισοφαριζόταν σήμερα το 9άρι του καλοκαιριού του 2013, αν ο ΟΤΕ μπορούσε να γράψει σύντομα νέο υψηλό (πάνω από τα 11,97 ευρώ της 6ης/2), εάν οι κατασκευαστικές μπορούν να συνεχίσουν, εάν η Εθνική κινηθεί πάνω από τα 3,90 ευρώ. Σημειώνουμε πως για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ υψηλό είναι τα 3,80 ευρώ (10/1) και πως η ΕΤΕ έχει να δει τα 4 ευρώ από τις 21/1 (ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 4,02 ευρώ).

Εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς είναι πως πειστική ανοδική διάσπαση των 1.305 μονάδων (και των 425 μονάδων για τον FT 25) χρειάζεται αφορμή και κίνητρο και συναλλαγές πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v