Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Ταμείο» 11,4% από το επταήμερο ράλι

Επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε το Χρηματιστήριο, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ στις αρχές του έτους. Μέσω δημοπρασιών κλείδωσε σήμερα το πρόσημο. Υπεραπόδοση για τον τραπεζικό δείκτη. Ισχυρά κέρδη για Τιτάνα (3,6%) και Εθνική (2,7%). Πιέσεις σε ΟΠΑΠ, Ελλακτωρα, Frigoglass. Τι σχολιάζουν οι αναλυτές.

Στο ίδιο έργο θεατές, με τους ίδιους παίκτες και τους ίδιους ημερήσιους πρωταγωνιστές (με ελαφρό "rotation"), από πλευράς τίτλων.

Τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει, όμως αυτό που είναι γεγονός είναι ότι ο Δείκτης συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις (έστω και αν και σήμερα χρειάστηκαν εκ νέου οι βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες), κάτι που είχε να συμβεί από την περίοδο 31/12/2013 έως και 10/1/2014.

Τα αθροιστικά κέρδη για τον Δείκτη, στις επτά συνεδριάσεις φθάνουν στο 11,4%.

Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου, με τους συγκρατημένα αισιόδοξους να υποστηρίζουν ότι αυτό που διαδραματίζεται στο ταμπλό του Χ.Α. κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, έχει "οσμή" επικείμενης αναβάθμισης της Ελληνικής οικονομίας από ξένο οίκο αξιολόγησης.

Σε αυτή την περίπτωση τα χαρτοφυλάκια "αυξημένης επενδυτικής διαίσθησης" προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις (front running), ενώ χρειάζεται ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή, καθώς μία τέτοια ανακοίνωση από ξένο οίκο θα φέρει σημαντικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, από "όσους αγόρασαν την προσδοκία και θα πουλήσουν την είδηση".

"Αυτό που συμβαίνει στο Χ.Α. είναι πέραν πάσης λογικής και ο απόλυτος ορισμός της επιλεκτικής μόχλευσης" υποστηρίζουν οι περισσότερο επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας την συναλλακτική απαξίωση στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ και την εμμονή των αγοραστών στους ίδιους εναλλασσόμενους τίτλους, με μόνο κριτήριο την συναλλακτική δραστηριότητα.

Θεωρείται περισσότερο από βέβαιο, ότι αν δεν υπάρξει ουσιαστική και πειστική διάχυση του ενδιαφέροντος και όχι "κινήσεις φωτοβολίδες" στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις που δημιουργούν καινούργιους εγκλωβισμούς, δεν πρόκειται να δραστηριοποιηθούν νέοι κωδικοί, τουλάχιστον από το εγχώριο retail.

Από εκεί και πέρα και για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε διέκοψε το αρνητικό σερί των προηγούμενων τριών εβδομάδων, ενισχύοντας τον Γενικό Δείκτη κατά 6,61% και τον Τραπεζικό κατά 10,35%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 7,92%, ενώ μετά από πάρα πολύ καιρό ο Τραπεζικός δείκτης δείχνει διαθέσεις υπεραπόδοσης και από την αρχή του χρόνου σημειώνει κέρδη 10,06%.

Κατά 23% ενισχύθηκε η μέση μικτή ημερήσια αξία συναλλαγών, κατά την εβδομάδα που πέρασε και διαμορφώθηκε στα 108 εκατ. ευρώ.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι τέσσερις τίτλοι του FTSE25 και πιο συγκεκριμένα οι ΟΤΕ, Πειραιώς, MIG, Motor oil, βρίσκονται σε υψηλότερες τιμές από την 10/1/2014, όταν ο Δείκτης είχε σημειώσει το μέχρι στιγμής υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους, στις 1296,39 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

--Στρατής Πολυχρονέας

Το ανέλπιστα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013, βάσει των τελευταίων στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών (μένει να οριστικοποιηθεί, αλλά και να επικυρωθεί από την Τρόικα), φαίνεται να αποτελεί ισχυρό σύμμαχο της Κυβέρνησης στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ελάφρυνση του χρέους της Χώρας, αναφέρει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Αν και η επιθυμητή ελάφρυνση του χρέους είναι προφανώς ένα σημαντικό "κούρεμα" του Επίσημου Τομέα, της τάξεως τουλάχιστον του 40% (από τον οποίο έχουμε λάβει ήδη τα €215,6 δισ. από τα €240 δισ. οικονομικής βοήθειας), η αποπληρωμή του χρέους σε 50 χρόνια και η μείωση των επιτοκίων εξυπηρέτησης αυτού που εξετάζεται ήδη από την ΕΕ, εφόσον επιτευχθεί, θα αποτελέσει αναμφισβήτητα μια θετική εξέλιξη.

Εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Χώρας, προσελκύοντας στην Ελλάδα σημαντικά ξένα κεφάλαια που τηρούν στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα του Δημοσίου χρέους.

Ωστόσο, από την άλλη, προβληματίζει το γεγονός ότι η τρόικα δεν έχει επιστρέψει ακόμα στην Ελλάδα, εξαιτίας της απουσίας προόδου στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (βάσει δηλώσεων αξιωματούχων της ΕΕ), με αποτέλεσμα την καθυστέρηση αξιολόγησης της Χώρας (κάτι το οποίο λαμβάνει σημαντικά υπόψη η Γερμανία) και βέβαια την καθυστέρηση εκταμίευσης της δόσης.

Επίσης, η τρόικα καθυστερεί και στις διαπραγματεύσεις με το ΤΧΣ αναφορικά με τα αποτελέσματα των "stress tests" και το ύψος του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που θα απαιτηθεί από τα εγχώρια Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, με το ΤΧΣ να ανησυχεί για πιθανή αποθάρρυνση των επενδυτών που θέλουν να συμμετάσχουν στην κεφαλαιακή ενίσχυση της Eurobank ύψους €2 δισ. η οποία έχει μετατεθεί για το Μάρτιο.

Στα προηγούμενα πρέπει να προστεθεί και η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στο εσωτερικό της Χώρας, ενόψει Ευρωεκλογών και εκλογών, με ξένα μέσα ενημέρωσης να αναγνωρίζουν την ιδιαίτερα δύσκολη θέση της Κυβέρνησης στην περίπτωση εκείνη που της ζητηθεί από την τρόικα να λάβει νέα μέτρα.

Εν κατακλείδι, η τρόικα και ιδιαίτερα η ΕΕ συνεχίζουν να καθορίζουν την τύχη της Χώρας, αναγνωρίζοντας όμως τη σημαντική αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας στο εσωτερικό το τελευταίο χρονικό διάστημα.

"Αξίζει να αναφερθεί ότι προβληματισμός και ανησυχία με τα επικείμενα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών υπάρχουν και σε άλλες Χώρες που εφαρμόζουν σκληρές πολιτικές λιτότητας, αλλά από τη στιγμή που αυτή η συνταγή έχει πετύχει σε ορισμένες Χώρες πολύ δύσκολα θα αλλάξει" επισημαίνει ο αναλυτής της Solidus Sec.

--Μάνος Χατζηδάκης

Με ένα σερί επτά ανοδικών συνεδριάσεων "απάντησαν" οι αγοραστές στην διόρθωση των τριών προηγούμενων εβδομάδων ανατρέποντας πλήρως την εικόνα της Aγοράς η οποία "μπήκε σε ρότα νέων υψηλών", τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Τέσσερις καλές ειδήσεις από το μακροοικονομικό περιβάλλον ήρθαν να βελτιώσουν κλίμα και ψυχολογία δίνοντας ισχυρότερες ενδείξεις ανάκαμψης από την πραγματική οικονομία. Θετικές λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο (+2,6%), δείκτης μεταποίησης πάνω από την τιμή που οριοθετεί την περιοχή της ύφεσης (51,4), καλύτερα από τα αναμενόμενα φορολογικά έσοδα για το 2013 (+1,7%) και αυξημένες πωλήσεις νέων αυτοκινήτων (+15,4%) τον Ιανουάριο, είναι απτά δείγματα γραφής ότι η οικονομία αρχίζει να ξεκολλάει από το βυθό.

Το ενδιαφέρον πλέον έχει μετατεθεί στην επόμενη Παρασκευή, όπου τα πρώτα στοιχεία για το πώς κινήθηκε η οικονομία στο σύνολο της στο δ' τρίμηνο του 2013 θα καθορίσουν μια σειρά από ενέργειες που βασίζονται πάνω στην διακύμανση του βασικού δείκτη αναφοράς της οικονομίας.

Αφενός θα δώσουν μια καλύτερη ένδειξη για το αν είμαστε στον πυθμένα της ύφεσης, αφετέρου θα καθορίσουν τα σενάρια πάνω στα οποία θα υπολογιστούν οι μελλοντικές ανάγκες των Τραπεζών με βάση τον διαγνωστικό έλεγχο της BlackRock.

Αν τα νέα είναι πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα, τότε ίσως η Ελληνική οικονομία δικαιούται άμεσα μια πιστοληπτική αναβάθμιση τόσο σε επίπεδο διαβάθμισης όσο και σε επίπεδο προοπτικών.

Οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις στο ΧΑ και η θετική αυτονόμηση ίσως σε μεγάλο βαθμό έχουν την εξήγηση τους σε αυτό το ενδεχόμενο.

Οι διαγραμματικές εξελίξεις ήταν εντυπωσιακές και οι διακυμάνσεις στην διάρκεια της εβδομάδας προσέφεραν συγκινήσεις στους εμπλεκόμενους.

Οι βραχυπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες έχουν γυρίσει όλοι θετικοί, ενώ και ο MACD επανήλθε μετά την συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης σε θέση αγορών.

Οι ταλαντωτές παραμένουν σε ουδέτερες ζώνες βάζοντας πλέον ως πιθανότερο σενάριο στην πορεία του Γενικού Δείκτη, την επίτευξη νέων υψηλών. Η ζώνη των 1300 – 1305 μονάδων αποτελεί την κυριότερη αντίσταση, ενώ οι συναλλακτικοί όγκοι που θα απαιτηθούν για την διάσπαση της θα πρέπει να υπερβούν τα 140 εκατ. ευρώ.

Ζωηρότερο ενδιαφέρον από πλευράς νέων αναμένεται την προσεχή εβδομάδα καθώς υπάρχουν περισσότερες προγραμματισμένες ανακοινώσεις οικονομικού και χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος.

Την Παρασκευή 14/2 πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης η Coca Cola θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του δ' τριμήνου ανοίγοντας επίσημα την αυλαία των ανακοινώσεων για την χρήση του 2013. Πολύ πιθανό την Παρασκευή να ξαναρχίσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Βιοχάλκο ενώ την ίδια ημέρα τέλος αναμένονται τα επίσημα προκαταρκτικά στοιχεία του ΑΕΠ, για το δ' τρίμηνο του 2013, επισημαίνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με "πράσινα" ταμπλώ ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές (ξεχώρισε το +2,17% του Nikkei), το ίδιο χρώμα φαίνεται να κυριαρχεί (με λιγότερα κέρδη) σε Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στο NYSE, παρά την αμηχανία που προκάλεσαν στους επενδυτές η ανακοίνωση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας ότι θα παραπέμψει την απόφαση για τη νομιμότητα του προγράμματος αγορών ομολόγων (OMT) της ΕΚΤ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και οι μικρότερες του αναμενομένου, νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Το πρόσφατο ξεπούλημα στις αναδυόμενες αγορές ήταν το "τελευταίο τιτίβισμα του καναρινιού στο ανθρακωρυχείο", εκτιμά η Societe Generale, προβλέποντας μια παγκόσμια ύφεση με βουτιά στις αποτιμήσεις των μετοχών. "Η Αγορά μόλις ξύπνησε από ένα όνειρο που ήλπιζε ότι θα διαρκέσει για πάντα" σημειώνει η Γαλλικής Τράπεζα.

Πιστεύει ότι η μείωση του προγράμματος χαλάρωσης από την Fed αποτελεί μια "σύσφιξη" της νομισματικής πολιτικής, παρά τους ισχυρισμούς των αξιωματούχων για το αντίθετο.

Τονίζει ότι η σύσφιξη αυτή έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για την πυροδότηση της νέας οικονομικής κρίσης, με το αδύναμο γεν να υπονομεύει τα ισοζύγια στις αναδυόμενες, όπως συνέβη και στην Ασιατική κρίση το 1997. Η υποτίμηση αυτή και η ανανέωση των εξαγωγών θα περιορίσουν τα εταιρικά κέρδη στις ανεπτυγμένες οικονομίες, καθώς τα κύματα αποπληθωρισμού θα διαταράξουν την εύθραυστη κατάσταση στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε.

Oι μεγαλύτερες εκροές της τελευταίας διετίας σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από funds που επενδύουν σε μετοχές των αναδυόμενων, σημειώνει σε έκθεσή της η Deutsche Bank, τονίζοντας ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο τον διατρέχουν οι Χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Η Γερμανική Τράπεζα επισημαίνει ότι η καταγραφή των εκροών από τα funds μετοχών των πέντε εύθραυστων αναδυόμενων (Τουρκία, Ινδία, Ινδονησία, Ν. Αφρική και Βραζιλία) δείχνει πως οι επενδυτές απομακρύνονται από τις Χώρες όπου τα εμπορικά ελλείμματα βασίζονται σε εξωτερική χρηματοδότηση.

Τα χειρότερα δεν έχουν περάσει για τις αναδυόμενες Αγορές υποστηρίζει ο Marc Mobius. "Το αρνητικό κλίμα παραμένει, οπότε να περιμένετε κι άλλες ρευστοποιήσεις" δήλωσε ο επικεφαλής της Templeton Emerging Markets στο πρακτορείο Bloomberg.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1.000 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 16 Μαΐου 2014.

Επιβράδυνση στη δημιουργία νέων καθυστερούμενων οφειλών διαπιστώνει σε Ελλάδα και Πορτογαλία η Fitch, σε έκθεσή της. Όπως αναφέρει, η σταθεροποίηση των οικονομιών στηρίζει ολοένα και περισσότερο τις Αγορές ενυπόθηκων δανείων στις Ευρωπαϊκές Χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. 

"Οι αποτιμήσεις για συγκεκριμένες μετοχές διαμορφώνονται πλέον σε επίπεδα προ κρίσης, τη στιγμή που οι επενδυτές εμφανίζονται να υποτιμούν βραχυπρόθεσμα ρίσκα (κυρίως πολιτικά), επισημαίνει η Eurobank Equities.
Όσον αφορά στην αξιολόγηση από την τρόικα, η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί πριν το Eurogroup της 10ης Μαρτίου.

Οι τέσσερις κορυφαίες επιλογές της, για τις οποίες δίνει και σύσταση "buy" είναι οι ΟΤΕ (με τιμή-στόχο στα 13 ευρώ), ο ΟΠΑΠ (στα 10,9 ευρώ), η ΕΥΔΑΠ (στα 11 ευρώ) και η Μέτκα (στα 15 ευρώ). Συστάσεις "buy" δίνει η ΑΧΕ για τις μετοχές των Motor Oil (στόχος στα 10 ευρώ), Μυτιληναίος (στα 7,7 ευρώ), Ελλάκτωρ (στα 4,5 ευρώ), Τέρνα Ενεργειακή (στα 4,3 ευρώ) και Intralot (στα 2,2 ευρώ). Συστάσεις "sell" δίνει η χρηματιστηριακή για τις μετοχές των Coca Cola, Τιτάν, ΕΧΑΕ και Σιδενόρ.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, και ξεκινώντας από τους τίτλους του FTSE25, καθώς αυτοί μόνιμα μονοπωλούν ενδιαφέρον και συναλλαγές, ο τίτλος της Μέτκα δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Από την άλλη, σταθερά σε "θετικό έδαφος" κινήθηκαν οι Εθνική και MIG. Μέσω των δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ και ΕΧΑΕ και στο χαμηλό ημέρας ο ΟΠΑΠ.

Μένοντας στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, παραμένουν σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι οι ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Intralot, Motor Oil, γύρισε σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι ο Τιτάνας, ενώ ακριβώς επάνω στο καθοριστικό επίπεδο έκλεισε ο τίτλος της Folli Follie Group, αν και ενδοσυνεδριακά είχε κινηθεί σημαντικά ψηλότερα.

Στην περίπτωση του Τιτάνα, το σήμα αλλαγής της βραχυπρόθεσμης τάσης ήλθε με το κλείσιμο υψηλότερα των 21,19 ευρώ, με την αμέσως επόμενη τεχνική αντίσταση να εντοπίζεται στα 22,00 ευρώ.

Επάνω στο αποφασιστικό επίπεδο των 25,49 ευρώ έκλεισε ο τίτλος της ΦΦΓΚΡΠ. Σε περίπτωση που δώσει ανοδική διάσπαση αλλάζει την βραχυπρόθεσμη τάση σε ανοδική με την επόμενη αντίσταση να οριοθετείται στα 26,00 ευρώ.

Ένας ακόμα τίτλος που χρήζει αναφοράς από το ταμπλώ του FTSE25, είναι αυτός του Μυτιληναίου, καθώς σήμερα και για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση δοκίμασε και απέτυχε να δώσει ανοδική διαφυγή από την τεχνική αντίσταση των 6,30 ευρώ. Αν το πετύχει οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 6,60 και 7,20 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, χρειάζεται ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή, καθώς οι περισσότεροι από τους τίτλους του 25αρη έχουν πλησιάσει απειλητικά, αν δεν έχουν υπερκεράσει και τις πλέον αισιόδοξες τιμές - στόχους και αυτό μπορεί να αποκτήσει την σημασία του (!)

Κινητικότητας συνέχεια και στα Τραπεζικά warrants. Ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank έκλεισε στα 1,50 ευρώ (+2,74%), μία ανάσα από το υψηλότερο κλείσιμο (ever) των 1,51 ευρώ, διακινώντας 6187572 τεμ. της Εθνικής στα 1,23 ευρώ με κέρδη 3,36% και συναλλαγές 3127451 τεμ. και της Πειραιώς στα 0,9210 ευρώ (+3,6%) και όγκο συναλλαγών 2963109 τεμ.

Ο τζίρος με διαθέσεις αποκλιμάκωσης, σε σχέση με τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, συρρικνώθηκε στα 93,6 εκατ. από τα οποία τα 7,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΛΦΑΤΠ, ΙΝΚΑΤ, ΟΤΕ). Σε μόλις τέσσερις τίτλους (ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑΤΠ, ΟΠΑΠ) ΤΟ 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Ελάχιστα τα άξια λόγου χαμηλότερα του 25αρη, όπου ξεχώρισε η έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Ιντρακόμ, η δεύτερη συνεχόμενη πτωτική (με αυξημένες συναλλαγές) για την Centric, ενώ συνεχίζει να εντυπωσιάζει η σταθερότητα της MLS.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας, με κυριότερο χαρακτηριστικό την διατήρηση των συναλλαγών στα αμέσως προηγούμενα ικανοποιητικά επίπεδα, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.154 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη ακολούθησε την κίνηση της υποκείμενης με σχετικά καλύτερη διάθεση, μειώνοντας την υπάρχουσα υποτίμηση στο 0,14%.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.342 - 7.822 Φεβρουαρίου, 449 για τον Μάρτιο, 71 για τον Απρίλιο, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 409,5) κινήθηκε μεταξύ 403 και 414,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (35.200 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (851), ΔΕΗ (902), Alpha Bank (1.260), Εθνική (954), Πειραιώς (2.958), Μυτιληναίο (482), ΟΠΑΠ (755), MIG (3.261), ΕΧΑΕ (398), Ελ. Πετρέλαια (149), Intralot (226), Eurobank (103), Frigoglass (106), ΓΕΚ (216).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, περιορισμένο ήταν το συναλλακτικό ενδιαφέρον στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης καθώς σημειώθηκαν μόλις 475 τεμάχια, με τους επενδυτές να στρέφονται προς τα δικαιώματα αγοράς (438 τμχ) έναντι των δικαιωμάτων πώλησης (37 τμχ) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα διατηρήθηκε στο 38%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (15.542.901 τεμ.), Εθνική (1.649.455 τεμ.).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v