Ζητείται συνέχεια στην ανοδική αντίδραση

Μια ηχηρή θετική είδηση χρειάζεται το Χ.Α. για να κινηθεί άμεσα προς τις 1.250 μονάδες. Ειδάλλως έρχεται συσσώρευση-διολίσθηση μέχρι τις 1.180 μονάδες. Κλειδί οι τράπεζες, παιχνίδι «ξένων χεριών» με τα warrants των συστημικών τραπεζών.

Κόντρα στο ρεύμα έκανε το 4 στα 4 το ελληνικό χρηματιστήριο. Με τα «ισχυρά χέρια» να διατηρούν το παιχνίδι και κατά γενική έκπληξη -όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος- να συγχρονίζουν την αγορά κυρίως με τις εξελίξεις στο εσωτερικό (και με τα... στοιχήματα που διακυβεύονται) και λιγότερο με τις διεθνείς αγορές.

Στις 1.212,60 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, που όμως ενδοσυνεδριακά έφτασε μέχρι τις 1.225,13 (περίπου στις 16.30 της χθεσινής συνεδρίασης), στις 394,99 μονάδες ο FT 25 με υψηλό ημέρας στις 399,10. Ανάλογα ο Τραπεζικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 185,48 μονάδες, με υψηλό ημέρας στις 187,65 και μικρές απώλειες προς το κλείσιμο. Στην περιοχή των 1.156 μονάδων ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που βαραίνει λόγω της διόρθωσης των ΣΙΔΕΝΟΡ, Eurobank κ.ά.

Θα επιμείνουμε λίγο περισσότερο στη χθεσινή προσυνεδριακή αναφορά όπου αναφερόταν: «...Ας δούμε όμως 2-3 λεπτομέρειες από τη χθεσινή συνεδρίαση -σ.σ. της 3ης/2- που θα μας φανούν χρήσιμες όσο κινούμεθα βραχυπρόθεσμα. Κλείσιμο των δύο βασικών δεικτών στις 1.208,14 και στις 393,94 μονάδες με "υψηλά ημέρας" όμως στις 1.222,95 και στις 400 μονάδες αντίστοιχα».

Επίσης γινόταν λόγος για «...κενό που μας υποχρεώνει να θεωρήσουμε απαραίτητη προϋπόθεση την ανοδική διάσπαση των εν λόγω περιοχών-αντιστάσεων εάν θέλουμε συνέχεια της αγοράς πάνω από τις 1.250 προς τις 1.305 μονάδες (δηλαδή την κορυφή της 10ης/1). Σε αυτήν την περίπτωση θα σχηματιστεί ο δεύτερος "κυματισμός" (μετά από αυτόν του Ιανουαρίου που είχε σχεδόν απόλυτα αρμονική μορφή)».

Φάνηκε εχθές πως τα «ισχυρά χέρια» ελέγχουν τη ροή των συναλλαγών (ρευστοποιήσεων/αγορών), πως δεν θέλουν υποχώρηση της αγοράς (πιο κάτω από τις 1.100 μονάδες, χαμηλά στις 29-30/1) και πως τελούν εν αναμονή για τις εξελίξεις.

Θα μπορούσε λ.χ να ήταν μία είδηση όπως αυτή που «έπαιξε» το Reuters, ίσως αυτή που αναφέρει η Έλενα Λάσκαρη για υψηλό πλεόνασμα που φέρνει πιο κοντά τους δανειστές και την κυβέρνηση, κάποια θετική έκπληξη ίσως από το ανοικτό μέτωπο των τραπεζών; Θα δείξει. Πάντως η στάση αναμονής, η συσσώρευση και το μάζεμα συγκεκριμένων χαρτιών είναι εμφανή.

Όπως επίσης η κινητικότητα στα warrants των τραπεζών, όπου προεξοφλείται πώς θα παιχτεί το... παιχνίδι των ξένων για την ενίσχυση των θέσεών τους στο μετοχικό κεφάλαιο των συστημικών τραπεζών.

Περί τα 2,4 εκατ. ευρώ άλλαξαν χέρια στα warrants της Alpha Bank έναντι 4,4 εκατ. ευρώ στη μετοχή της τράπεζας. Περί τα 2 εκατ. ευρώ στο ΕΤΕτπ, ενώ σχεδόν 3,9 εκατ. ευρώ στη μετοχή της ΕΤΕ. Στην Πειραιώς έγιναν 10,6 εκατ. στη μετοχή και άλλα 2,1 εκατ. στα warrants της. Είναι πρόδηλο πως στα warrants συνεχίζεται το μεθοδικό μάζεμα (και προφανώς δεν αγοράζουν... μικροεπενδυτές) από γνώστες του παρασκηνίου, από ισχυρούς παίκτες που ενδεχομένως να προεξοφλούν αλλαγές, εξελίξεις που θα σχετίζονται με την ευρύτερη ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών.

Το γεγονός πως συγκεκριμένα «ξένα σπίτια» επιμένουν ειδικά στα warrants οφείλει να μας καταστήσει πονηρεμένους και προσεκτικούς. Όπως και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, άλλωστε.

Οι Χρ. Κίτσιος - Γ.Α. Σαββάκης αναφέρονται στους καταλύτες του επόμενου τριμήνου, εστιάζοντας στην ψύχραιμη στάση του «έξυπνου χρήματος». Πιθανότατα πρόκειται για αυτούς που γνωρίζουν κάτι περισσότερο και αναλαμβάνουν το ρίσκο της έκθεσης σε μία αγορά που κινείται πλέον στον ρυθμό των εκλογών. Και ακόμη είμαστε στις αρχές Φεβρουαρίου και το... θερμόμετρο ανεβαίνει όσο περνούν οι μέρες.

Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα η αγορά, έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη των 1.100 μονάδων και των 365-370 μονάδων για τον FT 25, επιχειρεί (από τα διπλά χαμηλά στις 29-30/1) την αντίδραση επαναφοράς προς τις 1.250 και τις 405 μονάδες.

Το αν θα ολοκληρωθεί η απόλυτα φυσιολογική -αναμενόμενη και τεχνικά- κίνηση θα φανεί, καθώς απομένουν τρεις συνεδριάσεις με τη σημερινή. Το ότι η αγορά κινήθηκε εχθές κόντρα στις ξένες ήταν ενθαρρυντικό. Το αν θα συνεχίσει σήμερα που έχει αμβλυνθεί το κλίμα θα επιβεβαιωθεί (ή όχι) στο ταμπλό.

Μετοχές-σηματωροί επανήλθαν ταχύτατα στις περιοχές που οριζόντουσαν με ενδεικτική την αντίδραση λ.χ. του Μυτιληναίου έως τα 6,15 ευρώ ξεκινώντας από τα 5,3-5,4 ευρώ (29-30/1). Ανάλογα η MIG έως το 0,457 από το 0,385 ευρώ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έως τα 4,30 από τα 4,04, η ΕΧΑΕ έως τα 7,75 από τα 6,91 ευρώ κ.ά.

Μετοχές αυτής της κατηγορίας αλλά και του FT Mid επανήλθαν μέσα σε λίγες συνεδριάσεις στα προηγούμενα σημεία εκκίνησης της τελευταίας διόρθωσης τους. Η επαναφορά αυτή ή θα έχει άμεσα συνέχεια ή θα οδηγήσει την αγορά σε νέα συσσώρευση με πιθανή διολίσθηση μέχρι τις πρώτες στηρίξεις.

Για την επιβεβαίωση του πρώτου ενδεχομένου, δηλαδή της άμεσης κίνησης πάνω από τις 1.250 και τις 400-405 μονάδες, η αγορά χρειάζεται ηχηρή θετική είδηση (θα μπορούσε να είναι ίσως μία συμφωνία τρόικας - υπουργού Οικονομικών;). Σε αντίθετη περίπτωση η αγορά χωρίς ισχυρό κίνητρο διολισθαίνει προς τις 1.180 και τις 385-380 μονάδες. Αυτά σε ορίζοντα το πολύ τριών συνεδριάσεων, μέχρι και της Παρασκευής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v