Σύμφωνα με δημοσιεύματα που "είδαν το φως της δημοσιότητας" μέσα στο Σαββατοκύριακο, σχέδιο για διευθέτηση του Ελληνικού χρέους τον Απρίλιο, μόλις επισημοποιηθεί η ύπαρξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και σίγουρα πριν τις Ευρωεκλογές, ετοιμάζει η Γερμανική πλευρά.
Μάλιστα το ίδιο σενάριο υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αποφάσισαν "να γίνουν καλά παιδιά" και το νέο πακέτο βοήθειας δεν θα συνοδευτεί από ένα ακόμα μνημόνιο που θα απαιτεί και την επιβολή νέων μέτρων (!)
Όλα ξεκίνησαν από το έγγραφο του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών που επικαλέστηκε το περιοδικό "Der Spiegel", σύμφωνα με το οποίο, o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι διατεθειμένος να προτείνει ένα τρίτο πακέτο δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα και μάλιστα πριν από τις Ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου.
Ακολούθησε η "Deutsche Welle" που κάνει λόγο για "εκτεταμένες παραχωρήσεις" προς την Αθήνα, από το Βερολίνο, το προσεχές διάστημα, προκειμένου να μην αναβιώσει η κρίση. Η "DW" τονίζει ότι το Βερολίνο δεν σκοπεύει να περιοριστεί στην χρηματική βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά "σε ένδειξη καλής θέλησης, η Γερμανική Κυβέρνηση θέλει να δώσει νέα ώθηση στην υπάρχουσα διμερή συνεργασία με ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα".
Το σημερινό "μενού περιελάμβανε την διάψευση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών στα σενάρια για νέο "κούρεμα" του Ελληνικού χρέους, που περιορίστηκε να δηλώσει ότι στα μέσα του έτους θα δοθεί, εφόσον είναι απαραίτητο, ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.
Από την άλλη, ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας προανήγγειλε σε συνομιλητές του "καλές ειδήσεις-έκπληξη" τις επόμενες ημέρες και όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του οι εξελίξεις αυτές θα επηρεάσουν καταλυτικά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Με αυτά τα δεδομένα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο ξεπέρασε την επιφυλακτικότητα που συνεχίζει να επικρατεί στις μεγάλες διεθνείς Αγορές, τους διαφαινόμενους "κραδασμούς" στους κόλπους της τρόικας, με τα σενάρια για οριστική αποχώρηση του ΔΝΤ να ενισχύονται, την ενισχυόμενη πολιτική αβεβαιότητα εντός των τειχών, την έλλειψη ουσιαστικής - εγχώριας - ειδησεογραφίας, αλλά και την επικείμενη "ακύρωση", σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο, των περικοπών για τους εν ενεργεία υπαλλήλους και τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων, που δημιουργεί ένα τεράστιο δημοσιονομικό κενό ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Και αυτό καθώς το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί όχι μόνο να επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά που έκοψε από τον Αύγουστο του 2012, αλλά και να επαναφέρει τις αποδοχές τους στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 (!)
Επίσης, η Αγορά ξαφνικά έπαψε να ανησυχεί για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις Κυβέρνησης - τρόικας και τα αποτελέσματα ελέγχου της BlackRock (!)
Εν τω μεταξύ, θα ήταν παράλειψη να μην σημειωθεί η σημαντική πτώση που σημειώνει η απόδοση των Ελληνικών δεκαετών ομολόγων μετά την ανακοίνωση του Ελληνικού δείκτη PMI για τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο δείκτης ενισχύθηκε στις 51,2 μονάδες από τις 49,6 μονάδες το Δεκέμβριο. Σημειώνεται πως ο δείκτης ξεπέρασε τις 50 μονάδες για πρώτη φορά έπειτα από τον Αύγουστο του 2009.
Τέλος σημαντικότατο ρόλο για την περαιτέρω ανοδική κίνηση της Αγοράς, έπαιξαν και οι πρώτες κινήσεις "stop loss" από όσους είχαν πάρει "short" θέσεις και οι οποίες εντάθηκαν με την ενδοσυνεδριακή διάσπαση των 1210 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 396 μονάδων για τον FTSE25.
Από εκεί και πέρα, ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι στο μετασυνεδριακό σχόλιο της 30/1/2014 η στήλη μεταξύ άλλων ανέφερε: "Απόλυτα αναμενόμενη η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης. Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, ο πιθανός σχηματισμός "Head & Shoulders " (ώμος - κεφάλι - ώμος), μπορεί να δώσει αντίδραση σε πρώτη φάση μέχρι τις 1158 - 1160 μονάδες (σε κλείσιμο) και στην δεύτερη μέχρι τις 1184 - 1228 μονάδες. Σε περίπτωση κλεισιμάτων υψηλότερα των 1228 μονάδων, ο Δείκτης επιστρέφει σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι.
Το ίδιο σενάριο και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την ανοδική αντίδραση να έχει δυνατότητες επέκτασης - κλεισίματος μέχρι τις 385 - 389 και 395 - 404 μονάδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενδοσυνεδριακή διάσπαση κάποιων πρώτων αντιστάσεων, ανέβασε τους όγκους συναλλαγών, στο συμβόλαιο του δείκτη και στην Αγορά Παραγώγων.
Συμπέρασμα: Αφήστε λίγες μονάδες ανόδου στους βιαστικούς, περιμένοντας σαφέστερες τεχνικές ενδείξεις, τουλάχιστον όσοι συνεχίζεται να "έχετε σε εκτίμηση" την τεχνική ανάλυση...
Οι περισσότερο "αισιόδοξοι", μπορούν να ακολουθήσουν την τάση ευελπιστώντας ότι τα ενεργά, ισχυρά, χαρτοφυλάκια θέλουν την Αγορά υψηλότερα προς το παρόν και ότι "οι τιμές θα φέρουν την είδηση".
Εν πάση περιπτώσει και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό "gap", κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1222,95 μονάδες (+3,91%) και στις 17.00 βρέθηκε στις 1215,56 (+3,28%).
Εκεί ακριβώς "παρενέβησαν" οι τελικές δημοπρασίες οι οποίες, τηρώντας την "παράδοση" των τελευταίων συνεδριάσεων, συνέχισαν τις "ατασθαλίες", κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα το "κουδούνι της λήξης" να βρει τον Γενικό Δείκτη στις 1208,14 μονάδες με κέρδη 2,65% και τις πρώτες πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία να αναφέρονται σε πωλήσεις ξένων μετά την ανακοίνωση των στοιχείων του δείκτη μεταποίησης ISM στις ΗΠΑ.
Ευνόητο είναι ότι με όλα αυτά τα δεδομένα το σενάριο συνέχισης του volatility παραμένει ισχυρό και η Αγορά πρέπει να εξετάζεται "day by day".
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Θα συνεχιστεί η υψηλή μεταβλητότητα, ενώ μετά και την σημερινή συνεδρίαση σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της διόρθωσης με τις πρώτες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 388 - 385 μονάδες (για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης) σύμφωνα με την άποψη του Ηλία Ζαχαράκη.
Από εκεί και πέρα, η επιφυλακτική εικόνα στις διεθνείς Αγορές, αναπτυγμένες και αναδυόμενες θα επηρεάσει (έστω και σε μικρότερο βαθμό) και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί "ειδική περίπτωση", καθώς τυπικά δεν μπορεί να ενταχθεί ούτε στην πρώτη περίπτωση, ούτε στην δεύτερη.
Σε κάθε περίπτωση, τα πρόσφατα χαμηλά των βασικών δεικτών είναι πολύ σημαντικά στο να κρατήσουν, μιας και μία διάσπαση θα μπορούσε να δώσει συνέχιση της πτωτικής κίνησης.
Ουσιαστικά, το πολιτικό σκηνικό είναι και το πιο σημαντικό "αγκάθι" στην Αγορά για τους Έλληνες αλλά και τους ξένους επενδυτές.
Οι πολιτικές αποφάσεις εκ μέρους της Ευρώπης είναι σημαντικές για το επόμενο διάστημα, ειδικά σε ότι αφορά την Ελλάδα και μένει να δούμε αν προεκλογικά θα έχουμε κάποια θετική απόφαση, ή ουσιαστικά οι αποφάσεις θα έρθουν αρχές Καλοκαιριού, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ολι Ρεν.
Η "ερώτηση του εκατομμυρίου" είναι πότε επιτέλους η Ελλάδα θα καταφέρει να έχει ένα σταθερό φορολογικό και δεν θα έχουμε συνεχόμενες αλλαγές που ουσιαστικά αποτρέπουν τις επενδύσεις.
Όσον αφορά το εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, το ενδιαφέρον κλέβει ο Ενεργειακός και ο Κατασκευαστικός κλάδος, στην παρούσα φάση, μιας και δείχνει πως θα είναι πρωταγωνιστής για την χρονιά που διανύουμε.
Συνεχίζουμε να είμαστε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι στην Αγορά, μιας και τα μεσοπρόθεσμα διαγράμματα στην παρούσα συνεχίζουν και είναι ανοδικά, ενώ η οικονομία έχει όλα τα στοιχεία να έχει μπροστά της περισσότερα θετικά από ότι αρνητικά νέα. Φυσικά χρειάζεται ακόμα δρόμος, ειδικά στο κομμάτι των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών, με την Κυβέρνηση να προσπαθεί με αργούς ρυθμούς να διορθώσει προβληματικές καταστάσεις αρκετών ετών.
Το πιο σημαντικό για την μεγάλη αλλαγή στην οικονομία, έχει να κάνει με τις πολιτικές αποφάσεις της ΕΕ σε σχέση με το μεγάλο Ελληνικό χρέος, μιας και είναι αδύνατον να γίνει βιώσιμο στην παρούσα φάση.
Από την άλλη μπορεί το 2013 να βρεθήκαμε με πρωτογενές πλεόνασμα παρόλα αυτά αν η οικονομία δεν καταφέρει να μπει σε ανάπτυξη είναι αδύνατον να μπορέσει να διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με την άποψη του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ οι Ευρωπαίοι αυτό το ξέρουν, οπότε φαίνεται αδιανόητο να συνεχίσει η ίδια πολιτική σκληρής λιτότητας, χωρίς να γίνουν εκείνες οι παρεμβάσεις που θα μπορέσουν να αναθερμάνουν την οικονομία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του υπόλοιπου Νότου.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με απόλυτη επικράτηση του "κόκκινου", δείχνει να ξεκινά η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα στις διεθνείς Αγορές, καθώς τα μάκρο που ανακοινώνονται, σε συνδυασμό με τα αδύναμα εταιρικά αποτελέσματα, πυκνώνουν τις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών.
Ξεκινώντας από την Ασία, "βαρίδι" στην επενδυτική διάθεση η υποχώρηση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα. Ειδικότερα, ο ΡΜΙ της Κίνας υποχώρησε στις 53,4 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 54,6 μονάδες το Δεκέμβριο, σύμφωνα με την China Federation of Logistics and Purchasing.
Ο Ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με σημαντική πτώση 1,94%, ενώ η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στο ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 14000 μονάδων.
Μεταφερόμενοι στην Ευρώπη και περά το γεγονός ότι το τέλος του Ιανουαρίου βρήκε τον δείκτη Stoxx Europe 600 να σημειώνει τον χειρότερο μήνα απωλειών από τον Ιούνιο, μετά την αναπάντεχη υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, οι διαθέσεις για περαιτέρω υποχώρηση των τιμών δεν φαίνεται να μειώνονται. Υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω πτώσης και του ευρώ, δηλώνουν αναλυτές στο CNBC με αφορμή την διολίσθηση του ενιαίου νομίσματος σε χαμηλό 10 εβδομάδων.
Η Moody's Investors Service ανακοίνωσε ότι η επιβολή αυστηρότερης πιστωτικής πολιτικής είναι αρνητική για την πιστοληπτική αξιολόγηση των Τραπεζών της Τουρκίας, καθώς εκτιμά ότι οι κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας θα συρρικνώσουν την παραγωγή εσόδων και την κερδοφορία των Εμπορικών Τραπεζών.
Με πιέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση και στο NYSE, καθώς ο δείκτης μεταποίησης ISM διολίσθησε τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ στο 51,3, από 56,5 τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν πολύ μικρότερη πτώση, στο 56.
Σημαντικά κέρδη καταγράφει ο χρυσός.
Επιστροφή στο ΧΑ
Νέες, υψηλότερες τιμές-στόχους για τις μετοχές του Μυτιληναίου (στα 7,5 από 7 ευρώ) και Μέτκα (στα 14,5 από 13,6 ευρώ) δίνει η Alpha Finance, ενώ αναβαθμίζει τη σύσταση για τη Μέτκα σε "outperform" από "neutral".
Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι διατηρεί σύσταση "outperform" για τη Μυτιληναίος λόγω των αυξημένων ταμειακών ροών και της μείωσης του χρέους, καθώς και της καλής διαχείρισης κόστους στην Αλουμίνιον, της ισχυρής Μέτκα και της σταθεροποίησης στον κλάδο της ενέργειας.
Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο στα 5,2 από 2,5 ευρώ δίνει η IBG για τη μετοχή της Ελλάκτωρ, σε έκθεσή όπου δίνει σύσταση "buy". Όπως αναφέρει η ΑΧΕ, η άνοδος στο στόχο για τη μετοχή οφείλεται: Στην μείωση του κόστους κεφαλαίων, λόγω και της μείωσης στις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων, στις βελτιωμένες προοπτικές για τους κλάδους Κατασκευών και διαχείρισης απορριμμάτων.
Μεταφερόμενοι στο Χ.Α. και ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Alpha Bank, MIG, Intralot, Motor Oil, Frigoglass, Folli Follie Group, Εθνική, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Σωλ. Κορίνθου και Τέρνα Ενεργειακή.
Οι εκπλήξεις των τελικών δημοπρασιών, δεν επέτρεψαν σε Δεικτοβαρή τίτλο να κλείσει στο υψηλό ημέρας. Αντίθετα στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ και ΕΥΔΑΠ.
Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης και η επιστροφή των αγοραστών στα Τραπεζικά warrants. Έτσι ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank έκλεισε στα 1,3600 ευρώ (+5,43%) με συναλλαγές 4565179 τεμ. της Πειραιώς στα 0,8100 ευρώ (+5,19%) με όγκο 5383410 τεμ. και αυτός της Εθνικής στα 1,0300 ευρώ με κέρδη 11,96%, ενώ διακίνησε 3720130 τεμ.
Ο τζίρος, ο μεγαλύτερες των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων αναρριχήθηκε στα 117,3 εκατ. από τα οποία τα 7,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΠΕΙΡΤΠ, ΑΛΦΑΤΠ). Το 36% του συνολικού τζίρου σε συναλλαγές μόλις δύο τίτλων και πιο συγκεκριμένα των ΟΤΕ και Πειραιώς.
Χαμηλότερα του 25αρη, μπορεί η τελική αναλογία ανοδικών (105) - πτωτικών (37) μετοχών να κρίνεται ικανοποιητική, όμως σχετικά λίγες ήταν οι μετοχές που συνδύασαν αξιοπρόσεκτα κέρδη με "αξιοπρεπή" όγκο συναλλαγών.
Μεταξύ αυτών οι Fourlis, Πλ. Θράκης, Ιντρακόμ (τέταρτη συνεχόμενη ανοδική) και Ιντρακάτ.
Στην Autohellas και στα 8,36 ευρώ άλλαξαν χέρια περισσότερα από 40000 τεμ., ενώ αξιοπρόσεκτες πιέσεις με αυξημένες συναλλαγές σημειώθηκαν στην Newsphone.
Τέλος οι συνεχιζόμενες εξαγορές σε εταιρείες Τηλεπικοινωνιών, στις διεθνείς Αγορές, δεν αποκλείεται να αυξήσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον και στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.
---ΧΠΑ
Με έντονα ανοδική συνεδρίαση ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, ενώ οι κινήσεις "stop loss" από τους έχοντες θέσεις "short" ανέβασαν σημαντικά τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη.
Το τελευταίο αιφνιδιάστηκε εκ νέου από τις τελευταίες δημοπρασίες και έκλεισε με premium 1%, ενώ μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις με υπερτίμηση έως 0,40%.
Σημαντική η αύξηση των συναλλαγών και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.225 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 12.037 - 10.381 Φεβρουαρίου, 1.653 για τον Μάρτιο, 3 για τον Απρίλιο, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 398) κινήθηκε μεταξύ 380,5 και 401,5 μονάδων.
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (9.500 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.566), ΔΕΗ (1.941), Alpha Bank (2.539), Εθνική (4.336), Πειραιώς (2.998), Μυτιληναίο (2.210), ΟΠΑΠ (1.613), MIG (1.899), Intralot (648), ΕΧΑΕ (218), Ελλάκτωρα (249), ΓΕΚ (408), Frigoglass (122), Ελ. Πετρέλαια (281), Σωλ. Κορίνθου (114), Motor Oil (101), Μέτκα (181), Eurobank (116), Folli Follie Group (129), Τέρνα Ενεργειακή (107).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά των δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανέβηκε στο 40%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν αυξημένος στα συνολικά 569 δικαιώματα (379 calls και 190 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων σε: Eurobank (5.000 τεμ.).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (15.542.901 τεμ.), Εθνική (1.641.055 τεμ.).