Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκρηκτικό κοκτέιλ απειλεί την τάση στο ΧΑ

Υπό πίεση λόγω Αργεντινής οι αναδυόμενες, καταδυόμενο το Χρηματιστήριο που ταλανίζεται και από εσωτερικές «εκκρεμότητες». Παραμένει θετική η βραχυ-μεσοπρόθεσμη τάση. Βλέπουν συνέχεια ταλαιπωρίας για τραπεζικούς τίτλους. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Ήταν στραβό το...κλήμα, «ξύπνησαν» αργεντίνικες μνήμες του 1997 στις διεθνείς αγορές και το ΧΑΑ «γονάτισε» . Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.183,99 μονάδες, τον FTSE στις 390,08, σε βαθειά διόρθωση οι τράπεζες (κάτω και από τις 185 μον.) και με την πλειονότητα των μετοχών στο κόκκινο-βαθύ κόκκινο.

Σε μία ούτως ή άλλως δυσχερή συγκυρία για την Αθήνα, με πολλαπλές εμπλοκές σε παλιά και καινούργια μέτωπα, το χρηματιστήριο προεξοφλεί, αφομοιώνει και διορθώνει από τα τελευταία υψηλά της Παρασκευής 10 Ιανουαρίου.

Από τα- τότε- επίπεδα των 1.296,39 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη (ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1.305,96) και των 425,05 μονάδων (428,64 ) για τον 25άρη δύο εβδομάδες μετά οι βασικοί δείκτες μετρούν 7-8 πτωτικές συνεδριάσεις με μόλις δύο ενδιάμεσες «ανάσες» ευκαιρίες ρευστοποίησης σε σχετικά ικανοποιητικές τιμές.

Σε αυτό το διάστημα των δύο εβδομάδων έχουν αλλάξει πολλά- δυσανάλογα του χρόνου και της συγκυρίας- με το κλίμα να βαραίνει καθημερινά. Σε αυτή την αρνητική συγκυρία αναδύεται η κρίση στις αναδυόμενες αγορές για να διαμορφωθεί ένα ευρύτερα πτωτικό περιβάλλον στις αγορές διεθνώς. Ηδη στη συνεδρίαση της Παρασκευής το...ντόμινο των αναδυόμενων προκάλεσε ρευστοποιήσεις και στο κέντρο, με τα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης, του Παρισιού, του Λονδίνου να παρασύρονται χαμηλότερα.

Στα σχετικά θέματα του euro2day παρουσιάζονται πολλές πτυχές της διεθνούς κατάστασης (η Αργεντινή και ο εφιάλτης του 1997, Βουτιά στην Wall μετά το sell off των αναδυόμενων) που εκ των πραγμάτων συνεκτιμάται.

Ωστόσο τα προβλήματα (και) στο χρηματιστήριο ξεκίνησαν σχεδόν δύο εβδομάδες πριν, με την «κορύφωση» του βραχύβιου ανοδικού κύκλου μέχρι τις 10/1, εντάθηκαν δε με αφορμή τις εξελίξεις στο ΤΤ και τα όσα ακολούθησαν.

Με αφορμή το ΤΤ «σηκώθηκαν» οι τόνοι για τις τράπεζες, την εκκρεμότητα του πλαισίου της ανακεφαλαιοποίησης, την α.μ.κ της Eurobank. Δεν είναι τυχαίο, πως οι πρώτες ρευστοποιήσεις προφανώς για κατοχύρωση των σημαντικών (μέχρι τότε) βραχυπρόθεσμων υπεραξιών ξεκίνησαν από το διήμερο 9-10/1. Βέβαια στη συνέχεια εντάθηκαν και καθώς τα διάφορα μέτωπα «άνοιγαν» έγιναν περισσότερες μέχρι που φτάσαμε στα 90,512 εκατ. ευρώ της Παρασκευής.

Ακόμη και τώρα όμως οι πωλήσεις δεν παραπέμπουν σε «μαζική εκποίηση θέσεων» , ακόμη και μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης ο ΓΔ μετρά οριακά κέρδη (1,83%) στο έτος.

Ομως ο Στέφανος Κοτζαμάνης αναφέρεται στον πολιτικό κίνδυνο, που προσλαμβάνει...νέες διαστάσεις, ο Χρ. Κίτσιος καταγράφει τις εμπλοκές στο «μέτωπο» των τραπεζών, στα warrants, στην Eurobank.

Από την προσέγγιση του Στέφανου κρίσιμη θεωρείται η παράμετρος, που αφορά στην στάση κυρίως των hedge funds. Πράγματι οι διαθέσεις των διαχειριστών και τα hedge funds δεν έχουν δοκιμασθεί στα δύσκολα. Από τον Αύγουστο μέχρι και σήμερα έχουμε εισροές ξένων κεφαλαίων στο Χ.Α., που κυμαίνονται μεταξύ του 1,5 και των 2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για κεφάλαια, που αν βεβαιωθούν πως η κατάσταση επιδεινώνεται οριστικά μπορεί να αποχωρήσουν σε χρηματιστηριακό χρόνο...dt. Από την εικόνα της αγοράς τις δύο τελευταίες εβδομάδες δεν προκύπτει μαζική έξοδος αλλά ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος εάν υπάρξει διάρκεια και ένταση στη συνέχεια.

Ο Χρήστος σημειώνει, πως στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν αλλάζει και το σχέδιο νόμου για τη διάθεση μετοχών του ΤΧΣ θα κατατεθεί στη Βουλή, εντός των προθεσμιών που επιβάλλει το μνημόνιο.

Όπως είναι γνωστό το μνημόνιο προβλέπει την ιδιωτικοποίηση της Eurobank ως τον προσεχή Απρίλιο και για να δρομολογηθεί η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας θα πρέπει να έχει ψηφισθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο. Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, τα τέλη Φεβρουαρίου δείχνουν ως το πιο κοντινό ορόσημο για την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή. Μέχρι τότε θα πρέπει να συμφωνηθούν με την τρόικα οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών από την άσκηση προσομοίωσης, το ύψος των οποίων θα κρίνει και το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ.

Το πόσο βεβαρημένο είναι- και πάλι- το κλίμα στις τράπεζες αποτυπώνεται στη σημαντική διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων. Στο -10,27% οι εβδομαδιαίες απώλειες για τη μετοχή της Εθνικής, στο -22,54% για το warrant (που λέει πολλά). Στο -7,61% για τη μετοχή της Πειραιώς, στο -8,50% για την Alpha Bank.

Ο κλάδος εκτιμάται, πως θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται, καθώς η περίπτωση του ΤΤ ενισχύει την εκτίμηση όσων υποστηρίζουν πως σε αυτή την τελική φάση θα ανοίξουν πολλά μέτωπα στον κλάδο, θα αποκαλυφθούν περισσότερα και θα ξεκαθαρισθούν λογαριασμοί χρόνων. Οι δανειστές από την πλευρά τους κάνουν, ότι περνά από το χέρι τους, για να εξωθησουν τις εξελίξεις προς τα εκεί που τους συμφέρουν.

Κατά γενική εκτίμηση μέχρι τις εκλογές θα δούμε πολλά.

Κλειδί για τη μεσπρόθεσμη τάση (που παραμένει ανοδική όσο ο FTSE συντηρείται πάνω από τις 350/360 μονάδες) θεωρείται η στάση όχι βέβαια των hedge funds αλλά των μεθοδικών παικτών, των «ισχυρών χεριών» που «χτίζουν» θέσεις σε «αξίες» και «επιχειρηματικά stories» εδώ και μήνες.

Προφανώς για τη μετοχή του ΟΤΕ η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πτωτική (- 9,65% σε διάστημα εβδομάδας) όμως η βραχυ-μεσοπρόθεσμη παραμένει ανοδική (14,32% στο μήνα/ 58,46% στο 6μηνο) όπως επίσης η μεσο-μακροπρόθεσμη εάν υπολογισθεί με βάση το ιστορικό χαμηλό των 1,19 ευρώ στη συνεδρίαση της 1ης Ιουνίου του 2012.

Ενδεικτική η περίπτωση της μετοχής του ΟΤΕ για να έχουμε μίκρο και μάκρο εικόνα και ανάλογα να προσαρμόζουμε την τακτική μας. Το μεγάλο μέρος μίας μακροπρόθεσμης θέσης μένει «ανέπαφο», ενίοτε ενισχύεται σε κύκλους διόρθωσης αλλά δεν μεταβάλλεται σημαντικά. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει με μία βραχυπρόθεσμη θέση που διαμορφώνεται με γνώμονα συγκεκριμένα όρια και δικλίδες ασφαλείας (stop).

Τεχνικά οι αγορές βάρυναν από τα μέσα της εβδομάδας δείχνουν δε να έχουν περιθώριο διόρθωσης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η ελληνική- που είχε ξεκινήσει τη διόρθωση της σχεδόν δύο εβδομάδες νωρίτερα- επηρεάζεται και από τις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο.

Σε αυτές συνεκτιμούμε δύο λεπτομέρειες που αναφέρει στο σχόλιο του ο Θανάσης Σταυρόπουλος για την...σατανική εβδομάδα (- 6,66%). Ειδικότερα στην Citigroup, που βλέπει ύφεση 1,9% φέτος, που αναμένεται να μετριαστεί στο 0,4% το 2015. Προβλέπει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, στο 1,1% το 2016, στο 1,4% το 2017 και στο 1,3% για το 2018.

Η Citi σημειώνει ότι πιθανότατα το 2013 επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις για νέα ελάφρυνση του χρέους έχουν διακοπεί. Επιπλέον, βλέπει κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης και ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το 2014, ενώ εκτιμά πως μόνο ένα "κούρεμα" στα επίσημα δάνεια μπορεί να αποκαταστήσει την δημοσιονομική βιωσιμότητα, αλλά δεν θεωρεί πως θα γίνει. Από την άλλη, "κούρεμα" στις όποιες ανοδικές προσδοκίες για τον Τραπεζικό κλάδο, "έριξε" η HSBC.

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα η HSBC μειώνει την τιμή-στόχο στα 3,79 ευρώ, από 3,85 πριν, ενώ διατηρεί την σύσταση "underweight". "Με την Τράπεζα να διαπραγματεύεται 2,2 φορές την εκτιμώμενη λογιστική αξία του 2014 θεωρούμε την Εθνική ως έναν ακριβό τρόπο για να 'παίξει' κανείς την ανάπτυξη του εγχώριου Τραπεζικού κλάδου", αναφέρει η HSBC.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.183,99 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 6,66%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε κατά 6,19% ενώ ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε χαμηλότερα 4,11%.

Εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν όλοι οι κλάδοι στο ΧΑ και μεταξύ αυτών οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (-12,81%), Υγεία (-12,08%), Μέσα Ενημέρωσης (-10,99%), Τηλεπικοινωνίες (-9,65%) και Τράπεζες (-8,89%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Spider (60,61%), Ίντεργουντ (21,74%), Medicon (19,83%), Αθηνα (19,23%), Φιέρατεξ (18,67%), Περσεύς (17,65%), Άττι-Κατ (13,33%), Γαλαξίδι (12,80%), ΝΕΛ (12,68%) και Βογιατζόγλου Systems (11,46%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: ΕΛΙΧΘ (-36,36%), CPI (-26,59%), Ντρουκφάρμπεν (-23,08%), Δομική Κρήτης (-22,41%), Μπήτρος (-20,21%), Pasal (-17,39%), Βαρβέρης Ν. (-16,67%) Εριουργία Τρία Άλφα (-16,47%), Intrakat (-15,57%) και Υγεία (-15,57%). 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v