Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συντήρηση δυνάμεων, με μειωμένο τζίρο

Συνεχίστηκε το σερί, αλλά με τους επενδυτές περισσότερο επιφυλακτικούς. Συνεδρίαση χωρίς εκπλήξεις με πέντε τίτλους να συγκεντρώνουν το 56% του τζίρου. Σε αναζήτηση «καταλύτη» οι επενδυτές. Στο επίκεντρο το παζάρι Αθήνας-τρόικας.

Η επιφυλακτικότητα ήταν το κυριότερο χαρακτηριστικό της πρώτης συνεδρίασης από την νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, με τα ενεργά χαρτοφυλάκια που συνεχίζουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις, να φροντίζουν περισσότερο για την συντήρηση των δυνάμεων και την διακράτηση των πρόσφατα κεκτημένων και λιγότερο στο να προχωρήσουν σε νέες τοποθετήσεις, ακόμα και στους "γνωστούς ύποπτους" τίτλους του FTSE25.

Επόμενο ήταν η επιφυλακτικότητα να συνοδευτεί με αξιοπρόσεκτη μείωση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων), ο οποίος διολίσθησε στα 76 εκατ. από τα οποία, μάλιστα, τα 5,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΠΕΙΡΤΠ, ΟΠΑΠ). Σε μόλις πέντε τίτλους και πιο συγκεκριμένα σε ΟΤΕ, Πειραιώς, Εθνική, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ "απασχολήθηκε" το 56% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ήταν ευδιάκριτη η έλλειψη νέων αγοραστών, καθώς δεν φαίνεται στον ορίζοντα νέο που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει νέες τοποθετήσεις, ενώ σύμφωνα με τους συντηρητικά σκεπτόμενους, οι τρέχουσες αποτιμήσεις έχουν προεξοφλήσει και πιθανές θετικές ειδήσεις από τα Τραπεζικά "stress tests".

Σύμφωνα με την ίδια σχολή σκέψης και σε περίπτωση συνεχιζόμενης απουσίας νέων καταλυτών, ο Γενικός Δείκτης δύσκολα θα διεκδικήσει νέα σημαντικότερα υψηλά.

Από την άλλη, υπάρχει σύγχυση στις τάξεις των επενδυτών, που προέρχεται από δηλώσεις ικανές να αναστρέψουν ακόμα και το κλίμα στο Χ.Α.

"Δεν υπάρχουν ακόμη ανθεκτικοί (αξιόπιστοι) αριθμοί για το έλλειμμα και το ύψος του χρέους για το 2013", δήλωσε ο επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ σχετικά με το Ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα τονίζοντας ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου "όλα είναι καθαρές εικασίες". 

Αλλαγή φρασεολογίας και από τον μέχρι πρότινος υπέρμαχο του μνημονίου και Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, που προχθές δήλωσε ότι "η τρόικα έπεσε τραγικά έξω στις προβλέψεις που είχε κάνει το Σεπτέμβριο", σημειώνοντας ότι "αν η Κυβέρνηση τις είχε αποδεχτεί θα ήταν καταστροφή"

Υπενθυμίζεται ότι τις 11/10/2013 και αρκετά μετά τον Σεπτέμβριο, ο ίδιος Υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερωτήσεις στην Βουλή, είχε χαρακτηρίσει το μνημόνιο ως "μοναδικό κείμενο πολιτικής, που παρ' όλες τις αδυναμίες του, έθεσε δεσμευτικούς στόχους για το σύνολο του Ελληνικού Κράτους". 

"Οσμή, επερχόμενων, πρόωρων, εκλογών, 'μύρισε" η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά" είναι η εκτίμηση παλαιού επαγγελματία του χώρου, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. 

Από την άλλη, θεωρείται βέβαιο ότι τα ενεργά χαρτοφυλάκια θα περιμένουν την αναθεώρηση των δεικτών του MSCI. Πιο συγκεκριμένα, στις 12 Φεβρουαρίου, λίγο μετά τις 12:00 τα μεσάνυχτα, αναμένεται να ανακοινωθεί η αναθεώρηση των δεικτών του δείκτη MSCI, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές για τις Ελληνικές μετοχές που συμμετέχουν στους δείκτες. 

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με μικρό πτωτικό "gap", ανοίγοντας στο χαμηλό ημέρας των 1252,44 μονάδων (-0,18%), όμως μετά τις 10.58 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο δίνοντας διπλή πρόσκρουση στις παρυφές των 1269 μονάδων, με ενδοσυνεδριακό υψηλό τις 1268,69 μονάδες (+1,11%).

Στις 17.00 βρέθηκε στις 1260,67 (+0,47%) και ελλείψει εκπλήξεων από τις τελικές δημοπρασίες έκλεισε στις 1260,17 μονάδες με κέρδη 0,43%.

Ασφαλώς και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν η όγδοη συνεχόμενη ανοδική. Οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης είχε να "δει" από την περίοδο 31/7/2013 έως και 12/8/2013, όταν και συμπλήρωσε εννέα συνεχόμενες συνεδριάσεις με θετικό κλείσιμο.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά κατάφερε να κάνει το 8Χ8, "βάζοντας κε νέου στο κάδρο" την περιοχή των 1300 μονάδων, εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης, ενώ σε περίπτωση διόρθωσης η πρώτη στήριξη έχει ανέβει στις 1210 μονάδες.

Ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να βγάζει αγοραστές, συγκεντρώνοντας και το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών αν προσθέσουμε και τα warrants.

Ουσιαστικά ο κλάδος είναι αυτός που μπροστά έχει σημαντικά νέα, μιας και περιμένει τον νόμο - εξέλιξη σε σχέση με την πώληση της Eurobank, τα αποτελέσματα της BlackRock και τέλος το τι μέλλει γενέσθαι με τα warrants.

Μπορεί στο ταμπλώ να μας φαίνονται πολύ μεγάλες οι διακυμάνσεις στους παραστατικούς τίτλους, παρόλα αυτά μην ξεχνάμε πως είναι options και όχι κανονικές μετοχές. Όσοι πιστεύουν στον κλάδο και θέλουν να έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους μία θέση, θα πρέπει να κρατάνε μικρό ποσοστό από τα warrants. Ακόμα και να γίνει μία προαιρετική δημόσια πρόταση, κάποιος μπορεί να επωφεληθεί από αυτό, για αυτό και μεγάλοι ξένοι θεσμικοί συνεχίζουν να μαζεύουν τίτλους warrants κοιτώντας την Αγορά μεσοπρόθεσμα.

Ο "leader" της Αγοράς συνεχίζει να είναι ο ΟΤΕ, συγκεντρώνοντας καθημερινά τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών, ενώ ακολουθούν οι ΔΕΗ, Πειραιώς και ΟΠΑΠ.

Είναι πολύ σημαντικό, τα χαρτοφυλάκια που ασχολούνται με την Ελληνική Αγορά να παρακολουθούν σταθερά τους τίτλους που έχουν τους μεγαλύτερους όγκους συναλλαγών, ανεξάρτητα αν πιστεύουν πως οι αποτιμήσεις είναι υψηλές.

Ουσιαστικά το μεγαλύτερο ποσοστό των συναλλαγών αφορά μικρό αριθμό τίτλων ενώ θα λέγαμε πως τον ΓΔ τον "προσέχουν σαν κόρη οφθαλμού" μιας και είναι η εικόνα του Ελληνικού χρηματιστηρίου.

Ο σχηματισμός που βλέπουμε σε FTSE25 και ΓΔ είναι από τους σπάνιους, μιας και έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις μονοτασικές, ιδανικές για να μπερδέψουν και τους "ταύρους" και τις "αρκούδες". Το volatility αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, παρόλα αυτά κάθε σημαντικό χαμηλό, σε ημερήσιο γράφημα, είναι πολύ σοβαρό δεδομένο για την συνέχεια μεσοπρόθεσμα.

Αν ο μήνας που διανύουμε καταφέρει και κλείσει πάνω από τις 1270 μονάδες πιστεύουμε πως ανοίγει ο δρόμος για τις 1450-1550 μονάδες που είναι και ο μεγάλος μεσοπρόθεσμος στόχος μας για φέτος.

Στο πολιτικό σκηνικό τώρα, έχουμε μία προεκλογική περίοδο που μπορεί να είναι για Ευρωεκλογές, παρόλα αυτά έχει πάρει χαρακτήρα Εθνικών εκλογών μιας και μία τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Μπροστά μας έχουμε τον Απρίλη που περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, με την Κυβέρνηση να βιάζεται να δείξει από τώρα το μέγεθος του, ενώ για πρώτη φορά βλέπουμε το Υπουργείο Οικονομικών να επιτίθεται στην τρόικα για την τακτική της σε κάποια θέματα, δείχνοντας πως αρχίζουν και βλέπουν ότι μπορούν να "πατήσουν στα πόδια τους" σε σχέση με το παρελθόν.

Μένει να δούμε, αν από την πλευρά της ΕΕ έχουμε κάποια οφέλη πριν τις Ευρωεκλογές, σε σχέση με το χρέος. ή οι συζητήσεις θα αρχίσουν μετά από αυτές. Στις 17 Φεβρουαρίου έχουμε Eurogroup που πιθανότατα να έχουμε ανακοινώσεις σε σχέση με την Ελλάδα. Το Υπουργείο για άλλη μία φορά ετοιμάζει αλλαγές στο φορολογικό, έχοντας αφήσει αρκετά κενά που χρήζουν επεξηγήσεων. Το μεγάλο αλαλούμ έχει γίνει με τα ακίνητα, μιας και το μπαλάκι για τον υπολογισμό των υπεραξιών πετιέται μεταξύ συμβολαιογράφων και εφοριών με αποτέλεσμα οι μεταβιβάσεις να έχουν νεκρώσει από τις αρχές έτους. Αυτό είναι ένα από τα θέματα που χρειάζονται λύση μαζί με αρκετά άλλα που καθυστερούν και που "πριονίζουν" έσοδα αλλά και κίνηση της οικονομίας από αρχές χρόνου.

Συνεχίζουμε να είμαστε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για την Αγορά, πιστεύοντας ότι μπροστά μας έχουμε πολύ περισσότερα θετικά νέα.

Επιμένουμε πως πρέπει να δούμε σταδιακή χαλάρωση της λιτότητας και των φόρων, το επόμενο διάστημα, αν θέλουμε να κάνουμε το άλμα εκείνο που θα βοηθήσει σημαντικά την ανάπτυξη. Ο πολιτικός κίνδυνος υπάρχει ακόμα στο "κάδρο", παρόλα αυτά οι ξένοι παίρνουν το ρίσκο τοποθετήσεων πιστεύοντας πως πλέον η κατάσταση γίνεται ελεγχόμενη.

Φυσικά το συναίσθημα δεν συνάδει με την Αγορά και αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει και δεν πρέπει να μας επηρεάζει σε σχέση με τις κινήσεις μας στο ταμπλώ.

Σύμφωνα με την άποψη του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, μόνο μας πρόβλημα είναι αν οι ξένες Αγορές αλλάξουν μεσοπρόθεσμη ρότα, μιας και είναι αρκετά δύσκολο η Ελλάδα να κινείται ανάποδα σε σχέση με αυτές, αν και το πιο πιθανό να είμαστε πιο αμυντικοί στις πτωτικές περιόδους και πιο επιθετικοί στις ανοδικές.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα σε όλο το εύρος των μεγάλων διεθνών Αγορών, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Ξεκινώντας από την Ασία, η νέα υποχώρηση του γεν έδωσε ώθηση στις Ιαπωνικές μετοχές, με τον Nikkei να κλείνει ενισχυμένος κατά 1,77%.

Στάση αναμονής και κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στην εξαμηνιαία κατάθεση νομισματικής πολιτικής της προέδρου της Fed, Janet Yellen σε επιτροπή του Κοινοβουλίου των ΗΠΑ την Τρίτη και στη Γερουσία την Πέμπτη.

Οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες είναι αντιμέτωπες με μια νέα κεφαλαιακή "μαύρη τρύπα" της τάξεως των 50 δισ. ευρώ σύμφωνα με την "Telegraph", η οποία υποστηρίζει πως η Γερμανία έχει ένα από τα χειρότερα Τραπεζικά Συστήματα στον Κόσμο και πως τρεις ή τέσσερις Περιφερειακές Landesbanken είναι πιθανόν να τεθούν σε εκκαθάριση. Προσθέτει ότι Τράπεζες από την Πορτογαλία και την Ελλάδα είναι πιθανόν να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια.

Με το βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί το τελευταίο τετράμηνο επεκτάθηκε τον Ιανουάριο η επιχειρηματική δραστηριότητα στις αναδυόμενες Αγορές, παρασυρόμενη από τις υποτονικές επιδόσεις του κλάδου Υπηρεσιών, αναφέρει το Reuters. Σύμφωνα με το σύνθετο δείκτη PMI της HSBC για τον κλάδο της Μεταποίησης και των Υπηρεσιών, στις αναδυόμενες Αγορές, για δεύτερο διαδοχικό μήνα καταγράφεται υποχώρηση με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 51,4 μονάδες τον Ιανουάριο έναντι 64,1 μονάδων τον Ιανουάριο του 2013. Ωστόσο, ο μηνιαίος δείκτης διατηρήθηκε πάνω από το όριο των 50 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, οι έντονες διακυμάνσεις είναι φυσιολογικές με ένα εύρος 1225 με 1300 μονάδες, ενώ η διάσπαση του άνω ορίου θα μας οδηγήσει σε αναμέτρηση με την επόμενη αντίσταση των 1350 μονάδων.

Με διάσπαση του κάτω ορίου θα πρέπει να στηριχτεί ο Γενικός Δείκτης στις 1160 μονάδες, καθώς σε άλλη περίπτωση δείχνουν αυξημένες οι πιθανότητες επιθετικότερων ρευστοποιήσεων.

Ξεκινώντας την αναφορά, ως είθισται, από τους τίτλους του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ και Frigoglass. Αντίθετα δεν ήλθε σε επαφή με το "πράσινο" η μετοχή της Σωλ. Κορίνθου.

Μέσω των δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Μέτκα, ΟΤΕ και Frigoglass και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Σωλ. Κορίνθου και Τιτάνας.

Χαμηλότερα του 25αρη, οριακή διόρθωση (μετά από επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις) για την Ιντρακόμ, επιμένει πλαγιοανοδικά η MLS (που κινείται σε πολυετή υψηλά), τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι Ελ. Καλώδια και Attica Group, ενώ ελαφρώς επιθετικές πωλήσεις σημειώθηκαν σήμερα στο Κυριακίδη.

Από την άλλη, έξι συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος της Τρ. Αττικής, με την προσφορά να μην είναι αμελητέα. Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 8.554.600 νέες μετοχές της Τράπεζας που προέκυψαν από την μετατροπή 8.554.600 ομολογιών, με τιμή μετατροπής € 0,30 ανά μετοχή. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Τράπεζας που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. ανέρχεται σε 1.041.560.993. Αν ο τίτλος συνεχίσει να κινείται "βόρεια", σημαντική τεχνική αντίσταση θεωρείται η περιοχή των 0,2360 ευρώ.

Ανοδικές διαθέσεις με μικρή αύξηση των συναλλαγών, στην AS Company. Από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με διανομή δωρεάν μετοχών, σε αναλογία 2 νέες (ΚΟ) μετοχές για κάθε 10 παλαιές (ΚΟ) μετοχές. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων 4.375.340 μετοχών έχει οριστεί η 17/2/2014.

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., σύμφωνα με το απόλυτα βραχυπρόθεσμο διάγραμμα, όσο κρατάνε οι 1250 μονάδες ο Γενικός Δείκτης διατηρεί την επιθετική του τάση, με την επόμενη βραχυπρόθεσμη αντίσταση στις 1270 μονάδες.

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, επόμενο, τεχνικά, ζητούμενο είναι η ανοδική διάσπαση των 415 μονάδων, που μπορεί να δώσει "καύσιμα" για κίνηση προς τις 425 - 430 μονάδες.
Εννοείται ότι αυτά αφορούν τα λίγα ενεργά χαρτοφυλάκια, καθώς χωρίς πειστική διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, δύσκολα θα ενεργοποιηθούν οι κωδικοί που παραμένουν εκτός Αγοράς.

---ΧΠΑ

Υποτονικά ξεκίνησε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με κυριότερο χαρακτηριστικό την υποχώρηση των συναλλαγών που πήρε μεγαλύτερη έκταση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (9.841 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη ακολούθησε την κίνηση της υποκείμενης με σχετικά καλύτερη διάθεση, γυρίζοντας σε υπερτίμηση 0,10%.
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.572 - 5.562 Φεβρουαρίου, 1.846 για τον Μάρτιο, 164 για τον Απρίλιο, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 411,75) κινήθηκε μεταξύ 410 και 415,75 μονάδων.
 
Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (755), ΔΕΗ (854), Alpha Bank (877), Εθνική (962), Πειραιώς (2.727), Μυτιληναίο (533), ΟΠΑΠ (397), MIG (1.252), ΕΧΑΕ (197), Ελ. Πετρέλαια (224), Intralot (177), Ελλάκτωρα (120), ΓΕΚ (314).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε η συναλλακτική δραστηριότητα στα δικαιώματα του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς άλλαξαν χέρια μόλις 190 τεμάχια, (130 δικαιώματα αγοράς και 60 δικαιώματα πώλησης), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υποχώρησε στο 35%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (15.551.101 τεμ.), Εθνική (1.658.981 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v