Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι κρύβει η νέα βουτιά στο Χρηματιστήριο

Νέο κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας, με τον Γενικό Δείκτη να «προσγειώνεται» στις 1.136 μονάδες. Ισχυρές πιέσεις στον τίτλο της ΕΤΕ που έκλεισε στα €3,26. Σημαντική άνοδος κόντρα στο κλίμα για EYΔΑΠ, Coca Cola, θετικό πρόσημο για Alpha, Eurobank Properties.

Ένα παλιό ρητό στην Wall Street αναφέρει:

F-E-A-R has two meanings 1)Forget Everything And Run or 2) Face Everything And Rise. The choice is yours!

Στην παρούσα φάση και όσον αφορά την εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων, φαίνεται να επικρατεί το "Forget Everything And Run", με τα "margin calls" και τις εσπευσμένες πιέσεις, από τις ΑΧΕ, για κλείσιμο "ανοιχτών" θέσεων, εν όψει τέλους μήνα, απλά να επιτείνουν την πίεση και να ανεβάζουν στροφές στην βραχυμεσοπρόθεσμη πτωτική τάση.

Και βέβαια τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για FTSE25 και Γενικό Δείκτη αν ο τίτλος της ΕΕΕ δεν "έβαζε σημαντική πλάτη" κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ μόνιμα στο "πράσινο" κινήθηκε και ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ.

Παρά το γεγονός ότι η πίεση που έχει συσσωρευτεί στις τιμές δίνει πόντους στο σενάριο ανοδικής αντίδρασης, τεχνικού χαρακτήρα, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι αν δεν υπάρξει άμεσο τροχοπέδη στις ρευστοποιήσεις, ο Γενικός Δείκτης θα αναζητήσει στήριξη χαμηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 1100 μονάδων.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, αρκετοί είναι οι λόγοι που επέβαλαν την αλλαγή κλίματος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Το γενικότερα αρνητικό κλίμα στις διεθνείς Αγορές και ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες, οι εξελίξεις στην γειτονική Τουρκία που επηρεάζουν σημαντικότατα τον τίτλο της Εθνικής και η γενικότερη αίσθηση αύξησης του πολιτικού ρίσκου, με όλο και περισσότερους πολιτικούς αναλυτές να οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι η "κλεψύδρα" του πολιτικού χρόνου για τον παρόντα Κυβερνητικό σχηματισμό, αδειάζει επικίνδυνα γρήγορα.

Σε αυτό το τελευταίο φαίνεται να συμφωνούν πλέον και οι ξένοι οίκοι και αυτό είναι το πλέον επικίνδυνο για το Χ.Α., ιδιαίτερα αν τα ξένα χαρτοφυλάκια αποφασίσουν να μειώσουν επιθετικά θέσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η σημερινή έκθεση της JP Morgan, που μεταξύ άλλων αναφέρει: "Η πιθανότητα να διενεργηθούν εκλογές στην Ελλάδα πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015 αγγίζει το 70%." Ο διεθνής οίκος βλέπει ως πιο βασικό σενάριο να στηθούν κάλπες στο τέλος του τρίτου τριμήνου ή στις αρχές του τέταρτου τριμήνου του 2014, ενώ υποστηρίζει ότι ακόμα και αν δεν γίνουν, τελικά, οι εκλογές το 2014, το ενδεχόμενο εκλογικής αναμέτρησης θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό σκηνικό. Η Ελλάδα θα εισέλθει σε μια παρατεταμένη εκλογική περίοδο.

Στην αρνητική ειδησεογραφία της ημέρας, ας προστεθεί και η απόσυρση της τροπολογίας στον νόμο 2773 του 1999 η οποία αποτελούσε προϋπόθεση για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Η εξέλιξη αυτή όπως είναι φυσικό προκαλεί ανυπέρβλητες δυσκολίες και για τη δημιουργία και στη συνέχεια ιδιωτικοποίηση της λεγόμενης "μικρής ΔΕΗ", στην οποία η μητρική ΔΕΗ θα εισέφερε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (λιγνιτικές, υδροηλεκτρικές), προκειμένου έτσι να ανοίξει η Αγορά ηλεκτρισμού και να λειτουργήσει ανταγωνισμός. Η είδηση έφερε ασφυκτικές πιέσεις στον τίτλο της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Παρά το γεγονός ότι η "oversold" κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει αρκετοί τεχνικοί ταλαντωτές ορμής έδινε πόντους στο ανοδικό σενάριο επαναξιολόγησης των 1200 μονάδων και στην σημερινή συνεδρίαση επικράτησαν, τελικά, οι ρευστοποιήσεις, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος, με τον Γενικό Δείκτη να "φρενάρει" μία ανάσα  από τον αργό απλό κινητό μέσο τάσης των 100 ημερών, στις 1135 μονάδες.
 
Στην απευχθέα περίπτωση, που ο Δείκτης  συνεχίσει τη κατάβασή του και πέραν των 1135 μονάδων τότε τα "πτωτικά σύννεφα" θα πυκνώσουν  προϊδεάζοντάς μας για μια γρήγορη εκτόνωση των ρευστοποιήσεων χαμηλότερα των 1100 μονάδων.
 
Η καθοδική διάσπαση τόσο του 50άρη απλού κινητού μέσου στο ημερήσιο chartτιμών του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης όσο και της περιοχής στήριξης των 400 με 394 μονάδων έχουν προκαλέσει "καθοδικά ρίγη" στο στρατόπεδο των "Bulls" παγώνοντας στη κυριολεξία το ανοδικό πεδίο αναμέτρησης  των 410 μονάδων.
 
Ο εν λόγω δείκτης "γλίστρησε" χαμηλότερα των 380 μονάδων και το γεγονός αυτό τον "σπρώχνει" με "άγριες" διαθέσεις προς τη πολυδοκιμασμένη ζώνη στήριξης των 375 με 365 μονάδων. "Άσχημη προς το παρόν είναι και καταστρατήγηση της ανοδικής κίνησης των 200 μονάδων του Ιανουαρίου, καθώς ήδη ο δείκτης καταγράφει τιμές  χαμηλότερα του ανώτερου επιπέδου διόρθωσης του  0,618 επιπέδου (388,4 μονάδες) των Fibonacci Retracement", τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.  

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, "πράσινα" ταμπλώ στην Ευρώπη, προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street. Έπειτα από πέντε διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις για τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones οι δείκτες ξεκόινησαν ανοδικά αν και η επιφυλακτικότητα διατηρείται εν αναμονή των αποφάσεων της Federal Reserve.
 
Ξεκινώντας εξ Ανατολών, όλο και περισσότεροι διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν το "άγριο βραχυπρόθεσμο 'sell off" που σημειώνεται στον Ιαπωνικό Nikkei. Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες από τα υψηλά των 16.320 μονάδων, βρέθηκε να έχει απολέσει 1,320 μονάδες και να έχει υποχωρήσει χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 15.000 μονάδων, σημειώνοντας ποσοστιαίες απώλειες μεγαλύτερες του 8%.
 
Από την άλλη, οι αναλυτές της JP Morgan προτείνουν στους επενδυτές να πάρουν θέσεις πώλησης στο AUD, καθώς οι κίνδυνοι από τον περιορισμό της πίστωσης στην Κίνα παραμένουν. Εκτιμούν χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης για τη Κινεζική οικονομία το 2014, καθώς και περιορισμό της μεγάλης πίστωσης που απολάμβαναν οι Κινεζικές Επιχειρήσεις την προηγούμενη περίοδο. Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, το NZD δεν αναμένεται να δεχτεί ανάλογες πιέσεις καθώς οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ν. Ζηλανδίας δεν είναι το ίδιο στενές και η οικονομία της Χώρας παρουσιάζει καλύτερη εικόνα σε σχέση με της Αυστραλίας.
 
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές η τρέχουσα εβδομάδα μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αποφασιστική για την βραχυπρόθεσμη τάση των διεθνών Αγορών, με πιο σημαντικό την διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed, μετά το τέλος της οποίας η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα ανακοινώσει τυχόν τροποποιήσεις στο μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 75 δισ. δολαρίων.
 
Επίσης, η πρώτη εκτίμηση για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν δ’ τριμήνου των ΗΠΑ θα "δει το φως της δημοσιότητας" στις 30 Ιανουαρίου, με τους οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το Bloomberg να προβλέπουν κατά μέσο όρο αύξηση της τάξης του 3,2%.
 
Τέλος υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα εβδομάδα είναι η "μεγαλύτερη", όσον αφορά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου, καθώς 130 εταιρείες -που αντιπροσωπεύουν το 34% του S&P 500 βάσει κεφαλαιοποίησης- να ανακοινώνουν τα μεγέθη τους.
 
"Οι τρίτες Χώρες, που σε εποχές χρηματοπιστωτικής κρίσης αποτελούν την ελπίδα για τον Δυτικό Κόσμο, αντιμετωπίζουν τώρα δυσκολίες. Όταν οι Δυτικές Κεντρικές Τράπεζες στην περίοδο της κρίσης μείωσαν τα επιτόκια σχεδόν στο μηδέν, οι Χώρες αυτές πνίγηκαν στην κυριολεξία μέσα στα κεφάλαια από τις Βιομηχανικές Χώρες, μιας και ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν μεγαλύτερος, άρα και τα επιτόκια υψηλότερα. Από τότε που η FED επιχειρεί προσεκτική έξοδο από την πολιτική του φτηνού χρήματος, όλο και περισσότεροι καταθέτες και επενδυτές στρέφουν τα νώτα τους στις αναδυόμενες οικονομίες, αποσύρουν ποσά δισ. και επιστρέφουν στο δολάριο. Η συνέπεια; Τα νομίσματα αυτών των Χωρών δέχονται μαζικές πιέσεις υποτίμησης", αναφέρει η "Deutsche Welle".

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι, εγχώριοι, επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε ενδοσυνεδριακή προσπάθεια ανάσχεσης των πωλήσεων έχει γίνει στις τελευταίες συνεδριάσεις δεν είχε αποτέλεσμα και κάθε φορά οι πωλητές έχουν το τελευταίο λόγο, γεγονός που ενισχύει τις υποψίες για "ουρά πωλήσεων".
 
Τα "margin calls" και τα "stops" συνεχίζουν να οδηγούν την κίνηση, μιας και μέχρι τώρα δεν υπάρχουν θετικές ειδήσεις - αντιδράσεις που να μπορούν να ισορροπήσουν την κατάσταση.
 
Μέχρι να δούμε κάτι πιο "αξιόπιστο" έστω και στο "intraday" γράφημα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάποια σοβαρή ανοδική αντίδραση.
 
Από την άλλη, οι διεθνείς Αγορές προέρχονται από υπερκέρδη που σε αρκετές περιπτώσεις δεν συνάδουν με τα πραγματικά μακροοικονομικά στοιχεία, ή με τα εταιρικά αποτελέσματα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
 
Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, επόμενες στηρίξεις για τον Τραπεζικό δείκτη στις 167 μονάδες, για τον FTSE25, στις 365 μονάδες και για τον Γενικό Δείκτη στις 1135 μονάδες.
 
Προχωρώντας σε πιο συγκεκριμένα στοιχεία της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, σημειώνοντας διπλή πρόσκρουση στην περιοχή των 1176 μονάδων, με ενδοσυνεδριακό υψηλό τις 1176,04 μονάδες (+1,43%), όμως μετά τις 13.00 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1135,11 μονάδες (-2,11%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1137,96 (-1,85%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1136,97 μονάδες με απώλειες 1,94%, επιστρέφοντας σε επίπεδα τιμών τελευταίου 10ημέρου Δεκεμβρίου 2013 (επόμενο χαμηλότερο κλείσιμο στις 23/12/2013, 1112,08 μονάδες).
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω των δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μέτκα και ΟΛΠ.
 
Ο τζίρος στα 85,7 εκατ. από τα οποία τα 3,3 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΦΦΓΚΡΠ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ). Σε μόλις επτά τίτλους (ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ) το 67% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
 
Μένοντας στον FTSE25, δεν είναι λίγοι οι Δεικτοβαρείς τίτλοι που προκαλούν αυξανόμενους τεχνικούς προβληματισμούς. Μεταξύ αυτών οι Εθνική, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Frigoglass.
 
Ξεκινώντας από την Εθνική, ο τίτλος συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και υποχώρησε σε τιμές α΄ 10ημέρου Οκτωβρίου 2013 (επόμενο χαμηλότερο κλείσιμο στις 3/10/2013, 3,11 ευρώ). Έχασε την θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 3,40 ευρώ και όλα "θα παιχτούν" στο ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 3,00 ευρώ.
 
Μία ανάσα από την τεχνική στήριξη των 9,20 ευρώ έκλεισε ο τίτλος της ΔΕΗ. Αν συνεχίσει να κινείται "νότια", αμέσως επόμενη στήριξη στα 8,50 ευρώ.
 
Επιδεινούμενη η τεχνική εικόνα για ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Επόμενες στηρίξεις στα 9,70 και 9,20 ευρώ, αντίστοιχα.
 
Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή της Frigoglass, η οποία αν συνεχίσει να κινείται "νότια", δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στα 4,30 ευρώ.
 
Λίγα πράγματα και εξαφανισμένοι αγοραστές χαμηλότερα του 25αρη, όπου ξεχώρισε το νέο ιστορικό χαμηλό για την μετοχή της Τρ. Αττικής.
 
Από την άλλη, άκρως ικανοποιητική εικόνα για τον Σαράντη, που επαναπροσεγγίζει τα υψηλά 52 εβδομάδων που είναι και υψηλά 63 μηνών (!)   

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια, με τι συναλλαγές να αυξάνονται στο συμβόλαιο του δείκτη και να μειώνονται, σχετικά, στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.371 συμβόλαια).
 
Αξιοπρόσεκτα επιφυλακτικότερη η συμπεριφορά του συμβολαίου του δείκτη, είχε σαν αποτέλεσμα να κλείσει με μεγαλύτερες απώλειες και να γυρίσει σε υποτίμηση 0,50%.
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.755 - 7.132 Φεβρουαρίου, 622 για τον Μάρτιο, 1 για τον Απρίλιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 372,5) κινήθηκε μεταξύ 371,25 και 386,75 μονάδων.
 
Μικρός ο δανεισμός τίτλων (10.000 Εθνική, 48.900 Πειραιώς, 17.800 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.757), ΔΕΗ (2.414), Alpha Bank (3.639), Εθνική (3.257), Πειραιώς (2.767), Μυτιληναίο (1.223), ΟΠΑΠ (674), MIG (876), Intralot (259), ΕΧΑΕ (450), Motor Oil (122), Ελλάκτωρα (219), ΓΕΚ (248), Σιδενόρ (153), Folli Follie Group (161), Frigoglass(156).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 34% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 1.317 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (1.229 δικαιώματα αγοράς και 88 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Ας σημειωθούν τα 150 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΤΕ, λήξεως Φεβρουαρίου, με τιμή εξάσκησης τα 10,00 ευρώ.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (15.542.901 τεμ.), Εθνική (1.631.455 τεμ.).
 
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v