Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με ΟΠΑΠ και τράπεζες έκανε το 6x6

Συνεχίστηκε το σερί της ανόδου στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να αναρριχάται στις 1.250 μονάδες. Ισχυρά κέρδη άνω του 4% για Εθνική, υπεραπέδωσαν ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Jumbo. Πτωτική κίνηση για ΟΤΕ, Coca Cola και ΓΕΚ Τέρνα.

Συνεχίζει την "αναρχοαυτόνομη" πορεία του ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς τα χαρτοφυλάκια που συνεχίζουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις στο Χ.Α. δείχνουν να διαθέτουν εναλλακτικές και να εφαρμόζουν το "rotation" στην περίπτωση που κάποιοι από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους εμφανίζουν ενδείξεις "κόπωσης".

Μόνο ζητούμενο από αυτούς τους ενεργούς παίκτες η αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, που, θεωρητικά, τους επιτρέπει την εύκολη "επιβίβαση και αποβίβαση", ενώ δεν αποτελούν κριτήρια η κερδοφορία και ο υψηλός (σε αρκετές περιπτώσεις) δανεισμός!

Αντίθετα εταιρείες με "κραυγαλέα ελκυστικά θεμελιώδη" θα συνεχίσουν να παραμένουν στα αζήτητα, αν δεν αυξήσουν σημαντικά τις ημερήσιες συναλλαγές τους.

Εννοείται ότι η συνεχιζόμενη μονόπλευρη ανοδική εικόνα στο Χ.Α. και το γεγονός ότι επί καθημερινής βάσης το πολύ 10 τίτλοι αποσπούν περισσότερο από το 75% του ημερήσιου τζίρου, αφήνει παγερά αδιάφορα τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός Αγοράς, αλλά αυτό λίγο φαίνεται να ενδιαφέρει τα θεωρούμενα "ισχυρά χέρια".

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 29 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 1260,9 μονάδες (+1,68%) και χαμηλό τις 1231,19 (-0,72%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1242,11 (+0,16%) και με την "ευγενική χορηγία" των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1250,07 μονάδες με κέρδη 0,80%, συμπληρώνοντας την έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στις σημερινές δημοπρασίες δεν σημειώθηκαν "ακραία φαινόμενα" και έτσι δεν υπήρξε Δεικτοβαρής τίτλος που να κλείσει στο χαμηλό, ή στο υψηλό ημέρας, όμως στα τελικά κέρδη του Δείκτη συνέδραμαν αποφασιστικά οι Εθνική, Πειραιώς, Μέτκα, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank Properties και Jumbo, που έκλεισαν μία ανάσα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό!

Παρά το γεγονός ότι η εικόνα της Αγοράς δείχνει "απόλυτα ελεγχόμενη", όσοι ασχολούνται με το ημερήσιο trading χρειάζεται να διαθέτουν γρήγορες κινήσεις, καθώς αν ο σχηματισμός που ξεκίνησε από την πρόσφατη κορυφή στις 1306, κάνει χαμηλότερο υψηλό, σε συνδυασμό με την πρόσφατη κίνηση χαμηλότερα των 1165 μονάδων, μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη ενός "πτωτικού κύματος 3".

Είναι γνωστό ότι το κύμα αυτό φημίζεται για την ένταση του, κυρίως στη λήξη του. Σε κάθε περίπτωση, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μέχρι να αποκλιμακωθούν οι ταλαντώσεις και να μειωθεί το volatility στην Αγορά, "απαγορεύεται" η συμμετοχή όσων δεν διαθέτουν αυξημένα αντανακλαστικά.

Ερωτηματικό παραμένει η "προβληματική" εικόνα των διεθνών Αγορών, ιδιαίτερα αν αυτές διασπάσουν καθοδικά μεσοπρόθεσμες στηρίξεις.

Σε περίπτωση αλλαγής κλίματος και αν τα ενεργά χαρτοφυλάκια αποφασίσουν να "βγάλουν λεφτά" παίζοντας "short" την Αγορά (αυτό μπορεί να συμβεί αν διαπιστώσουν ότι δεν βρίσκουν "πρόθυμους συνοδοιπόρους" στην κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα), αποφασιστικές θεωρούνται οι στηρίξεις στις 1205 (απλός ΚΜΟ 30 ημερών) και 1197 μονάδες (απλός ΚΜΟ 50 ημερών).

Από εκεί και πέρα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το σημερινό θετικό κλείσιμο του Δείκτη ήταν καθαρά αποτέλεσμα των ημερήσιων επιδόσεων σε Τράπεζες και ΟΠΑΠ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η τελική αναλογία ανοδικών (74) - πτωτικών (68) μετοχών, "παιζόταν μέχρι τέλους".

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

---Νίκος Σακαρέλης

Η Αγορά αντέδρασε έντονα ανοδικά στα δημοσιεύματα για συμφωνία, σχετικά με την κάλυψη του χρηματοδοτικού και δημοσιονομικού κενού παρά το γεγονός ότι κανένα δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί άμεσα, επισημαίνει ο Νίκος Σακαρέλης. Προεξοφλείται όμως από την Αγορά ότι θα υπάρξει κάποια ελάφρυνση στο χρέος, με όποια μορφή και αν γίνει.

Για να υπάρξει συνέχεια στην ανοδική κίνηση, βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να υπάρξει και ένας άλλος καταλύτης που μπορεί να προέλθει από την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα warrants των Τραπεζών, ή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της BlackRock.

Παράλληλα, από την ερχόμενη εβδομάδα οι εισηγμένες θα αρχίσουν να ανακοινώνουν αποτελέσματα έτους, με την Αγορά να αναζητά κάποια ελπιδοφόρα μηνύματα από τους ισολογισμούς.

Τεχνικά, απαιτείται επιβεβαιωμένη διάσπαση των 1250 μονάδων, με αυξημένο όγκο συναλλαγών, που θα μας φέρει αντιμέτωπους σε πρώτη φάση με τις 1280 μονάδες και μετά με τις 1300 μονάδες.

Σε αντίθετη περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Wealth Financial Services, οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στις 1220 και 1180 μονάδες.

--Απόστολος Μάνθος

Tο "υπό σκέψη" σχέδιο επιμήκυνσης της διάρκειας των δανείων διάσωσης προς την Ελλάδα από τα 30 στα 50 χρόνια με νέα μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και η αποστασιοποίηση της Αγοράς σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον ήταν αρκετά για να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη όχι μόνο πάνω από τη ζώνη αντίστασης των 1185 με 1200 μονάδων, υπερπηδώντας έτσι και τον απλό κινητό μέσο των 50 ημερών, αλλά και πάνω από το ανώτερο όριο Fibo της προηγούμενης καθόδου (1305 // 1115 ), στις 1230 μονάδες περίπου, αναιρώντας έτσι την ισχύ της, τονίζει ο Απόστολος Μάνθος.

Εδώ διαγραμματικό ζητούμενο είναι η παραμονή του Δείκτη, σε επίπεδο κλεισιμάτων, πάνω από τις 1200 μονάδες και κυρίως πάνω από τις 1225 μονάδες για να μπορέσουμε να προϊδεαζόμαστε για την επόμενη ανοδική υπέρβαση της βραχυχρόνιας αντίστασης των 1280 μονάδων βάζοντας ως στόχο τη κατάκτηση των 1305 μονάδων και την καταγραφή νέων υψηλών από τον Μάιο του 2011.

Επώδυνη αλλαγή στη βραχυχρόνια τάση, από ανοδική σε καθοδική, θα είχαμε με τη διάτρηση των 1170 μονάδων, καθώς θα επανέφερε "τριβές" και νευρικότητα.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, υποχρεώνοντάς τον σε μια βίαιη ανοδική αναδίπλωση πάνω από το ψυχολογικό όριο των 400 μονάδων δοκιμάζοντας στην πορεία και την ανθεκτικότητα της ζώνης μερικής αντίστασης των 408 με 410 μονάδων. Η επιβεβαιωμένη διαγραμματική υπερπήδηση των 410 μονάδων θα θέσει εκ νέου στο στόχαστρο του δείκτη τις 425 με 430 μονάδες.

Σε αντίθετη περίπτωση, η πρώτη στήριξη στην ζώνη 400 - 390, σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη που δείχνει να "παίρνει θάρρος" από την προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης που εξελίσσεται στην Wall Street.

Το "sell off" στις διεθνείς Αγορές έχει και την θετική του πλευρά, υποστηρίζει, σύμφωνα με το CNBC, η Goldman Sachs αναφερόμενη στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας που έπαψε πλέον να είναι το πιο ακριβό ανάμεσα σε όλες τις ανεπτυγμένες Αγορές.

Από την άλλη και σύμφωνα με την BlackRock, τρεις είναι οι λόγοι που διατηρούν τους προβληματισμούς για τις αναδυόμενες οικονομίες, όπως η υψηλή μεταβλητότητα που αναμένεται να διατηρηθεί στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, η διαφορετικότητα μεταξύ αυτών των οικονομιών, σε αρκετές από τις οποίες υπάρχουν και σημαντικά "εσωτερικά προβλήματα" και η ταχύτερη ανάπτυξη που μπορεί να παρουσιάσουν αν εξομαλυνθούν οι συνθήκες στις Αγορές, κάτι που θα κάνει τις εκεί μετοχικές αξίες σημαντικά φθηνότερες σε σχέση με αυτές των αναπτυγμένων οικονομιών, γεγονός που δίνει σημαντικές ευκαιρίες επένδυσης στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Μεταφερόμενοι στην Ευρώπη, στάση αναμονής αποφάσισε να τηρήσει η Τράπεζα της Αγγλίας, αφήνοντας αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο ιστορικά χαμηλό επιτόκιο του 0,5%. Ανέπαφο διατηρείται και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 375 δις. στερλινών. Οι επενδυτές αναμένουν "κατευθυντήριες γραμμές" την προσεχή Τετάρτη, όταν η BoE θα ανακοινώσει τις τριμηνιαίες οικονομικές της προβλέψεις. Θα ακολουθήσει και συνέντευξη Τύπου.

Η Ευρωζώνη περνάει μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, η οποία θα ακολουθηθεί από σταδιακή ανοδική κίνηση, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ενώ επανέλαβε τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή και χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα στοιχεία για την ανεργία έδωσαν "άλλοθι" στους αγοραστές να "ξεχάσουν" τα απογοητευτικά αποτελέσματα της General Motors.

Αναλυτικά, οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν κατά 20.000, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 331.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Φεβρουαρίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 335.000 νέες αιτήσεις.

Επιστροφή στο ΧΑ

Οι δανειστές της Αθήνας θα πρέπει να εφαρμόσουν τις μειώσεις επιτοκίων και στα δάνεια ύψους 144 δισ. του EFSF για να έχει νόημα η κίνηση, τονίζει τo Reuters.

Είναι κρίσιμο εάν η κίνηση αυτή θα παράσχει μια ελάφρυνση χρέους ύψους 3 με 4% του ΑΕΠ που χρειάζεται η Ελλάδα, επιπλέον των δικών της προσπαθειών, για να μειωθεί το χρέος από επίπεδα άνω του 170% του ΑΕΠ, στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020. Εάν η λύση φανεί πειστική, η ελπίδα είναι ότι οι ξένοι επενδυτές θα ξεκινήσουν να τοποθετούνται και πάλι στα Ελληνικά ομόλογα.

Παρά τις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και τον Γενικό Δείκτη να δείχνει διαθέσεις επαναπροσέγγισης των σχετικά πρόσφατων υψηλών, έντονος προβληματισμός επικρατεί στις ΑΧΕ που έχουν στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του πελατολογίου τους εγχώριους "κωδικούς λιανικής".

Η ανεργία, οι φορολογικές επιβαρύνσεις (ενός και εκτός Χ.Α.), η μείωση των εισοδημάτων και η αρνητική περιρρέουσα ατμόσφαιρα (όσον αφορά την εγχώρια πραγματική οικονομία) έχουν μετατρέψει τον χώρο των επενδύσεων σε "χώρο φαντασίας" για το μεγαλύτερο κομμάτι των εγχώριων επενδυτών, ενώ οι μόνιμοι ημερήσιοι πρωταγωνιστές έχουν δημιουργήσει αίσθημα "κόπωσης", "επαναλαμβανόμενου έργου" και "ακριβών αποτιμήσεων" για τους περισσότερους από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους και λίγους τίτλους μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που εκτιμούν ότι η Αγορά μπορεί να συνεχίσει να κινείται "ερήμην" του μεγαλύτερου μέρους του εγχώριου επενδυτικού κοινού.

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΕΕ, ενώ μόνιμα με θετικό οι Alpha Bank, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Τιτάνας.

Για την περίπτωση της ΕΕΕ, τα χαμηλότερα κόστη εισαγωγών και τα μέτρα για την μείωση του κόστους θα στηρίξουν την λειτουργική κερδοφορία της Coca Cola Hellenic, σύμφωνα με την IBG. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής, τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της εταιρείας για το σύνολο της χρήσης 2013 θα εμφανίζουν πτώση 2,6% στα 278,2 εκατ. ευρώ, ενώ στο δ' τρίμηνο του 2013 θα είναι μειωμένα κατά 13% στα 19,4 εκατ. ευρώ.

Σύσταση "Sell" με τιμή - στόχο τις 1.520 πένες θέτει για την Coca Cola HBC η Societe Generale. Σύμφωνα με τον οίκο τα αποτελέσματα του δ' τριμήνου θα είναι στο ίδιο μοτίβο με αυτά του εννεαμήνου. Στις ώριμες Αγορές περιμένει μονοψήφιο ποσοστό υποχώρησης των πωλήσεων με πρωταγωνίστριες Ελλάδα και Ιταλία. Σε ότι αφορά τις αναδυόμενες θεωρεί ότι θα συνεχιστεί η πτώση σε Πολωνία και Ουγγαρία με αποτέλεσμα να επηρεαστεί συνολικά η κερδοφορία της Επιχείρησης. Τα αποτελέσματα της Coca Cola Hellenic θα ανακοινωθούν στις 14 Φεβρουαρίου.

Μεταφερόμενοι στο Τραπεζικό ταμπλώ, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η επιστροφή των αγοραστών στους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους.

Αν παραμείνουν αυτά τα δεδομένα, επόμενη αντίσταση για τον Τραπεζικό δείκτη είναι η ζώνη 195 - 200, για την Alpha Bank τα 0,74 - 0,75 ευρώ, για την Εθνική τα 3,80 - 3,85 ευρώ και για την Πειραιώς τα 1,96 - 2,00 ευρώ.

Δεν φαίνεται να συμμερίζεται την "αισιοδοξία" των αγοραστών σε Τραπεζικές μετοχές η Eurobank Eq., που συστήνει "hold", ενώ προτιμά τον τίτλο της Alpha Bank λόγω χαμηλότερης αποτίμησης και σημαντικού κεφαλαιακού "μαξιλαριού".

Η χρηματιστηριακή θέτει τιμή-στόχο στα 0,63 ευρώ για την Alpha, στα 3,00 ευρώ για την Εθνική και στα 1,66 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς. Όπως αναφέρει, στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, η Αγορά φαίνεται να αποτιμά πλήρως τις τρέχουσες προσδοκίες για ενίσχυση της κερδοφορίας σταδιακά, σε ευθυγράμμιση με την ανάκαμψη της οικονομίας.
Έσπασε το ανοδικό σερί των προηγούμενων 6 συνεδριάσεων, ο ΟΤΕ, με τον τίτλο να κλείνει προς το κάτω εύρος της ημερήσιας διακύμανσης.

Σε αναβάθμιση της τιμής στόχου για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 11,20 ευρώ, από 8,20 ευρώ πριν, προχώρησε η UBS. Η σύσταση διατηρείται "Neutral" με δεδομένο ότι περιμένει σημαντική μεταβλητότητα στη μετοχή. Η αναβάθμιση στην τιμή - στόχο, γίνεται μετά τη βελτίωση στα περιθώρια EBITDA λόγω της περικοπής του λειτουργικού κόστους.

Αναμένει κάποια στήριξη από την συνδρομητική τηλεόραση, ενώ η επιθετική πολιτική που ακολουθούν οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ θα οδηγήσουν τελικά σε περαιτέρω απώλεια μεριδίου Αγοράς. Σύμφωνα με την UBS ο Οργανισμός θα αρχίσει να δίνει εκ νέου μέρισμα το 2014 (πιθανόν 0,30 ευρώ).

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας, με κυριότερο χαρακτηριστικό την χαμηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.665 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη ακολούθησε την κίνηση της υποκείμενης με μάλλον διστακτικές διαθέσεις και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υποτίμηση 0,75%.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.583 - 7.051 Φεβρουαρίου, 1.209 για τον Μάρτιο, 323 για τον Απρίλιο, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 405) κινήθηκε μεταξύ 401,5 και 412,25 μονάδων.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.155), ΔΕΗ (1.117), Alpha Bank (1.639), Εθνική (1.828), Πειραιώς (2.343), Μυτιληναίο (841), ΟΠΑΠ (1.260), MIG (736), ΕΧΑΕ (158), Ελλάκτωρα (224), Ελ. Πετρέλαια (419), Intralot (137), Jumbo (105), Τέρνα Ενεργειακή (103).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE ανέκαμψε στο 37%, με βελτιωμένο όγκο συναλλαγών, στα 2349 δικαιώματα (2046 calls και 303 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (15.542.901 τεμ.), Εθνική (1.649.455 τεμ.).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v