Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μυστικά της αντίδρασης του ΧΑ

Πώς αποτιμά η αγορά την ανοδική κίνηση, μετά τις ισχυρές πιέσεις των τελευταίων συνεδριάσεων. Ισχυρά κέρδη για ΕΤΕ, Eurobank, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο, MOΗ. Ποια είναι τα επόμενα κρίσιμα όρια. Πού ποντάρουν οι αισιόδοξοι. Ποιοι βλέπουν ευκαιρία ρευστοποιήσεων.

Η μειωμένη κινητικότητα από πλευράς πωλητών, σε συνδυασμό με τις "υπερπουλημένες" περιοχές στις οποίες είχαν εισέλθει οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. και οι περισσότεροι Δεικτοβαρείς τίτλοι, έδωσαν την αντίδραση "πεπιεσμένου ελατηρίου", καθαρά τεχνικού χαρακτήρα.

Με την "πικρή γεύση" που άφησαν οι τελικές δημοπρασίες, όσοι επιμένουν να ασχολούνται με το ημερήσιο trading απαιτείται να διαθέτουν αυξημένα αντανακλαστικά.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, ο Γενικός Δείκτης από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 23/12/2013 (1095,4 μονάδες) έως το ενδοσυνεδριακό υψηλό της 10/1/2014 (1305,96 μονάδες) σημείωσε κέρδη 19,22%, μέσα από οκτώ ανοδικές και μία πτωτική συνεδρίαση.

Από το ενδοσυνεδριακό υψηλό της 10/1/2014 (1305,96 μονάδες) έως και το σημερινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 1115,09 μονάδων, οι απώλειες έφθαναν το 14,62%, ενώ από τις τελευταίες 14 συνεδριάσεις οι δέκα έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο.

Απόλυτα αναμενόμενη η σημερινή προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης. Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, ο πιθανός σχηματισμός "Head & Shoulders " (ώμος - κεφάλι - ώμος), μπορεί να δώσει αντίδραση σε πρώτη φάση μέχρι τις 1158 - 1160 μονάδες (σε κλείσιμο) και στην δεύτερη μέχρι τις 1184 - 1228 μονάδες, όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς οι περισσότεροι των εμπλεκομένων είναι "υποψιασμένοι" και θεωρούν την ανοδική αντίδραση σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων και τίποτα παραπάνω.

Σε περίπτωση κλεισιμάτων υψηλότερα των 1228 μονάδων, ο Δείκτης επιστρέφει σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι.
Σε περίπτωση γρηγορότερης του αναμενομένου επιστροφής των πιέσεων, επόμενες στηρίξεις στις 1135 και 1100 - 1095 μονάδες.

Το ίδιο σενάριο και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την ανοδική αντίδραση να έχει δυνατότητες επέκτασης - κλεισίματος μέχρι τις 385 - 389 και 395 - 404 μονάδες.

Κλεισίματα υψηλότερα των 404 μονάδων επαναφέρουν και τον εν λόγω δείκτη σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό βηματισμό.

Σε περίπτωση "γρηγορότερης" επιστροφής των πωλητών, επόμενες στηρίξεις στις 375 και 365 μονάδες.
Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων, υποχωρώντας μέχρι τις 1115,09 μονάδες (-1%), όμως κάπου εκεί ενεργοποιήθηκαν "ένστικτα αυτοσυντήρησης", μετά τις 11.51 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και αυξανόμενη την διάθεση ανοδικής αντίδρασης που τον έφερε έως τις 1171,74 μονάδες (+4,03%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1167,88 μονάδες με κέρδη 3,69%, ενώ την ίδια ώρα ο FTSE25 "έβλεπε" τις 384,61 μονάδες (+3,92%).

Τον ρόλο του "big brother" ανέλαβαν οι εν δυνάμει πωλητές κατά την διαδικασία των τελικών δημοπρασιών, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει στις 1155,81 μονάδες (+2,62%) και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 380,01 μονάδες με κέρδη 2,67%.

Απόλυτα ενδεικτικό το γεγονός, ότι από το σύνολο των τίτλων του FTSE25, μόνο οι ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Eurobank Properties έκλεισαν στις ίδιες τιμές που είχαν και στις 17.00, ενώ κανείς από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους δεν έκλεισε στο υψηλό ημέρας.

Αναλυτική αναφορά του τι συνέβη στις δημοπρασίες για το σύνολο των μετοχών του 25αρη, θα γίνει στην συνέχεια του σχολίου, ενώ αρκεί να αναφερθεί ότι από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης μόνο οι ΕΧΑΕ και Motor Oil (τρία "πακέτα" για συνoλικά 889.944 τεμάχια - αφορούν το 0,80% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης - πραγματοποιήθηκαν μέσω του Χ.Α. Η πρώτη συναλλαγή για 649.044 τεμάχια υλοποιήθηκε στην τιμή των 8,15 ευρώ ανά μετοχή. Ο άλλες δύο, για 120.450 τεμάχια έκαστη, υλοποιήθηκαν στα 8,10 ευρώ και 8,11 ευρώ ανά μετοχή), κινήθηκα μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συντριπτική επικράτηση του "κόκκινου" στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τον Ιαπωνικό Nikkei να σημειώνει απώλειες 2,45% και να απειλεί και το ψυχολογικό όριο των 15000 μονάδων, "πράσινα" τα συντριπτικά περισσότερα Ευρωπαϊκά ταμπλώ, με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, "καθοδηγούμενη" από τις Facebook, 3Μ, Visa (λόγω αποτελεσμάτων) και Google (στον απόηχο της ανακοίνωσης της εταιρείας ότι θα πουλήσει στην Lenovo τη μονάδα κατασκευής συσκευών κινητής τηλεφωνίας Motorola Mobility έναντι 2,91 δισ. δολ.).

Ξεκινώντας από τις Ασιατικές Αγορές, αυτές ήταν οι πρώτες που "επλήγησαν" από την απόφαση της Fed να μειώσει κατά 10 δισ δολάρια την ποσοτική χαλάρωση και από τα Κινέζικα μάκρο. Πιο συγκεκριμένα, ο μεταποιητικός ΡΜΙ της HSBC στην Κίνα υποχώρησε στις 49,5 μονάδες με βάση την τελική μέτρηση τον Ιανουάριο σε σχέση με τις 50,5 μονάδες το Δεκέμβριο.

Αμέσως μετά η Credit Suisse υποβάθμισε τις προηγούμενες προβλέψεις της, για το 2014, όσον αφορά την Κινεζική ανάπτυξη. Η Ελβετική Τράπεζα προβλέπει αύξηση του Α.Ε.Π κατά 1,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους, που ισοδυναμεί με ετήσια ανάπτυξη 6%. Η προηγούμενη εκτίμηση της Τράπεζας ήταν για ετήσια αύξηση του Α.Ε.Π κατά 7,4% στο δωδεκάμηνο. Ο οίκος τονίζει ότι οι ανησυχίες για την Αγορά χρέους ολοένα και αυξάνονται στη Κινεζική οικονομία, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή το επόμενο διάστημα αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα από την Κυβέρνηση.

Μεταφερόμενοι στην Ευρώπη, σε δημοπρασία ομολόγων πενταετούς διάρκειας ύψους 8,46 δισ. ευρώ προχώρησε η Ιταλία. To επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 3,81%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το Αμερικανικό ΑΕΠ διευρύνθηκε 3,2%, κατά στο δ΄ τρίμηνο 2013. Ο ρυθμός ανάπτυξης θεωρήθηκε ικανοποιητικός, έστω κι αν έχει επιβραδυνθεί σε σχέση με το δυναμικό 4,1% του γ΄ τριμήνου. Οι αναλυτές περίμεναν ανάπτυξη περί το 3,2% στο Q4.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, ο αριθμός των νέων ανέργων αυξήθηκε αισθητά κατά 19.000 την περασμένη εβδομάδα. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας ήταν 348.000.

Από την άλλη, ο δείκτης προσυμφώνων για πωλήσεις κατοικιών διολίσθησε τον Δεκέμβριο στα χαμηλότερα επίπεδα σε δύο χρόνια και πλέον (υποχώρησε 8,7% στο 92,4 που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο 2011), υποδεικνύοντας ότι ίσως επίκειται επιβράδυνση των πωλήσεων.

Η κίνηση της Fed, έστω και με σχετική χρονοκαθυστέρηση, δείχνει να φέρνει σημαντικές πιέσεις στον χρυσό.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

--Απόστολος Μάνθος

Ο Γερμανικός δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης DAX 30, παρά τη γρήγορη κατάβαση από τις 9800 μονάδες, λόγω κυρίως της αναστάτωσης, που έχει προκληθεί με την "ανάδευση" της εμπιστοσύνης των αγορών για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, συνεχίζει με "διαγραμματική ευλαβικότητα" να λαμβάνει τιμές μέσα στο ευμέγεθες ανοδικό κανάλι του περασμένου Ιουλίου δίχως να έχει διάθεση καθοδικής λύσης του, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Η διατήρηση του δείκτη, τόσο πάνω από τον απλό κινητό μέσο των 55 ημερών, στις 9300 μονάδες, όσο και πάνω από τη μεσαία διαγραμματική γραμμή "κλώνο" της καθοριστικής κάτω πλευράς του καναλιού τάσης, στις 9275 μονάδες, θα δώσει ανοδικό ξέσπασμα προς τις 9550 μονάδες. Η περιοχή αυτή εάν κατακτηθεί με επιτυχία σε επίπεδο ημερήσιων κλεισιμάτων θα θέσει το δείκτη εκ νέου σε ανοδική τροχιά.

Στην αντίθετη περίπτωση, που ο DAX 30 "κυλήσει" καθοδικά πέραν των 9250 μονάδων τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα "ισχυρό συνονθύλευμα" στηρίξεων από τις 9200 έως τις 9000 μονάδες, όπου για να διασπαστούν καθοδικά θα χρειαστούν κάποιο πολύ ισχυρό αρνητικό καταλύτη, αν και η διαφυγή του από το μεσοπρόθεσμο κανάλι "ανοίγει το φως" για το ισχυρό επίπεδο στήριξης των 8680 με 8530 μονάδων.

Πάντως από τη μέχρι τώρα συμπεριφορά του δείκτη μέσα στο προαναφερόμενο ανοδικό κανάλι τάσης η οποιαδήποτε εισχώρησή του στη τρίτη ζώνη στήριξης προσφέρει ευκαιρίες αγορών, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

--Βαγγέλης Σιούτης

Μετά από συνεχόμενες και αποτυχημένες προσπάθειες ανοδικής αντίδρασης, σε οποιοδήποτε τεχνικό επίπεδο στήριξης, σήμερα η Αγορά πέτυχε την αναμενόμενη αντίδραση, τεχνικού χαρακτήρα, σύμφωνα με την εκτίμηση του Βαγγέλη Σιούτη.

Στις περισσότερες από τις προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις, το τελικό αρνητικό πρόσημο του Δείκτη διαμορφωνόταν περισσότερο από την δικαιολογημένη απουσία των αγοραστών και λιγότερο λόγω επιθετικών ρευστοποιήσεων, κάτι που επιβεβαίωναν και οι σχετικά χαμηλοί τζίροι.

Μέχρι και στην πρώτη ώρα της σημερινής συνεδρίασης, οι αγοραστές επέλεξαν να απουσιάζουν από το χρηματιστηριακό ταμπλώ, λόγω αυξανόμενου πολιτικού κινδύνου, συνεχιζόμενων αναβολών στην δημοσίευση των αποτελεσμάτων του ελέγχου της BlackRock και των συνεχιζόμενων εκκρεμοτήτων μεταξύ Κυβέρνησης και τρόικας. Σε αυτά έχει προστεθεί και στο ασταθές περιβάλλον στις διεθνείς Αγορές, με ασφυκτικές πιέσεις στα νομίσματα και όχι μόνο, των αναδυόμενων Αγορών.

Μέχρι να αποκατασταθεί η "ορατότητα", όσον αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών και εν συνεχεία οι εκκρεμότητες με την τρόικα, η μεταβλητότητα δείχνει σαν επικρατέστερο σενάριο.

Λογικό δείχνει το εύρος διακύμανσης του Δείκτη μεταξύ 1080 και 1185 μονάδων, ενώ η υπέρβαση του άνω ορίου επιτρέπει την συγκρατημένη αισιοδοξία για αλλαγή της βραχυπρόθεσμης πτωτικής τάσης.

Από εκεί και πέρα ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust επισημαίνει ότι η σημερινή αντίδραση καθησυχαστικού χαρακτήρα, ήταν απολύτως απαραίτητη για την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, καθώς σε άλλη περίπτωση έδειχναν αυξημένες οι πιθανότητες επιθετικότερων ρευστοποιήσεων από πλευράς ξένων χαρτοφυλακίων, με ότι αυτό μπορούσε να συνεπάγεται (!)

Επιστροφή στο ΧΑ

"Οι υφιστάμενοι μέτοχοι κινδυνεύουν με απαξίωση (dilution) εάν η Τράπεζα της Ελλάδος, η τρόικα και η Ελληνική Κυβέρνηση αποφασίσουν ότι οι Τράπεζες έχουν επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες, με βάση την έκθεση της BlackRock. Αυτό θα υπονομεύσει παράλληλα την αξιοπιστία της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης.

Ωστόσο, θα οδηγήσει σε καλύτερη προετοιμασία των Ελληνικών Τραπεζών, σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές, για την επερχόμενη αξιολόγηση της ΕΚΤ" αναφέρει μεταξύ άλλων η Berenberg. Σύμφωνα με τον οίκο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κερδοφορία και τα κεφάλαια των Τραπεζών εξακολουθεί να είναι πιστωτικός. Οι Τράπεζες υπολογίζουν πως τα υφιστάμενα κεφαλαιακά "μαξιλάρια" και τα προ-προβλέψεων κέρδη, την επόμενη τριετία, θα μπορούσαν να απορροφήσουν μια αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έως το 50%, διατηρώντας παράλληλα την τρέχουσα κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ένα core tier 1 σε ποσοστό άνω του 8%.

Με βάση το κύριο σενάριο της Euroxx Sec. ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγράψει νίκη στις Ευρωεκλογές με μικρή μονοψήφια διαφορά από τη Ν.Δ. Δεν θα υπάρξουν πρόωρες Βουλευτικές εκλογές.

Η Ελληνική πλευρά θα έρθει σε συμφωνία με την τρόικα στο α΄ τρίμηνο, η οικονομία θα τρέξει με ρυθμό 0,5%, ενώ στο γ΄ τρίμηνο του 2014 θα υπάρξουν κάποια μέτρα ανακούφισης του χρέους. Παράλληλα, η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού θα προέλθει από ένα τρίτο πακέτο στήριξης, που δεν θα συμπεριλαμβάνει όμως πρόσθετα μέτρα.

Στη λίστα με τις προτιμώμενες μετοχές της Euroxx περιλαμβάνονται οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ. Από τις Τράπεζες προτιμά την Alpha Bank, ενώ για τον κλάδο συνολικά υιοθετεί σύσταση "Equalweight". Σε ό,τι αφορά την πορεία του Χρηματιστηρίου εκτιμά ότι η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες μέχρις ότου η Κυβέρνηση έλθει σε συμφωνία με την τρόικα και "αποκαλυφθούν" οι κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών.

Αγοραστική ευκαιρία στον τίτλο της ΕΥΔΑΠ, λόγω και της σημαντικής υποχώρησης από τις 8 Ιανουαρίου, βλέπει η Alpha Finance. Στην έκθεσή της, δίνει σύσταση "outperform" και τιμή-στόχο στα 10,5 ευρώ.

Από την άλλη και σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg η Εθνική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης της θυγατρικής στο Λονδίνο NBGI Private Equity. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Εθνική Τράπεζα συνεργάζεται με την Επενδυτική Τράπεζα Cogent Partners, η οποία εξειδικεύεται σε συναλλαγές private equity στη δευτερογενή Αγορά. Υπενθυμίζεται ότι η NBGI Private Equity είναι από τους βασικούς μετόχους της εισηγμένης "Mermeren Komb." και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του (!)

Από εκεί και πέρα, απόλυτα διστακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι που προβλημάτισαν το Χ.Α. κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, με καθοριστικούς παράγοντες τις εγχώριες πολιτικές και διεθνείς χρηματιστηριακές εξελίξεις, ενώ η σημερινή αντίδραση επετεύχθη με σημαντικά μικρότερη καθαρή αξία συναλλαγών.

Πιο συγκεκριμένα ο τζίρος συρρικνώθηκε στα 87,4 εκατ. από τα οποία τα 11,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΦΦΓΚΡΠ, ΟΤΕ). Σε μόλις επτά τίτλους (ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΜΟΗ, ΕΤΕ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ) το 68% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Χαμηλότερα του 25αρη, ίσως αξίζει υποσημείωσης η κινητικότητα σε Σιδενόρ και Eurobank, η προσπάθεια αντίδρασης από τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά για την Αττικής και οι επιθετικές αγορές στην αρχή της συνεδρίασης, που έστειλαν μέχρι τα 2,19 ευρώ (+6,83%), τον τίτλο της Kleeman, αλλά δεν είχαν συνέχεια.

Φθάνοντας στο τέλος του σχολίου, "χρωστάμε" μία αναφορά για το σημερινό "ελαφρύ κούρεμα" των Δεικτοβαρών τίτλων, που συντελέστηκε από τις τελικές δημοπρασίες.

ΔΕΙΚΤΗΣ Ή ΜΕΤΟΧΗ
Τιμή στις 17.00
Ποσοστιαία μεταβολή
ΚΛΕΙΣΙΜΟ 30/1/2014
Ποσοστιαία μεταβολή
     
Γενικός Δείκτης
1167,88
3,69%
1155,81
2,62%
FTSE25
384,61
3,92%
380,01
2,67%
     
ΔΕΗ
9,56
3,35%
9,55
3,24%
ΟΤΕ
10,55
4,77%
10,48
4,07%
Folli Follie
22,36
1,64%
22,1
0,45%
Ελλάκτωρ
3,27
3,81%
3,21
1,90%
Σωλ. Κορίνθου
1,84
2,22%
1,81
0,56%
Τέρνα Ενεργειακή
4,1
2,50%
4,1
2,50%
Alpha Bank
0,66
4,27%
0,651
2,84%
Μυτιληναίος
5,66
4,81%
5,65
4,63%
Jumbo
12,34
3,18%
12,01
0,42%
ΕΧΑΕ
7,25
4,77%
7,25
4,77%
ΕΥΔΑΠ
7,56
3,28%
7,5
2,46%
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
3,24
2,86%
3,21
1,90%
Intralot
1,99
3,65%
1,95
1,56%
Eurobank Properties
7,39
2,64%
7,39
2,64%
ΟΠΑΠ
9,75
2,63%
9,63
1,37%
MIG
0,409
4,87%
0,404
3,59%
Μέτκα
11,51
2,13%
11,35
0,71%
ΟΛΠ
17,18
3%
16,96
1,68%
Ελ. Πετρέλαια
7,1
1,72%
7,03
0,72%
Motor Oil
8,4
4,61%
8,36
4,11%
Εθνική
3,38
6,96%
3,33
5,38%
Frigoglass
4,5
5,88%
4,38
3,06%
Πειραιώς
1,68
5%
1,67
4,38%
Τιτάν
19,3
3,49%
18,8
0,80%
ΕΕΕ
20,44
3,76%
20,13
2,18%

 

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση που ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις και κατέληξε με αξιοσημείωτη άνοδο.

Η σημαντική μεταβλητότητα ανέβασε εκ νέου τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ οριακή μείωση σημειώθηκε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.851 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του FTSE25 "αιφνιδιάστηκε" από τις τελικές δημοπρασίες και έκλεισε με premium 0,97%, όμως μετά τις 17.00 οι τελευταίες πράξεις μηδένισαν την υπερτίμηση και το συμβόλαιο διαπραγματεύτηκε στην θεωρητική του τιμή.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11.746 - 10.863 Φεβρουαρίου, 823 για τον Μάρτιο, 60 για τον Απρίλιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 383,75) κινήθηκε μεταξύ 364,5 και 385,5 μονάδων.

Διατηρήθηκε ο μικρός δανεισμός τίτλων (31.100 ΟΠΑΠ, 6.700 ΟΤΕ, 20.000 ΑΔΑΚ20, 12.700 Jumbo, 5.800 Eurobank Properties), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (3.271), ΔΕΗ (2.384), Alpha Bank (4.277), Εθνική (2.884), Πειραιώς (4.225), Μυτιληναίο (842), ΟΠΑΠ (701), MIG (970), Intralot (177), ΕΧΑΕ (222), Ελλάκτωρα (215), ΓΕΚ (145), Folli Follie Group (120), Frigoglass (155), Eurobank (161), Eurobank Properties (114), Ελ. Πετρέλαια (193), Σωλ. Κορίνθου (243), Motor Oil (163), Jumbo (104).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, ο όγκος συναλλαγών στην Aγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης περιορίστηκε αφού σημειώθηκαν 731 δικαιώματα (503 calls και 228 puts), με την τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα να υποχωρεί στο 30%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (15.542.901 τεμ.), Εθνική (1.641.455 τεμ.).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v