Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ

Κέρδη σημειώνει το ΧΑ από την υπερπουλημένη περιοχή των 1.110-1.115 μονάδων. Υψηλή μεταβλητότητα για μετοχές του FT 25. Ξεχωρίζουν ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ. Κέρδη για Εθνική, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Απώλειες για ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ.

Στα βάθη οι δείκτες, στα ύψη η μεταβλητότητα. Προς τις 1.135 μονάδες αντέδρασε ο Γενικός Δείκτης, ξεκινώντας από τον πυθμένα των 1.115 μονάδων, ενώ ανάλογη αντίδραση από τις 365 προς τις 372 μονάδες σημειώθηκε για τον FT 25.

Ενδεικτικά εύρη διακύμανσης για την Εθνική στα 3,12-3,24 ευρώ, για την Πειραιώς από το 1,54 στο 1,62 ευρώ, για τη ΔΕΗ από τα 9,17 στα 9,42 ευρώ.

Kέρδη καταγράφουν μεταξύ άλλων οι μετοχές των Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακής, ΟΤΕ, ΔΕΗ, MIG. Πτώση για OΠΑΠ, EΥΔΑΠ, OΛΠ.

Αυξημένη μεταβλητότητα και λόγω τεχνικών χαρακτηριστικών και λόγω αντικρουόμενων ειδήσεων, εξελίξεων στις διεθνείς αγορές.

Από τη μία η Fed μειώνει κατά 10 δισ. δολάρια τις αγορές ομολόγων και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ βλέπει αναταραχή στις αγορές, από την άλλη η Fed διαπιστώνει ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ.

Άλλη περίπτωση, ενδεικτική αυτής της «αντιπαράθεσης» εκτιμήσεων και συμφερόντων, το πρόβλημα στις αναδυόμενες αγορές, και ειδικότερα στην Τουρκία.

«Δεν λύνουν τα επιτόκια το τουρκικό πρόβλημα» εκτιμά το Ίδρυμα Stratfor, σε ακριβώς αντίθετη θέση η Fitch σημειώνει ότι «είναι θετική η αύξηση των επιτοκίων στην Τουρκία».

Στο εσωτερικό μέτωπο οι Financial Times «βλέπουν» φορολογική εξάντληση στην Ελλάδα, ενώ η FAZ δίνει πιθανότητες να γίνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας.

Αντικρουόμενες εκτιμήσεις και διιστάμενα συμφέροντα, με την αγορά υπερπουλημένη και να δικαιολογεί έστω μία τεχνικής μορφής αντίδραση, μετά τη διόρθωσή της από την κορυφή των 1.305 μονάδων στις 10 Ιανουαρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v