Όλο και σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Αθήνα, και τα τελευταία δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ καταδεικνύουν τη μεθοδευμένη προσπάθεια του Βερολίνου να οδηγήσει τη χώρα και σε τρίτο μνημόνιο.
Για ετοιμασίες εξόδου του ΔΝΤ από την τρόικα κάνει λόγο η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, «καρότο και μαστίγιο» από τον Β. Σόιμπλε, με τις διαρροές και τα ξένα ΜΜΕ να επιβαρύνουν το ήδη βεβαρημένο κλίμα (σ.σ. έγγραφο «φωτιά» του ΔΝΤ για το πρώτο μνημόνιο), και το Χ.Α. επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει, να αποτυπώσει και να προεξοφλήσει τις εξελίξεις που αναμένονται... ιστορικές.
Ισχυροί κύκλοι (ξένων και Ελλήνων παικτών) έχουν καταλήξει και... έχουν κατανείμει τα επερχόμενα σε αυτά που θα διαδραματιστούν μέχρι τις εκλογές του Μαΐου. Και όσα θα ακολουθήσουν από τέλος Μαΐου-Ιουνίου.
Ο πρώτος κύκλος για το 2014 φαίνεται να ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με το κλείσιμο του Ιανουαρίου, με βασικούς δείκτες και μετοχές να επιστρέφουν στο σημείο εκκίνησης (της 31ης/12/2013).
Στις 1.176,92 μονάδες ο Γενικός Δείκτης -με το χαμηλό της 31ης/1 στις 1.151,55 μονάδες να θεωρείται πλέον στήριξη της βραχυπρόθεσμης κίνησης, που ξεκίνησε από το σημείο αυτό την Παρασκευή-, στις 385,27 μονάδες ο FT 25 -με ανάλογο διάγραμμα και χαμηλό τις 377,36 μονάδες-, στις 179-180 οι τράπεζες και στις 1.120,93 μονάδες ο FT Mid.
Στο σχόλιό μας του Σαββατοκύριακου επιμέναμε να θεωρούμε τις τράπεζες κλειδί της τάσης, καθώς όπως εκτιμάται στον κλάδο αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό ο εκβιασμός των δανειστών και του Βερολίνου. Στις τράπεζες γίνεται το μεγάλο παιχνίδι και μέσω αυτών φαίνεται πως οι ξένοι επιδιώκουν να επισπεύσουν τις εξελίξεις προς όφελός τους.
Στα 3,29 ευρώ με απώλειες η μετοχή της Εθνικής στην τελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου, στο 0,485 ευρώ της Eurobank που προβληματίζει τεχνικά-διαγραμματικά όσο εκκρεμούν τα της ΑΜΚ. Σε αβεβαιότητα όμως και ο κλάδος, καθώς δεν είναι μόνον η απαραίτητη ΑΜΚ της Eurobank αλλά και η αναθεώρηση των όρων επανιδιωτικοποίησης των συστημικών ομίλων. Στο 0,67 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στο 1,73 της Πειραιώς, ενώ προφανώς «ισχυρά χέρια» μαζεύουν warrants και των δύο τραπεζών.
Η διήμερη αντίδραση στο Χ.Α. (30-31/1) έδωσε την ευκαιρία να επανενεργοποιηθούν ορισμένοι κύκλοι που κινούνται κυρίως βραχυπρόθεσμα σε μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και λιγότερο στης μεσαίας.
Από χαμηλότερες τιμές απορροφήθηκε η προσφορά που έβγαινε σε μετοχές εταιριών όπως Μυτιληναίος, Motor Oil, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ αλλά και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, FFG, Intralot. Ανάλογες κινήσεις και στους τίτλους των Fourlis, Υγεία, Intracom, ΣΙΔΕΝΟΡ, J&P Άβαξ, Πλαστικών Θράκης.
Το παρήγορο είναι πως οι παίκτες στην πλειονότητά τους συνεκτιμούν όσο περισσότερες παραμέτρους του «παιχνιδιού» μπορούν, παραμένουν «ψυλλιασμένοι» και ιδιαίτερα ενεργοί, παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς την κάθε συνεδρίαση. Αναφέρομαι στους βραχυπρόθεσμους και όχι σε κάποιον που στρατηγικά επιλέγει να «χτίσει» ή «χτίζει» θέσεις σε μετοχές-εισηγμένες προσβλέποντας στην επόμενη μέρα (όπως και αν είναι αυτή...).
Τεχνικά παρακολουθούμε τη βραχυπρόθεσμη κίνηση όπως ξεκίνησε από το «τοπικό χαμηλό» της 30ής/1 (τις 1.115,09 μονάδες) και στη συνεδρίαση της 31ης/1 διαμορφώθηκε στις 1.176,92 μονάδες (που ήταν και υψηλό ημέρας).
Σημειωτέον πως μία συνεδρίαση νωρίτερα, δηλαδή στις 29/1, ο Γ.Δ. είχε χαμηλό ημέρας στις 1.119,86 μονάδες. Αλλά και ότι η αντίδραση από τους δύο πυθμένες (29-30/1) έδινε κίνηση μέχρι -τουλάχιστον- τις 1.180 μονάδες. Και πως ενδεχόμενη πειστική ανοδική διάσπαση των 1.180 μονάδων μπορεί άμεσα να φέρει την αγορά προς τις 1.240-1.250 μονάδες. Βλέπουμε και ανάλογα πράττουμε...