Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πιθανή η στάση για... ανάσες

Τα νέα δεδομένα μετά το 5x5 και τις διψήφιες αποδόσεις "μετρούν" στο χρηματιστήριο. Κλειδί η στάση των βραχυπρόθεσμων παικτών. Τεχνικής μορφής η αντίδραση μέχρι τις 425-428 μονάδες, στήριξη στις 395-393 για τον FT 25.

Εκτόξευσαν το χρηματιστήριο τα δημοσιεύματα αναφορικά με τους σχεδιασμούς της Ε.Ε. για το ελληνικό ζήτημα.

Αναρχοαυτόνομη η κίνηση της αγοράς, κόντρα στις διεθνές εξελίξεις. Εκτόξευση τζίρου στα 145 εκατ. ευρώ σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος εχθές αποτιμώντας το 5 στα 5 του χρηματιστηρίου.

Στις 1.240,11 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 403,63 ο FT 25, με τις τράπεζες στην περιοχή των 190 μονάδων και τον FT Mid στις 1.184,90.

Η Έλενα Λάσκαρη επιχειρεί μία αρχική καταμέτρηση ωφελειών - κινδύνων/παγίδων από το προωθούμενο "πακέτο" ρύθμισης χρέους - νέο δάνειο. Γεγονός αδιαμφισβήτητο πως τα "ισχυρά χέρια" και ξένα κέντρα επιδοκιμάζουν τις... εξελίξεις, ενώ προφανέστατα του δημοσιεύματος του Bloomberg θα πρέπει να προηγήθηκε προεξόφληση με πολύ εσωτερική... ενημέρωση αυτών των κύκλων που έχουν την ισχύ και τα μέσα να γνωρίζουν.

Για αυτό θα επιμείνουμε να μετράμε την τελευταία κίνηση από την αρχή της, από τα τελευταία χαμηλά στο διήμερο 29-30 Ιανουαρίου και με βάση αυτήν την προσέγγιση να αναζητούμε τα ενδεχόμενα σημεία εξόδου - επανεισόδου. Υποθέτουμε πως από τα επίπεδα των 1.100 μονάδων ξεκίνησε ένα λογικό μάζεμα προσφοράς από όσους περίμεναν πως μία υπερπουλημένη αγορά θα δώσει αντίδραση.

Απόλυτα λογική ενέργεια όσων πιστεύουν στην αγορά και εμπιστεύονται συγκεκριμένες εισηγμένες. Αυτοί, οι πρώτοι, μετρούν ήδη διψήφιες αποδόσεις και κατά την εκτίμησή μας μέρος των χθεσινών συναλλαγών από τις 14.30 θα πρέπει να αφορούσε κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Το Bloomberg δημοσιοποίησε το...σ ενάριο εχθές (5/2), "ισχυρά ξένα χέρια" είχαν ενεργοποιηθεί από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, έγιναν εμφανέστερα την Τρίτη -περιμένοντας ή ακόμη και γνωρίζοντας κάτι παραπάνω από όλους εμάς-, που λογικά θα τους βρει η αγορά πωλητές σε όσο το δυνατόν καλύτερες κι υψηλότερες τιμές.

Τεχνικά ο FT 25 αντιδρώντας έως τις 410 μονάδες πληροί τις προϋποθέσεις για συνέχιση της κίνησης προς τις 420-430 μονάδες, θυμίζοντας πως στη συνεδρίαση της Παρασκευής 10 Ιανουαρίου σημειώθηκε κορυφή 2 και πλέον ετών για τον δείκτη.

Μέχρις εκεί δικαιολογείται η αντίδραση -με τεχνικά χαρακτηριστικά- που ξεκίνησε στις 29-30/1 από τιμές χαμηλότερα των 370 μονάδων.

Κατά συνέπεια από τις 403 (κλείσιμο δείκτη) μέχρι τις 428-430 μονάδες θα εμφανίζονται εν δυνάμει (θεωρητικά) πωλητές, κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες, που θα θελήσουν να εκταμιεύσουν το 10%-15% των τελευταίων συνεδριάσεων. Αυτό αφορά την πολύ βραχυπρόθεσμη τάση όμως, γιατί όπως σημείωναν εχθές οι Χρ. Κίτσιος - Γ. Α. Σαββάκης το "έξυπνο χρήμα" τηρεί στάση αναμονής και παραμένει ψύχραιμο.

Μέρος του smart money και των "ισχυρών ξένων χεριών" που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση (επί της ουσίας τον πρωθυπουργό...) απέδειξε πως θα μείνει μέσα στο παιχνίδι και τις επόμενες εβδομάδες, ίσως μήνες (προς τον Απρίλιο-Μάιο) ριψοκινδυνεύοντας και τις ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις.

Κάτι τέτοιο συντηρεί εκτός από τη βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση της μετοχής λ.χ. του ΟΤΕ και άλλων τίτλων-σηματωρών και τη βραχυμεσοπρόθεσμη (προς τον Απρίλιο-Μάιο). Πρακτικά αγοράζοντας κάποιος λ.χ. ΟΤΕ στα 11,88 ευρώ πιθανόν να έχει περιορισμένα περιθώρια υπεραπόδοσης σύντομα, ενδεχομένως όμως στη συνέχεια να έχει τη δυνατότητα να πουλήσει αρκετά υψηλότερα κι ακριβότερα. Ενδεικτική η περίπτωση που αφορά την ομάδα των λίγο ως πολύ γνωστών επιλογών των ξένων.

Βραχυπρόθεσμα το 5 στα 5 φέρνει κοντύτερα την πιθανότητα διόρθωσης από λίγο ανώτερα επίπεδα τιμών, ωστόσο οι πολιτικές εξελίξεις, τα νεότερα στις τράπεζες και συν τω χρόνω η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων θα είναι οι ρυθμιστές της τάσης.

Παρακολουθούμε την εξέλιξη της κίνησης συνεκτιμώντας τα τελευταία υψηλά της 10ης/1, τις χαμηλές τιμές του διημέρου 29-30/1 και τη λογική διάθεση βραχυπρόθεσμων παικτών να κατοχυρώσουν μέρος των υπεραξιών τους.

Οι τελευταίες "υψηλές τιμές" των μετοχών-σηματωρών παραμένουν αντιστάσεις και ως τέτοιες θα πρέπει να συνεκτιμώνται. Ειδικότερα στα 6,17 ευρώ έκλεισε η μετοχή του Μυτιληναίου, με υψηλό ημέρας τα 6,29 ευρώ και κορυφή τα 6,60 από τις 10/1. Στα 7,95 ευρώ η τιμή για τη μετοχή των ΕΧΑΕ, που ήταν και υψηλή τιμή ημέρας, σχεδόν 1 ευρώ πιο πάνω στα 8,92 ευρώ η κορυφή από τις 3/12. Ανάλογες εκτιμήσεις για την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και όσων από τη μεσαία ακολουθούν.

Σημειωτέον πως οι 395-393 μονάδες παραμένουν η πρώτη χαμηλότερη περιοχή στήριξης για τον FT 25.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v